Betegségek A-tól Z-ig

Egészséges erek antioxidánsokkal

Szív - és érrendszeri betegségek

Testünkben kb. 100 ezer kilométert tesz ki a véredények teljes hossza, míg bolygónk kerülete az egyenlítőnél mérve 40 ezer kilométer. Nem nehéz elképzelni, hogy a vérnek ugyancsak különleges fizikai tulajdonságokkal kell bírnia, hogy problémamentesen tudjon áramolni ebben a rendkívül hosszú, zárt vezetékrendszerben.


Ez a véredény még teljesen átjárható. A véráramot csak az érfalakra tapadó lerakódások zavarják meg

 

Minden, az érfalakon létrejött változás, legyen az gyulladás, lerakódás, sérülés,  akadályozza, fékezi a véráramot. A vérkeringést nagy és kis vérkörre osztjuk (lásd az ábrát). A kis vérkört tüdővérkörnek is nevezik. Ebben a vér a szívtől a tüdőbe jut, hogy a periféria felől szállított szén-dioxidot leadja, és cserébe a tüdőből friss oxigént vegyen fel. Az oxigénnel dúsult vér ezután visszatér a szívbe. Innen a nagy vérkörbe jut, amely elszállítja a test minden pontjára, minden egyes sejtjéhez (ezt nevezzük perifériának).

 

A szívtől a test felé vivő ereket artériáknak, azokat pedig, amelyek a test felől a szívhez szállítják vissza a vért, vénáknak nevezzük. Az érfalakon keletkezett kis lerakódásokat thrombusoknak (vérrögöknek) nevezik, s keletkezési helyüktől függően eltérő következményekkel járnak. Ha a lábakban keletkeznek, thrombophlebitis a nevük, ha a felülethez közel futó vénákban találhatók; és phlebothrombózisnak hívják őket, ha a mély vénák érintettek.

 

A trombózisok veszélyesek!

A mély vénák érintettsége igen veszélyes, a legcsekélyebb gyanú esetén orvoshoz kell fordulni! A beteg általában fájdalomra panaszkodik, lába duzzadt, mivel a vér a vénát elzáró vérrög miatt nem tud visszaáramlani a szív felé, hanem a lábban pang. Ilyen jellegű pangás esetén a lábat fel kell polcolni.

 

A megfelelően megválasztott homeopátiás gyógyszerekkel a vénák gyulladása (phlebitis) pozitívan befolyásolható. Ha a jobb láb érintett, Crotalus D12 (csörgőkígyóméreg) a választandó szer, amelyből 1-2 óránként kell 2-5 golyócskát beszedni. Ha a bal lábról van szó, akkor Lachesis D12 (lándzsakígyóméreg) a megfelelő szer, az előzővel azonos adagolásban.

 A kis vérkör (tüdő felé) és a nagy vérkör (test). Kék színnel az „elhasznált”,  széndioxiddal dúsult vért jelöltük. A piros szín a friss, oxigéndús vért jelzi

 

Ha a thrombus leválik az érfalról, és az érpályákban elsodródva, egy távoli helyen okoz érelzáródást, embóliáról beszélünk. A sodródó vérrög neve embolus. Az embolus a szív irányába utazik, majd innen a kis vérkörbe, azaz a tüdőbe jut. A tüdő véredényei egyre finomabb, egyre vékonyabb erekké ágaznak szét. Ha a véredény átmérője kisebb, mint az embolusé, utóbbi elakad, és elzárja az adott érszakaszt, tüdőembóliát okozva. Ez igen súlyos, életveszélyes betegség, amely azonnali orvosi beavatkozást igényel. A tüdőembóliában szenvedő beteg légszomjra panaszkodik, a mellkasában nyomást érez. Mivel fennáll a szívre visszaható súlyos vérpangás veszélye, az érelzáródás helyétől függően szívmegállás következhet be, ezért elkerülhetetlen a beteg azonnali, intenzív osztályon történő kezelése. Ha ilyen tüneteket, panaszokat észlel valakinél, haladéktalanul hívjon mentőt!

 

Az elszabadult vérrögök drámai következményei

Ha a vérrög a szívben keletkezik, az aortán (testünk fő ütőere) keresztül a nagy vérkörbe jut, amelyben gyakran okoz elzáródást a beleket ellátó érhálózatban, aminek bélinfarktus a következménye, vagy a láb valamelyik artériájában. A lábban bekövetkező embólia jele a végtag elfehéredése, kihűlése és a heves fájdalom. Ilyenkor is sürgős orvosi beavatkozás szükséges. Ebben az esetben a láb vérellátása romlik, ezért az érintett végtagot nem szabad felpolcolni, sőt a törzsnél alacsonyabb helyzetben kell tartani.

 

Ha az embolus a szívből közvetlenül a szívizmokat ellátó koszorúérbe kerül, ott okoz érelzáródást, amit szívinfarktusnak nevezünk. Ugyanez a következménye a koszorúerek előrehaladott szűkületének, amit például koleszterintartalmú lerakódás – köznapi nevén „érelmeszesedés” – okoz. Mindkét esetben az érelzáródás következménye az elzáródott érszakasz által ellátott szívizomszövetre nézve végzetes. Az érintett terület vérellátás hiányában (oxigénhiány, tápanyagok hiánya) elpusztul, ami drámai tünetekkel jár.

 

megfelelően megválasztott homeopátiás gyógyszerekkel a vénák gyulladása pozitívan befolyásolható

 

Ha az embolus a nyaki ütőéren az agyba sodródik és ott zár el egy érszakaszt, szélütésről, agyvérzésről beszélünk. Mindeme betegségek azonnali orvosi ellátást igényelnek, ezért a beteghez haladéktalanul mentőt kell hívni. Ha a beteg időben kórházba jut, ott megkísérlik megfelelő gyógyszerekkel feloldani az embolust, így a páciens megmenthető, és sokkal kevésbé súlyos szövődményekkel kell számolnia.

 

A homeopátia ilyen esetekre az Arnica C1000-et ajánlja elsősegélyszer gyanánt. A páciens két golyócskát kap a nyelvére, közben másik két golyócskát feloldunk 2,5 dl (szénsavmentes) vízben, majd ebből 5-10 percenként itatunk vele egy-egy kortyot, míg a mentők meg nem érkeznek. Érdemes az Arnicát a kórházban is tovább adni a páciensnek, egészen addig, míg állapota jelentősen nem javul. Ennek gyakorlati megvalósítására azonban csekély az esély. Érdekes módon az Arnica alacsonyabb hígításban (kb. D6-ig) inkább erősíti a vérzést, de D8-as hígítástól felfelé segít feloldatni az elzáródásokat. C1000 hígításban pedig megszünteti a vérzéseket. Mindez oda vezetett, hogy néhány évvel ezelőtt be akarták tiltani az árnikából készült krémeket, kenőcsöket, mert azok friss sebre kenve újabb vérzést idéztek elő. Egy fárasztó túra után a helyi keringés felpezsdítésére azonban az árnikakrém ép bőrfelületen alkalmazva valóságos felüdülés lábainknak.

 

Mindenfajta szív-érrendszeri megbetegedés kezelésében kiváló szer a Mucokehl D5 nevű készítmény, amelyet a Mucor racemosus nevű gombából állítanak elő. Ez a homeopátiás orvosság a német prof. dr. Günther Enderlein (1872–1968) biológus által alapított izopátiás gyógymódon alapul. A folyadékból naponta 1-3 alkalommal 5 cseppet cseppentünk a beteg nyelvére, a tablettás formából pedig egy-egy szemet lassan elszopogatunk. Kiváló hatású minden idült vagy heveny érrendszeri betegségben, mint pl. trombózisban, embóliában, vénás panaszokban, visszértágulatban, de a szívinfarktus szövődményeinek kezelésében is.

 

Akinek állandóan hideg keze-lába, annak rossz a perifériás keringése 

 

A galagonya (Crathaegus oxyacantha) a szív általános gyógyszere a gyógynövények birodalmában. A szívbetegségek megelőzésére is kiválóan alkalmas. Egyik leghatékonyabb formája a levelekből és a virágos hajtásvégekből frissen nyert préslé, amelyből naponta háromszor 10 ml-t vagy háromszor 20 cseppet szedünk be hónapokon keresztül. Azoknak is segít, akik rendszeresen fizikai teljesítményük gyengeségére panaszkodnak, mégsem mutatható ki náluk semmilyen szervi szívbetegség.

 

Akinek állandóan hideg a keze-lába, annak rossz a perifériás keringése. Ajánlatos egy hathetes rozmaringlékúrát tartani, amihez naponta háromszor 10 ml frissen préselt rozmaringlevet kell elfogyasztani vízben vagy teában feloldva. A rozmaring természetes módon serkenti a vérkeringést anélkül, hogy megemelné a vérnyomást. Aki szereti az ízét, fűszerezhet is a rozmaringgal. Homeopátiás hígításban – Rosmarinus D4 – is szedhetjük, naponta 3-szor 10 cseppet kell bevenni belőle étkezés előtt.

 

 

Gránátalmalével az agresszív szabad gyökök ellen

A friss gránátalmalé igen gazdag antioxidánsokban, amelyek segítenek megvédeni sejtjeink és véredényeink egészségét. Mindössze háromhavi gránátalmalé-kúrát követően jelentősen javul a vér oxidatív státusza, vagyis szervezetünk sokkal jobban képes megbirkózni a gyulladásokkal. A gránátalmaléből naponta háromszor 10 ml-t vegyünk be vízben vagy gyümölcslében feloldva.

 

  A friss gránátalmalé igen gazdag antioxidánsokban, amelyek segítenek  megvédeni sejtjeink és véredényeink egészségét

 

A rendkívül kellemetlen aranyér is érrendszeri megbetegedés. A végbélnyílást belülről elzáró érpárnák megnagyobbodását, bizonyos szakaszok kitüremkedését nevezik „belső aranyérnek”. Ez az állapot a mozgáshiányos életmódra, nőknél a terhességre és a szülésre, de olykor szív-, máj- vagy tüdőbetegségekre vezethető vissza.

 

 

Schüssler-sókkal az aranyeresség ellen

Életmódváltással, azaz több testmozgással, ballasztanyagokban gazdag étrenddel kombinálva a Schüssler-sók még időskorban és krónikus esetekben is javulást hozhatnak: Fontos Schüssler-só a #10 (Natrium sulfuricum D6). Naponta háromszor egy tabletta csakhamar enyhíti a pangást és a panaszok enyhüléséhez vezet.

 

Ha a #10 szer nem segítene, folyamodjunk a #8-hoz (Natrium chloratum D6), főképp, ha az aranyeres panaszokat altesti forróság érzete kíséri. Ha mindehhez savanyú szagú széklet is társul, a #9 só (Natrium phosphoricum D6) a megfelelő szer, amely egyúttal a sötét színű vérzéssel járó csomókra is jótékony hatással van. A páciensnek jellemzően pirosas az arca (savmaszk).

 

Székrekedéssel és emelkedett húgysavszinttel járó krónikus bélhurut esetén a #11 (Silicea D12) alkalmas a kötőszövetek megerősítésére és az aranyeresség alapproblémájának enyhítésére.

 

A régóta fennálló aranyeresség – főképp gyenge, enervált, vérszegény és idős páciensek esetében –, amikor a csomók erősen viszketnek, a #2-vel (Calcium phosphoricum D6) jelentősen enyhíthetjük a panaszokat.

 

 A Schüssler-sók még időskorban és krónikus esetekben is javulást hozhatnak

 

Az aranyerek kezelésében fontos szerepet játszik a #1 (Calcium fluoratum D12) is, amely a kötőszövetek rugalmas rostjait képes megerősíteni.

 

A következő kúra jól bevált a napi gyakorlatban: Egy tabletta #11 (Silicea) reggel és egy tabletta #1 (Calcium fluoratum) este, lefekvés előtt. Napközben 9, 12, 15 és 18 órakor egyegy tablettát szedjünk a #9 sóból (Natrium phosphoricum). A tablettákat nem szabad lenyelni, hanem lassan el kell szopogatni, mert hatóanyagaik a száj nyálkahártyáján keresztül szívódnak fel. A kúra gyakran néhány hét alatt igen kiváló eredménnyel jár.

 

Elviselhetetlen fájdalmakra a 7 számú szerből (Magnesium phosphoricum D6) készített kenőcsöt alkalmazzuk helyileg. A végbél záróizmának görcsét ülőfürdőkkel enyhíthetjük, amelyek vizében 15-20 tablettát oldunk fel a hetes számú Schüssler-sóból. A kitüremkedő csomókat beolajozott vagy krémezett ujjunkkal óvatosan vissza kell tolni a végbélbe. Nagyon fontos a rendszeres székletürítés, ezért az érintett egyen minél több gyümölcsöt, nyers ételeket, nyers zöldségeket és teljes őrlésű gabonából készített pékárut.

V.T.
XVIII. évfolyam 9. szám

Címkék: antioxidánsok, szív- és érrendszeri betegségek

Aktuális lapszámunk:
2020. március

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.