Betegségek A-tól Z-ig

Egészséges gerinc – műtét nélkül

A fájdalomcsillapítás szelíd módszerei

A hátfájás népbetegség. Előbb-utóbb szinte mindegyikünket utolér. Akinek erős fájdalmai vannak, könnyen a műtőasztalon találhatja magát, azonban a legtöbb esetben a szelídebb módszerek is segítenek.


 Amikor megfájdul a hátunk, a bajt gyakran mi magunk okozzuk: a helytelen emelés feleslegesen terheli porckorongjainkat

 

A helytelen testtartás, a gerinc rossz terhelése, az izmok fokozott tónusa vagy zavaró mezők befolyásolhatják az izmok, a gerincoszlop, a szalagok és inak együttműködését. A páciensek egy része pontosan meg tudja mondani, hogyan történt a dolog: például költözéskor rosszul emeltek. De vannak, akiknek fogalmuk sincs róla, mi váltotta ki panaszaikat. A fájdalmak gyakran fokozatosan, apránként erősödnek fel annyira, hogy a páciens felfigyel rájuk, nemritkán párhuzamosan a munkahelyi vagy magánéleti problémák súlyosbodásával, ugyanis a stressz is képes károsítani a hátunkat, a gerincünket. 

 

A genetikai tényezők részaránya az esetek egyharmadára tehető. Azok a kedvezőtlen genetikájú emberek, akik aktívan tesznek mozgásszervrendszerük egészségéért és egészségesen táplálkoznak, valószínűleg jobb állapotban vannak, mint a genetikailag nem terhelt, de egészségtelen életvitelt folytató egyének.

 

A nőket gyakrabban kínozzák hátfájdalmak, mint a férfiakat. És sajnos a gyermekek kétharmadánál kimutathatók testtartási zavarok. Nem is csoda, hisz manapság alig mozgunk. A civilizált ember naponta mindössze 500 métert tesz meg gyalog, elődeink ezzel szemben napi 13 kilométert gyalogoltak. Ortopéd szakorvosok tapasztalata szerint a porckorongsérvben szenvedő, meg nem operáltak 90 százalékánál a panaszok 6–12 héten belül maguktól is megszűnnek, mindössze 4 százalékuknál indokolt a műtét. Még az érzészavarok, sőt az enyhébb bénulással járó állapotok esetében sem kell azonnal operálni. A fájdalom tulajdonképpen a testünkben fennálló egyensúlyzavarra utal – és éppen ide kell a kezelésnek irányulnia.

 

Oknyomozás: porckorong, izom vagy szerv?

A jellegzetes hátfájdalmak a következő csoportokba oszthatók:

 

Ágyéki fájdalom (lokális, lumbális fájdalomszindróma).

 

Álgyöki (pseudoradicularis) szindróma: A gerincoszlopból egyik vagy két oldalra kisugárzó fájdalmak (akár le a lábfejbe), valódi idegműködési zavar nélkül.

 

Gyöki szindróma: A gerincoszlopból egyik vagy két oldalra kisugárzó fájdalmak, amelyek a kilépő ideggyök zavarával járnak. Gyakori a zsibbadásérzet, a bizsergés és az alsó végtag mozgásának zavara, az izmok sorvadása vagy akár a bénulás is.

 

Szinte mindegyikünk ismeri a deréktáji szúró fájdalmat. A jó hír, hogy még porckorongsérv esetén is gyakran segítenek a szelíd módszerek

 

Ha az ágyéki fájdalom az alsó csigolyákból indul ki, gyakran kialakul a jellegzetes isiászos fájdalom, amely a farpofán végig, lefelé, a sarok irányába sugárzik. Ebből még nem tudjuk, mi áll a panasz hátterében. A gerincoszlop működési zavarai a csípőcsont és a keresztcsont ízesülésénél, az iliosacralis ízületben is panaszt okoznak. A fájdalom egyik oldalon, az ízület felett és a comb hátsó oldalán érezhető. A panaszokat előidézhetik alhasi betegségek vagy a fogsorok záródásának zavarai is.

 

Az ágyéki fájdalmat általában helyi, olykor távoli ingerek (zavaró mező és annak láncolata) váltják ki, amelyek – terheléstől függően – a helyi izomzatban éreztetik hatásukat. A fájdalom gyakran a megfelelő gerincvelői ideg innervációs területén lép fel. E típus és az ún. pseudoradicularis szindróma között folyékony az átmenet.

 

A pseudoradicularis szindróma a környező területekben fellépő különféle fájdalomingerek összhatására alakul ki. Ezek a fájdalmas tényezők a hát alsó részébe és a farpofákba sugároznak ki. A háttérben az ízületek vagy a hasi szervek működési zavarai állnak, illetve a túlerőltetett, megnyúlt szalagok, megkeményedett izmok, ritkábban véredények (pl. a medence vagy a comb artériája). 

 

  Porckorongsérv Csípőízületi kopás  Spinalis stenosis
Ülés Kényelmetlen, panaszt okoz
Hosszú állás Kényelmetlen, panaszt okoz Panasszal jár
Járás Panasszal jár Panasszal jár
Fekvés Oldalfekvésben, felhúzott lábbal
Felállás Gyakori Szinte mindig Ritka
Fájdalom fokozódása
tüsszentésre/köhögésre
Gyakori Nem Nem
Fájdalom kisugárzása
a csípőbe és a lábba
Gyakran a lábszárig Gyakran a térdig Gyakran a fartájékba
Fájdalom a csípő és a váll
mozgatására
Nem Igen Nem
Érzészavar, pl. „bizsergés” Gyakori Nem Lehetséges
A panaszok javulása a fej
előrehajtására
Nem Nem Szinte mindig
A felsőtest hátrahajtása Javít Változatlan Ront az állapoton
A felsőtest előrehajlítása Ront az állapoton Változatlan Szinte mindig javít
       

 

A gyöki szindrómákban a leggyakoribb ok a porckorong kidudorodása vagy sérve, ritkán daganat is állhat a hátterében. Ezek az okok fizikális vizsgálattal, illetve képalkotó diagnosztikai eljárásokkal (röntgen, MRI, CT) kimutathatók. A heves fájdalom helye pontosan lokalizálható, emellett tapasztalható meghatározott izomcsoportok gyengesége vagy akár bénulása és az alsó végtag részeinek érzéketlensége is.

 

A vízi torna az egyik leghatásosabb terápiás eljárás hátfájások, illetve porckorongsérv esetében

 

A gerincferdülés oka gyakran a legfelsőbb csigolyák – az atlasz (I. nyakcsigolya, amelyen a koponya támaszkodik) és az axis (a II. nyakcsigolya) –, valamint az állkapcsi ízület zavara. Ezek következtében a fejtartás megváltozik, az egyik oldalra dől vagy elcsavarodik, amit az egész gerincoszlop igyekszik kiegyensúlyozni, így a fenti tartáshibák lefelé kihatnak a gerinc teljes hosszára, egészen a medencéig. A medence ferde állása a lábak hosszának eltéréseiben tetten érhető.

 

A zavaró gócok, például hegek vagy gyulladások irritációt, abnormális izomtónus-fokozódást okoznak, vagy egyes ízületek működési zavarát idézhetik elő. Hatásukra romlik a kötőszövetek rugalmassága, így a szalagoké, inaké és az ízületi tokoké is. Mindez befolyással van a gerincoszlop ízületeire – főképp, ha a hátat további kóros ingerek, például hideg, túlterhelés, helytelen testtartás érik –, ami akár az ízület teljes blokkolódásáig fokozódhat. Az ízülethez kapcsolódó izomzat megrövidül, és az ingert továbbítja a szomszédos szöveteknek, struktúráknak. Így a lokális fájdalom, zavaró gócként, az egész gerincoszlopra kiható, távolra kisugárzó fájdalom forrása lehet. Ha ez az állapot évekig fennáll, akár porckorong-károsodást is okozhat, sőt megzavarhatja az egész test energetikai, illetve funkcionális önszabályozó tevékenységét.

 

 

Fájdalmak távoli okai

A hátfájdalmak osztályozását az is nehezíti, hogy sokszor szomszédos, olykor egészen távoli testrészek befolyásolják őket, illetve, hogy a fájdalom maga is befolyásolja a távoli okokat. Említhetjük ebben az összefüggésben például a Head-féle zónákat – ezek olyan bőrterületek, amelyek a hozzájuk tartozó gerincvelői szegmenseken keresztül meghatározott belső szervekkel állnak kapcsolatban. Tehát valamely belső szerv zavara egy távoli helyen okozhat hátfájdalmat.

 

Hosszabb ideig fennálló túlterhelés hatására a porckorongok ellapulnak – sokszor féloldalasan – és veszítenek mozgékonyságukból, így a gerincoszlop stabilitása romlik. A helyzet akkor válik kritikussá, ha egyes csigolyák vagy a porckorong kitüremkedő részei nyomni kezdik a gerincvelőt vagy az abból kilépő egyes idegeket, vagy amikor a sérült porckorong a rá nehezedő nyomás hatására kifakad. Ilyenkor sürgős, noha nem feltétlenül sebészi beavatkozás szükséges.

 

 A hátfájdalmak kialakulásában pszichés, szociális vagy családi terhek játszanak szerepet. Aki állandóan teljesítménykényszer, stressz alatt áll, annak a gerince melletti izmai is feszessé válnak, ami fájdalomhoz vezet. Kialakul az ördögi kör

 

Általában nem a csigolyák vagy a porckorongok sérülései, inkább az izmok átmeneti tónusfokozódása áll a hátfájdalmak hátterében. A lehajlásból emelés vagy a görnyedt testtartásban végzett cipekedés hatására a gerincoszlop alsó szakaszain a porckorongokra akár 350 kg nyomás is nehezedhet. Aki gyereket nevel vagy ágyban fekvő felnőttet ápol, fizikai munkát végez, tevékenysége közben akár tonnákkal terheli meg porckorongjait nap nap után. A nem megfelelő lábbelik, ágymatracok és székek a testet folyamatosan természetellenes testtartásra kényszerítik. Ennek következménye a gyermekkori gerincferdülés. Az ok (helytelen ülés, mozgáshiány) kiiktatása nélkül ezek a problémák egyre súlyosabbá válnak, majd kiterjednek az egész hátra, később fájdalmakat kisugározva felfelé a fejhez, illetve lefelé, a fartájékon keresztül az alsó végtagba, egészen a sarokig. A gyulladásokat, a rosszindulatú betegségeket, amelyek az érzékelés, a mozgás vagy egyes szervi működések zavarával (pl. vizelet- vagy széklettartási képtelenség, inkontinencia) járnak, haladéktalanul alaposan ki kell vizsgálni, és szükség esetén sebészi kezelésben kell részesíteni.

 

 

Mikor okozza a panaszokat a porckorong?

A táblázat (a 25. oldalon) a porckorongsérv jellegzetes tüneteit tartalmazza, amelyet összehasonlíthatunk a csípőízületi kopás és a gerincvelő csatornájának szűkületével (spinalis stenosis).

 

Egészséges gerincoszlop a hétköznapokban

Helyes testmozgással, a megfelelő ülőalkalmatosság, lábbeli és fekhely megválasztásával sokat tehetünk a gerincünkért hétköznapi tevékenységeink során is. A testmozgás erősíti és táplálja porckorongjainkat, szalagjainkat és az egész gerincoszlopot. Mindössze hetente kétszer fél óra gerinctorna elegendő a panaszok enyhítéséhez. 

 

Egy otthon végezhető gyakorlat: Hason fekvésből emeljük meg a fejünket és kinyújtott végtagjainkat. Végezhetjük felváltva: például bal kar a jobb lábbal együtt. Különösen hatásosak az egész testet megmozgató sportok, a sífutás, a fitneszedzés, a nordic walking vagy az úszás. A labdajátékokat, a futást vagy az evezést rendszeres gerinctornával érdemes kiegészíteni. A hirtelen mozgással járó sportokat (pl. tenisz, golf, fallabda, súlyemelés stb.) ajánlatos kerülni.

 

  

 Az akupunktúra, a köpölyözés vagy az elektromos masszírozás sokat segít krónikus panaszok, valamint lumbágó és izomfájdalmak kezelésében

 

A nem túl kényelmes térdelőszék, illetve ülőlabda inkább rövidebb időre alkalmas ülőalkalmatosság. Ha hosszabb időt kell ülve eltöltenünk, a kényelemre, az egészséges testtartásra helyezzük a hangsúlyt. Lehetőleg minél gyakrabban váltogassuk a testhelyzetet, nyújtózzunk, gyakran álljunk fel. A szék háttámlája legyen ívelt, támassza meg az ágyéki gerincet (keresztcsont tájéka). A jó minőségű irodai székek magassága beállítható, de a háttámla és a kartámaszok helyzete is változtatható. Az ülőfelület dőlésszöge is változtatható, inkább enyhén előredőljön. Ha hátunkkal megtámaszkodunk a támlán, a medence íve simuljon bele a háttámla ívébe.

 

A lábbelik legyenek kényelmesek, de tartsák a lábfejet. A talp lehetőleg kövesse járás közben a lábfej és talpunk „guruló” mozgását. Nem árt, ha a cipő sarka rugalmas anyagból készül, tompítja a lépéseket. A hölgyek kerüljék a magassarkú cipőket. Az ágymatrac legyen inkább kemény, de azért kényelmes – minél nagyobb a testsúly, annál keményebbnek kell lennie a matracnak, hogy elasztikus ellenállást fejtsen ki a gerincre. (Az alapanyag lehet természetes latex vagy habszivacs.) Alvás közben ugyanis állandóan mozgásban vagyunk, forgolódunk, helyezkedünk. A matrac legalább 15-18 cm vastag és a testmagasságnál legalább 20 cm-rel hosszabb legyen. Legkésőbb 10 évente cseréljük le. A túl kemény matrac több panasz forrása, mint a túl puha. A szoba legyen jól szellőző, hűvös helyiség.

 

A súlyok emelését lehetőleg egyenes háttal végezzük guggolásból. Cipeléskor a súlyt mindkét karra egyenletesen osszuk el. Vásárláskor, gyermekek emelgetésekor vagy beteg hozzátartozók ápolásakor mindenki vegye figyelembe saját terhelhetőségét.

 

 

Szelíd gyógymódok hátfájásra

Sokféle szelíd gyógymód közül válogathatunk, ha már kialakult a hátfájás. A masszázs ellazítja a testet és a szellemet, különösen nyaki fájdalmak, izomkeményedés és idült hátfájdalom ellen hatásos. A svéd masszázstól javul a vérkeringés, a nyirokkeringés és ellazulnak az izmok is. Akut isiászban azonban nem szabad hagyományos „gyúró” mozdulatokkal masszírozni a fájdalmas testrészt. 

 

  

Kiroterápia, elektromos fürdő és jóga – egy-egy alkotórésze a hátfájdalmak elleni kezelésnek 

 

Az akupunktúra csillapítja az akut és a kopásos fájdalmakat, a lumbágót, az isiászt és a krónikus hátfájást. A kiroterápia során a terapeuta fellazítja a feszes izmokat, hogy helyreállítsa a csigolyák, az ízületek és az izmok működését. A kiroterápiával rokon holisztikus módszer az oszteopátia, ilyenkor a különböző testrészeket, szerveket és funkciókat manuális technikákkal, forgatással, szelíd nyomással és hasonló módszerekkel harmonizálják.

 

Pozitív hatású isiászos fájdalmak és krónikus hátfájdalmak esetén segít az elektromos fürdő, amikor a kádban lévő meleg vízen gyenge elektromos áramot vezetnek keresztül. A masszírozás és a torna keveréke a rolfing és rebalancing, segítségével kioldhatók a krónikus testtartási problémák és az izmok túlzott tónusa. Régi, jól bevált módszer a köpölyözés is: vákuum segítségével ellazítja az izmokat, ugyanakkor serkenti a lokális keringést. Sikeresen alkalmazható az izmok keménysége, hátfájdalmak és lumbágó esetén.

 

Segítenek a lazítási technikák (például jóga, meditáció vagy autogén tréning), illetve a mozgástréning is. A mozgás erősíti a hasat és a hátat, stabilizálja a gerincoszlopot. Különösen jót tesz a gerincnek az úszás, a kerékpározás, a túrázás, a tánc, a sífutás és a nem túl intenzív erősítő edzés.

 

Hátfájás esetén bevethetjük a fitoterápiát is. A növényi hatóanyagok képesek enyhíteni az enyhébb és akut hátfájdalmakat. Hatásosak az árnikából készült kenőcsök és olajok, az őrölt görögszénamagból készült pakolások gyulladásos fájdalmak esetén, reumás panaszokra a borágóolajos bedörzsölések (kombinálva naponta 7 gramm borágóolaj bevételével). A csalán, tea vagy friss préslé formájában, szintén pozitívan hat az elgyötört porckorongokra, szintúgy a fekete kömény (tea vagy kapszula).

 

  

Bal kép: Az MR-felvételen az ágyéki csigolyáknál porckorongsérv látható. A porckorong (fekete) nyomja a gerincvelőt (fehér) és az idegeket Jobb kép: Az ún. minimálinvazív beavatkozással gyorsan enyhíthető a fájdalom. Egy katéteren át célzottan gyógyszereket lehet a beteg területre juttatni. Gyulladáscsökkentő, duzzanatot lelohasztó és keringést serkentő hatásúak

 

A krónikus fájdalmak ellen jó hatású a melegítés, amely ellazítja az érintett izmokat és gondoskodik a megfelelő vérkeringésről. A melegítés történhet meleg borogatással, meleg vizes palackkal, fangopakolásokkal vagy szaunázással. A melegítést végezhetjük fekvő testhelyzetben is: polcoljuk fel a combunkat vízszintesen olyan magasan, hogy a gerinc alsó szakasza éppen csak érintse az alá helyezett forró pakolást. Ez ellazítja a csigolyák kis ízületeit, és kellemesen nyújtja az izmokat, serkenti a vérkeringést. A nedves, meleg görögszéna-pakolás is csodákra képes.

 

A porckorongsérvben szenvedők körülbelül felénél gyakoriak a pszichés panaszok is. Ilyen esetekben a kezeléseket megfelelő stresszoldó, pszichoszomatikus terápiákkal is kiegészíthetjük. Ha egy becsípődött ideg elviselhetetlen fájdalmat okoz, és a páciens életminősége nagymértékben károsodik, akkor a következő terápiás fokozatot kell alkalmazni, az ún. minimál-invazív fájdalomterápiát. Ez már beavatkozás, de amint a neve is mutatja, minimális sebzéssel jár. Ezen kívül a beteget nem kell elaltatni, elegendő a helyi érzéstelenítés. Az érintett porckoronghoz egy vékony kanült vezetnek, amelyen keresztül fájdalomcsillapító koktélt fecskendeznek be. A peridurális injekció hatóanyagai fájdalomcsillapító, gyulladáscsökkentő hatásúak, és javítják a keringést. 

 

Ha a szelídebb módszerek hosszabb távon sem bizonyulnak elegendőnek, három további lehetőség áll rendelkezésünkre. Az első a termoszondás kezelés, amelynek során egy vékony, hajlékony szondát vezetnek be, és felhevítik vele a fájdalomingert vezető idegrostokat, amelyek így érzéketlenné válnak. A második a lézeres kezelés, amelynek segítségével zsugorítható a porckorong, amely nyomja az ideget. A harmadik lehetőséget, a csigolyacementet porckorongsérv esetében nem alkalmazzák. Ezt az anyagot csontritkulásos töréseknél használják, segítségével stabilizálják az összeroppanással fenyegető csigolyákat.

 

 

Hogyan segíthetünk magunkon, ha fáj a hátunk?

A talpreflexológia az egyik lehetőségünk. A talpunkon található pontok segítségével bizonyos energiapályákat aktiválhatunk, ami által testünk regenerálódását segítjük. A gyógyító impulzus az energiapályákon jut el a beteg testrészhez.

 

 

A nordic walking vázizomzatunk 85 százalékát megmozgatja. Ezen kívül helyes technikával a mozgásszervrendszert 30 százalékkal tehermentesíthetjük. Ideális a hát- vagy térdpanaszokkal küszködőknek. Javul a keringés, feloldódik
a nyak, a hát és a vállak izomzatának feszessége

 

Egyébként egyénenként változik, mi a leghatásosabb módszer. Az állandó feszültségben élőknek gyakran az izomlazítás és a jóga a megfelelő fájdalomcsillapító. Aki sokat ül vagy áll munkája közben, annak a több testmozgás segíthet.

 

Ha a fájdalom több hétig tart és ezen kívül is jelentkeznek fájdalmak – például a lábba sugárzó fájdalom –, akkor érdemes orvoshoz fordulni. Az is figyelmeztető jel, ha valaki nem tud egyenesen feküdni, csak összegörnyedve, az oldalán fekve: ez porckorongsérvet jelezhet.

 

A megelőzésben a mozgás a legfontosabb, de az is fontos, hogyan táplálkozunk. A porckorongoknak sok vízre van szükségük, naponta két-három litert kell meginnunk. A paprikából, a citrusfélékből, a káposztából vagy a burgonyából származó C-vitamin jót tesz a csontoknak és a porcoknak. És ha a stresszt is sikerül csökkentenünk, akkor már igazán sokat tettünk. A lábreflexzóna-masszírozás is enyhítheti a hátfájdalmakat, különösen akkor, ha a panaszok hátterében az izmok feszessége áll. Fontos a technika: a hüvelykujjnak a hernyó mozgására emlékeztető mozgással kell masszíroznia a kezelendő zónákat.

 

A hátat képviselő talpzónák a talp belső oldalán helyezkednek el. Ágyéki fájdalmak esetén a kérdéses terület a sarok és a rüszt legmagasabb pontja között található. Masszírozzuk ezt a szakaszt fentről lefelé haladva. Ha továbbhaladunk ujjunkkal a lábfej belső oldalán, a nagylábujj alatt található talppárnarésznél a hátcsigolyákat képviselő szakaszt kezelhetjük. Akinek a csípője fáj, a belboka alatti félhold alakú területet masszírozza.

 

 

Nem feltétlenül ott a baj forrása, ahol annyira fáj. A gerincoszlop ívelt formája és a rugalmas porckorongok sok terhelést képesek rugózással tompítani. Olykor a terhelés túl erős, főképp, ha a gerincet tartó izomzat túl gyenge

 

Ezután egy egész lábfejre kiterjedő olajos masszírozással az egész testet ellazíthatjuk. Ehhez melegítsünk meg kellemes hőmérsékletűre 3-4 evőkanál szezámolajat vízfürdőben, és masszírozzuk meg vele az egész lábfejünket jó alaposan. Ezután húzzunk fel vékony pamutzoknit, és ha tehetjük, azonnal térjünk nyugovóra.

 

 

Neurálterápia: fájdalommentesség három lépésben

A háti fájdalmak esetén különleges terápiás opciót jelent a neurálterápia, amelyet e betegségcsoportnál szegmensterápia, kibővített szegmensterápia és zavarógóc-kezelés formájában végezhetünk. A legegyszerűbb eljárás a szegmensterápia, amelyet a bőrbe fecskendezett 1%-os Procainnal (helyi érzéstelenítő) végzünk. Ezt idegen szóval „kvadliterápiának” is nevezik (a német Quaddel szó apró, a bőrön keletkezett hólyagot jelent), mert a bőrbe adott kis dózisú Procain az injekció helyén kis hólyagot képez. A „kvadlikat” a gerincoszlop mellett kétoldalt helyezzük el, a mellkas alatti szakaszon kezdve, lefelé haladva, ahol a legtöbb fájdalomérzékelő idegvégződés található. Ezzel az eljárással megemelhető e testtájon a fájdalomküszöb, a szubjektív fájdalomérzet csökken. A csigolyák tövisnyúlványai fölötti bőrbe is injektálhatunk egy kevés Procaint, de kezelésbe vehetjük az ún. „triggerpontokat” is. Ezek fájdalmas, nyomásérzékeny pontok, amelyek nyomásával kiváltható vagy felerősíthető a beteg panasza. A kezeléseket a melegítő eljárások, a köpölyözés és a Kneipp-terápia ideális módon kiegészíti.

 

A következő opció az ún. kibővített szegmensterápia. Itt a legnagyobb hatékonyságot a közvetlenül a csigolyák kis ízületei mellé adott injekciókkal érhetjük el: szúrásonként 2-3 ml Procaint fecskendezünk be a csigolyák közötti rés mellé. A csigolyákat, illetve a közöttük lévő rést a páciens ülésben enyhén előrehajló testhelyzetében végezzük el, esetleg előrehajolva, oldalon fekve.

 

A tapasztalt neurálterapeuták a komolyabb neurológiai tünetekkel (érzéskiesés, reflexek csökkenése stb.) járó porckorongsérv esetén rutinszerűen az érintett ideggyök közvetlen közelébe is adnak injekciót. Egyéb, az ideg kilépési helyéhez közeli idegrendszeri struktúrák közelébe is adható injekció.

 

 

A lábreflexzóna-masszázs kiválóan alkalmas öngyógyításra, és gyors enyhülést hozhat

 

Az idegek és véredények reflexútjainak kihasználása érdekében előnyös ezek elágazási pontjai közelében is injekciózni, méghozzá olyan helyeken, amelyek távolabb esnek a fájdalom helyétől. A hagyományos kínai orvoslás ezeket a pontokat pa-feng pontoknak nevezi. Idetartoznak a lábujjak közötti rések (véredények reflexpontjai), ide 0,5-1 ml Procaint fecsekendezhetünk, 1-2 cm mélyen. Ezzel befolyásolhatjuk az fül-orr-gégészeti területek nyirokelvezetését. Ezek a területek gyakran szerepelnek a hátfájás hátterében, a panaszt kiváltó és fenntartó zavaró gócként.

 

A páciens a kezelés hatását forró lábfürdőkkel (lábfej, és lábszár) fokozhatja. Fürdőzés közben a lábujjak közötti réseket masszírozhatjuk. Ezután a lábfejet és a lábszárat néhány másodpercig hideg (nem langyos, hanem hideg!) vízzel lezuhanyozhatjuk. Ha jeges pakolást alkalmazunk, az legfeljebb egy percig maradhat fent, és csak kb. két óra múlva szabad megismételni. A masszírozás, az ultrahangkezelés, az ingeráramos kezelések és a manuális terápiák általában szakorvosi rendelvényre történnek, és ugyancsak nagyon hatásosak lehetnek. Az akut fájdalom nyugalmat igényel, míg a krónikus fájdalmat inkább a mozgás enyhíti.

 

 

A zavaró gócok kezelése: a hát és a fogak kapcsolata

A gócmentesítés feltétlenül szükséges, ha a terápia három kezelés után sem eredményez semmilyen javulást. A gócok, más néven zavaró mezők olyan ingerforrások, amelyek az egész testet képesek terhelni. Ilyen gócok gyakran a fogaknál találhatók, és ezek gyakran okoznak

- dr. ki -
XVII. évfolyam 6. szám

Címkék: fájdalomcsillapítás, gerinc, holisztikus gyógymódok

Aktuális lapszámunk:
2020. augusztus

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.