Betegségek A-tól Z-ig

Egészségkalauz

Diagnosztikai és terápiás útmutató

Ön is azok közé a páciensek közé tartozik, akik már számtalan terápiát kipróbáltak, mégsem gyógyultak meg? Ne adja fel! Biztosan létezik az ön számára is megoldás. Az első lépés a megfelelő diagnózis, majd az egyénre szabott, holisztikus kezelés. A bélöblítés, a bélflóra helyreállítása, a májtisztítás, a candidaés parazitafertőzések felszámolása fontos lépéseket jelent az egészség felé vezető úton.


 

Dr. Norman Walker amerikai orvos fiatalkorában olyan súlyos beteg volt, hogy mindenki azt hitte, nincs már sok hátra az életéből. Ám híres kutató lett belőle, 116 évig élt, és 113 évesen írta az utolsó könyvét. Dr. Walker az Egyesült Államok egyik legjelentősebb természetgyógyásza és táplálkozástudósa volt. Több mint 75 éven át kereste a választ arra a kérdésre, hogyan élhetünk hosszú, egészséges és produktív életet. Legfontosabb felismerései közé tartozik az, milyen alapvető szerepet játszik a bélöblítés az egészség és a hosszú élet elérésében.

 

Miért olyan fontos az egészséges bél?

Bélrendszerünket úgy képzelhetjük el, mint egy óriási csőrendszert. Ezekben a "csövekben" az évek során mind több lerakódás alakul ki, amelyek a beleket mindinkább eltömítik. Az időskorban kialakuló nagy pocak oka általában a kilószámra felszaporodó széklet. Ez főként a vastagbélben gyülemlik fel. Ez a hatalmas mennyiségű maradék méregraktárrá alakul át, és folyamatosan gyengíti a szervezetet. A régi mondás szerint a halál a belekben fészkel, és ezzel dr. F. X. Mayr is tisztában volt.

 

 

A krónikus panaszok oka gyakran a bélben rejtőzik. Az olyan egyszerű terápiák, mint a bélöblítés vagy a bélszanálás, megoldást hozhatnak

 

Dr. Norman Walker egyik legnagyobb erénye, hogy felmutatta a közvetlen kapcsolatot a vastagbél és valamennyi szervünk között. Ennek a kapcsolatnak az egyik eszköze például a nyirokrendszer. Mindez azt jelenti, hogy ha a székrekedés miatt a vastagbél bizonyos részein zavar alakul ki, akkor abból következtetéseket lehet levonni arra nézve, a test mely részén fenyeget betegség fellépése. És ez megfordítva is igaz: számos krónikus betegség kiindulópontja lehet a bélrendszer, ám ezek kialakulását öblítésekkel és alapos bélflóra-helyreállítással meg lehet előzni.

 

Hogyan gyógyítható a szénanátha és a húgyúti fertőzés?

Bélöblítésekkel jól orvosolhatók olyan problémák is, mint az allergia, asztma, fertőzések, neurodermitisz, fejfájás és számos egyéb panasz. Allergia esetén például főként az a baj oka, hogy a székrekedés, az erjedés és a gomba-, illetve parazitafertőzések túlterhelik és ingerlik a belet, amely emiatt átjárhatóvá válik az allergének számára. A test emiatt kialakuló védekező reakcióját tekintjük allergiának. Nem helytálló tehát, ha ilyenkor az orvostudomány az immunrendszer túlreakciójáról beszél. Dr. Norman Walker maga is élete végéig évente több bélöblítést végzett, és ennek módszerét A bél egészsége című könyvében részletesen le is írta.

 

  

A célzott terápia alapfeltétele a holisztikus diagnózis. Erre az alternatív gyógyászatban is modern technikákat alkalmaznak manapság

 

Aki szakembernél vesz részt ilyen kezelésen, látni fogja, hogy ez egyáltalán nem kellemetlen és teljesen higiénikus. Aki maga végzi otthon, annak napi háromszori öblítésre van szüksége. A bélöblítés során a lerakódott régi széklet akár kilószámra is távozhat, ez is mutatja, milyen nagy szükség van erre a beavatkozásra.

 

Számos baj oka: a candida

Belünk különösen gonosz szelleme a Candida albicans nevű élesztőgomba. A szakértők becslése szerint az ipari államok lakosságának egyharmada szenved a gomba miatt kialakult betegségekben. Gyakran a modern antibiotikum- terápia teszi tönkre a bélflórát, és ha utána nem állítják helyre, a candidának könnyű dolga van. Rövid időn belül elszaporodik, nagyon szereti például az édességeket, a fehér lisztet és az amalgámot.

 

A hagyományos orvoslás nemigen kér candidatesztet, a legjobb, ha ezt a vizsgálatot tapasztalt természetgyógyász segítségével végeztetjük el. Ha a candidafertőzésre hosszabb időn át nem derül fény, akkor gyenge immunrendszer esetén más szerveket is megtámad. Ennek két nagy veszélye van: egyfelől átjárhatóvá teszi a bélfalat a táplálékallergének számára, másrészt olyan méreganyagokat termel, amelyek súlyosan károsíthatják a szervezetet. A fáradtság, a puffadás és a farkaséhségi rohamok csak néhány a tünetek közül. A gombafertőzés rovására további betegségeket is írnak, például szív- és keringési betegségeket, máj- és vesebajokat, vércukor-ingadozást, agyhártyagyulladást, torokgyulladást, migrént, colitiszt, női bajokat és hormonális ingadozásokat.

 

Hosszas keresés után megtalálhatjuk a betegségből kivezető utat

 

Számos érintett nem is tudja, hogy masszív tüneteit gombafertőzés okozza. A candida kiiktatása elengedhetetlen része a holisztikus bélszanálásnak. Ha ez megtörtént, jöhet a következő lépés, a táplálkozás átállítása. Mert a bél újra elsalakosodásának sebessége étkezési szokásainktól függ.

 

Egészséges savbázis háztartás nélkül nem megy

Ha nem táplálkozunk megfelelően, testünk sav-bázis háztartása kibillen az egyensúlyából. Az úgynevezett pH-érték többnyire túl savanyú, néha azonban túlságosan lúgos. A szakértők szerint manapság a krónikus betegségek alapját a túlsavasodás jelenti. A sav-bázis egyensúly mint szigorú könyvelő szabályozza a légzést, a vérkeringést, az emésztést, a kiválasztást, az immunrendszert, a hormontermelést és számos egyéb dolgot. Majd minden biológiai folyamatra igaz, hogy lefutásuk csak akkor zavartalan, ha biztosított egy bizonyos pH-érték.

 

 

Ha időskorban a has mindinkább megdagad, az ok többnyire a vastagbélben  krónikus székrekedés miatt felhalmozódott széklet

 

Ha túl sok húst, édességet vagy sajtot eszünk, vagy túl sok tejet, kávét, kólát vagy alkoholt iszunk, akkor szervezetünkben savak keletkeznek. Ha hiányoznak ellensúlyozásként az olyan lúgos élelmiszerek, mint a gyümölcs vagy a zöldség, akkor a szervezet sav szintje olyan magasra emelkedik, hogy testünk vészprogramra kapcsol: a fölösleges savmennyiséget kiválasztja a kötőszövetekbe. Ez a nők esetében a cellulitisz nevű jelenséghez vezet.

 

A kötőszövet azonban még mindig a legjobb hely a méreganyagok raktározására, mert ott károsítja a legkevésbé a szervezetet. Ha az elsavasodás tovább folytatódik, testünknek újabb raktárakat kell felfedeznie, fontos szervekben, így például a bélben. Ezzel pedig eljött az a pillanat, amikor komoly betegségek alakulhatnak ki, akár még szívinfarktus is.

 

 

A bélöblítés alaposan kitisztítja a belet. A colonhidroterápia segítségével ez teljesen higiénikusan megoldható

 

A túlsavasodásra főként az érzékeny szívizom reagál nagyon erősen. A szélütést is úgy nevezik a szakértők, hogy "savas katasztrófa az agyban". Ezért nem szabad erre a fokozatra eljutni, hanem már korábban meg kell kezdeni a szervezet savtalanítását. Éppen ezért szomorú, hogy az orvostudomány a mai napig nem szentel elég figyelmet a sav-bázis háztartásnak.

 

Az ásványi anyagok jelentős szerepet játszanak

A helytelen táplálkozás szervezetünk ásványianyag-raktárait is vészes mértékben csökkenti. Folyamatosan szükségünk van leginkább az olyan lúgos ásványi anyagokra, mint a kálium, nátrium, magnézium és kalcium, mivel ezek semlegesítik a savakat. Szerepük azonban ennél jóval mélyrehatóbb: számos fiziológiai folyamat ugyanis ezeknek az ásványi anyagoknak a jelenlétéhez kötött. Ha mindehhez járul még a vastagbél elsalakosodása, akkor szervezetünk nem képes felszívni a létfontosságú ásványi sókat. Ilyenkor mondják azt, hogy tele tálak mellett éhezünk.

 

 

A frissen préselt cékla és répalé újra feltölti a kiürült vasraktárakat

 

Ilyenkor a szervezet végzetesen rossz vágányra fut: nincs elég kapacitása a savak semlegesítésére, ezért rejtett tartalékokhoz kénytelen nyúlni, például kivonja a csontokból a kalciumot. Végül számtalan területen veszélyesen legyengül, mint az autó, amelynek benzin nélkül kell mennie.

 

A frissen préselt gyümölcs- és zöldséglevek gyakran csodafegyvernek bizonyulnak

Megint csak dr. Norman Walkernek köszönhető az a tanács, hogy aki hosszú és egészséges életet akar élni, annak rendszeresen innia kell biotermesztésből származó gyümölcsökből és zöldségekből származó, saját maga által préselt leveket. Ezek az innivalók nemcsak táplálják, hanem meg is tisztítják a szervezetet. Ráadásul a friss gyümölcslevek nagyon finomak is.

 

 

A friss leveket tanácsos alacsony sebességfokozaton centrifugáló készülékkel előállítani, így töb enzim megmarad

 

A krónikus vashiányban szenvedőknek jó ötlet, hogy a gyakran nem hatásos, sőt akár károssá is váló vastabletták helyett friss levekkel próbálkozzanak. Nagyon finom például a répa-cékla 1:3 arányú keveréke, amely emellett tele van vassal! Fontos azonban, hogy jó minőségű gyümölcslényerőt használjunk, olyat, amely benne hagyja a gyümölcsben- zöldségben a fontos tápanyagokat. A centrifuga ugyanis értékes anyagokat tesz tönkre.

 

 

A Clark-terápia: ne csak rák esetén próbáljuk ki

Az amerikai dr. Hulda Clark 15 évvel ezelőtt forradalmi felfedezést tett: rájött, hogy a rákot egy parazita, a bélmétely (Fasciolopsis buski) is okozhatja. Ez a kórokozó azonban csak akkor válik veszélyessé, ha a szervezetben propilalkohol fordul elő, ennek hatására ugyanis hihetetlen gyors szaporodásnak indul. A propilalkohol az oldószerekben fordul elő, de kipárologhat például a padlószőnyegből, az új bútorokból és a falfestékekből is.

 

   

A vastagbelet teljesen deformálhatja a felszaporodott széklet

 

Sajnos a propilalkohol az orvoslásban általánosan használt alkohol, elkerülhetetlenül kapcsolatba kerülünk vele, ha mondjuk vért vesznek tőlünk. Ez azt jelenti, hogy a rendszeres vizsgálatra szoruló rákos betegek különösen veszélyeztetettek. Azt megtehetik, hogy fertőtlenítőszerként magukkal viszik a vizsgálatokra a saját etilalkoholjukat.

 

A kozmetikai ipar ugyancsak nagy előszeretettel alkalmaz a termékeiben a propilalkoholt. Ez a vegyület előfordul számtalan samponban, tusolózselében, testápolóban és hajspray-ben. Ebből is látszik, hogy ha nem élünk tudatosan, biotermékeket használva, akkor nap mint nap nagy adag propilalkohollal látjuk el parazitáinkat. Hulda Clark ezt újfajta parazitizmusnak nevezi, olyannak, amelyet modern jóléti társadalmunk idéz elő.

 

 

A túlsavasodás súlyosbítja az olyan anyagcsere-betegségeket, mint a  csontritkulás. A vészhelyzetbe került szervezet ugyanis kénytelen kivonni a  csontokból a kalciumot, hogy ellensúlyozza a túlzott elsavasodást

 

De hogyan jut egyáltalán a parazita a szervezetünkbe? Két úton: vagy nyers hússal, vagy háziállataink túlzott becézgetésével. Hulda Clark azt tanácsolja mindenkinek, hogy kerülje el a kapcsolatot a propilalkohollal, és ha a szervezet megszabadult ettől az anyagtól, akkor a bélmétely viszonylag egyszerűen kiirtható dió-, üröm- vagy szekfűolajjal.

 

Időközben Hulda Clarknek sikerült igazolnia, hogy számos más betegség kialakulásáért is paraziták és környezeti mérgek a felelősek. A mai orvostudomány erről nemigen vesz tudomást, miközben már a nagyszüleink is tudták, hogy nemcsak az állatokat, hanem az embereket is rendszeresen féreghajtó kúrának kell alávetni. A Clark-terápiát ma már AIDS-betegeknél is alkalmazzák.

 

A legfontosabb feladat: holisztikus szempontú diagnózis

A valódi diagnózis a páciens személyes betegségmintáján alapul, és pontosan megmutatja, mi okozza a panaszokat, és milyen kiutat kínál a holisztikus terápia. Ebben maga a beteg is aktív szerepet vállal.

 

Elektroakupunktúra

A Voll-féle elektroakupunktúra, illetve az ezen alapuló többféle új módszer nagyon hasznos, feltéve, hogy képzett szakember csinálja. Az elektroakupunktúra a módszer kínai ősén alapul, a meridiánok mentén fekvő pontok elektromos ellenállását méri. A jó diagnoszta az adatok alapján meg tudja mondani, a beteg szervezetéből milyen vitaminok hiányoznak, és a rendelkezésre álló gyógyszerek közül személyre szabottan választja ki a megfelelőt.

 

Labordiagnosztika

A vérből sokkal több adatra derülhet fény, mint amennyit az orvostudomány manapság használ. Lehetőség van például mikrotápanyag- ellátottság mérésére, nem szérumból, hanem a teljes vérből. Ez ugyanis drámaian más képet mutathat, mint a csak szérumból mért adatok: napvilágra kerülhetnek rejtett hiányállapotok, amelyektől a páciens már régóta szenved. Ha például valakinél súlyos hiány áll fenn biotinból, cinkből és vasból, az erőteljes hajhulláshoz vezethet.

 

 

Az amerikai biológus és biofizikus, dr. Hulda Clark fejlesztette ki a mára világhírűvé vált parazitaellenes kúrát

 

Biokibernetika

Ez az eljárás a lykotronik-készüléken alapul. Ehhez a páciens egy díványra fekszik, mérőelektródákat kap az alhasára, a tobozmirigy területére és a nyakára. Ha most a terapeuta nekikezd a fizioenergetikai vizsgálatnak, akkor az időközben bekapcsolt gép a lehető legpontosabb eredményekhez segíti hozzá.

 

A biokibernetikus készülék körülbelül egy órán át vizsgálja át a testet tetőtől talpig. Ha kiderül a probléma, a kineziológia egyik válfaja, a karhosszúságreflex segítségével határozzák meg, milyen gyógyszerre van szükség.

 

Csak az alapos átgondolás vezet az egészséghez

Ha még további szempontokat akarunk figyelembe venni a gyógyulásunkhoz, tanácsos átgondolni a következő kérdéseket:

 

1. Általában rosszul alszom, és reggelente nehezen mászom ki az ágyból? Ha igen, érdemes geopatológiai vizsgálatot végeztetni a hálószobában.

 

 

A Voll-féle elektroakupunktúra megdöbbentően hatásos diagnosztikai eljárás

 

2. Rosszabbodtak vagy intenzívebbé váltak-e a panaszaim, amióta a bekapcsolt mobiltelefonomat magammal hordom a testem közelében? Hasonlót tapasztalok- e, amióta az ágyam közelében elektromos készülékek állnak? Van-e a házam közelében mobilállomás, magasfeszültségű távvezeték? Vannak-e rugók a matracomban? Ezek ugyanis mind elektroszmogra utalnak, és szakember segítségét igénylik.

 

3. Gyerekkoromban vagy később, utazás miatt kaptam-e sok oltást? Ezt egy jó homeopatikus orvossal kell megvitatni.

 

4. A munkám vagy a hobbim során, esetleg otthon rendszeresen kapcsolatba kerülök-e bizonyos mérgekkel? Ez lehet benzol, formaldehid, propilalkohol, favédő szer, ólomból készült régi vízvezeték. Ilyenkor szintén szakember segítségére van szükségünk.

 

 

Vizsgálat a lykotronik-géppel. A megfelelő gyógyszereket ezt követően  karhosszúságreflex segítségével lehet kiválasztani

 

5. Vannak-e rossz fogaim, sok amalgám- és palládiumtömésem, fel nem derített gócaim? A felderítésben segít az elektroakupunktúra.

 

6. Minden vizsgálat ellenére fáradt vagyok, kimerült, beteges, és nem tudom, miért? A rejtett gócok és zavaró mezők felkutatásában a neurálterápia segíthet.

 

 

Ha a diagnózist véranalízis alapján állítják fel, arra kell ügyelni, hogy a hiányállapotokat ne a vérszérumban, hanem a teljes vérben vizsgálják

 

Az egészség megőrzésében vagy visszaszerzésében az élethez való hozzáállásunk is sokat segít. Ha a páciens pesszimista, rosszkedvű és csak a bajaival törődik, akkor a betegsége csak rosszabbodni fog. Ilyenkor szemléletváltásra van szükség: a betegségből van kiút, elindulhat a gyógyulás folyamata, amely lehetővé teszi, hogy az életet, a természetet, a teremtőt teljesen más szemszögből lássuk. Legfőbb ideje, hogy végre magunkra is fordítsunk figyelmet, időt, és feltegyük a kérdést: Hogyan jutottam idáig? Ne sajnáljuk az időt és a fáradságot erre a szemléletváltásra! Gondoljuk át az életünket, és kapaszkodjunk meg a jó eseményekben. Ez hallatlan megkönnyebbülést ad, és hozzásegít ahhoz, hogy kiküszöböljük az életünkből a betegséget.

 

Zeppeléssel a paraziták ellen

A dr. Hulda Clark által kitalált alternatív terápiát az Egyesült Államokban zeppelésnek nevezik. Dr. Clark kifejlesztett egy diagnosztikai műszert (szinkrométer), amely lényegében közeli rokona a dr. Voll-féle elektroakupunktúrás (EAV) készüléknek. A paraziták elpusztíthatók, ha saját rezgéseikkel kezelik őket. Márpedig a Clark-terápia lényegében az emberi szervezetben élősködő parazitákat (vírusokat, gombákat, férgeket, baktériumokat) veszi célba. Mellette azonban tanácsos bélöblítéseket is végezni, hogy megszabaduljunk a zepper-készülék által elpusztított kórokozók méreganyagaitól.

M. L.
XII. évfolyam 9. szám

Címkék: diagnosztika, egészség, terápia

Aktuális lapszámunk:
2020. szeptember

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.