Betegségek A-tól Z-ig

Éjszakai bosszúság: vizelési inger

A jelenség hátterében prosztatagond vagy szív- és veseelégtelenség lappanghat

Ha csupán néha fordul elő, hogy éjszaka fel kell kelni a vizelési inger miatt, az még normálisnak számít. Ám ha ez többször, rendszeresen előfordul, akkor a legjobb esetben is kimerültek leszünk, de a jelenség hátterében prosztatagond vagy komoly szív-, illetve veseelégtelenség is lappanghat.


Akinek túlsúlya van és a szokásosnál gyakrabban kell éjszakánként felkelnie sürgető vizelési inger miatt (két-háromszor is, míg ez korábban egy alkalomra korlátozódott), ezenkívül fizikai terhelésre, pl. lépcsőn járásra hamar kifullad, alig kap levegőt, annál fennállnak a szívelégtelenség jellegzetes tünetei a New York-i besorolás szerint.

 

Ebben az esetben az éjszakai gyakori vizelés hátterében szívelégtelenség áll. A szív csökkent teljesítőképessége miatt nem képes teljes mértékben ellátni feladatát, ami nem csupán a friss vérnek az artériákba történő pumpálása, hanem a vénákban lévő vér visszaszívása is. Ha ez nem működik tökéletesen, a vér a lábakban pangani kezd, vizenyő alakul ki. Éjszaka, fekvés közben a lábak kötőszöveteiben felhalmozódott ödéma hirtelen elkezd felszívódni, több folyadék áramlik a szív felé, javul az erekerekben a keringés. Az érpályákban a nappali állapothoz képest viszonylagos folyadékfelesleg képződik, amit a vesék kiválasztanak.

 

A terápiás stratégia világos: fontos a testsúly csökkentése, ami megfelelő diétával érhető el. Célszerű volna néhány napig vagy hétig csak növényi eredetű táplálékot fogyasztani, esetleg csak nyersen, mivel ennek igen erős vízhajtó hatása van, ami tehermentesíti a keringést és a szívet. A burgonya- vagy rizsnapok nagyon hasznosak. Ehhez 80 dkg héjában főtt burgonyát három adagra osztunk, kevés vajjal vagy olajjal fogyasztjuk. Ennek alternatívája 12 dkg rizs (szárazon mérve), amit szintén három porcióra osztunk. Fontos, hogy ezeket az ételeket se sóval, se cukorral ne ízesítsük. Hosszú távon ajánlatos a „mediterrán” étrend bevezetése, amelyben sok nyers étel szerepeljen.

 

Jól erősíthető a szívizomzat galagonyakivonatokkal. Ha a szívelégtelenség súlyosabb fokú, és a szív szaporábban ver, hogy ellensúlyozza a csökkent teljesítményt, szóba jöhetnek a gyűszűvirágból készült hatóanyagok (digitálisz) is. Vigyázat, a digitáliszkészítmények nem azonnal fejtik ki optimális hatásukat, csak következetes, 10-14 napos szedés után érik el a megfelelő hatást. Hasonló a helyzet a készítmény szedésének abbahagyásával: legalább két-három hét eltelik, mire a hatóanyagok kiürülnek a szervezetből. A digitáliszt könynyű túladagolni, ezért mindig vénykötelesek, tehát nem alkalmasak öngyógyításra!

 

Óvatosan bánjunk a vízhajtókkal!

A hivatalos orvoslás vízhajtókat is ajánl, mert a víz kihajtásával tehermentesítik a szív pumpatevékenységét. A kihajtott vízzel azonban testünk fontos ásványi anyagokat is veszít, ráadásul nő a húgysav és a zsírok szintje, és romolhat a cukoranyagcsere is. Éppen ezért szintetikus vízhajtókat csak rövid ideig alkalmazzunk. Szelídebb alternatívákat ismerünk a növényvilágból, pl. a nyírfalevelet. Teaként vagy frissen préselt léként alkalmazzuk méregtelenítő kúrák vagy reumakezelés keretében. Ráadásul az orvosságok helytelen szedése is okozhat gyakori éjszakai vizelést. Ha a kardiológus vagy a belgyógyász vízhajtókat ír fel, azokat kizárólag délelőtt, legfeljebb délben szabad beszedni.

 

A dobszerű has (bal oldalon) viselője nem csak emésztési zavarokkal, hanem  gyakori vizelési ingerrel is küzd. Hasonlítsuk össze a dr. Mayr szerinti  „vigyázzállással” (középen) és a normális testalkattal

 

A folyadékfogyasztásnál is törekedjünk arra, hogy a nap első felében igyuk meg a napi folyadékmennyiség nagyobb részét, estefelé már csökkentsük az adagot. Aki este sokat iszik, és főként alkoholtartalmú italt (pl. sört), ne csodálkozzon, ha éjszaka többször fel kell kelnie, hogy WC-re menjen. A sör és minden más alkoholos ital a megnövekedett ozmotikus nyomás révén fokozza a diurézist, azaz meggyorsítja a vizelet termelődését.

 

 

Inkább feküdjünk és járkáljunk, mint üljünk és álljunk

A kitágult visszereket ugyan műtét nélkül nem lehet eltüntetni, de a rendszeres Kneippféle vizes leöntések, lehetőleg reggel és este, erősíthetik a vénák falát, javítva a szövetek keringését és vérellátását. Az érfalakat lezáró növényi hatóanyagok, amelyek ezáltal javítják a vénás visszaáramlást, szintén jól bevált készítmények formájában kaphatók: ajánlhatjuk a vadgesztenyéből, rutából, varázsdióból készült krémeket, preparátumokat.

 

A burgonya- vagy rizsnapok nagyon hasznosak

 

Visszértágulat és szívproblémák nélkül is sokan panaszkodnak arra, hogy estére megduzzad a lábuk, bár más panaszuk nincs. A jelenség hátterében a gyenge kötőszövetek állnak, nekik szintén azt ajánljuk, lehetőleg polcolják fel a lábukat, ülés helyett inkább fekve pihenjenek, és minél többet járkáljanak, ne álljanak sokat egy helyben. Ők is végezhetnek váltakozó hőmérsékletű vízzel végzett lábleöntéseket, és alkalmazhatnak érfalakat stabilizáló ruta- vagy gesztenyetartalmú növényi készítményeket. A krémek, kenőcsök alkalmazása csak rövid távon jelenthet könnyebbséget, pl. hosszabb autóbuszos vagy repülőgépes utazások alkalmával. A hosszú távú külső kezelés azért okoz gondot, mert idővel a krémek alapanyagaival szemben túlérzékenység alakul ki.

 

A legjobb éveikben járó férfiak egyik leggyakoribb problémáját a prosztata jóindulatú megnagyobbodása okozza. A megduzzadt prosztata életkori jelenség és normálisnak tekinthető, de akadályozza a hólyag kiürülését, a hólyagban minden vizelés után visszamarad valamennyi vizelet. Ez éjszaka bosszantó lehet, mert a vizelést követően csakhamar ismételten jelentkezik az inger, a páciens éjszakánként 2-3-szor is kimegy a WC-re.

 

A fűrészpálma és a rozspollen hatásai

A jóindulatú prosztatamegnagyobbodás gyógyszeres kezelésében évek óta kiváló növényi készítmények állnak rendelkezésre. Ezek közül a legtöbb hatását tudományos kutatások is alátámasztották: a fűrészpálma kivonata a prosztata megnagyobbodását kiváltó hormonok gátlása révén fejti ki gyógyhatását. Ez a gyógynövény kiválóan kombinálható csalánnal. Régóta ismert tény, hogy a tökmag kivonata is kedvező hatású a prosztata jóindulatú duzzanatának kezelésében, újabban pedig a rozspollennek is hasonló jó hatásokat tulajdonítanak. Ezek a készítmények meggátolják a prosztata további növekedését, bár a már kialakult duzzanaton nem tudnak lényeges mértékben változtatni. A hivatalos orvoslás ebben az esetben ún. 5-alfa-reduktázgátlókat alkalmaz. Ez csökkenti a prosztata méretét.

 

A sör és minden más alkoholos ital meggyorsítja a vizelet termelődését

 

A beteg vese sokáig néma marad

Az ödémák kialakulását és az éjszakai gyakori vizelést vesebetegségek is okozhatják. Ilyenkor általában előrehaladott veseelégtelenséggel állunk szemben. Éppen ezért nagyon fontos, hogy időben kiszűrjük a vese működési zavarait.

 

A vizeletben megjelenő fehérjék, a vérben mért kreatininszint emelkedése figyelmeztető jel. A kreatinin az izom anyagcseréje során keletkező fehérje, amelynek nagy részét az egészséges vese a vizelettel együtt kiválasztja. Tehát a kreatininszint vérben mért mennyiségéből következtethetünk a veseműködésre. Tudnunk kell azt is, hogy a kreatininszint sokáig normális tartományban marad akkor is, ha a vese szűrőfunkciójának egy része már károsodott.

 

A magas vérnyomás méreg a veséknek

Ha nem terheljük túl a csökkent működőképességű vesét, az még képes ellátni feladatát. Ilyenkor elsősorban arra kell figyelni, hogy konyhasóval, állati eredetű fehérjével, foszfátokkal ne terheljük meg feleslegesen a vesét, tehát ezeket a tényezőket csökkentenünk kell a diétában. Még fontosabb a vérnyomás beállítása. A károsodott veséjű beteg vérnyomása lehetőleg ne haladja meg a 130/80 mmHg értéket, némely szerző szerint ez alatt kell tartani a vérnyomást. Klinikai vizsgálatokkal kimutatták, hogy a jól beállított vérnyomással akár 10 évvel elodázható a betegek művesekezelése.

 

  

A tökmag kivonata is kedvező hatású a prosztata jóindulatú duzzanatának kezelésében 

 

Kövér has esetén szüntessük meg a felfúvódást és a teltséget

Mindig figyelnünk kell a has állapotára is. Különösen a dobszerű hasban jelentős nyomás terheli az alhasi szerveket, ami medencei nyirokpangáshoz vezet, akadályozva a hólyag kiürítését. Akinek tehát vizelési panaszai vannak és a hasára hízott, annál mindig gondolnunk kell a belek kezelésére is. Elsődleges feladat a felfúvódás megszüntetése. Ilyenkor sokat segít a főként vegetáriánus, csökkentett kalóriájú étrend bevezetése. Hosszú távon ajánlható a nyirokrendszer kezelése is. Gondoljunk manuális nyirokdrenázsra is a hasi területen, ami tehermentesíti a kismedencei szerveket.

-dr.ki.-
XVIII. évfolyam 5. szám

Címkék: veseelégtelenség, vizelési inger

Aktuális lapszámunk:
2020. augusztus

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.