Betegségek A-tól Z-ig

Ekcémás a gyerek

A növények erejétől megnyugszik a bőr

A szülők gyakran fordulnak azzal a problémával természetgyógyászhoz, hogy gyerekük bőrén ekcémát – kiütést vagy gyulladást – fedeztek fel. Sokan kétségbeesnek, hogy neurodermatitiszről van szó. Szerencsére az ilyen bőrtünetek az esetek többségében a banális kategóriába tartoznak. A gyógynövények ilyenkor jó eredménnyel vethetők be, és szelíd megoldást kínálnak. 


A gyerekek nagyon könnyen reagálnak bőrtünetekkel a különféle külső hatásokra. Így például felléphet valamilyen bőrön jelentkező tünet oltás következményeként, megfázás kísérőjeként, de erős izzadásra is kialakulhat ekcéma, jóllehet ez csak átmeneti jelenség és gyorsan eltűnik. Ilyen esetekben jó megoldást jelenthetnek a gyógynövények. 

 

Ha nedvedző ekcémáról van szó, amely például izzadás (de akut neurodermatitisz-roham) esetén lép fel, az az alapelv érvényesül, hogy „nedveset a nedvesre”. Ilyenkor naponta 2-3 alkalommal tölgyfakéreg- vagy feketetea-borogatást használjunk, amíg a tünetek enyhülnek. A tölgyfakérget már a csecsemők is jól tűrik, és kiváló viszkető bárányhimlős kiütések esetén is. Ilyenkor a viszkető kiütésekkel teli bőrfelületet naponta többször töröljük át tölgyfakéregteával. Egy hétnél hosszabb ideig viszont ne használjuk ezt a teát, mert nagyon kiszáríthatja a bőrt.

 

Száraz ekcémára mindenekelőtt a mezei árvácska (Viola tricolor) ajánlható. Ez a finom virág megtalálható a szántóföldeken, a mezőkön és a pusztákon egyaránt. Az egész virágos növényt használjuk, nyáron gyűjthetjük be, de a gyógynövényboltokban is kapható. Az árvácskát már a középkori gyógyfüveskönyvek is említették mint gyermekbetegségek ellenszerét. A tudomány eddig gyulladáscsökkentő, antioxidáns, vízhajtó és kortizonhoz hasonló hatását bizonyította. A száraz ekcémára, a seborrhoeás dermatitiszre és a viszketésre gyakorolt jótékony hatása általános anyagcsere-serkentő tulajdonságával függ össze. Az árvácska nélkülözhetetlen a gyógynövényes praxisban. Külsődleges alkalmazásra jók a fürdők és a lemosások, valamint a gyógyszertárban előállított kenőcs. 

 

A százszorszép – alapszer gyerekek számára

Szintén bevált gyógynövény a százszorszép (Bellis perennis). A gyerekek igazi kedvence, szinte egész évben nyílik, és a kicsik örömmel fonnak belőle nyakláncot. Egy múlt századbeli svájci füveskönyv is említi, hogy ez a növény nem hiányozhat egyetlen gyerekeknek készült teakeverékből sem, és gyorsan lábra állítja azt a gyereket is, akinek a felépülését a jó koszt sem segítette kellően. 

 

A százszorszép hatóanyagai sokfélék, ezért alapszer gyerekbetegségek esetén: szaponinok, cserzőanyagok, keserűanyagok, flavonoidok, nyákanyagok, némi illóolaj és szerves savak, C-vitamin. A gyógynövényt már a legrégebbi füveskönyvek is említették mint májbántalmak, bőrbetegségek, de mindenekelőtt mint a hörgő-nyálkahártya krónikus gyulladásainak ellenszerét. A bőrre gyakorolt hatását anyagcsere-serkentő és vízhajtó tulajdonságaival magyarázhatjuk. Teához a május–augusztus között gyűjtött virágzó növényt használjuk. 

 

Ugyancsak jól bevált gyógynövény a kamilla és a körömvirág. Mindkét növény gyulladáscsökkentő és viszketésenyhítő hatású. Főként viszketés ellen javasolható a hamamelisz (kaliforniai varázsdió).

 

Az orbáncfű, elsősorban olaj formájában, sebgyógyító hatásáról ismert. Az orbáncfű az ekcémás bőrfelület ápolására és kezelésére alkalmas. 

 

A felsorolt jótékony hatású növények közül az a feladat, hogy kiválasszuk az adott gyerek számára leginkább alkalmas és legjobban elviselhető variációt. Bőrbetegségeknél főként javasolt többféle kipróbálása. 

 

A bél diszbiózisa gyakran szerepet játszik a krónikus ekcéma fennállásában

Krónikus ekcéma esetén a legfontosabb feladat felderíteni a kiváltó okot, és a kezelést ehhez igazítani. A következő fontos kérdéseket kell megválaszolni:

 

• Nem áll-e fenn esetleg allergia vagy tápláléktúlérzékenység?

• Nem gyengült-e le az immunrendszer például ismételt antibiotikumkúrák miatt?

• Nincsenek-e olyan környezeti terhelést jelentő faktorok, amelyek szerepet játszhatnának a betegségben?

 

Az oknak megfelelően kell kiválasztani a terápiát, és kiegészíteni a fent említett gyógynövényekkel. Központi szerep jut az ép bélflórának: a krónikus ekcéma nemritkán összefügg a bél „diszbiózisával”, azaz a bélflóra helytelen irányú megváltozásával. Mivel a sérült bélflóra mindig erősen megterheli az anyagcserét, a bőr kénytelen átvenni a kiválasztás megfelelő részét. A kiváltó okot székletvizsgálattal lehet felderíteni, ezt speciális laboratóriumban végzik el. Ha fennáll a diszbió­zis, ételemszerűen fel kell építeni az egészséges bélflórát. 

 

Ekcéma esetén ezek a gyógynövények tartoznak az első választás körébe (balról jobbra): tölgyfa (tölgyfakéreg), árvácska, orbáncfű, százszorszép és – mindenekelőtt neurodermatitisz esetén – ligetszépe

 

Neurodermatitisz: a terápiának több faktort is figyelembe kell vennie

Különleges esetet jelent az ekcéma kezelésében a neurodermatitisz. Ennek a keletkezését még nem magyarázták meg kielégítően, de annyi bizonyos, hogy több tényező is szerepet játszik benne, és genetikai hajlam is fennáll. A következmény mindenesetre a faggyú- és verejtékmirigyek alulműködése, ami allergiás bőrreakciókhoz vezet, és ezáltal intenzív viszketést eredményez. A neurodermatitisz rohamokban jelentkezik, két rosszabbodás között tünetmentes epizódokkal. Többnyire kisgyerekkorban kezdődik, akár már csecsemőknél is. Az elmúlt évtizedek során számtalan hipotézis született már arról, hogyan vezet a genetikai hajlam neurodermatitiszhez:

 

• Ilyen pácienseknél a gamma-linolsavból származó immunszabályozó vegyületek csökkent termelődését találták.

• A test immunsejtjeinek működése is zavart szenvedett: részben túlságosan aktívak és gyulladást provokálnak a bőrben, másfelől nem képesek kellően legyőzni a behatoló csírákat. Ezért alakul ki számos páciensnél allergia.

• További tényezőként gyakran szóba kerül a táplálék. Ugyanakkor táplálékintoleranciát csak a páciensek egy részében sikerült egyértelműen igazolni.

• A pszichikus stresszállapotok ingerületátvivő anyagok (neuropeptidek) és stresszhormonok útján gyakorolnak hatást a bőrre és váltanak ki gyulladásos folyamatokat.

 

A gamma-linolsav sok betegnek segít

A neurodermatitisz természetgyógyászati kezelésében fontos helye van a ligetszépének (Oenothera biennis). Ez a növény enyhíti a viszketést, és csökkenti a rohamok, illetve a kiújulás gyakoriságát. Gyógyászati célokra a növény magját, illetve a benne található tiszta olajat használják, amely a 70 százaléknyi linolsav mellett körülbelül 10 százalékban gamma-linolsavat is tartalmaz. 

 

A ligetszépeolajjal végzett kezelés a sok páciensnél hiányzó gamma-linolsav pótlására szolgál. A siker szempontjából nagyon fontos, hogy az eredmény csak 4–12 hetes kezelés után áll be, és csak nagy dózis hatására. Erre való a ligetszépeolajat tartalmazó kapszula. A napi dózis legalább 240–320 mg gamma-linolsav. A gyerekek tejben vagy az ételbe keverve vehetik be a gyógyszert.

 

A gamma-linolsav megtalálható a borágómagolajban is. Ez létezik kapszula, olajos fürdő és krém formájában egyaránt. A gyerekek napi adagja 2-4 kapszula.

 

Akár ekcémáról, akár neurodermatitiszről van szó, a gyógynövények közül szóba jöhet a kortizonhoz hasonló hatásáról ismert piros ebszőlő (Solanum dulcamara) is. Belsőleg tea vagy gyógyszer formájában használhatjuk, de külsőleg is beválik. Enyhíti a viszketést, allergiaellenes hatású, és kortizonhoz hasonló tulajdonságokkal is rendelkezik, annak mellékhatásai nélkül. 

 

A neurodermatitisz kezelése során gyakran előfordul, hogy túl gyorsan rendel az orvos kortizonos krémet. Ez ugyan gyors enyhülést hoz, de csak rövid időre, hosszabb távon alkalmazva a tünetek krónikussá válását erősíti. Éppen ezért tanácsos a szelíd gyógymódok lehetőségeit kihasználni. 

 

 

Balról jobbra: A körömvirág (Calendula), a piros ebszőlő (Dulcamra) és a kamilla is bevált ekcéma esetén
 
 

Borogatás, kenőcs, tea – receptek gyerekbőrre

Tölgyfakéreg (Quercus cortex)

Borogatás: 2 evőkanál tölgyfakérget főzzünk fel 3 csésze vízzel, 5 percig hagyjuk állni, majd szűrjük le. A testmeleg oldattal naponta többször borogassuk a beteg bőrfelületet. A borogatást mindig akkor cseréljük ki, ha kezd megszáradni és melegedni, tehát olyan 10-20 percenként. Egyébként naponta 3-szor 1-2 órára hagyjuk fent. Pelenkakiütésnél naponta többször töröljük át a bőrt.

 

Fürdéshez: 5 g tölgyfakérget 1 liter vízzel főzzünk fel, és 15-20 percig hagyjuk állni, majd szűrjük le, és a szűretet adjuk a fürdővízhez.

 

Fekete tea (Thea sinensis)

Borogatás és ülőfürdő: 1-3 evőkanálnyit forrázzunk le fél liter vízzel, 15 percig hagyjuk állni, lehűlés után közvetlenül használjuk. Ne hagyjuk hatni 10-15 percnél tovább, különben a bőr nagyon erősen kiszárad.

 

Mezei árvácska (Viola tricolor)

Tea: 1 teáskanálnyi gyógynövényt öntsünk le 1 csésze forrásban lévő vízzel, 10 percig hagyjuk állni, naponta 3 csészével igyunk belőle.

 

Fürdéshez: 2-3 evőkanál növényt forrázzunk le 1 liter vízzel, 15 percnyi állás után szűrjük le, és ezt adjuk a fürdővízhez.

 

Kenőcs: 

• Árvácskatinktúra 20

• Viasz 10

• Eucerin. anhydr. ad 100

Naponta többször vékonyan kenjük be a beteg bőrfelületet.

 

Teakeverék krónikus ekcéma és neurodermatitisz ellen:

• Árvácska 20 g

• Százszorszép 20 g

• Körömvirág-virágzat 10 g

• Kamillavirágzat 10 g

• Piros ebszőlő (keserédes,

• Solanum dulcamare) szára 10 g

 

Életkortól függően fél-egy teáskanál növényt öntsünk le forrásban lévő vízzel, 7 percig hagyjuk állni, és 6 héten át napi 2-3 csészével igyunk belőle.

- emel -
XVI. évfolyam 6. szám

Címkék: ekcéma, gyerekgyógyászat, gyógynövény receptek, neurodermatitisz

Aktuális lapszámunk:
2020. augusztus

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.