Betegségek A-tól Z-ig

Elektromos ingerekkel csökken a fájdalom

Minden sejtnek van elektromos töltése

Amikor természetgyógyászatról esik szó, valószínűleg nem feltétlenül az elektroterápia jut eszünkbe. Ennek ellenére az elektromos ingerekkel történő gyógyítás az egyik legrégebbi természetes gyógymód. Ezzel a hatásos és szinte teljesen mellékhatásmentes módszerrel eredményesen enyhíthetők a fájdalmak, a görcsök, az érzékelési és mozgászavarok.


Manapság a hidrogalván-kezelés némiképp modernebb megjelenésű, de elve lényegében változatlan a 20. század eleje óta. A gyenge áram csillapítja a fájdalmakat és javítja a vérkeringést

 

Az ókori Rómában az orvosok a köszvényes fájdalmakat és az erős fejfájást elektromos rájával gyógyították, de hasonlóan hatékonynak bizonyultak az elektromos harcsák is. Az elektroterápia során ma egyenárammal, impulzusos árammal, magas frekvenciájú elektromágneses hullámokkal és a legkülönfélébb frekvenciákkal végzik a kezeléseket. Az elektromosság vagy közvetlenül hat a szövetekre, vagy melegítő hatása érvényesül. Ehhez veszélytelen erősségű áramot, illetve elektromágneses hullámokat alkalmaznak. Az adagolást általában a páciens érzékenységéhez igazítják. Áramerősségtől függően bizsergést, meleget lehet érezni kezelés közben. Az elektroterápiának nincsenek ismert mellékhatásai, de néhány kivételtől eltekintve szakember kezébe való. Sokféle elektromos kezelést fémimplantátumok, szívritmus-szabályozók, helyi érzékelési zavarok esetén nem szabad alkalmazni.

 

Egyenáram: galvánkezelés és iontoforézis

Az egyenáram orvosi alkalmazásának alapja az a tény, hogy minden sejtnek van elektromos töltése. A sejt belseje negatív, a külseje pozitív töltésű. A sejt izgalmi állapotában ez a feszültség kisül. A sejtek ingerlékenysége csökken, ha gyenge egyenáramot vezetünk végig a testen, a pozitív pólust az érzékeny, fájdalmas területen helyezzük el. Ezáltal csökken a fájdalom, fokozódik a terület vérellátása. Az áramot vagy a bőrre helyezett elektródákkal, vagy vízfürdő formájában applikálják.

 

A hidrogalván-kezeléssel (elektromos fürdő) reumás betegségeket, izomfájdalmakat, idegkárosodásokat, nőgyógyászati panaszokat és fájdalmakkal szembeni általános túlérzékenységet gyógyítanak. Az egész testi fürdőt szívbetegeknél csak óvatosan szabad alkalmazni. Kevésbé megterhelő a vizes elektromos kezelés ama formája, amikor a páciensnek csak a karjait, illetve a lábait térdig merítik négy kis kádba. Végtagi fájdalmak vagy vérkeringési zavarok kezelésére ajánlott.

 

Az iontoforézis során a fájdalomcsillapító, keringésfokozó vagy gyulladásgátló hatóanyagokat elektromosság segítségével juttatják be a fájdalmas területen a mélyebb szövetekbe anélkül, hogy feleslegesen terhelnék az egész szervezetet a gyógyszerrel. 

 

 

Ingeráram: elleninger a fájdalmak csillapítására

Az impulzusos áramformákkal végzett ingerkezelés szintén fájdalomcsillapító hatású. A kis bizsergés formájában érezhető elektromos impulzusok elleningerlésként szolgálnak a fájdalmakkal szemben. Ezek az ingerek fiziológiás gátló hatást fejtenek ki az idegrendszerre, blokkolva a fájdalomingerek továbbítását a központi idegrendszer felé. Az elektromos akupunktúra e kezelés egy altípusának tekinthető, amikor célzottan az akupunktúrás pontokat ingerlik elektromos impulzusokkal.

A TENS készülékeket bárki használhatja otthonában

 

Egy régóta alkalmazott kezelésforma a Träbert-féle ingeráramos kezelés, amit ultra-ingeráramos kezelésnek vagy ingerárammal végzett masszázsnak is neveznek. A két elektródát közvetlenül a fájdalmas terület mellett helyezik el, „harapófogóba” véve a fájdalmat. Naponta 15-20 perces kezelésekből áll a kúra. Az áramerősséget enyhe bizsergésként érzi a páciens. Meglehetősen intenzív kezelésről van szó, ezért az érzékeny betegeknél inkább a Bernard-féle diadinamikus kezelést szokták végezni.

 

 

TENS: ingeráramos kezelés otthon

Az öngyógyításban leginkább a TENS-eljárás terjedt el. A transzkután elektromos neurostimuláció, azaz a TENS bőrön keresztül történő idegingerlést jelent. Akut és idült fájdalmak csillapításában vált be.

 

Az elektródákat a bőrfelszínre helyezik fel, az elektromos impulzusok a fájdalomérzékelő idegek végkészülékeire hatnak. Ezzel az eljárással gyakran le lehet csökkenteni a fájdalomcsillapító gyógyszerek dózisát, és megtartható az ízületek mozgathatósága.

 

A készülékek általában cigarettásdoboz-méretűek, és elemmel vagy feltölthető akkumulátorokkal üzemelnek. A frekvencia és az áramerősség szabályozható. Ajánlatos egyszerű készüléket választani, és a szaküzletben ki is próbálni. Noha a divat egyre inkább a digitalizálás irányába halad, a régebbi, forgatható gombokkal szerelt készülékek könnyebben kezelhetők.

 

 

Fájdalomcsillapítás a mély szövetrétegekben melegítés nélkül

Egyelőre kevéssé elterjedt módszer a magas feszültségű terápia, ami szintén fájdalomcsillapításra szolgál. Nagy intenzitású rövid elektromos impulzusokat alkalmaznak, aminek előnye, hogy olyan helyeken is lehet végezni a kezelést, ahol a beteg testében fémimplantátumok találhatók (pl. protézisek, szegecselt csontok stb.). A kezelés a mély szövetrétegekben is képes csillapítani a fájdalmakat, de a diatermikus eljárásokkal szemben nem melegíti fel a szöveteket. A középfrekvenciás elektroterápia során az elektródák nem ingerlik a bőrt. Mivel ez a kezelési mód igen hatékony, ugyanakkor alig van ellenjavallata, egyre szélesebb körben terjed, főképp ízületi fájdalmak vagy gerincbántalmak terápiájában.

 

 

Mély melegítés diatermiával

A diatermikus eljárások lényege, hogy magas frekvenciájú impulzusokkal melegítik fel a mélyebb szövetrétegeket. Ezeket az eljárásokat mindig ott alkalmazzák, ahol a helyi keringés fokozása és a szövetek fokozott melegítése a cél. Ha ezzel szemben kerülni akarják a helyi keringés fokozódását és az ahhoz kapcsolódó esetleges gyulladásos reakciókat, közepes frekvenciájú impulzusokkal vagy ultrahanggal végzik a kezelést. Megkülönböztetünk rövidhullámú, deciméteres hullámú és mikrohullámú kezeléseket, amelyek közül mindegyik hullámhossz más mélységben és eltérő intenzitású meleget tud kelteni a szövetekben. Ezáltal az izmok, szalagok és inak ellazulnak, aminek hatására közvetlen és közvetett módon csillapodnak a beteg fájdalmai.

 

 Az intoforézis során a fájdalocsillapító, keringésfokozó vagy gyulladásgátló hatóanyagokat elektromosság segítségével jutattják be a fájdalmas területen a mélyebb szövetekbe

 

A rövidhullámú kezelés során a leadott elektromágneses hullámok a szövetekben eltérő intenzitással meleggé alakulnak. Általában akut kórfolyamatokban inkább alacsony dózisú, rövid ideig tartó, de gyakran ismételt kezelések formájában kerül rá sor, míg idült betegségekben nagyobb dózist (kellemes melegítő, de nem forrósító hatás), hosszabb kezelési időt és hetente legfeljebb két kezelést alkalmaznak. Egy kezelés átlagosan 20-30 percig tart. A rövidhullámú terápia minden olyan esetben alkalmazható, ahol a mély rétegek melegítése pozitív hatással kecsegtet: a mozgásszervrendszer betegségei, idegfájdalmak és nem nagyon súlyos keringési zavarok, valamint az ízületek fájdalmai.

 

Az ultrahang különleges helyet foglal el az elektroterápiák között. Az ultrahang-tartományú rezgést ugyan elektromossággal állítják elő, de itt mechanikus lökések végzik a tulajdonképpeni kezelést. Az ultrahangot a mélyben az izomfaszciák, az ízületi tokok és a csontok visszaverik, ami helyi melegítést eredményez. A rövidhullámú kezelésekkel ellentétben azonban itt a szövetek nagy kiterjedésű, általános túlmelegedése nem jön létre. Ez a szűk helyre korlátozódó, izolált melegítés a „határfelületeken” gyakran kívánatos, mivel számos fájdalmas kórfolyamat zajlik e szöveti struktúrákban, de az általános túlmelegítés gyulladásos reakciókat válthatna ki.

 

 

Ultrahang: az ízületi szövetek mikromasszírozása

Az ultrahang hatását egyfajta mikromasszázsként is felfoghatjuk. Különösen jótékony hatású ez a terápia a kopásos és egyéb ízületi bántalmakban. A fájdalomcsillapítás és a mechanikus funkciók javítása mellett az ultrahang a csonttörések gyógyulását is felgyorsíthatja. A legújabb fejlesztés az ultrahang és az alacsony frekvenciájú ingeráram-kezelés, amelyet kombináltan, egy ultrahangos kezelőfejjel végeznek. A kétféle ingerlési mód együttes alkalmazása fokozza a fájdalomcsillapító hatást.

- tamás -
XVII. évfolyam 6. szám

Címkék: elektromos ingerek, elektroterápia, fájdalomcsillapítás

Aktuális lapszámunk:
2020. április

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.