Betegségek A-tól Z-ig

Élelmiszerek és gyógyszerek köcsönhatásai

A grépfrút hatásait számos kutatóintézet vizsgálta

    Nem csak a gyógyszerek léphetnek egymással kölcsönhatásba, sok élelmiszer is nem kívánt módon befolyásolja bizonyos gyógyszerek hatását.


     

    Az egyik ilyen – mára eléggé közismert – élelmiszer a grépfrút. A benne található naringin nevűpolifenol számottevő mértékben befolyásolja a szervezetbe juttatott gyógyszerhatóanyagok anyagcseréjét. Ha pl. valaki grépfrútlével veszi be a vérnyomáscsökkentőjét, vérnyomása veszélyes mértékben csökkenhet. Szélsőséges esetben az ilyen mellékhatások akár végzetesek is lehetnek. Ez főként a nagyon pontosan adagolandó gyógyszerek esetében fordulhat elő, amelyeknél a beállított terápiás dózistól való minimális eltérés is nagyon veszélyes lehet. Ebbe a csoportba tartozik pl. a ciklosporin nevű, az immunrendszer működését fékező hatóanyag, amelyet a szervátültetésen átesett pácienseknek életük végéig szedniük kell a szervkilökődés elkerülése érdekében.

     

    A cikk folytatását a Természetgyógyász Magazin áprilisi lapszámában olvashatják!

    V. T.
    XXIII. évfolyam 4. szám

      Aktuális lapszámunk:
      2019. szeptember

      A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.