Betegségek A-tól Z-ig

Elkerülhetjük a csontritkulást

Természetes módszerek oszteoporózis ellen

A csontritkulás csendes betegség: mire fellép a törés, addigra a csonttömeg leépülése már veszélyes mértékben előrehaladt. Az új koncepció középpontjában az okok felkutatása áll. Néhány természetgyógyászati módszer, amely hasznos lehet a megelőzésben: bélöblítés, mágnesesmező- és kelátterápia.


A csontritkulás olyan gyakori, hogy népbetegségnek tekinthető. A legújabb felismerések szerint a hátterében a fehérje-anyagcsere zavara áll, amely szelíd gyógymódokkal orvosolható

 

Gyerekkorában senki sem aggódik a sérülések miatt, mert a sebek gyorsan begyógyulnak. Akinél azonban kialakul a csontritkulás, annak azzal kell számolnia, hogy a csontjai nem, vagy csak sokkal nehezebben forrnak össze. Az oszteoporózis különösen alattomos betegség, mert a drámai állapot kialakulásáig hosszú éveken keresztül tünetmentes marad. Csak amikor a csonttömeg pusztulása már túllépte a húsz százalékot, akkor lépnek fel panaszok. Ám ezek is kevéssé specifikusak: ízületi fájdalom, gerincfájdalom, izombántalmak, isiászhoz hasonlatos húzó érzés.

 

A csontoknak nincsenek fájdalomérzékelő receptoraik. Ez ad magyarázatot arra, hogy a fájdalom csak akkor alakul ki, ha a csonttömegvesztés majdnem eléri a harminc százalékot. Ekkor már akut törésveszély áll fenn. A törést fájdalmas idegbecsípődés vagy a szervek életveszélyes beszorulása kísérheti. Ebben a stádiumban púposság is kialakulhat: a csigolyák vagy törés miatt, vagy a tömegvesztés eredményeként válnak kisebbé. Emiatt összehúzódnak az izmok és meghajlik a gerinc, a hasi szervek pedig összepréselődnek.

 

A csontritkulás egyik fő jele, ha valakinek idősebb korban csökken a testmagassága. Ez extrém esetben akár húsz cm-t is kitehet. Aki hasonlót észlel önmagán vagy a szülein, annak nagyon gyorsan orvoshoz kell fordulnia.

 

 

Miért egyre gyakoribb az oszteoporózis?

A csontritkulás valószínűleg a nyugati életstílus következménye, illetve amiatt is alakul ki, hogy egyre tovább élünk. Más magyarázat nemigen adódik arra, miért válik egyre gyakoribbá ez a betegség. Manapság csontritkulás miatt többen halnak meg, mint szívinfarktusban.

 

Egy 1993-ban publikált vizsgálat a XVIII. századból származó csontleleteket  elemezte. Az eredmények azt mutatták, hogy a megvizsgált női csontmaradványok tanúbizonysága szerint az idős nők csontjai is erősebbek és sűrűbbek voltak, mint a mai nőké a változás kora előtt és után. Érdekes tudnivaló az is, hogy a kínai vagy a japán nyelvben nincs is szó a csontritkulásra. Ezek a kultúrák sokáig nem ismerték a tejet, és mára bebizonyosodott, hogy a nagy mennyiségű tejfogyasztás inkább árt, mint használ.

 

További feltűnő jelenség, hogy a csontritkulás manapság a nyugati államokban már nem kizárólag az idősek betegsége. Egyre inkább érint fiatalokat is. Ha 30 év körüli nők csonttörést szenvednek, akkor tinédzserkori anorexiájuk vagy bulímiájuk állhat a háttérben. 14 éves korban a csontok még a felépülés állapotában tartanak. Ha ilyenkor a tápanyagok hiánya miatt nem tudnak teljesen kifejlődni, akkor súlyos csontritkulás alakulhat ki, részben helyrehozhatatlan károsodásokkal.

 

A csonttömeg fogyását bizonyos gyógyszerek is elősegíthetik. Ez főként olyan termékekre vonatkozik, amelyek a fehérje-anyagcserét blokkolják. Idetartozik a kortizon, de az ösztrogén- és tesztoszterongátló szerek is, amelyeket rákterápia során írnak fel. Különösen veszélyesek még az antibiotikumok, amelyek lerombolják a bélflórát és ezzel megakadályozzák a fontos tápanyagok felszívódását.

 

 

A csontritkulás azt jelenti, hogy a fehérje-anyagcsere zavart szenved

Az orvostudomány szerint a csontritkulás ásványianyagcsere-zavar, és a csontok mésztartalmának csökkenésével jellemezhető. Ezért a hivatalos orvoslásnak az a célja, hogy javítsa a csont ásványianyag-ellátását. A pácienseket a magas dózisú kalcium-, D-vitamin- és magnéziumadagok mellett sok tejtermék fogyasztására is ösztönzik. Ezenkívül fürdőket és gyógytornát írnak fel nekik. Mindez azonban a betegség előrehaladását a legjobb esetben is csak késlelteti.

 

A csont belső tartószerkezete normális esetben rendszeresen megújul. A csontritkulás akkor lép fel, ha a lebomlási folyamatokkal a felépülési folyamatok nem tudnak lépést tartani

 

A témával hosszú évek óta foglalkozó orvos, Jens Collatz szerint azonban ez a feltételezés téves. A szakember hosszú ideje szenteli magát a téma kutatásának, és arra a megállapításra jutott, hogy a csontritkulás esetében a fehérje-anyagcsere zavaráról van szó. Számára a csontritkulás nem a csont mésztartalmának eltűnése, hanem a csont „felpuhulása”. Az okok pedig számosak lehetnek, a végeredmény viszont mindig a csont szivacsos állományának fehérjevesztése. Ezek a csontgerendák ugyanis tiszta fehérjéből állnak.

 

Ha a szervezet fehérjeképződése zavart szenved, nem épülhetnek fel csontgerendák sem. E csont szivacsos állománya ugyanis folyamatos lebomlási és felépülési folyamaton esik át, ezt nevezhetjük a csont „fűzőjének”. A megzavart fehérjeszintézis dr. Collatz szerint kötőszöveti gyengeséghez vezet, ami érinti a szervezet egészét, így a csontokat is. Felismerése szerint tehát a csontritkulás a kötőszöveti gyengeség egyik speciális formája, és tünetcsoport részeként lép fel, idetartoznak még az olyan tünetek, mint a visszerek, az aranyér, az ínysorvadás és a húgyhólyag megbetegedései.

 

 

Sok elemből álló terápia

A felismerésnek megfelelően dr. Collatz oszteoporózis-terápiájának célja a fehérjeszintézis helyreállítása. Ennek eredményeként a csontgerendák is újra felépülhetnek, és akkor újra lerakódhat a kalcium a csontokban. Addig a kalciumkészítmények adagolásának nincs értelme, mert nem a csontban halmozódik fel a kalcium, hanem a szövetekben. Az orvos páciensei ezért mindig meglepődnek, amikor hajanalízist végeznek náluk, és kiderül, hogy a hajukban a kalciumszint három-négyszeres. Ez a helyzet főként akkor áll elő, ha az illető kalciumot vagy D-vitamint szed vagy sok tejterméket eszik.

 

A röntgenképen jól felismerhető az egyik hátcsigolya csonttömegvesztése
A csont szilárdságát a belsejében található csontgerendák adják. Ha fellép a csontritkulás, ezek mind vékonyabbak lesznek, és könnyen eltörnek

 

Mivel a csontritkulásos betegeknél általában alacsony a kalciumszint, a hajanalízis dr. Collatz diagnosztikájának fontos része. Ez az egyetlen olyan módszer, amelyből egyértelműen kiviláglik, hogy bizonyos ásványi anyagok (mint amilyen a kalcium vagy a vas) alacsony szintet mutathatnak a vérben, miközben nagy mennyiségben tárolódnak egyéb szövetekben. Ultrahangvizsgálattal főként a pajzsmirigyben, a hasnyálmirigyben, a prosztatában és a tüdőben mut athatók ki ezek a veszélyes kalciumfelhalmozódások. A következmények a páciens számára életveszélyesek lehetnek: ha a kalciumsók például a tüdőhólyagocskák rugalmas rostjaiban tárolódnak, akkor automatikusan megakadályozzák ezek összehúzódását, és ez tüdőtáguláshoz vezethet.

 

A szakember szintén használ páciensei kezelésére kalciumot és a kalcium beépülését elősegítő szereket (például D-vitamint vagy fluoridokat), de a hangsúlyt azokra az intézkedésekre helyezi, amelyeknek köszönhetően új csontgerendák épülhetnek fel. Háromnegyed év elteltével megismétli a hajanalízist és megméri a csontsűrűséget. Ha a szövetekben csökkent a kalcium mennyisége, a csontsűrűség pedig észrevehetően megnőtt, akkor ez annak a jele, hogy a szervezet képes a kalciumot saját erejéből elszállítani annak fő rendeltetési helyére, a csontokba. Ezek a páciensek többé nem szorulnak rá a kalcium pótlására, elegendő számukra a megfelelően kiegyensúlyozott étrend. A terápia célja tehát az, hogy a szervezetben jelen lévő kalciumot újra a csontokba juttassa. A kezelésnek azonban mindig egyénre szabottnak kell lennie, mivel teljesen különbözőek lehetnek azok az okok, amelyek a fehérje-anyagcsere zavarának kialakulásához vezettek.

 

 

A terápia alapja a bélöblítés

A leggyakoribb ilyen ok a bélműködés zavara. A gombák és a kóros bélbaktériumok közvetett módon károsítják a csontállományt, a vastagbél ugyanis kulcsszerepet játszik a fehérjék szintézisében. Nyálkahártyája és a benne található vérerek felveszik mindazokat az anyagokat, amelyek fontosak a szervek számára, és oda el is juttatják. Ha a vastagbél felületét például régi székletlerakódások borítják, és a helytelen táplálkozás rontja a működését, akkor egyre kevesebb aminosav, vitamin, ásványi anyag és nyomelem szívódik fel, ez pedig kibillenti egyensúlyából a szervezetet. Ezzel a szervek nem megfelelő ellátottságának veszélyes körfogása veszi kezdetét.

 

Az infravörös kamera láthatóvá teszi a helytelen tartás miatti izomgörcsök előidézte csontritkulást. A megfeszült izmok vérellátása ugyanis rosszabb. Minél sötétebb a szín, annál kevesebb vér jut az adott területre

 

Tisztában kell lennünk azzal, hogy az aminosavak a fehérjeképződés alapkövei. Valamennyi anyagcsere-folyamatban kulcsszerepet játszanak. A csontok csak akkor őrizhetik meg épségüket, ha az aminosav-felszívódás a bélben kifogástalanul működik. Ennek megállapítására dr. Collatz csontritkulás esetén speciális székletvizsgálatot végez, amelyet azután colon-hidroterápia (vizes béltisztítás) és alapos bélflóra-helyreállítás követ. Ez a test számára alapvető terápia.

 

 

Milyen laboreredmények fontosak?

A kezelés nélküli csontritkulásos beteg aminosavellátottságának helyzetét a szakember egy úgynevezett magas nyomású folyadék-kromatográfiával deríti fel. Ez a különösen pontos vérvizsgálat 20 aminosav jelenlétét méri. Mivel számos betegség összefüggésben áll egymással, ezzel a vizsgálattal azt is meg lehet állapítani, milyen hatást gyakorol a magas vérnyomás vagy a kötőszöveti gyengeség a csontritkulás fejlődési folyamatára.

 

Vizsgálják a máj működését is. Ez a szerv nem tudja ellátni a feladatát, ha májzsugor vagy hepatitis gyengíti le. A máj feladata tudniillik a bélből hozzá érkező aminosavak további feldolgozása és elosztása a többi célszervhez.

 

 

Miért jó hatásúak a kelátok?

Dr. Collatz azt is észrevette, hogy a csontritkulás vérellátási zavarokkal (többek között magas vérnyomással) is kombinálódik. A csontok ugyanis a csonthártyán keresztül jutnak hozzá a vérből származó tápanyagokhoz, ez ad magyarázatot arra, miért szenved zavart a csont vérellátása általános vérellátási gondok esetén. Ilyenkor sikert hozhat az úgynevezett kelátterápia. Ez azt jelenti, hogy infúzió útján különféle vitaminokat és ásványi anyagokat juttatnak a vérbe, mindenekelőtt azonban olyan hatóanyagokat (kelátokat), amelyek képesek feloldani a vérerekben a kalciumsókat, a koleszterint és a többi salakanyagot. Az erek így újra átjárhatóbbakká válnak.

 

A férfiak is egyre gyakrabban betegszenek meg csontritkulásban. Minden negyedik férfi érintett, míg a nőknél minden harmadik
Az idős nőknél kialakuló púposság a hátcsigolyák összeroppanásának eredménye

 

A kelátok ezenkívül megkötik a nehézfémeket és ezzel hatástalanítják azokat. A kelátterápia tehát olyan betegeknek is segíthet, akiknél a csontritkulás ólom-, higany-, nikkel- vagy kadmiumterhelés miatt alakult ki. Ezek a méreganyagok ugyanis szoros kapcsolatba lépnek a sókkal a csontokban, és  feloldhatatlanul lerakódnak bennük. Dohányosoknál például, akiknél háromszorta nagyobb a csontritkulás kialakulásának veszélye, a kadmium a dohányfüstön keresztül jut a szervezetbe.

 

A kelátkötők képesek megkötni a nehézfémeket és kiválasztani azokat a csontokból. A kelátterápia alapját egy aminoecetsav képezi, amely a vízben nem oldódó kötéseket vízben oldódóvá tudja változtatni. A kelátinfúziókat ugyancsak a páciens egyéni adottságaihoz kell igazítani.

 

 

Életfontosságú anyagok hiánya

A mellékvesekéreg túlműködése odavezethet, hogy a szervezet belülről valósággal kiég, mivel folyamatosan csúcsra van járatva. A létfontosságú anyagok felhasználatlanul ürülnek ki, és nem járulnak hozzá a szervek ellátottságához. Az ilyenfajta túlműködést megint csak orvosolni kell, mivel hozzájárulhat a csontritkuláshoz.

 

 

A gerinc háromdimenziós felvétele: a megfelelő számítások segítségével világossá tehetők a görbületek, elhajlások és lecsvarodások a csigolyákban

 

A vesedialízisben részesülő betegek csontjait is rendszeresen ellenőrizni kell, veseelégtelenség esetén ugyanis a szervezetből szinte kiürülnek az ásványi anyagok. A nem megfelelően működő vesék, amelyek méregtelenítő feladatukat nem látják el, a csontanyagcsere folyamatát ugyancsak rontják a szervezetben visszamaradó salakanyagok miatt.

 

 

Mágneses hullámok regenerálják a csontokat

A csonttömeg visszaszerzésének egyik különösen hatásos módszere a mágneses terápia. Miközben a hivatalos orvostudomány nem képes az egyszer elveszített csonttömeg visszaépítésére, a mágneses hullámok ezen a téren igen eredményesnek bizonyulnak. A kezelésnek azonban itt is mindig a gondosan megválasztott egyéni terápiába kell illeszkednie.

 

A csontritkulásban szenvedők számára nagyon fontos a rendszeres mozgás is. Legalább minden második nap legalább 30-45 perces, a fizikai állapotuknak megfelelő edzésre van szükségük. Ha a csontritkulás már nagyon előrehaladott és nagy a csonttörés veszélye, akkor elég a séta, de nagyon jó a biciklizés is. Ha valaki fél az eséstől, akkor otthon, szobabiciklin edzhet. A lényeg, hogy igénybe vegye az izmait, és ezzel elősegítse a csontok regenerálódóképességét.

 

 

A nagy tejhazugság

A csontritkulásos betegeknek azt javasolják, igyanak sok tejet, hogy a csontjaik megerősödjenek. A tejivás azonban ezt az eredményt nem hozza meg.

 

A vércsoportdiétából tudjuk, hogy a csak igen ritkán előforduló B-vércsoportú emberek képesek valóban jól megemészteni a tejet. A föld lakóinak igen nagy része ezzel szemben laktózintoleranciában szenved, azaz belükből hiányzik az az enzim, a laktáz, amely a tejcukrot, azaz a laktózt fel tudná dolgozni. Földrajzilag a tejcukor-érzékenység északról dél felé haladva lényegesen csökken.

 

Időskorban a csontok egsézsége lényegesen függ attól, mennyi csonttömeg épült fel fiatalkorban. Éppen ezért a fiataloknál fontos a megfelelő táplálkozás és a sok mozgás

 

Csak Németországban évente kb. 25 milliárd liter tejet termelnek, ami fejenkénti 312 literes fogyasztásnak felel meg. Ez majdnem egy teljes liter naponta. Közben Amerikában számos tanulmány foglalkozik azzal a kérdéssel, mennyiben segíti elő a tejtermékfogyasztás és a kalciumpótlás a csontritkulás megelőzését és kezelését. Ezek arra a következtetésre jutottak, hogy a csontritkulás fő oka az amerikai népesség manapság jellemző, rendkívül fehérjedús táplálkozásában keresendő.

 

A Yale Egyetem kutatói 16 országból származó 34 vizsgálat áttekintése után arra az eredményre jutottak, hogy a legnagyobb csontritkulás-sűrűséggel jellemezhető államok – mint az Egyesült Államok, Svédország és Finnország – azok, ahol az emberek a legtöbb tejet és húst fogyasztják. Egy másik vizsgálatban az találták, hogy a napi két deci tejet fogyasztó, a változás korán túllevő nők szervezetében a kalciumtartalom ugyan magasabb volt, de kétszerte nagyobb mennyiségű csonttömeget veszítettek, mint tejtermék nélkül élő társnőik. A Harvard Egyetem híres nővérvizsgálata, amelyben tizenkét éven át követték nyomon 78 ezer ápolónő egészségi állapotának alakulását, ugyancsak azt találta, hogy a csonttörés gyakoribb volt a tejet ivó nővéreknél, mint azoknál, akik csak ritkán fogyasztottak tejterméket.

 

Egy másik tanulmány bebizonyította, hogy a csonttömeg lényegesen függ attól, mennyit sportolnak a nők kamaszkorukban. Ebben az életkorban fejlődik ugyanis ki a csonttömeg 40-50 százaléka. Ugyanez a tanulmány arra is rámutatott, hogy a nagy dózisú kalciumpótlás nem gyakorol tartós hatást a csontok egészségére.

 

A tudományos vizsgálatok eredményeit alátámasztja az a tény is, hogy a föld lakóinak többsége egyáltalán nem iszik tehéntejet. Ennek ellenére jóval ritkább náluk a csontritkulás, mint a nyugati országokban.

 

A csontritkulás-terápia csak akkor hatékony, ha a csontokat finoman, de rendszeresen mozgatják

 

 

A hormonok szerepe a csontritkulásban

A csontritkulás sokáig egyértelműen a nők betegségének számított. A változás korában az ösztrogénveszteség ma is az első számú oka annak, miért betegednek meg a nők gyakrabban oszteoporózisban, mint a férfiak. Míg a menopauzáig a nőket védi az anabolikus, azaz fehérjeképző hatása az ösztrogéneknek, a férfiak ugyancsak részesülnek ilyenfajta védelemben a tesztoszteron jóvoltából, csak sokkal tovább. Ennek a hormonális tényezőnek az előnyeit körülbelül a 65. életévükig élvezhetik. Ez ad magyarázatot arra, a férfiak csontritkulása esetében miért kell az okokat inkább a vastagbél helytelen működésében keresni.

 

A csontritkulástól való félelem sok nőt arra ösztökél, hogy a változás kora után ösztrogént szedjen. Ez a terápia azonban nem megfelelő. Ha a nők egyben bélbántalmakban is szenvednek, akkor az ösztrogén nem segít nekik a csontritkulás megelőzésében. Dr. Collatz felismerései szerint az ösztrogén pozitív hatása csak akkor képes kibontakozni, ha megfelelő mennyiségű aminosav áll rendelkezésre a fehérjeképződéshez. Ez az alapfeltétele a csontritkulás sikeres terápiájának. Ezért a nőknek felszívódási zavar esetén bélszanálásra kell gondolniuk.

 

Az ösztrogénterápiát kockázatai miatt óvatosan kell kezelni. A combnyaktörés kockázata nőknél 75 éves korukban a legmagasabb, ez viszont azt jelenti, hogy körülbelül 25 éven át szedniük kellene a mesterséges hormonokat. A szintetikus hormonok helyett a természetgyógyászok az ausztrál vörös heréből készült tablettákat ajánlják. Ez a növény tartalmazza a legnagyobb mennyiségben mind a négy, eddig ismert fitoösztrogént.

 

Forrás: Bio 2006/5.

- dr. ki -
XIII. évfolyam 1. szám

Címkék: csontritkulás, csontritkulás megelőzés, csontsűrűség, csonttömeg, fehérje-anyagcsere zavar, oszteoporózis

Aktuális lapszámunk:
2020. április

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.