Betegségek A-tól Z-ig

„Elmeszesedtek a koszorúereim”

A természetgyógyász tanácsa

  Szívkoszorúér-elmeszesedés miatt 2009 októberében két bypasst ültettek be a szívembe. Vérhígítás céljából acetil-szalicilsavat (ASS) kellene szednem, de a gyomrom nem bírja. Krónikus gasztritiszem van, ezt rendszeresen végzett tükrözéssel ellenőrzik, és a bélpolipokra is hajlamos vagyok, ezért rendszeresen béltükrözésen is átesem. A felírt gyomorvédő gyógyszereket elhagytam, mert úgy tűnt, hogy többet ártanak, mint használnak. Soha nem dohányoztam, alig ittam alkoholt és józanul táplálkoztam. Ennek ellenére súlyos koszorúér-meszesedésem van. Testsúlyom csupán 60 kg, testmagasságom 174 cm. A vérnyomáscsökkentő gyógyszereim mellett B6-, B12-vitamint és folsavat, valamint egy galagonyakészítményt szedek – írja a 74 éves férfi.


  Minden orvosi beavatkozásnál – legyen az kamillatea rendelése vagy szívműtét – pontosan mérlegelni kell a kockázatokat és a beavatkozás hasznát. A tudományos kísérletek eredményei szerint acetil-szalicilsavval jelentősen csökkenthető az érelmeszesedés szövődménye, a szívinfarktus és a szélütés. A kezelőorvos ajánlása így megalapozott. Esetünkben a krónikus gasztritisz kockázatot jelent, ezért gondosan mérlegelni kell, mi szól a kezelés mellett és mi ellene. Azért, hogy az ASS-t jobban tolerálja a gyomor, gyakran egy további hatóanyagot is felírnak. Magas kockázatú betegsége esetében az ASS-omeprazol kombinációból több előny, mint hátrány származik! Ha „valódi” mellékhatásokat tapasztal valaki, akkor természetesen valamilyen más alternatívát kell keresni. Az ASS-terápiának azonban van egy további pozitív „mellékhatása” is: bizonyos fokig képes megakadályozni, hogy a bélpolipok vastagbélrákká fajuljanak. Ez szintén a javasolt gyógyszeres kezelés melletti érv.

   

  Mindezektől függetlenül azonban felmerül a kérdés, miként alakulhat ki ilyen súlyos érelmeszesedés, amikor egészséges életmódot folytat valaki, és egyetlen arterioszklerózisra hajlamosító kockázati tényező sem fedezhető fel. Mivel valamilyen kóroki tényezőnek léteznie kell, a klasszikus rizikófaktorok (dohányzás, cukorbetegség, túlsúly, magas vérnyomás, magas koleszterinszint) mellett egyéb kockázati tényezők után érdemes nyomozni, amelyeket a kardiológusok általában figyelmen kívül hagynak.

   

  Ezek közül az egyik legfontosabb az ún. homociszteinszint, amelyet nem minden orvos ismer el rizikófaktorként. Többek között ennek kezelésére szolgálhat a B6-, B12-vitamin és a folsav szedése. Ez a B-vitaminokból álló kombináció a homocisztein szintjének csökkentésére alkalmas kezelés. De a homociszteinszintet rendszeres laboratóriumi vizsgálatokkal kell ellenőriztetni, megállapítandó, vajon kellő dózisban szedi-e a páciens a vitaminokat, és sikerült-e elérni az optimálisnak tekinthető homociszteinszintet a vérben. Szükség esetén a vitaminok napi dózisát emelni kell.

   

  További kockázatot jelent a lipoprotein-a, a fibrinogén, a CRP (egy gyulladásos marker), valamint a lipidperoxidáció (szabad gyökökre utaló marker). Az epidemiológiai vizsgálatok szerint a D-vitamin-hiány szintén jelentős kockázatot jelent az érelmeszesedés szempontjából.


  XVIII. évfolyam 8. szám

  Címkék: szívkoszorúér-elmeszesedés

   Aktuális lapszámunk:
   2020. november

   A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.