Betegségek A-tól Z-ig

Előbújnak az első fogak

A fogzás általában legyengíti a gyermeket

A fogzás a kisgyermek fejlődésében mérföldkő, amit a gyermekek fogak eltérő módon élnek át. A jelentkező panaszok a nyugtalanságtól és ingerlékenységtől a fájdalomig és lázig terjedhetnek. Szerencsére számos természetes módja van a kicsik szenvedésének enyhítésére.


 

A fogak előbújásának időpontja minden gyermeknél eltér. Egyes ritka esetekben  előfordul, hogy a csecsemőnek már születésekor előbújt az egyik foga. Másoknál kb. egyéves koruk körül bújnak elő a tejfogak. A legtöbb esetben azonban féléves kor körül várható a fogzás. A gyermek panaszai viszont már jóval ez előtt jelentkezhetnek, mivel a fogak kb. három hónapos korban elkezdenek lassan előbújni az állkapocscsontból. Először az alsó, majd a felső metszőfogak törnek át a fogínyen. A fogzás kezdetétől számítva havonta egy új fog kinövésével lehet számolni, míg végül mind a 20 tejfog előbújik 20-30 hónapos korra. A kivétel erősíti a szabályt, tehát természetesen létezik ettől eltérő forgatókönyv is. A kései fogzás nem ok az aggodalomra.

 

Sok, de messze nem minden gyermeknél a fogzás többé-kevésbé szenvedésekkel kísért biológiai folyamat. A tapasztalatok szerint a fogzásban lévő gyermekek nyugtalanabbak, jellemző rájuk az erős nyálfolyás és az étvágytalanság. Az eddigi vizsgálatok azonban nem tudták alátámasztani, hogy a fogzás okozhat-e lázas fertőzést, hasmenést,  köhögést, bőrkiütést, görcsrohamokat és fülgyulladást.

 

A fogzás időszakában jelentkező, fertőzésre utaló tünetek, például a hőemelkedés, nátha, köhögés vagy hasmenés, amelyről gyakran számolnak be a szülők, inkább  véletlen egybeesés, ami azzal magyarázható, hogy a gyermeki szervezet  immunrendszere tanulási folyamaton megy keresztül, és a csecsemők évente 10-12 alkalommal, a kisdedek évente 8-10-szer kapnak valamilyen fertőzést.

 

 

A legyengült szervezetet könnyebben támadják meg a fertőzések

Holisztikus szempontból kézenfekvőnek tűnik, hogy a fogzás folyamata általában legyengíti a gyermeket. Mivel a szervezetet ebben az időszakban intenzíven lefoglalják az állkapocscsontokban zajló folyamatok, a test egyéb pontjain gyengülhet az ellenálló képesség a fertőzésekkel szemben, és a psziché is érzékenyebben reagál minden  külvilági ingerre. Ennek következtében az alábbi szimptómák jelentkezhetnek:

 

• gyulladt, piros, fájdalmas fogíny,
• fokozott nyálfolyás, a száj körüli bőr pirossága, szárazsága, kicserepesedése (a nyálban található enzimek megtámadják a bőrt),
• a baba mindent a szájába vesz és rágcsálja,
• az orcák pirossága, esetleg színkülönbség a két orca között,
• csökkent étvágy,
• sírós nyugtalanság,
• a megszokott viselkedés megváltozása, ingerlékenység,
• alvászavarok.

 

A gyomor 44-es pont akupresszúrás kezelésével enyhíthetők a fogzási  panaszok, de a felnőttkori fogfájás is

 

Mindezt kísérheti a puha, esetleg hígabb, esetleg rothadt szagú széklet, a popsi  kisebesedése, láz és fertőzések.  A hivatalos orvoslás a sok panasszal kísért fogzást fájdalomcsillapító, hűsítő foggélekkel, fájdalomcsillapító végbélkúpokkal kezeli. A gélek hatása többnyire rövid távú, ráadásul hatóanyagaik és kísérőanyagaik természetgyógyászati szempontból kritikusnak minősülnek. Léteznek ugyan tisztán növényi hatóanyaggal (kamillát, zsályát, mirhát) bíró gélek is, azonban ezek is tartalmaznak – bár csekély mennyiségben – alkoholt. Ezen kívül a növényi kivonatokkal szemben kialakulhat allergiás reakció is.

 

 

Enyhítő hatású eszközök: gyökérzöldségek, kenyérhéj vagy gumiból készült harapdálókarika

Egyes szülők esküsznek a zilizgyökérre, illetve az ibolyagyökérre, amelyeket a gyermek kedvére harapdálhat (ezek szaküzletben kaphatók). Mindkét növényi gyökér valóban gyulladásgátló, irritációt enyhítő hatású. Higiénés okokból a gyökereket olykor érdemes leforrázni.

 

A hűthető harapdálókarika (nem szabad fagyasztórekeszben hűteni!) vagy egy kemény kenyérhéj, esetleg egy szelet alma, sárgarépa szintén megfelel e célnak. Gondoljunk azonban mindig az esetleg leváló ételdarabokra, amelyeket a gyermek félrenyelhet és akár meg is fulladhat, ezért e tevékenység közben a gyermeket sosem szabad felügyelet nélkül hagyni!

 

 

A baba megnyugtatása borostyánnal és homeopátiával

Homeopatikus gyógyszerek

A fogzási panaszok kezelésére számos homeopatikum áll rendelkezésünkre, amelyek közül a panaszok és a tünetek alapján választjuk ki a legmegfelelőbbet. Ha nincs homeopátiás házipatikánk, komplex szereket is alkalmazhatunk:

Osanit golyócskák: fogzási panaszokra, többek között Chamomillát tartalmaz.

Viburcol N kúp: nyugtalanság ellen, tartalma: Plantago, Chamomilla, Pulsatilla, Belladonna.

Omida Chamolin kúp: láz és fogzási panaszok (többek közt: Belladonna és Chamomilla).

Escatitora csepp: gyulladások, nyugtalanság és alvászavarok (többek közt: Apis és Chamomilla).

A Bach-cseppek is hatékonyan alkalmazhatók, ha a gyermeket nem lehet megnyugtatni. Az elsősegélycseppekből (Rescue) egy cseppet masszírozzunk bele finoman a gyermek tenyerébe.

 

Masszírozzuk a lábujjak begyét szelíden, itt találhatók a fogíny zónái

 

Az sem csupán babona, hogy fogzáskor kedvező hatású, ha a gyermek nyakában borostyánkövekből készült lánc van. A borostyánkőben terpének vannak (ezek növényi eredetű vegyületek), amelyek helyi fájdalomcsillapító hatásúak, és a reuma kezelésében is hatékonynak bizonyultak. A jó minőségű babaláncokon minden egyes borostyán külön meg van csomózva, és a láncnak mágneses kapcsa van, így ha beakad valahová, nem fojthatja meg a gyermeket.

Akupresszúra

Az akupresszúrás pontok közül a gyomor 44 (lásd a képen) a második és a harmadik lábujj közötti ránc végén található. Az akupunktúrában és akupresszúrában az egyik leghatásosabb fogfájást kezelő pont. Körülbelül 30-60 másodpercig szelíden nyomjuk az ujjbegyünkkel, közben az óra járásával ellentétes irányba masszírozzuk.

Talpreflexzónák

Masszírozzuk a lábujjak begyét szelíden, itt találhatók a fogíny zónái.

Az orcák masszírozása

Az érintett oldalon (gyakran piros) szelíden, lágyan masszírozzuk a gyermek orcáját, a fogíny magasságában, ha lehet, egy speciálisan e célra készített olajjal, amely jojobaolaj, ligetszépeolaj, kamilla-, levendula- és szegfűszegolaj keveréke, és nyugtató,  fájdalomcsillapító hatású. Ha a fogzással egy időben fertőzéses panaszok is jelentkeznek, mindig forduljunk gyermekorvoshoz, főképp, ha a gyermek lázas is.

 

 

A fogápolást meg kell kezdeni az első fog kibújása után

Amint előbújt az első fog, meg kell kezdenünk a fogápolást. Eleinte elegendő a fogacska tisztításához egy puha kendő vagy egy vattás pálcika. Naponta legalább egyszer,  lehetőleg elalvás előtt tisztítsuk meg a pici fogát. Később játékos formában  megismertethetjük a gyermeket a csecsemőfogkefével is, hogy minél korábban hozzászokjon a szájhigiénéhez.

 

Fogzási panaszok otthoni homeopátiás kezelése

Az alábbiakban felsorolunk néhány homeopátiás gyógyszert, amelyek kiválasztásánál tekintetbe vettük a gyermek alkati típusát is. Szükség esetén adja a megfelelő szer D6–D12-es hígítását. A napi dózis háromszor 3 golyócska.

 

Apis: Duzzadt, halványpiros és forró íny. A baba nyugtalan, éles hangon sír. Nem szomjas, jól reagál a fogíny hűtésére.

 

Belladonna: A gyermek feje vörös, vadul kapálódzik. Meleg verejték, láz, adott esetben akár lázgörcs. Túl érzékenyen reagál a hangokra, lármára, fényre és rázkódásra. Nem szomjas.

 

Calcium carbonicum: Jól táplált csecsemő, aki normális esetben mindig éhes. Hajlamos a lassabb fejlődésre és későbben kezd fogzani is. Székrekedés, kólikák, szélgörcsök, a feje izzad, a verejték savanykás szagú.

 

Calcium phosphoricum: Kései, gyötrelmes és nehéz fogzás. Élénk és érzékeny, sokat síró gyermek, sápadt, sovány és elégedetlen benyomást kelt. Szelek kínozzák, hasmenés és székrekedés váltakozva jelentkezik.

 

Chamomilla: Fő szer fogzási panaszok esetén. A gyermek fájdalmakra nagyon érzékeny és ingerült. Hosszú ideig hangosan sír. A gyermek megnyugszik, ha karba veszik és  cipelik. Az egyik orca piros, a másik sápadt. Híg széklet, amelyben foszlányok vannak, mint a spenót, esetleg sárgás színű és kénes szagú.

 

Dolichos: A fogíny pirosas, sebes és duzzadt. A gyermek a saját öklét harapdálja. A viszkető fogíny masszírozása enyhíti a panaszt.

 

Kreosotum: Szélsőségesen ingerült gyermek. A fogíny kékes színű, duzzadt, érintésre nagyon érzékeny. Heves hasmenés, bűzös széklettel. A gyermeknek szájszaga van. Emésztetlen étel hányása. A csecsemő legyengültnek tűnik.

 

Magnesium phosphoricum: Hirtelen nyilalló fogfájás, főképp éjjelente. Ideges, túlságosan ingerült gyermek, aki egyre inkább kimerül. A gyermek egész teste verejtékezik. Olykor hasgörcs, aminek hatására térdben behajlítva a hasához felhúzza a lábait.

 

Mercurius solubilis: Erős nyálfolyás, rossz szájszag. Sötétpiros, gyulladt fogíny. Hideg folyadékot akar inni. A meleg hatására a panaszok felerősödnek.

 

Podophyllum: Nagyon ingerlékeny gyermek, ide-oda görgeti a fejét a párnán, kemény tárgyakat harapdál. Hasmenés, főképp hajnalban, a széklet szinte robbanásszerűen távozik.

-tamás-
XVIII. évfolyam 3. szám

Címkék: fogzás, gyermekbetegségek

Aktuális lapszámunk:
2020. augusztus

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.