Betegségek A-tól Z-ig

Előzzük meg az epekövet!

Az epekő tipikus civilizációs betegség: a fejlett ipari országok lakóinak 10-15 százalékánál kifejlődik életük folyamán. Az érintettek többsége erről mit sem tud. Túlságosan zsíros ételek után jelentkező panaszok utalhatnak ugyan a kő jelenlétére, de ezzel nemigen szokás törődni. Ám ha a kövek epegörcsöt okoznak, akkor többnyire már csak a műtét segít. Mit tegyünk, hogy ezt elkerülhessük?


Sem a gyógyszerekkel végzett kőoldás, sem a hanghullámokkal végzett kőporlasztás nem hoz tartós eredményt

 

A májat és az epét általában együtt emlegetjük. A máj a szervezet vegyi laboratóriuma, számos létfontosságú feladatot lát el, többek között az epefolyadékkal is foglalkozik. Ez a folyadék egy szűk vezetéken át a körte alakú epehólyagba áramlik, ahonnan szükség esetén a bélbe juthat. A máj tehát a gyár, az epehólyag a raktár - vagy ahogy ma mondanák, a logisztikai központ.

 

Az epe, ez a kezdetben sárga színű folyadék az epehólyagban gyűlik össze, és összesűrűsödve nyeri el sárgászöld színét. Epesavakat és foszfolipideket tartalmaz, amelyek a bélben a táplálékkal bevitt zsírok feloldására szolgálnak, így téve azokat emészthetővé. Ha az epe túlságosan felgyűlik az epehólyagban, vagy gyulladás alakul ki, akkor képződhetnek epekövek. A bizonyos méretet elért kövek okozzák szinte valamennyi epebajt:

 

• Ha egy kő elzárja az epevezeték és a bél közötti kijáratot, akkor epegörcs alakul ki: az epevezeték körüli izmok összehúzódnak, hogy a követ továbblökjék. Így keletkeznek a has jobb felső részében a görcsös fájdalmak.

 

• A kövek okozzák az epehólyag- vagy epevezeték-gyulladást: ingerlik az epevezetéket és gátolják a folyadék eláramlását. Ezenkívül ezáltal fokozódik a bélben a bakteriális fertőzések veszélye.

 

• Az epekövek sárgaságot is okozhatnak, ha egy epevezetéket részben vagy teljesen elzárnak. Ilyenkor az epe visszafolyik a májba, ennek hatására a máj nem képes kellő mennyiségű bilirubint kiválasztani, és kénytelen a vérbe juttatni, ami végső soron sárgára színezi a bőrt. A kövek 80 százaléka úgynevezett koleszterinkő, amely nem teljesen, de úgy háromnegyed részben koleszterinből áll. Az úgynevezett pigmentkövek magja is koleszterin, és arra rakódnak rá az epefestékanyagok. Ezenkívül mindkét fajta kő az idők folyamán elmeszesedhet.

 

A nőknél gyakrabban fordul elő

A kőképződés a nőknél kétszerte olyan gyakran fordul elő,mint a férfiaknál, és ebben valószínűleg hormonális okok is szerepet játszanak: a terhesség, a fogamzásgátlás, később pedig a hormonpótló terápia. Az angolszász országokban a négy F-ről beszélnek: female, fat, fertile, forty - nő, kövér, termékeny (azaz van gyermeke), negyvenes. Ezenkívül úgy tűnik, hogy a családi hajlam is szerepet játszik a kőképződésben. A kövek kialakulásának esélyét a kor előrehaladása is növeli, és ráerősít a mozgásszegény, ülő életmód.

 

A talán legfontosabb tényező azonban a táplálkozás: a túl zsíros és túl sok étel túlsúlyként és zsírpárnákként rakódik le, és gyakran járul hozzá az epekövességhez.

 

Sok érintett éveken át semmit nem érzékel. Ha fel is lépnek panaszok, többnyire nem specifikusak: főként zsíros étkezés után lép fel teltségérzet, puffadás, esetleg hányinger vagy hasmenés, néha a has felső részében jelentkező fájdalommal. Ezek a tünetek nemritkán gyomor- vagy bélingerlékenységgel váltakoznak. Az erősebb fájdalom a has jobb oldali felső részéből a hátba és a jobb vállba is kisugárzik - a zsírfogyasztás utáni problémákkal együtt ez árulkodó jel.

 

 

Az erős, visszatérő epeköves fájdalmakra a szakértők általában műtétet javasolnak, ami általában azt jelenti, hogy eltávolítják az epehólyagot. A műtétet mindenképpen elvégzik, ha

 

• májkárosodás áll fenn (megállapítható májértékek, illetve májfunkciós vizsgálat segítségével),

 

• már kialakult a sárgaság és az epepangás is májkárosodással fenyeget,

 

• már gyakrabban fellépett epegörcs. Sem a gyógyszerekkel végzett kőoldás, sem a hanghullámokkal végzett kőporlasztás nem hoz tartós eredményt. A műtét után nagyon fontos az utókezelés, nem utolsósorban növényi készítményekkel, és persze a megfelelő diéta. A sebészek ugyanis gyakran azzal biztatják a beteget, hogy a műtét után majd mindent ehet. Aztán nem telik bele két év, és a beteg ugyanolyan panaszokkal jelentkezik, mint amilyeneket az epehólyag eltávolítása előtt tapasztalt, és nehezen hiszi el, hogy a szerv eltávolítása ellenére ez a helyzet.

 

 

Hagyományos gyógynövények, tudományos alátámasztás

A gyógynövények mind a panaszok megelőzésében, mind a terápiában fontos szerepet játszanak, és az utókezelésben ugyancsak hasznosak lehetnek. A szóba jöhető növények többségét már évszázadok óta használják, néhányra a modern tudomány is áldását adta.

 

A vérehulló fecskefű és az orvosi füstike (Fumaria officinalis) a mákfélék családjához tartoznak, és epebántalmak esetén ugyanolyan hatásuk van: enyhítik az epegörcsöket. A vérehulló fecskefű (Chelidonium majus) fő hatóanyaga a chelidonin nevű keserű ízű lé. A növényt teaként alig alkalmazzák, sokkal inkább homeopátiás változatait. Emellett a belőle készült különféle készítmények is kaphatók. Ezekben a növényt gyakran kombinálják más gyógynövényekkel, például ürömmel, kurkumával, mentaolajjal vagy pitypanggal.

 

A fehér üröm (közeli felvétel) étvágyserkentő, és enyhíti az epebántalmakat

 

Az orvosi füstike fő hatóanyaga szintén egy alkaloida, a fumarin. A növény már régóta vértisztítónak számít, de beválik ekcéma esetén, és májtisztító hatása is van. Számos régi füvészkönyvben előfordul. A tudományos fitoterápia hatását az epehólyag, ez epeutak és a gyomorbél traktus görcsös panaszai esetén ismeri el.

 

A pitypang (Taraxacum officinale) az epebántalmak valószínűleg legrégebbi gyógynövénye. Hatását a keserű anyagoknak és a fitoszterinnek köszönheti. Felhasználható epeáramlásai panaszok, étvágytalanság és diszpepszia esetén, ellenjavallatot jelent viszont az epeutak elzáródása, ezért epekövek esetén előbb orvostól kell tanácsot kérni alkalmazásához. Tavasszal mi magunk készíthetünk pitypanglevet, egyébként a lé hígításra alkalmas változatban kapható. A növény tavaszi leveleiből salátát is készíthetünk, de a pitypangot tinktúra formájában is kipróbálhatjuk. Megtalálható számos teakeverékben és kombinált készítményben.

 

 

A fehér üröm: borként elismert, abszintként hírhedt

A fehér üröm (Artemisia absinthium) mint klasszikus keserű anyagú drog segít étvágytalanság, emésztési problémák és epeútbántalmak esetén. Megtalálható különféle átvágygerjesztő hatású készítményekben, de teaként is jól beválik: 1 teáskanálnyi gyógynövényt öntsünk le 1/4 liter forrásban lévő vízzel, és tíz percig hagyjuk állni. Ez a tea önmagában azonban rendkívül keserű! Az édesítés nem sokat segít, inkább más gyógynövényekkel korrigáljuk az ízét, például borsmentával. Idősebb embereknél a vermutbor jó étvágygerjesztő, gyomormelegítő és emésztésserkentő. Ezzel szemben a vermutpálinka, azaz az abszint pusztító hatása miatt igen rossz hírnévnek örvend. Ennek az 1900-as években - az olcsó szeszen kívül - az illó vermutolajban lévő, mérgező hatású tujon lehetett az oka. Manapság az abszint újra kapható, ám a benne lévő tujon maximális mennyisége 10 mg/liter lehet - korábban az ital ennek ötszörösét tartalmazta.

 

A vérehulló fecskefű nedve görcsoldó és epehajtó hatású

 

A borsmenta (Mentha piperita) a kamilla után hazánk legkedveltebb gyógynövénye. Joggal kedvelt szer rosszullét, hányinger, puffadás és görcsök esetén. Jótékony hatását az magyarázza, hogy serkenti az epefolyadék termelődését. Hatása a mentolos illóolajakon alapul, ezt az olajat az egyéb mentafélék kiváló illatuk ellenére sem tartalmazzák.

 

A mi éghajlatunkon az igazi borsmentát termeszteni kell: bonyolult keresztezéssel áll elő, és az évek folyamán a kertben elveszíti jellegzetes illatát és ízét, mivel visszafejlődik eredeti változatává.

 

Borsmentaolaj nemcsak fejfájás ellen

A tea mellett (amelyet nem szabad nagy mennyiségben inni, mert irritálhatja a gyomor nyálkahártyáját) a menta illóolaja különös figyelmet igényel. Ez az alapja a gyógyszertárakban kapható mentaolajnak (néhány cseppet cukorra vagy kenyérre csöpögtetve vehetünk be), de a felső emésztőtraktus és az epeutak görcsös fájdalmaira rendelt drazséknak is. Ugyanakkor nem szabad alkalmazni az epeutak elzáródása és epehólyag-gyulladás esetén. Külsőleg azonban ekkor is használhatjuk. Néhány cseppet bedörzsölhetünk a bőrbe az epetájékon.

 

Az orvosi füstike régóta ismert gyógynövénye a népi gyógyászatnak, és egy ideje hivatalosan is elismert gyógynövény

 

A fekete retek (Raphanus sativus niger) finom téli retek,mustárolaj-glikozidot és illóolajakat tartalmaz. Hivatalosan emésztési bántalmakra való, főként az epeáramlás zavarai esetén. Ha nem mi magunk készítünk belőle levet, készen is kapható.

 

 

Kurkuma: már az ájurvéda is becsülte

A kurkuma a gyömbérfélékhez tartozik, és sokan a curry sárga színét adó anyagként ismerik. Mindkét változata, a Curcuma longa és a Curcuma xanthorrhiza is emésztésserkentő hatásáról ismert, a gyakorlatban azonban inkább epeszerként alkalmazzák. Bevehetjük por vagy fűszer formájában étkezés közben (körülbeül 0,5 g/étkezés). De teát is főzhetünk belőle: 1 csapott kávéskanálnyit öntsünk le forró vízzel és 10-15 percig áztassuk. Ezenkívül kész szerek is tartalmazzák. Ha kapszulát szedünk, a két főétkezéshez 1-1 kapszulát vegyünk be. Meg kell említenünk még az articsókát (Cynara scolymus), amely ugyancsak számos epegyógyító készítményben előfordul, bár hivatalosan a növény csak a diszpepszia ellenszereként szerepel. Számos orvos és laikus ugyanakkor tisztában van vele, milyen jó hatású az articsóka a zsíremésztésben. Ezért jól beválik, ha epehólyag- eltávolítás után tartósan szedik a műtétet követően gyakran fellépő problémák ellen.

 

A fekete retek levét gyakran adják köhögés ellen, de epepanaszok esetén is beválik

 

Végül álljon itt egy jó epetea receptje, amely epehajtó és serkenti az epetermelődést, ezenkívül pedig az emésztésre is jó hatást gyakorol. A benne lévő, kevéssé ismert homoki szalmagyopárt (Helichrysumarenarium) gyakran teszik hozzá teakeverékekhez. Enyhén epehajtó hatású.

 

A recept:

10 g fehér üröm,

20 g borsmentalevél,

10 g homokiszalmagyopár-virágzat,

5 g kardamom.

 

A keverékből egy teáskanálnyit forrázzunk le egy nagy csésze forró vízzel, tíz percig áztassuk, majd szűrjük le, és a főétkezések után igyuk.

 

 

Görcsökre szénavirágos párna

Enyhébb görcsök esetén segít a nedves, forró borogatás, amely különféle variációkban tartozik hozzá a házipatikához. Jó módszer a szénavirágos párna: egy lenzacskót töltsünk meg a virágokkal, vízgőzben melegítsük fel, majd tegyük a májtájékra egy fél-háromnegyed órára. Beválik májpanaszok esetén, vagy például böjtölés közben a máj munkájának segítésére.

 

A kifejezett epeköves rohamok azonban olykor kibírhatatlan fájdalmat okoznak. Ilyenkor orvosi segítségre van szükség: ilyenek a görcsoldók (például a Buscopan) vagy a megismételt műtét. Néhány szabály betartásával azonban ezt megelőzhetjük:

 

A műtét után nagyon fontos az utókezelés, nem utolsósorban növényi készítményekkel és persze a megfelelő diéta

 

• Mértékletesen étkezzünk!

• Ételeinkben lehetőleg ne legyen túl sok állati eredetű, illetve hevített zsiradék. Főként a disznóhús, a panírozott és pörkölt termékek (a kávé is) sorolható ide, ezenkívül tabu az erős alkohol is, sör és bor kis mennyiségben fogyasztható.

• Együnk rostgazdag ételeket: teljes őrlésű gabonafélék, zöldség, saláta).

• Mozogjunk sokat, sportoljunk.

 

Ha betartjuk a fenti szabályokat, mintegy mellékesen a székletünk is rendeződik, és megszabadulunk fölös kilóinktól. Ez a sok pozitív hatás pedig nemcsak az epére és az epehólyagra gyakorol előnyös hatást, hanem szervezetünk egészének egészségére is.

- dr. ki -
XI. évfolyam 12. szám

Címkék: epe, epekő

Aktuális lapszámunk:
2020. április

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.