Betegségek A-tól Z-ig

Előzzük meg az érelmeszesedést!

Az érrendszer és a vérkeringés némiképp hasonlít egy ország úthálózatára és az azon zajló forgalomra. Fontos különbség, hogy míg az elöregedett úthálózat bármikor felújítható, mindez az érrendszer esetében nem vagy csak részlegesen lehetséges. Az arterioszklerózis, más néven érelmeszesedés nem küszöbölhető ki teljesen, azonban mindent el kell követnünk, hogy mértékét csökkentsük. Ugyanis annyira vagyunk öregek, mint az ereink.


Képzelje el, hogy barátjához indul autóval egy távolabbi városból. Először az autópályán halad, majd a belváros felé veszi az útját, végül a kisebb utcákba kanyarodik be, ahol barátja lakik, végül célba ér. Artériánkban a keringés hasonlóan működik. Az autópályának a legnagyobb erek felelnek meg, ezek közül is főképp az aorta, a láb artériái és a szív koszorúerei. Ha forgalmi dugó, vérellátási zavar alakul ki, mert az út valahol beszűkül, a nagy erek arterioszklerózisáról van szó (makroangiopátia). Ha a véráram az oldalsó kis mellékutcákban nem megfelelő, mikroangiopátiáról beszélünk.

 

 

Ismeri a kockázati tényezőket?

Mi okozza a betegséget? Ereink belsejét védőréteg (endothel) borítja. Az endothel réteg összességében 1,5 kg súlyú és kb. 700-1000 négyzetméter felületű. Különböző tényezők támadhatják meg és károsíthatják az endothelt. Az arterioszklerózis megelőzése érdekében érdemes csökkenteni a már fennálló kockázati tényezőket:

 

- hagyjuk abba a dohányzást,

 

- csökkentsük vérzsírjaink értékét normális szintre,

 

- előzzük meg a magas vércukorértékeket, illetve már fennálló cukorbetegség esetén ne engedjük a vércukor értékét 120-140 mg/dl fölé emelkedni,

 

- vérnyomásunkat ne engedjük 120/80 mm Hg érték fölé emelkedni. Ezek a gyakran hallott tanácsok biztosan jók, helyesek. Csak nem elegendőek az elváltozások megelőzéséhez, hiszen azok kialakulásában más tényezők is közrejátszanak. A keringési zavarok egyénre szabott természetes terápiájához hasznosak a laboratóriumi vizsgálatok. A standard eljárások a következők:

 

- vérzsírértékek (koleszterin, HDL, LDL és trigliceridek),

 

- vércukorértékek.

 

Ajánlatos továbbá a következők meghatározása:

 

- magas érzékenységű CRP (a szervezet gyulladáskészségét jelzi),

 

- fibrinogén: a vér áramlási képességét jelzi,

 

- oxidatív stressz: a szabad gyökök által jelentett terhelést jelzi (erre többféle, vérből mérhető paraméter létezik),

 

- homocisztein: fontos kockázati tényezője az arterioszklerózisnak.

 

Amikor felfigyelünk az arterioszklerózisra, már késő. Azt is meg kell azonban jegyezni, hogy nem minden szívinfarktust az arterioszklerózis okozza 
 

Fontos kiemelni a homociszteint. Egy kéntartalmú aminosavról (fehérje-alkotóelem) van szó, amely a metionin nevű aminosav lebontása során keletkezik. A homociszteint szervezetünknek a lehető leghamarabb le kell bontania, mert úgy viselkedik, mint egy mérgező anyag, amely megtámadja artériáink belső rétegét (endothel) és veszélyes lerakódások kialakulásához vezet. A magas homociszteinszint mindig akkor fenyeget, ha a szervezetben kevés a B6- és B12-vitamin, valamint a szintén B-vitaminnak számító folsav. Ezekre a homocisztein lebontásához van szükségünk. Ez főként a gyulladásos gyomor-bél rendszeri betegségben szenvedőket, a sok alkoholt fogyasztókat, valamint a daganatos betegeket érinti. Azonban bizonyos gyógyszerek is növelhetik a kockázatot: vérzsírcsökkentők, methotrexát (reuma kezelésére adják) vagy epilepsziaellenes szerek.

 

 

Szabad gyökök: stressz, dohányzás, táplálkozás

Az arterioszklerózis szempontjából további fontos tényező az ún. oxidatív stressz. Ilyenkor túl sok oxigéngyök károsítja sejtjeinket. Ezek olyan atomok vagy molekulák, amelyeknek szabad elektronja van, ezért nagyon könnyen reakcióba lépnek más anyagokkal, hogy szabad elektronjukat lekössék. Szervezetünkben minden másodpercben keletkeznek ilyen szabad gyökök. A stressz, a dohányzás, a zsíros, illetve az iparilag feldolgozott élelmiszerek és az erős napsugárzás csak néhány a legfontosabb tényezők közül, amelyek kedveznek a szabad oxigéngyökök keletkezésének. Ezek a páratlan elektronok nagyon agresszíven viselkednek és szinte bármely, a testünket alkotó anyagot megtámadnak. Testünk ezt az agresszív potenciált saját hasznára is képes fordítani, pl. az immunitás érdekében. Másfelől a szabad gyökök ellen védekeznie is kell, mert azok saját sejtjeit is károsítják. Erre saját védekező mechanizmusok sorát alakította ki szervezetünk. Ezek gyengülése az öregedés fő oka.

 

A cél a szabad gyökök száma és féken tartása közötti egyensúly megőrzése. Ehhez ún. antioxidánsok szükségesek, pl. C- és E-vitamin, cink és szelén.

 

Bizonyos gyógyszerek (vérzsírcsökkentők, methotrexát) is növelhetik az érelmeszesedés kockázatát

 

1988-ban az amerikai Louis J. Ignarro és Bob Furchgott, valamint Ferid Murad közösen kapták meg az orvosi Nobel-díjat a nitrogénmonoxidnak (NO) az érrendszerre gyakorolt hatásának kiderítéséért. A NO a legfontosabb anyag, amely a véredények tágulásáért felel. Az arterioszklerotikus betegségek során általában nitrogén-monoxid-hiány áll fenn.

 

Gondoljunk ismét a véredények és a forgalom hasonlatára. Mikor alakul ki forgalomlassulás vagy forgalmi dugó? Amikor az utcák vagy túlságosan keskenyek, vagy a forgalom túl sűrű. A szervezetben mindez a következőket jelenti: ha az érfalakon túl sok lerakódás jött létre, és az erek átmérője csökken, pl. nitrogén- monoxid hiányában, az erek nem képesek kellőképpen kitágulni. A forgalom akkor túl sűrű, ha a vérben túlságosan sok vörösvértest van, amelyek hatására a vér viszkozitása (sűrűsége) megnő.

 

Hematokrit: az érmetszés hatására javul a vér áramlása

Ha valakinek "túl sűrű a vére", akkor magas hematokritértékről beszélünk. Ilyenkor a vérben túl sok a vörösvértestek száma. Ezt a vérkép vizsgálatával lehet megállapítani. Túl magas érték esetében érdemes sokat inni. A természetes gyógymódokkal foglalkozó orvosok ilyen esetekben érvágást javasolnak, ezt ma általában vérvételi tűvel végzik. Ez az eljárás jó hatású magas vérnyomás esetében is.

 

A vér alakos elemeinek, sejtjeinek rugalmasságát remekül javítja a ginkgo biloba kivonata. A kereskedelemben számos ginkgokészítmény kapható. Az adagolás naponta legalább 2-szer 40 mg, a már kezdődő, illetve fennálló panaszok, pl. fülzúgás esetén 2-szer 80 mg legyen.

A természetben igen sok antioxidánst találunk: pl. a fehér káposztában vagy a vörösborban, illetve a szőlőben található polifenolok védik érrendszerünket és vérhígító hatásúak

 

A hajszálerek keringési zavaraiban fontos, hogy az érfalak ismét képesek legyenek rugalmasan reagálni, és igény szerint tág vagy szűk állásba kerülni. Klinikai vizsgálatok szerint a Vertigoheel nevű komplex homeopátiás készítménnyel javítani lehet a kis erek tágulási képességén.

 

Antioxidánsok: a természet tele van velük!

Az arterioszklerózis terápiájában és megelőzésében az antioxidánsok nélkülözhetetlenek. Ezek közül a legfontosabbak:

 

- C-vitamin: Csökkenti a koleszterinszintet és a neutrális zsírok szintjét, emeli a hasznos HDL-koleszterin szintjét, valamint erősíti az E-vitamin hatását.

 

- E-vitamin: Erős érvédő hatású, javítja a vér folyékonyságát (csökkenti a viszkozitását).

 

- Szelén: Jó antioxidáns hatású, főként a sejtek belsejében, erősíti az E-vitamin hatását.

 

- Cink: Különösen fontos antioxidáns cukorbetegség esetén.

 

- Koenzim Q10: A sejten belüli energiatermelést segíti elő, támogatja a szívben az ingerületvezetést, csökkenti a vérnyomást.

 

Ajánlatos azonban szakember segítségét igénybe venni, pl. a szelén túl magas dózisban mérgező lehet. A fenti étrendi kiegészítők szedése a szervezet ásványianyag-háztartását is felboríthatja.

 

A természetben igen sok antioxidánst találunk - ezek az ún. másodlagos növényi hatóanyagok: pl. a fehér káposztában vagy a vörösborban, illetve a szőlőben található polifenolok védik érrendszerünket, és vérhígító hatásúak. A zöld tea katechinjei megkötik a káros szabad gyököket, és csökkentik a koleszterinszintet. A paradicsom, különösen a paradicsomlé és a sűrített paradicsom likopint tartalmaz, a citrusfélékben pedig szintén hatékony flavonoidokat találunk. Ezeket az anyagokat főként gyümölcsökkel és zöldségekkel vehetjük magunkhoz megfelelő mennyiségben, ezt egyetlen mesterséges étrendi kiegészítő sem pótolhatja.

 

A nitrogén-monoxidot (NO) nem tudjuk kiegészítő formájában szedni, azonban annak előanyaga, az arginin javítja a nitrogén-monoxid-mérleget szervezetünkben. Klinikai vizsgálatok szerint a szív-érrendszeri betegeknek naponta kb. 6 gramm argininre van szükségük. Mivel nem lehetséges ezt a mennyiséget táplálkozással bevinni a szervezetbe, érdemes lehet megfelelő étrendi kiegészítő készítményt szedni (Pascovan vagy Telcor Arginin plus).

 

A vérnyomásunkat ne engedjük 120/80-as érték fölé emelkedni

 

Ha valakinek túlságosan magas a homociszteinszintje, átmenetileg hasznos lehet a hiányzó B6, B12 és a folsav injekciós adagolása. Egyébként ezeket később szájon keresztül is lehet adagolni, sokféle készítmény van forgalomban.

 

A leghatásosabb terápiás módszer a homeopátia

A megelőzésben és a terápiában a következő komplex homeopátiás gyógyszerek különösen hatásosnak minősültek:

 

- Barojodeel alapgyógyszer arterioszklerózisban (naponta 3x1 tabletta),

 

- Vertigoheel a hajszálerek keringési zavaraiban (naponta 3x2 tabletta),

 

- Circulo-Injeel Na kis és nagy erek keringési zavaraiban (hetente 1x egy ampullát vízben feloldva és kortyonként fogyasztani),

 

- Cerebrum compositum az agyi keringés javítására (hetente egyszer 1 ampulla vízben oldva),

 

- Pflügerplex Kalium jodatum 213 H magas vérnyomás és keringési zavarok esetén (3x10 csepp).

 

A szóban forgó betegségben szenvedő két úr belátta, hogy a nagy és kis erek keringése életfontosságú: mindketten lefogytak, és asztalukra egy palack ásványvizet tettek, hogy állandóan emlékeztesse őket: igyanak elegendő folyadékot a nap folyamán. Rendszeresen mozognak, hiszen a mozgás a legjobb természetes módszer ahhoz, hogy szervezetünk bypass-vezetékeket hozzon létre.

 

Táplálkozási szokásaikat is megváltoztatták: több zöldséget és gyümölcsöt esznek, B-vitaminban és folsavban, valamint omega-3 zsírsavakban gazdag ételeket fogyasztanak. Így fitten tudják tartani érrendszerüket. 

- dr. ki -
XIV. évfolyam 7. szám

Címkék: arterioszklerózis, érelmeszesedés, érrendszer, vérkeringés

Aktuális lapszámunk:
2020. szeptember

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.