Betegségek A-tól Z-ig

Élvezzük a nyarat!

Leégés, napallergia, rovarcsípés, izzadás – mindezek kellemetlen kísérőjelenségei az olyannyira várt meleg évszaknak. Nézzük, hogyan birkózhatunk meg velük!  


 

Sokan vágynak rá, hogy elkényeztesse őket a nap. De bizonyos szabályokat  figyelembe kell venni,  ha a nyarat egészséges bőrrel akarjuk megúszni

 

Valamikor régen divatosnak számított nyáron is megőrizni a bőr fehérségét. A világos bőr státusszimbólumnak számított, azt jelentette, az illetőknek nem kellett a földeken verejtékezniük. Hogy az óva féltett bőr séta közben se barnuljon le, arról elegáns napernyők, széles karimájú kalapok és hosszú ruhaujjak gondoskodtak. Mára ez a felfogás sokat változott. Azt csodálják meg, aki szépen lebarnulva tér vissza a nyaralásból, és ezzel mintegy igazolni tudja, milyen jól is érezte magát. És éppen ebben rejlik a csapda. A túlzásba vitt napozás ugyanis súlyosan károsíthatja a bőrt. Különösen a gyerekekre igaz, hogy manapság egyre többet veszítenek el úgynevezett „naptőkéjükből”.

 

A helyesen adagolt napfürdőzés valóban jót tesz a szervezetnek. A nap elősegíti a D-vitamin szintézisét, amely nélkülözhetetlen a kalciumnak a csontokba való beépüléséhez. Az órákon át tartó grillezést azonban egyetlen bőr sem bírja ki, kialakul a leégés. A súlyos leégés káros hatásai csak évekkel később mutatkoznak meg, mert a bőr nem felejt. Ez azt jelenti, hogy életünk során felhalmozódnak szervezetünkben a nap ultraibolya-sugarainak káros hatásai. Így a napégett bőr a legfőbb oka a manapság mind gyakrabban fellépő bőrráknak. Éppen ezért már a gyerekeket meg kell tanítani arra, hogyan bánjanak helyesen a nappal. Születésünktől kezdve a bőrünk elraktároz minden ultraibolya-sugárzást, miközben mindannyiunk sugártűrő képessége más. Ha ezt átlépjük, megsokszorozódik a bőrrákos elváltozások kialakulásának veszélye. Különösen fenyegeti ez a veszély a fiatalokat, akik védtelenül teszik ki a bőrüket a napnak.

 

A rosszindulatú bőrelváltozások közül van olyan, amely már a 30. életévtől kezdve megjelenhet a bőrön, de nem képez áttéteket. Rettegettebb változata a melanóma, amely különösen rosszindulatú, és gyors áttéteket képez. A bőrrákos eseteknek 3 százalékát teszi ki a melanóma, és három beteg közül egynél halálos kimenetelű a betegség. Minden barna folt a bőrön figyelmeztető jel lehet. Főként akkor forduljunk minél gyorsabban orvoshoz, ha a barna folt gyorsan nő, viszket, piros udvar képződik körülötte, ha vérezni kezd, ha kiemelkedik, vagy körülötte új pigmentfoltok alakulnak ki.

 

 

Tudnivalók napimádóknak

A napsugaraknak különösen kitett sivataglakók nem véletlenül burkolóznak kendőkbe, kabátokba és turbánokba. Még a fekete bőrű bennszülöttek is csak reggel és este dolgoznak a szabadban a földeken, amikor nem éget annyira a nap. Délben inkább visszahúzódnak házaik jótékony árnyékába. Nekünk is hasonlóképpen kellene tisztelnünk a napot, a sugárzás ellen főként a fehér bőrű és szőke hajú embereknek kellene védekezniük. Kezdetben mindenképpen magas, legalább 20-as faktorszámú krémet használjunk, de később se menjünk védtelenül a napra, hiába barnultunk már le.

 

 

 

Aki órák hosszat napvédő nélkül a napon tartózkodik, kockára teszi az egészségét. Legalább az első napfürdőzések előtt védjük a bőrünket!

 

 

A gyerekek általában véve érzékenyebbek a napra, mint a felnőttek. A három évnél fiatalabb babák legföljebb napi néhány percet töltsenek a napon, de a fejecskéjük sose legyen fedetlen. Csak a kora délelőtti időben engedjük őket a napra, délben semmiképp sem, és kenjük be őket megfelelő napozószerrel. A nyáron sokat a szabadban játszó nagyobb gyerekeket fokozatosan szoktassuk hozzá a naphoz, kezdetnek elegendő fél óra. Úszás előtt és után kenjük be őket, és ügyeljünk rá, hogy eleget igyanak. A legjobb innivalónak a hígított gyümölcslevek, a citrommal és mézzel készült gyümölcsteák számítanak. A folyadékháztartás egyensúlyának fenntartásában nagy szerepet játszanak nyáron a könnyű levesek is, amelyeket hidegen és melegen egyaránt fogyaszthatunk. A bőr ellenálló képességét A-vitaminban gazdag ennivalókkal fokozhatjuk, ilyen a sárgarépa, a spenót, a friss sárgabarack, a káposztafélék, a paradicsom, az uborka és a zsázsa.

 

A déli nap fénye nagyon erős, ezért kerüljük el, fürdés után mindig gondosan törülközzünk meg, különben a bőrünkön lévő vízcseppek nagyítóüvegként szolgálnak, és bőrelváltozásokat idézhetnek elő. Ne feledjük, úszás közben is leéghetünk, mert a víz a napsugarak 96 százalékát átereszti. Hasonló a helyzet a felhőkkel: hiába borús az idő, a sugaraknak akár 60 százaléka is átjut, a homok és a világos felületek megsokszorozzák a hatást, és így egykettőre leégünk. Hasonlóképpen erősebb a nap hatása a magas hegyekben. 330 méterenként négy százalékkal nő a sugárzás, 1500 méteres magassában például 25 százalékkal intenzívebb, mint a tengerszinten.

 

  

A trópusok lakói ismerik a nap veszélyeit, ezért soha nem teszik ki magukat védtelenül a sugaraknak

 

Mindezeket a veszélyforrásokat főként a szabadságunk elején kell figyelembe vennünk, nehogy legéjünk. Néhány órával a leégés után a bőr erősen kivörösödik és égni kezd. Ha ilyenkor az érintett helyen benyomjuk a bőrt, az átmenetileg fehérre színeződik, míg a környéke rózsaszínű marad. Ilyenkor legfőbb ideje, hogy árnyékba menjünk, vagy könnyű ruhát vegyünk fel. Erős leégés esetén másnap hidegrázás és enyhe láz léphet fel, olykor hányással és fejfájással kísérve. Ha ez utóbbi tünetek erősek, forduljunk orvoshoz, mert napszúrásról vagy hőgutáról lehet szó. Három nappal a leégés után a bőr hámlani kezd, és alatta fehéren bukkan ki az új bőr.

 

 

Elsősegély vészhelyzetben

Az elsősegélyt az jelenti, ha hideg vizes borogatást teszünk az adott területre. Hőguta esetén segíthet a hideg vizes tusolás, majd a bőr alapos bekenése természetes joghurttal vagy túróval. Régi módszer az írós borogatás vagy ha citromszelettel borogatjuk be a bőrt – ez utóbbinál a kezdeti égő hatást hamarosan hűsítő érzés váltja fel. Bevált kezelés a csalán-árnika teás borogatás (egy-egy fél teáskanál árnikavirágot és csalánlevelet öntsünk le egy csésze forró vízzel, öt percig hagyjuk állni, szűrjük le és lehűtve igyuk). A kipréselt uborkalé is enyhíti a leégést. A felhólyagosodott bőrt semmiképpen sem szabad kiszúrni! Gyerekeknél mérjük meg a lázat, és ha 39 fok fölé emelkedik, forduljunk orvoshoz.

 

Ha a nap allergiássá tesz

Ha végre kisüt a nap, boldogan sütkérezünk a sugaraiban itthon vagy valamilyen déli vidéken, elvégre senki nem akarja hófehéren tölteni a nyarat. De egyre többen reagálnak a napsugárzásra allergiával. A becslések szerint az érintettek száma a lakosság húsz százaléka. A bőrnek az ultraibolya-sugarakra adott túlérzékenységi reakciójáról van szó, amelyet orvosi szóval fénydermatózisnak hívnak, de emlegetik napallergiaként vagy Mallorca-aknéként is.

 

   

Az emberek 20 százaléka allergiával reagál a napra - Úszás előtt és után is kenjük be magunkat védőkrémmel

 

Mivel a tünetek sokfélék, gyakran beszélnek polimorf fénydermatózisról. A panaszok jelentkezhetnek néhány órával, de néhány nappal a napozás után is. Hólyagok, piros foltok, pattanások vagy duzzanatok alakulnak ki, amelyek égnek és viszketnek. A tünetek felléphetnek az arcon, a mellen, a hason, a háton, a lábon vagy a kézfejen, de az egész testen is, és kísérőtünetként felléphet fáradtság, fejfájás vagy rosszullét.

 

 

A legfontosabb okok

Nem tarthatjuk a fényt a betegség okának, erről sokkal inkább szervezetünk általános állapota tehet. A testünket érő különféle káros hatások miatt reagálunk allergiával a napra. Az okok között egyfelől ott találjuk a túlsavasodást, amelyet a cukor, édesség, hús, tojás, sajt és só túlzásba vitt élvezete idéz elő. Másfelől negatív szerepet játszanak a különféle gyógyszerek, mint például a fájdalomcsillapítók vagy hormonkészítmények.

 

 

Ha meleg van, nagyon fontos, hogy sok folyadékot fogyasszunk

 

A bélflórát főként a széles körben elterjedt antibiotikumok károsítják, jó táptalajt teremtve a gombásodásra. A megromlott májfunkció is szerepet játszhat a napallergiában. Májműködési zavar esetén ugyanis a méreganyagok a szövetekben tárolódnak, és elősegítik az allergiás folyamatokat. A krónikus székrekedés szintén a szervezet elsalakosodásához vezet, és ezáltal allergiához. Kiválthatja a tüneteket a bőrnek a napvédő szerekre, parfümökre, kozmetikumokra való túlérzékenysége is. Mindezen tényezők eredményeként a bőr elveszíti azt a képességét, hogy semlegesítse az intenzív napsugárzást, amelyet inkább allergénként érzékel. A hatást csak erősíti az ózonlyuk és a napszmog.

 

Tippek allergia esetére

Nem túl jó ötlet a napallergiát kémiai szerekkel, kortizonnal vagy viszketéscsökkentő készítményekkel kezelni, mert csak elnyomják az allergiát. A tüneteket sok háziszer is enyhítheti. A megelőzés azonban itt is jobb. Ebben a friss kosztnak, a jó emésztésnek és májfunkciónak jut szerep. Igyunk sokat (tea, ásványvíz, gyümölcs- és zöldséglevek, napi legalább két liter), és használjunk hipoallergén napozószereket.

 

 

Teakeverék mint titkos recept

Nyaralás előtt néhány nappal és az egész nyaralás alatt ihatunk speciális gyógynövényturmixot, amely csökkenti az allergia veszélyét. Összetevői: árvácska, orbáncfű, pitypanggyökér, csalánlevél. A keverékből egy teáskanálnyit forrázzunk le, hagyjuk állni öt percig, és naponta kétszer édesítés nélkül étkezések után kortyolgassuk. A tea méregtelenít és salaktalanít, ezáltal csökkenti az allergiaveszélyt.

 

 

Ha csípnek a szúnyogok

Nyaranta hemzsegnek körülöttünk a rovarok, amelyek pokollá tehetik az életünket. Többségük ugyan nem támad, ha nem bántjuk őket, és ha mégis megcsípnek, a tünetek viszonylag gyorsan elmúlnak. Ám a csípések veszélyesek is lehetnek, egyéni érzékenységtől függően, ha például véreret, nyirokeret ér vagy a fejen van. Különösen érzékeny az ajak, a nyelv, a száj, a torok, a szem és a fül. Ezenkívül vannak olyan emberek, akik különösen allergiásak a rovarcsípésre, és vérkeringésük összeomolhat, amely sürgős orvosi segítséget igényel.

 

 

Sok kozmetikum és parfüm is elősegíti az allergiát

 

Ha méh vagy darázs kering körülöttünk, ne hadonásszunk idegesen, mert ezzel csak felhergeljük a rovart, inkább próbájunk nyugton maradni, becsukni a szájunkat és eltakarni a szemünket. Ha mégis megcsíp a rovar, azonnal távolítsuk el a fullánkot, de ne a kezünkkel, mert beletörhet, és még több méreg jut a szervezetünkbe, hanem csipesszel.

 

Rovarcsípés utáni panaszok

Ha megcsíp minket egy rovar, szervezetünk ellenakcióba kezd. Hisztamin nevű hormont választ ki, és a csípés körüli erek kitágulnak. A lokális szövet megduzzad, égető, csípő érzés alakul ki a csípés helyén, a szervezetbe jutott méreg miatt pedig a bőr kivörösödik és felmelegszik. Ritkán, az egyéni érzékenységtől függően olyan kísérőjelenségek is megfigyelhetők, mint láz, rosszullét, hányás, vérkeringési zavarok, remegés, szívdobogás, szédülés, csalánkiütés, kötőhártya-gyulladás, nátha, bronchitis vagy asztma. Ilyen tünetek esetén, de főként akkor, ha anafilaktikus sokk lép fel, a beteget azonnal orvoshoz kell vinni. A sokkot a csípés után szapora szívverés, vérnyomásesés, sápadtság, a bőr kékes elszíneződése, szorongásroham és ájulás jelzi. Ugyancsak orvosi ellátást igényelnek a szájüregben lévő csípések, mivel ezek ha megduzzadnak, megakadályozzák a légzést. Az orvos megérkeztéig tanácsos jégkockát szopogatni vagy a szájüreget sós vízzel (egy deci vízbe két evőkanál), tejsavóval vagy íróval öblögetni.

 

  

A méhcsípés fájdalmas, mert a fullánkot nehéz kihúzni - A szúnyogok közül csak a nőstények csípnek

 

Főként a darázsidőszakban (augusztus-szeptember) fordulhat elő, hogy az ember véletlenül lenyel egy darazsat. Ezek a rovarok nagyon szeretik az édeset, például a lekvárt, a süteményt, a gyümölcsöt vagy az édes italokat, amelyekkel észrevétlenül lenyelhetjük őket.

 

Elsősegély csípés után

Ha csak egyszerű rovarcsípésről van szó mindenféle komplikáció nélkül, akkor távolítsuk el óvatosan a fullánkot, a rovarmérget pedig echinacea-, árnika-, körömvirág-kivonattal, kölnivízzel vagy szegfűolajjal semlegesítsük. Kipróbálhatjuk a hagymaszeletet vagy a eukaliptuszolajat is. Ha ezek egyike sem áll rendelkezésünkre, tehetünk rá friss földet vagy borostyánlevelet, de borogathatjuk friss vízzel is. A csípés helyét semmiképpen se vakarjuk, mert ettől csak még jobban behatol a méreg a szervezetünkbe, a seb pedig elfertőződhet. Ha lódarázs csíp meg, áztassuk az érintett testrészt hideg vízbe.

 

 

Ha túl sokat izzadunk

Az izzadás teljesen természetes folyamat, amely eltávolítja a salakanyagokat, így szabályozza a test működését. Az emberi bőr hárommillió verejtékmirigye gondoskodik arról, hogy naponta félliternyi, vízből, anyagcsere-végtermékekből és sóból álló verejték távozzon szervezetünkből. Ebben az értelemben a verejtékmirigyek egyfajta „harmadik vesének” számítanak. A normális izzadás tehát kimondottan hasznos, természetes folyamat, amely különféle betegségektől véd minket.

 

 

A homeopátia a szervezet öngyógyító erejét serkenti

 

Az izzadás szoros kapcsolatban áll a bőrlégzéssel. Szabályozza a szervezet hőháztartását, vagyis ha meleg lesz, automatikusan többet izzadunk, így nagyobb a párolgás, ami lehűti a bőrt, a testhőmérséklet tehát azonos marad. Ezenkívül az izzadás olyan természetes savköpenyt képez a bőrön, amely megakadályozza a kórokozók behatolását. Normális esetben a bőr felszínére jutó friss izzadság szagtalan, idővel azonban elszaporodnak benne a baktériumok, vajsav keletkezik és szag alakul ki. A hiányos testi higiéné csak tovább rontja a helyzetet, de bizonyos betegségek, például vese- vagy májműködési zavarok, emésztési problémák, pajzsmirigybántalmak, hormonális diszfunkciók, cukorbaj, idegesség, különféle gyógyszerek (kortizon, pszichiátriai gyógyszerek, fájdalomcsillapítók, hormonok stb.) és táplálkozási hibák is előidézhetik a kellemetlen szagokat.

 

A probléma megoldása

Manapság senki sem engedheti meg magának, hogy izzadtságszagúan szaladgáljon fel-alá. A XIX. századig a testszagot parfümmel igyekeztek elnyomni, de a századforduló óta a kozmetikai ipar speciális izzadtságellenes készítményeket kínál. A dezodorok kellemes illattal semlegesítik a testszagot, gátolják a baktériumok elszaporodását és megakadályozzák a verejték lebomlását. Ezzel szemben az „antiperspirant” megjelölésű izzadásgátlók olyan anyagokat tartalmaznak, amelyek csökkentik a verejtékmirigyek működését, akár a felére is. Ez utóbbiakat főként a hónaljban alkalmazzuk, azaz ott, ahol a nyirokmirigyek a legerősebben működnek. Túlzásba vitt használatuk tehát rossz hatást gyakorolhat a nyirokfunkcióra, bőrgyulladást, ekcémát, viszkető kiütéseket idézhet elő.

 

Manapság a leggyakoribbak a dezodorstiftek, a golyós dedozorok és a hajtógáz nélküli spray-k. Számos termék azonban olyan hatóanyagokat tartalmaz, amelyek károsíthatják az egészséget, ilyen például a baktériumölő triclosan, az alumíniumsók, a parabén vagy az allergiát kiváltó színezőanyagok. Az alumíniumsók nemcsak a ruhát támadják meg, hanem a természetes bőrfunkcióra is rossz hatást gyakorolnak. Rákkeltő hatásúak lehetnek a formaldehiddé lebomló tartósítószerek. További probléma, hogy nem minden terméken tüntetik fel részletesen az összetevők listáját.

 

 

Aki sok friss kosztot eszik, ritkábban betegszik meg fénydermatózisban

 

Alternatív megoldást kínálnak a növényi illóolajakat tartalmazó pumpás dezodorok, illetve az alaun dezodorkristályok. Ezek különösen allergiásoknak ajánlhatók. Az alaunkristály például semmiféle más összetevőt nem tartalmaz, de csak azt vegyük meg, amelyiken ott található a „hipoallergén” felirat.

 

Az erős izzadás hátterében állhatnak ideges zavarok, szorongásos állapotok, stressz vagy túlterhelés is. Ha izzadási gondjaink vannak, ügyeljünk rá, hogy a verejtékmirigyeket ne dugítsuk el krémekkel. A probléma holisztikus terápiát igényel, amely figyelembe veszi a lehetséges szervi elváltozásokat is: vesék, máj, pajzsmirigy, idegrendszer, emésztés. A terápiának hangsúlyt kell fektetnie a természetes életmódra.

 

 

Borókakúra a bőrlégzés szabályozására

A kezelés első lépéseként tanácsos kipróbálni a borókakúrát. Az első napon minden egyes étkezés után rágjunk szét egy borókabogyót, a második napon kettőt, a harmadikon hármat. Az adagot fokozatosan emeljük, amíg a 12. napon már tizenkét bogyót rágjunk szét. Utána mindennap egy-egy bogyóval csökkentsük az adagot, míg végül 24. napon már csak napi egy bogyó marad. Az egész kúrához összesen 124 bogyóra van szükségünk, amelyek alaposan méregtelenítik és víztelenítik a szervezetet, ezzel szabályozzák a bőrlégzést.

 

 

A borókakúra segíti a bőrlégzést

 

A kúra kiegészítéseként naponta kétszer étkezés után ihatunk gyógyteát, amelyet azonos mennyiségű zsálya, komló, aranyruta és nyírfalevél összekeverésével állítunk elő. A keverékből egy teáskanálnyit tegyünk egy csészébe, öntsük le forró vízzel, hagyjuk állni öt percig, majd szűrjük le. Édesítés nélkül vagy egy kevés mézzel összekeverve, kortyonként igyuk.

 

Segíti a kúra hatásosságát, ha naponta váltózuhanyt veszünk, reggel és este. Ezenkívül ne hordjunk műszálas ruhát, tisztálkodjunk rendesen, és csökkentsük a só, a kávé, a fekete tea és az erős fűszerek fogyasztását.

 

 

Így bánjunk a nappal

• Ha gyakran leégünk, nagyobb a veszélye annak, hogy bőrrákot kapunk. Ezért már gyerekkorban alakítsuk ki a nappal való helyes bánásmódot.

• Ha a bőrünkön új barna foltok alakulnak ki, amelyek kiemelkednek a bőrfelszínből, piros udvar veszi őket körül, viszketnek vagy új pigmentfoltok jelennek meg körülöttük, forduljunk orvoshoz.

• A nyaralás kezdetén fokozatosan szoktassuk hozzá a bőrünket a naphoz, és mindenképpen kerüljük a déli napot.

• 30 perccel napozás előtt és kétóránként kenjük be a bőrünket védőszerrel, hasonlóképpen fürdés után.

• Ha a leégés után láz, fejfájás, szédülés, hányinger, nyakszirtmerevség vagy ájulás alakul ki, napszúrás veszélye áll fenn. A beteget vigyük árnyékba, adjunk neki eleget inni, és forduljunk orvoshoz.

 

Homeopátia napallergia esetén

A homeopátia szerint ilyenkor a beteg öngyógyító erejét kell aktivizálni, hogy a bajt előidéző zavar helyreálljon.

 

• Natrium muriaticum D6: a herpeszhez hasonló hólyagok kialakulása ellen megelőzésként és a napozás kezdetén minden nyáron. Az allergia a tengerparton romlik.

• Clematis erecta D6: pirosan égő bőr, kis hólyagok esetén, amelyek erősen viszketnek, főként éjszaka a meleg ágyban.

• Antimonum crudum D6: napozás vagy fürdőzés után csalánszerű kiütések akut jelentkezésekor. Rendkívüli hőingadozások kibírhatatlanok, gyakran jelentkeznek emésztési zavarok és fehér lepedékes nyelv.

 

  

Fokozott figyelemre van szükség a tenger mellett és a magas hegyekben

 

• Hypericum D6: extrém fényérzékenység, herpeszszerű, apró kiütések.

• Cantharis D6: kicsi, égő kiütések jelentkezése esetén első napozás után.

• Phosphor D6: vörös vagy szőke, fehér bőrű emberek számára száraz bőrkiütések esetén.

• Kalium jodatum D6: napallergia erős viszketéssel hőségben. A hideg hatására javul, a páciens nagyon ingerlékeny.

• Camphora D6: hidegrázással járó napallergia esetén, ájulásnál, napszúrásnál.

 

Kezdetnek óránként három golyót a nyelv alatt tartani és hagyni elolvadni. A panaszok lecsengése után a teljes gyógyulásig naponta háromszor evés előtt még bevenni az orvosságot.

 

Homeopátia rovarcsípés esetén

• Apis D6: a leggyakoribb szer méh- és darázscsípés esetén, amikor erős égő fájdalom lép fel. A csípés helye először piros, majd fehéresen megdagad, de hideg hatására javul. Az Apis alkalmas a csípés miatt allergiás reakciók megelőzésére is.

• Ledum D6: ha a csípés vérzik, majd kipirosodik és fájni kezd. A csípés után hidegérzet marad vissza, melegre nem javul.

• Urtica D6: a csípés helye erősen viszket, hideg hatására romlik az égető érzés,  a duzzadás és a viszketés egyaránt.

• Arnika D6: gyulladt bőrrel és véraláfutással járó csípések esetén (külsőleg is).

• Hypericum D6: ha árnika hatására nem gyógyul meg teljesen a csípés, és a fájdalom végighúzódik az idegpályán. Ha a csípés idegekben gazdag területet ért.

• Cantharis D6: ha a csípés után égető fájdalommal járó hólyag alakul ki, és olyan pirosság, mintha megégett volna a bőr.

• Formica rufa D6: a hangyacsípés ellenszere.

• Kreosotum D6: csípés utáni allergiás reakciók esetén: vérkeringési zavarok, szívdobogás, ájulás.

 

A megfelelő szert (három golyócskát) a panaszok javulásáig félóránként vegyük be, tegyük a nyelvünk alá. Ha három-négy órán belül nem áll be enyhülés, rossz szert választottunk, és újat kell alkalmaznunk.

 

 

Homeopátia leégés esetén

Ha a leégés súlyos tüneteket okoz, homeopátiás szereket is bevethetünk.

• Lachesis D8: ha a leégés okozta sebek véreznek vagy a bőr kékesre színeződik.

• Cantharis D6: ha a leégés nagyon fáj és nagy hólyagokat képez, amelyek hideg hatására javulnak.

 

   

A nyaralást kezdjük gyógynövényturmixszal, amelyben kapjon helyet a csalán, az orbáncfű és az árvácska

 

• Rhus toxicodendron D6: ha a bőr erősen kivörösödik, és kicsi, elgennyesedő hólyagok lépnek fel rajta. Hő hatására javul.

• Belladonna D6: enyhe leégés esetén, amely enyhébb hőérzéssel és lüktetéssel jár.

• Arsenicum album D8: ha az érintett nagyon nyugtalan, szorong, és tünetei éjszakára rosszabbodnak, de melegre javulnak.

 

Az adott szerből naponta két-három golyócskát vegyünk be, étkezés előtt engedjük szétolvadni a nyelvünkön. Ha a panaszok egy-két nap múlva nem enyhülnek, akkor nem a megfelelő szert választottuk, próbálkozzunk másikkal.

Levente
IX. évfolyam 8. szám

Címkék: izzadás, leégés, napallergia, rovarcsípés

Aktuális lapszámunk:
2020. április

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.