Betegségek A-tól Z-ig

Endometriózis

Ha titokzatos fájdalmak gyötrik a nőket

Az endometriózis a mióma után a második leggyakoribb nőgyógyászati megbetegedés. A kór lényege a méh nyálkahártyájának jóindulatú, gyakran fájdalmas elburjánzása. Cikkünkből kiderül, miért olyan fontos felismerni és kezelni ezt a betegséget.


Az endometriózis lényege, hogy a méh nyálkahártyája (latin nevén endometrium) nem a méhen belül található meg, mint normális esetben, hanem azon kívül: a petevezetőkben, a petefészkekben, a hashártyán, a bélben, de néha még távolabbi testtájakon is. Hogy pontosan hányan szenvednek ebben a betegségben, azt nem lehet pontosan tudni, mivel a tünetek igen eltérőek, és megbízható diagnózist csak a hastükrözés ad. A nők fájdalmas hasi tüneteit azonban gyakran azzal intézik el, hogy csak nyafognak.

 

Az endometriózis jóindulatú megbetegedés, ugyanakkor kezelni kell, különben egy sor további problémát idéz elő: például összenövések alakulnak ki a hasüregben, vagy összetapad a petevezető fala. És akkor még nem említettük a panaszokat, amelyek nagyon megnehezíthetik a mindennapi életet. Ezek közül a leggyakoribb a havi ciklussal összefüggésben álló alhasi fájdalom. Ez jelentkezhet már a havi vérzés kezdetét megelőző néhány napban, és kísérheti pecsételő vérzés. A fájdalom jelentkezhet a húgyhólyagban, a bélben vagy a nemi érintkezés során is. Ha az endometriózisszigetek szóródtak és eljutottak a húgyhólyagba vagy a bélbe, akkor a vizelet vagy a széklet véresre színeződhet.

 

Az endometriózis diagnózisát mindig az orvosnak kell felállítania. A nagyobb gócok gyakran már a nőgyógyászati vizsgálat vagy ultrahangos felvétel során is felismerhetők. A fájdalomra panaszkodó és lelettel nem rendelkező nőket hasi tükrözésre kell küldeni, a legjobb, ha olyan helyen történik a vizsgálat, ahol az endometriózis kimutatására szakosodtak.

 

Az elváltozások ugyanis nem mindig ismerhetők fel könnyen, ilyenkor a finomabb szövettani vizsgálat hozhat biztosabb eredményt. Ha a panaszok már régóta fennállnak vagy rosszabbodnak, akkor hastükrözési lelet nélkül is érdemes endometrióziscentrumhoz fordulni. Néha csak akkor készül el a diagnózis, ha a nő maga fedezi fel a vért a székletében vagy ha urológushoz megy.

 

 

Az ismert rizikótényezők

Mivel elméletileg minden egyes havi vérzés során lehetőség van arra, hogy a méh mnyálkahártyájának sejtjei a petevezetőkön át kijussanak a hasüregbe, azoknál a nőknél nagyobb az esély az endometriózis kialakulására, akiknek a havi vérzése tovább tart, mint a rövidebb ciklusú nőknél. Ez azonban természetesen önmagában nem elég. Az endometriózis kialakulásában szerepet játszik a vérrel kisodródott méhnyálkahártyasejtek mennyisége és az immunrendszer is, amely normál esetben gond nélkül elbánik ezekkel a sejtekkel.

 

 A grafikán azok a lehetséges helyek láthatók, ahol endometriózisos kinövések alakulhatnak ki. Az alhasban a hashártya mellett gyakran érintett a Douglas-tér, a méh és a keresztcsont közötti szalagok, valamint a petefészkek

 

Mivel az érintett nőknél gyakran megfigyelhető az immunrendszer egyéb megbetegedése is, abból indulhatunk ki, hogy helytelen immunválasz állhat a betegség hátterében. További kockázati tényező az ösztrogén és a sárgatesthormon egyensúlyának zavara. Az öröklődés szintén csak egy az endometriózis számos rizikófaktora közül. Ha első fokú rokonoknál állt fenn már ez a betegség, akkor kialakulásának esélye nagyjából nyolcszorta nagyobb az átlagosnál.

 

Az utóbbi években derült fény arra a tényre, hogy örökletes méregtelenítő rendszerünk eltérő hatékonysággal képes elbánni az idegen anyagokkal. Akinél ez a belső méregtelenítés kevésbé jól működik, az fokozottabb mértékben van kitéve a környezeti mérgek terhelő hatásának, és nagyobb sansszal betegszik meg, mint az, akinél a méregtelenítés jobban működik.

 

A tömjénben található boswellia-sav gyulladáscsökkentő hatású és erősíti az immunrendszert, így kiválóan alkalmas utókezelésre
 

A betegség kialakulásában a környezeti faktorok többféle módon játszhatnak szerepet. Megváltoztathatják például az immunrendszer működését vagy felboríthatják a hormonális egyensúlyt. A vizsgálatok azt mutatják, hogy azoknál a nőknél, akiknél emelkedett dioxinszintet mérnek, gyakrabban alakul ki az endometriózis.

 

Hasonlóképpen kimutatható a szervezetükben a hormonszerű hatással rendelkező ipari mérgek jelenléte. Ilyen jellegű vegyületek előfordulnak például különféle kozmetikumokban, illetve napozószerekben. Egy új vizsgálat például azt igazolta, hogy azoknál a nőknél, akiknek a vizeletében magasabb az oxybenzon szintje, gyakoribb az endometriózis, mint az alacsonyabb terhelésnek kitett nőknél.,

 

Ha az endometriózis miatt összetapadnak a petevezetők, nem alakul ki terhesség

 

Az endometriózis megakadályozhatja a teherbe esést is. Olyannyira, hogy sok nőnél éppen a nem teljesült gyermekáldás derít fényt az endometriózisra. A legtöbb esetben a betegség a petevezetőket érte el, és ezért azok fala összetapadt, vagy ciszták és összenövések alakultak ki a petefészkekben.

 

 

Miért számít gyakran elkerülhetetlennek a műtét?

Ha az endometriózisos gócok láthatóvá váltak, meg kell őket operálni. Minél kisebb mértékben fordulnak elő a nyálkahártyaszigetek, annál nagyobb az esély arra, hogy a panaszok legalább egy átmeneti időre eltűnnek. Szerencsére sok műtéti beavatkozás elvégezhető már a hastükrözés során, így a has felvágásával járó nagy műtétekre manapság már ritkán kerül sor.

 

A környezeti mérgek negatív hatást gyakorolnak az immunrendszerre, ezzel hozzájárulhatnak az endometriózis kialakulásához

 

Ha a nő még gyereket szeretne, különösen fontos, hogy minden egyes kis nyálkahártyaszigetet gondosan eltávolítsanak, akkor is, ha a petevezetők átjárhatók. Az immunrendszernek az endometriózisos területekre adott reakciója ugyanis kedvezőtlen hatást gyakorol a petesejtek megtermékenyülésére is.

 

Hogyan segíthetnek a természetes módszerek?

A konvencionális terápia szemszögéből nézve az endometriózis nem gyógyítható. A tüneteket lehet enyhíteni, de újra visszatérhetnek. Mivel az endometriózis kialakulásának okát nem ismerjük, éppen ezért gyógyítani sem lehet. A holisztikus megközelítés azonban a hagyományos terápia mellett kiegészítő módszereket is kínál. Aki pedig ilyen módon átállítja egészségesebbre az életmódját, az elérheti, hogy a betegsége többé nem újul ki.

 

 Így néz ki az endometriózis belülről: a Douglas-térben (jobb kép) és a hashártyán (bal kép)

 

Hasonlóképpen a megelőzésben is az játszhat szerepet, ha folyamatosan gyűjtjük az információt arra nézve, hogyan tehetnénk egészségesebbé a környezetünket. Ez az étkezéssel és a testápolással kezdődik, és tart egészen a családi és munkahelyi viszonyokig. Az erőteljes sportolás csökkenti az ösztrogénszintet, de nem szabad túlzásba vinni, mert ha valaki gyereket akar, akkor gondot okoz, hogy a terhességhez szükséges sárgatesthormon szintje is csökken. Ennek ellenére a rendszeres, kitartást igénylő sportolás a legjobb megoldás.

 

Pozitív hatású lehet az optimális biológiai táplálkozás, természetes, teljes értékű koszttal, sok rosttal és sok friss, nyers hozzávalóval. Csökkenteni kell az állati eredetű termékek arányát, a sajtot, joghurtot is, a gyorséttermi ételeket, a finomított cukor bevitelét. Egy olasz vizsgálat arra derített fényt, hogy az endometriózisban szenvedő nők sokkal kevesebb zöldséget és gyümölcsöt esznek, mint egészséges társaik.

 

 A jógához hasonló stresszcsökkentő, lazító módszerek
hozzájárulhatnak az újabb összenövések
kialakulásának megakadályozásához

 

A természetgyógyászat módszerei közül ajánlható a táplálkozás- és mozgásterápia, illetve a stresszcsökkentő lazító eljárások, mint a jóga vagy az autogén tréning. Nagyon fontos a bél rendszeres ápolása, nemcsak probiotikus készítményekkel, hanem például olyan módon is, hogy hetente egy nap böjtöt tartunk. Emellett hasznosak a növényi hatóanyagok, például a tömjénben található boswellia-sav, amely gyulladáscsökkentő hatású és erősíti az immunrendszert.

 

Az endometriózis kialakulásáért felelős megnövekedett oxidatív stressz antioxidánsokkal csökkenthető. Az omega-3 zsírsavak ezen kívül gyulladáscsökkentő hatással is rendelkeznek. A szerves kötésben lévő magnézium görcsoldó, és segít megszabadulni a túlsavasodástól. Szintén jó hatás érhető el homeopátiával és enzimterápiával, főként akkor, ha az újabb kinövések kialakulását kell megakadályozni. Ezen kívül gyakran jó eredményt hoz a hipnoterápia és a hagyományos kínai orvoslás módszereinek kombinálása.

- dr. ki. -
XVIII. évfolyam 10. szám

Címkék: endometriózis, nőgyógyászati betegségek

Aktuális lapszámunk:
2020. augusztus

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.