Betegségek A-tól Z-ig

Endometriózis: ha rossz helyen nőnek a sejtek

Meddőség, fájdalom, kóros sejtburjánzás

A termékeny korban lévő nők 30-40 százalékánál jelentkezik valamilyen formában az endometriózis. Ugyanakkor még csak azon érintettek mindegyikénél sem diagnosztizálják a betegséget, akiknél a tipikus tünetek tapasztalhatók. A tipikus terápia invazív, a betegség lefutása gyakran krónikus. A természetgyógyászat és a pszichoszomatika szelíd módon képes enyhíteni ennek az életminőséget erőteljesen rontó betegségnek a panaszait.


 

Akit nem érint ez a betegség, az valószínűleg nem is hallott még az endometriózisról. A név a méh nyálkahártyájának latin nevéből származik (endometrium), amely a termékeny években a hormonális hatásokra minden hónapban újra felépül, majd a menstruáció során lelökődik.

 

Endometriózis esetén a méh nyálkahártyájához hasonlatos sejtcsoportok telepszek meg a szervezetben a méhen kívül, többnyire a kismedencében, néha azonban a test más részein is. A leggyakrabban érintett részek a petevezetők, a petefészkek és a hashártya. Bár a betegség jóindulatú, panaszokat okozhat a húgyhólyagban és a bélben is. Mivel nem minden érintettnél jelentkeznek panaszok, abból szokás kiindulni, hogy ezek a sejtcsoportok képesek vagy nyugodtan maradni, vagy a legkülönfélébb formákban gyötörni a nőket.

 

A betegséget általában 30 éves kor alatt diagnosztizálják először. Az érintettek mind erősebbé váló fájdalmakra panaszkodnak a havi vérzés előtt, alatt vagy után. Mivel a menstruációs fájdalmakat az orvos nem mindig veszi komolyan, néha évekbe is beletelik, amíg a nő végre megtudja, mi okozza olykor rendkívül erős fájdalmait. Az endometriózisra jellemző fájdalom nemritkán szúró, húzó, éles jellegű, ellentétben a „normális” menstruációs fájdalmakkal, amelyekre inkább a tompa, görcsös érzés jellemző. Az endometriózisos panaszok a ciklustól függetlenül is felléphetnek, sok nő soha nem szabadul meg tőlük. A fájdalom felléphet vizelet- vagy székletürítés, illetve szex közben is. Kivételes esetekben előfordulhat vér a vizeletben, ha pedig a bél erősen érintett, akkor bélleállás is kialakulhat, ami azonnali kórházi beavatkozást igényel.

 

Az endometriózis a mai napig rejtély elé állítja a kutatókat. Keletkezéséről különféle elméletek léteznek, de egyik sem adott egyértelmű magyarázatot kialakulására. Valószínűleg az immunrendszerrel függ össze egy olyan folyamat, amely a helytől idegen sejteket nem semmisíti meg, de lehet autoimmun-betegség is (az érintettek valóban az átlagosnál gyakrabban szenvednek pajzsmirigygyulladásban vagy fibromyalgiában). Különféle vizsgálatok azonban arra is rámutattak, hogy összefüggés áll fenn az endometriózis és a dioxinterhelés között. Az ösztrogéndominancia – amelyre a környezeti hatások még ráerősítenek – kedvező körülményeket alakít ki a szóban forgó sejtek kontrollálatlan növekedéséhez.

 

Az okok: autoimmun-betegség vagy környezeti hatások?

Az endometriózisgócok a női havi ciklus során hormonális hatásra növekednek. Amikor azonban a leválásra és a lelökődésre kerül sor, nem áll rendelkezésükre természetes kivezető út. Ez azt jelenti, hogy ezek a sejtek a saját környezetükben véreznek vagy cisztákat töltenek meg vérrel. Ezek a ciszták jelentékeny méretűre nőhetnek meg. A vér nagyon agresszív folyadék, ingerli a nyálkahártyát, amely az állandó ingerre gyulladással és fájdalommal reagál, akkor is, ha nem áll fenn fertőzés. A test megpróbálja ellensúlyozni ezt az ingert, amennyiben az érintett területet rostok segítségével nyugalomba helyezi. Ez összetapadásokhoz és kóros sejtburjánzáshoz vezet. Mivel a hasűri szervek ahhoz szoktak, hogy szabadon elmozdulhatnak egymás mellett, emiatt újabb fájdalom alakul ki, illetve egyéb jellegű károsodások, például átjárhatatlanná válik a petevezető vagy elveszíti mozgásképességét. Nagyon gyakran ez az oka annak, hogy az érintett nők természetes úton nem képesek teherbe esni.

 

Ha a diagnózist időben felállítják, a nők emiatt általában azt a tanácsot kapják, hogy minél hamarabb szüljék meg a gyerekeiket, ami nem mindig illeszkedik az illető életéről alkotott terveibe. Az endometriózis a terhesség alatt nyugalomban van, de utána általában újra fellép. A változás éveiben a ciklusfüggő panaszok megszűnnek, de a sejtburjánzással járók nem feltétlenül. Ha a nők a fent említett tüneteket tapasztalják vagy nem sikerül teherbe esniük, nőgyógyászati vizsgálattal próbálják meg felderíteni a panaszok okát. A hüvelyben található gócokat szabad szemmel is lehet látni, egyébként az ultrahang- és a tapintásos vizsgálatok segítenek. A biztos diagnózist azonban a laparoszkópos mintavétel adja.

 

Mivel az ok ismeretlen, a klinikai orvoslás csak a tünetek enyhítésére törekedhet. Enyhébb formák esetén, illetve ha nem jelentkeznek panaszok, lehetőség nyílik a várakozásra. Az általános eljárás azonban inkább a gesztagéntartalmú tabletta felírása. A betegek ezt nemritkán folyamatosan szedik, hogy csökkenjen a vérzéseik száma. Lehetséges tiszta gesztagéntartalmú készítményt is rendelni, fogamzásgátló hatással vagy a nélkül. Az ösztrogéntermelést szintetikus, hormonjellegű vegyülettel teljesen leállíthatják, ami mesterséges klimaxos állapotot idéz elő a nőknél. Mivel ez a terápia negatív hatást gyakorol a csontok egészségére, hat hónapnál hosszabb ideig nem szabad alkalmazni. Lehetséges megoldás, hogy laparoszkópiával minél több gócot megpróbálnak eltávolítani, a maradékot hormonterápiával kiéheztetni”, majd egy második operációval meggyőződni az eredményességről vagy újabb gócokat eltávolítani. Ha azonban súlyos összetapadások alakultak ki, akkor általában szükség van a has műtéti felnyitására. Néhány érintettet azonban még az sem szabadít meg teljesen a panaszaitól, ha eltávolítják az egész méhét és a petefészkeit. Ha a nő még szeretne gyereket, megpróbálják helyreállítani a petevezetőket, amennyiben azokat érinti az endometriózis, vagy mesterséges megtermékenyítést ajánlanak. Emellett fájdalomcsillapítót írnak.

 

A természetgyógyászati terápiához elsősorban időre van szükség

A természetgyógyászat különbséget tesz az általánosan szabályozó és a tüneteket enyhítő terápiás irányvonal között. Az első esetében hosszabb időre, akár több hónapra is szükség van, amíg a test reagál az új üzenetekre. Ennek megfelelően a természetgyógyászati szert hosszabb időn át rendszeresen alkalmazni kell, esetleg kiegészítve a táplálkozás átállításával és rendszeres mozgással. A tinktúrák vagy kész szerek ugyanolyan hatékonyak lehetnek, mint a gyógyteák vagy a borogatások. A gyógytea rendszeres elkészítése azonban már önmagában is gyógyító, meleg és megnyugtató foglalatosság. Ha időt szánunk magunkra, borogatást teszünk fel, azzal pihenünk, és ha kipihentük magunkat, annak mély, tartós hatása van. A gyógynövényekkel végzett kezelés (fitoterápia) mellett jó eredmények érhetők el homeopátiával, kínai vagy ájurvédás módszerekkel, illetve oszteopátiával.

 

Ha naponta háromszor megiszunk egy csésze endometriózis elleni teát, az megnyugtathatja a burjánzó szöveteket

 

A kezelés során a pszichoszomatikus összefüggéseket is figyelembe kell venni. Néhány vizsgálat arra hívta fel a figyelmet, hogy az endometriózisban szenvedők az átlagnál erősebb hajlamot mutatnak a depresszív vagy ingerlékeny hangulatra. Arra is fény derült, hogy a betegek hajlamosak túl sok terhet vállalni és túl nagy követelményeket állítani önmagukkal szemben. Élettörténetükben az is gyakran megtalálható, hogy lányként nem kívánt gyerekek voltak. Ilyen egyszerű összefüggések azonban ritkán állnak fenn. A tapasztalatok szerint érdemes egyéni munkát végezni gyógyító imaginációval, amely fényt derít a test és a lélek összefüggéseire, és mobilizálja, illetve erősíti a szervezet öngyógyító erőit.

 

A táplálkozás átállítása és a kivezetés jelenti az első lépést

Úgy tűnik, az egészségtelen táplálkozás, amelyben túl sok az állati eredetű fehérje, a cukor és a késztermék, illetve az élvezeti szerek (kávé, alkohol) túlzott fogyasztása rontja a betegséget. És megfordítva, az érintettek tapasztalatai szerint jelentősen enyhülnek a fájdalmaik, ha a fenti dolgokat mellőzik, és csökkentik az állati fehérje (sajt, tej) fogyasztását. Nagyon fontos a jó bélműködés, amelyet rostanyagokkal serkenthetünk (teljes őrlésű lisztből készült termékek, lenmag). A friss gyümölcs, főként az ananász és a papaja gyulladáscsökkentő enzimeket tartalmaz. Fontos táplálékkiegészítők az omega-3 zsírsavak, ligetszépe-, len- vagy borágómagolaj formájában. Ezek az olajak gátolják a prosztaglandin nevű idegi ingerületátvivő anyagok szintézisét, és ezzel fájdalomcsillapító hatásúak.

 

A gyógynövényekkel végzett természetgyógyászati terápia során be kell tartani egy bizonyos sorrendet. A kezdő lépés a kiválasztó szervek méregtelenítése és támogatása, beleértve a bélszanálást, a táplálkozás átállításával. Ezzel egyidejűleg elvégezhető a fagyöngyinjekciókat alkalmazó növekedésgátlás, valamint egyéb fájdalomcsillapító beavatkozások. Ezt követi a hormonegyensúly növényekkel való megteremtése, együtt a lazító, nyálkahártya-megnyugtató és gyulladáscsökkentő növényekkel. Ilyen nyugtató hatású tea készülhet például 25 g palástfűből, 15 g körömvirágból, 35 g pitypanggyökérből, 30 g fűzfakéregből, 30 g mezei zsurlóból, valamint 25 g fagyöngyből. Ebből naponta 3-szor igyunk meg egy csészével (1 teáskanál csészénként, forrázzuk le és 20 percig hagyjuk lefedve állni) kortyonként étkezések előtt.

 

A gyógynövények belső alkalmazása mellett az (ülő)fürdők is jól beválnak, ehhez cickafarkat, körömvirágot és pásztortáskát használjunk. A teakeverékből egy maréknyit forrázzunk le 1 liter forró vízzel, hagyjuk állni 10 percig, majd szűrjük le és adjuk a fürdővízhez.

 

Ezen kívül ajánlható az ugyanennek a teának az erős változatából készült nedves-meleg hasi borogatás. Ehhez egy pamuttörülközőt itassunk át a teával, csavarjuk ki, és amilyen melegen csak tudjuk, tegyük az alhasra. Takarjuk le egy vastag törülközővel vagy sállal, majd az egészet egy melegítőpalack segítségével tartsuk kellemes melegen egy fél órán át. Utána legalább egy fél órán keresztül pihenjünk, hogy a borogatás hatása teljesen kibontakozhasson. Az orbáncfűolajjal végzett szelíd hasmasszázs is serkenti a bélműködést, és az esetleges letapadások vagy összenövések ellenére is jót tesz a hasűri szerveknek.

 

Méregtelenítés, növekedésgátlás, fájdalomcsillapítás

Az első lépés a 4-6 héten át végzett méregtelenítés és kivezetés. Ezzel párhuzamosan jöhet a növekedésgátló fagyöngyterápia, valamint a fájdalomcsillapítás.

Tehermentesítés és kivezetés

A bélen keresztül történő kivezetés szerei:

• Édesvízi algakészítmények, például chlorella: naponta 3-szor 2-4 tabletta.
• Gyógyföld: naponta 2-szer 1 evőkanállal, gyümölcslében vagy vízben bevenni.
• Medvehagyma-őstinktúra: naponta 3-szor 3 csepp.

A nyirokrendszeren keresztül történő kivezetés szere:

• Tea kerek repkényből (Glechoma hederacea).

A bőrön keresztül történő kivezetés módszerei:

• Száraz kefés masszázs.
• Bodzavirágból készült tea.

A vesén keresztül történő kivezetés szerei:

• Csalán, pitypang, nyírfalevél, aranyruta.

A májon keresztül történő kivezetés szerei:

• Keserű anyagokat tartalmazó növények: articsóka, pitypanggyökér, cickafark.

 

Ezekből a méreganyagok kivezetését elősegítő gyógynövényekből anyagcsereteát keverhetünk, a bőrnek, a nyirokrendszernek, a vesének és a májnak. A teakeverékből 4-6 héten át naponta 3-szor 1 csészével igyunk, 1 teáskanálnyi keveréket számítsunk egy csésze teára.

 

Májvédelem: máriatövismag tabletta vagy őstinktúra formájában (naponta 3-szor 3 csepp).

Az endometriózisos gócok növekedésének gátlása: injekciós terápia antropozófikus  fagyöngykivonattal.

Fájdalomcsillapítás:

• Libapimpó (Potentilla anserina): Arserinae herba vagy tinktúra, naponta többször 1 csésze tea vagy 10-40 csepp.
• Vörös acsalapu: Petasites D6, naponta többször 3-5 csepp vagy tabletta.
• Khella: görcsoldó.
• A húzó, éles fájdalom ellen bevált szer a Phytodolor-cseppek (aranyruta, szilfa- és nyárfalevél), naponta többször 50 csepp vagy tabletta formájában.
• Ördögkarom-kivonat.
• Tömjén: Olibanum cseppek vagy tabletta.

 

A hormonegyensúly megteremtése növényekkel

Általános szabályozás:

A progeszteronhoz hasonló hatású gyógynövények szabályozzák a hormonháztartást. A havi ciklus második felében tea, tinktúra és kész szer formájában alkalmazhatók.

• Barátcserje: Agnolyt cseppek vagy kapszulák, a tüszőrepedéstől a menstruációig naponta 40 csepp vagy 1 kapszula.
• Palástfű: őstinktúra, naponta 3-szor 3 csepp.
• Cickafark: őstinktúra, naponta 3-szor 3 csepp.
• Yamszgyökér: Dioscoreae villosae tinktúra naponta 3-szor 10-20 csepp vagy 10 százalékos yamszgyökérkrém; naponta egy mogyorónyi nagyságú adagot kenjük fel a hasunkra, a mellünkre vagy a felkarunk belsejére.

A méh nyálkahártyájának megnyugtatása:

• A körömvirág és az árvacsalán fontos alkotóelemei az endometriózis elleni teakeveréknek.

• Őrölt lenmag: naponta 1 evőkanállal együnk meg 100 g sovány túróba keverve, adjunk hozzá ökotermesztésből származó, hidegen sajtolt lenmagolajat, 1 evőkanállal. Ezt gyümölcsökkel gazdagíthatjuk.

A medence vérellátásának javítása:

• Fekete üröm, majoránna, bazsalikom. Ezeket a növényeket keverjük teába, vagy használjunk kész szereket.
Lelki támogatás és fájdalomcsillapítás:
• orbáncfű,
• citromfű (melissa),
• passióvirág,
• galagonya.

 

Az immunrendszer erősítése: tinktúra görögszénából, angyalgyökérből, sédkenderfűből vagy echinaceából. 4-6 héten át szedjünk naponta 3-szor 20 cseppet.

M.L.
XVII. évfolyam 7. szám

Címkék: endometriózis, meddőség, sejtburjánzás

Aktuális lapszámunk:
2020. augusztus

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.