Betegségek A-tól Z-ig

Ép lábak - ép test


A túlságosan magas sarkú cipők irritálják lábfejünk elülső részének reflexzónáit (a törzs területe), ezáltal megzavarják szervezetünk bioenergetikai rendszerét. A rüsztön lévő reflexzónák túlingerlése miatt a testünk felső része túl sok energiát kap, míg alsó testünk energiahiányossá válik.

 

Minden szervezet a rá jellemző természetes energiaszinttel bír, s ha ez kibillen egyensúlyi helyzetéből, életenergiánk látja kárát.

 

A kínaiak szerint az energetikai diszharmóniák pedig előbb-utóbb betegségekhez vezetnek. Az energiatöbblet rendszerint gyulladásokat eredményez, míg az energiahiány következménye bizonyos szervek nem megfelelő működése, rossz keringés, sorvadás.

 

A magas sarkú cipők azzal, hogy testünk felső részében energiatöbbletet idéznek elő, könnyen okozhatják a hát, a nyak és a vállak merevségét, fájdalmát, görcseit. A természetellenes tartás miatt a gerinc is deformálódik. A gerincferdülés következménye pedig pl. teniszkönyök vagy csuklófájdalom lehet.

 

A gerinc ferdülése elvezethet a mellkasi szervek működési zavarához, de befolyással van a gyomorra, a májra és a vesékre is. Ha ez az állapot tartósan fennáll, a medence energetikai zavaraival is számolhatunk, melynek következménye a keresztcsonti ízület merevsége vagy a medence elferdülése. Sokszor ennek eredménye, hogy az egyik lábunk látszólag megrövidül. Az energetikai blokád miatt fokozódik a csípőízület terhelése, ami az ízületek kopásához, artrózis kialakulásához vezet.

 

Logikusan, minél magasabb a viselt cipő sarka, annál súlyosabb következményekkel számolhatunk. Végső soron az ágyéki gerinc csigolyáinak elcsúszása, rendellenes helyzete, valamint a keresztcsont deformálódása a medencei szervek – elsősorban a hólyag, méh, prosztata, vastagbél, petefészek – vérellátási, valamint működési zavarait okozhatja.

 

Az energiahiány egyik legnyilvánvalóbb jele a hideg lábak. Ki gondolná, hogy ez hosszú távon visszértágulatokhoz, az ugró-ízület (boka) fájdalmához és torzulásához, valamint a nagylábujjon bütyök kialakulásához vezethet.

 

Mindezekre a megfelelő gyógymód mindenekelőtt a magas sarkú lábbelik hanyagolása és a lapos sarkú cipők viselete. Sokat segíthet a lábmasszázs, valamint a hideg-meleg lábfürdők alkalmazása. Ha a deformáció már súlyosabbnak bizonyul, csontkovácsolással és akupresszúrával állítható helyre a szervezet energiakeringése. Megfelelő energiakeringés mellett ugyanis könnyebben fellazíthatók a megmerevedett ízületek, főként a keresztcsont tájékán. Mindezek után célzott tornagyakorlatokkal hosszú távon is megőrizhetjük ízületeink mozgékonyságát.

 

 Aki állandóan magas sarkú cipőben egyensúlyozgat, annak bioenergetikai rendszere könynyen kibillen az egyensúlyából

 

Mindig ügyeljünk arra, hogy meleg legyen a lábfejünk. Időnként érintsük meg a talpunkat, e nélkül ugyanis nem mindenki érzi, hogy lába valójában hideg.

 

Végül még egy jó tanács: bármilyen furcsának is hangzik, ha nem feltétlenül muszáj, ne viseljünk lábbetétet. Ez ugyanis nemcsak támasztja a talp bizonyos részeit, hanem egyúttal gyengíti is az ahhoz a területhez tartozó izomcsoportokat. A lábboltozat és a medence izmai között funkcionális kapcsolat van, így adott esetben nemcsak a talp, hanem a medence és a gát izmai is gyengülnek, ami együtt jár pl. a záróizmok, közte a végbél és a húgyhólyag gyengeségével. Ám ennek következtében előfordulhat méhsüllyedés, férfiaknál pedig prosztatamegnagyobbodás is.

 

Vegyük végre tudomásul, hogy nem magas sarokkal jöttünk a világra, és nekünk kell a természet törvényeihez alkalmazkodnunk, nem pedig fordítva.

-ki-
VIII. évfolyam 8. szám

Címkék: lábak

Aktuális lapszámunk:
2020. április

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.