Betegségek A-tól Z-ig

Epebajok

Fájdalom, emésztési panaszok, száraz szemek, migrén

Amikor az epe felmondja a szolgálatot, számos panasz formájában hívja fel magára a figyelmet. A gyakoribb tünet a kellemetlen felső hasi nyomás és székrekedés.


A májborogatás egyszerű, de hatásos házi gyógymód. Melegít, ellazít, ezzel pozitív hatást gyakorol az epeutakra

 

A leggyakoribb epebántalmak közé számítanak az epekövek. Sokáig „némák” maradnak, és csak rutin hasi ultrahangvizsgálat során fedezik fel azokat. Epekő akkor keletkezik, ha az epefolyadék összetétele nem megfelelő vagy elfolyása akadályba ütközik. Ha gyakorivá válnak a fájdalmas epegörcsök, vagy az epevezetőbe szorult kő miatt pangani kezd a májban az epefolyadék, általában csak műtéti beavatkozás segíthet.

 

Alfred Brauchle (1898–1964), a német természetgyógyászat egyik kimagasló egyénisége a kőképződés okát a krónikus székrekedésben, az ülő életmódban, a hideg lábfejben, a szoros ruházatban, a helytelen, felületes, mellkasi légzésben, a krónikus bélirritációban, a túlságosan fehérjedús, savasító hatású táplálkozásban, a mértéktelen kávé-, tea- és alkoholivásban látta. Ezzel egyébként fel is sorolt minden, a tudomány által igazolt okot – az érzelmi kiváltó okok kivételével.

 

Panaszok igazolható ok nélkül? – Gondoljunk az epeutakra!

A nyomás érzése és a kólika nem mindig kötődik epekövek jelenlétéhez. Nyilvánvalóan az epehólyag és az epevezető „csak úgy”, látható különösebb ok nélkül is görcsbe rándulhat. Ha a has jobb felső negyedében nyomás és fájdalom tapasztalható, a legvalószínűbb, hogy az epeutak – tehát a májból az epehólyagba futó vezetékek, valamint az epehólyagból a nyombél felé futó epevezető – működési zavarával állunk szemben. A máj ugyanis nem tartalmaz fájdalomérzékelő idegeket, ezért nem tud fájni. Igaz, hogy a jobb felső hasi területen jelentkező fájdalom hátterében – bár ritkán – állhat a jobb tüdő alsó részének és az itt elhelyezkedő mellhártyának a gyulladása, vagy a vastagbél szintén erre futó szakaszának görcse is. Általában azonban ilyen jellegű panaszok esetén az epeutak funkcionális zavarát kell feltételeznünk, még akkor is, ha az ultrahang- és a vérvizsgálat eredménye negatív.

 

Az orvosok ilyenkor epehólyag-diszkinézisről beszélnek. A panaszok igen kellemetlenek lehetnek, de többnyire nem jelentenek semmilyen veszélyt.

 

A tapasztalat azt mutatja, hogy bizonyos gyümölcs- és zöldségfélék nyilvánvalóan képesek irritálni „az epét”, fájdalmas görcsöket okozva. Bizonyos káposztafajták – többek közt brokkoli, kelkáposzta, karfiol – mellett hajlam esetén egyes héjas gyümölcsök, mint a körte és a szilva is okozhatnak epehólyag-diszkinézist (a hámozott vagy reszelt gyümölcsöt általában jobban tolerálják).

 

Ha valaki állandó vállfájdalmakkal küzd, lehet, hogy az epehólyag okozza a problémát

 

Ahhoz, hogy megértsük, mi történik, meg kell vizsgálnunk az epeutak anatómiáját (lásd az ábrát). Ide sorolunk két májból érkező epevezetéket, amelyek egyesülnek, és ezek leágazásából alakul ki az epehólyag. Az ez után lévő elvezető csatorna, az epevezető a belek felé fut tovább, később egyesül a hasnyálmirigy kivezető csövével, és ez a közös vagy egyesült vezetékszakasz torkollik a nyombélbe. A két vezeték végén található a Papilla Vateri. Ha a hasnyálmirigy elvezető vezetékrendszerében valamilyen ok folytán pangás alakul ki pl. gyulladás folytán, a folyamat az epevezetőn keresztül az epehólyag és a máj felé hat, irritálhatja azokat, és előidézheti a már ismertetett panaszokat.

 

Sokkal gyakoribb azonban ennek fordítottja: ha az epevezetőben keletkezik torlódás, pl. egy kő miatt, a Papilla Vaterinél, a pangó epefolyadék irritálja a hasnyálmirigyet is, ami ebben a szervben idült gyulladáshoz vezethet.

 

Az ismertetett mechanizmus megmagyarázza azt is, hogy sokan miért szenvednek az epehólyag eltávolítása után is hasonló vagy akár rosszabb panaszoktól, mint a műtét előtt. Ez az ún. posztkolecisztektómiás szindróma, amelynek hátterében állhat, hogy a műtét során nem vettek észre apró, az epevezetőben megbúvó köveket, amelyek az epeutak és a hasnyálmirigy krónikus gyulladását okozzák.

 

 

Az epe energiakeringése nyomra vezethet

Emellett létezik számos kölcsönhatás és panasz, amelyek kapcsolatban állhatnak az „epével”. Különösen a következők esetén kell erre gondolnunk:

 

• tisztázatlan, makacs vállfájdalmak,

• migrén, olyan érzéssel, mintha a szem mögött egy ököl vagy gombóc volna,

• száraz és/vagy piros szem.

 

Képzeljük el, hogy valaki állandó vállfájdalmakkal küzd. Nyomásra is fájdalmas pont jelenik meg a jobb vállán, ugyanakkor a vállízület mozgathatósága is korlátozottá válik. A vállízületről készített röntgenfelvétel az ízületi tok elmeszesedését mutatja ki, a másik oldalról készített, összehasonlító felvétel a bal vállon hasonló fokú meszesedést mutat, azonban itt semmilyen panaszt nem jelez a páciens. A természetgyógyászattal foglalkozó terapeutának azonnal feltűnik, hogy a páciens által jelzett fájdalmas terület a „Zange-féle háromszögben” található. Ez a reflexzóna az epehólyaggal áll kapcsolatban. E kapcsolatra való tekintettel a beteg epére ható gyógyteát és meleg vizes borogatást is kap. A panaszok, amelyeket nyilvánvalóan az epeműködés zavara váltott ki, a tea és a májborogatás hatására egy hét múlva megszűnnek.

 

 

Ha az epe tüze fellángol, vörössé válik a szem

A migrén egy bizonyos fajtájának is köze van az epéhez: ha a migrén során a szem mögötti nyomás is jelentkezik, „epehólyag-típusú migrénről” beszélünk. Ennek hátterében nem feltétlenül kell epebetegségnek állnia, de mindenképp utal az epehólyaghoz tartozó akupunktúrás energetikai rendszer zavarára. Ennek megfelelően az epehólyag akupunktúrás pontjai közül jó néhány található a fejen.

 

Az articsóka a renyhe epetermelésre hat kedvezően, továbbá epehajtó hatású

 

Az ún. „epehólyag-tűz”, tehát túl sok hőség az epehólyaghoz tartozó energiarendszerben, száraz, piros szemet okoz, amit nemritkán műkönny becsepegtetésével kell enyhíteni. Valódi, oki kezelést az epehólyag működését szabályozó gyógynövényekkel és homeopátiás gyógyszerekkel végezhetünk, valamint akupunktúrával és a Penzel-féle akupontmasszírozással.

 

 

Májborogatás – szelíd gyógymód görcsök ellen

Az epeműködési zavarok jól reagálnak a természetes gyógymódokra. Mivel gyakran görcsökkel van dolgunk, ajánlatos lazító eljárásokat alkalmazni. Ezek egyike a nedves, meleg májborogatás. Ez az egyik legjobb és leghatásosabb görcsoldó módszer – és gyógyszer sem szükséges hozzá!

 

Kivitelezése egyszerű: Egy mosókesztyűt vagy egy kisméretű kéztörlőt forró vízbe merítünk, kicsavarjuk, hogy ne csepegjen belőle a víz, majd a máj fölé helyezzük a jobb oldalon, a bordaív alá. Erre meleg vizes tömlőt vagy palackot teszünk, és az egészet frottírtörülközővel befedjük. Körülbelül 20 perc múlva levesszük. A kezelést legjobb este végezni, mert a májanyagcsere fokozódására általában erős fáradtság lép fel – a pakolást éppen ezért alvászavarok kezelésére is alkalmazhatjuk.

 

Az epeműködési zavarokat eredményesen kezelhetjük reflexzónákon keresztül is. A kötőszöveti vagy talpzónamasszázson kívül alkalmazhatunk köpölyözést is. A máj és epehólyag köpölyzónái viszonylag „magasan”, a jobb lapockánál találhatók. Sok páciensnél éppen ezen a területen jelentkeznek fájdalmak, illetve fájdalomra érzékeny nyomáspontok.

 

Az epehólyag és az érzelmek

Már az ókorban is felfigyeltek az epe és a karakterjegyek, illetve lelkiállapotok kapcsolatára. A mai napig kolerikusnak hívjuk azt a személyt, aki hajlamos a dühkitörésekre. A görög „chole” szó jelentése: epe. A kolerikus kifejezéssel arra utaltak az ókori görögök, hogy az ilyen karakterű emberben egyszerűen túl sok epe termelődik.

 

Az epevezető a hasnyálmirigy kivezető csövével együtt torkollik a nyombélbe. A jobb áttekinthetőség érdekében a szerveket kissé „széthúzva” ábrázoltuk

 

Bizonyára nem véletlen megfigyelés, hogy a sokat bosszankodó vagy bánkódó emberek körében feltűnően sok az epeköves. Számos nyelvben kimutatható a rosszindulat, a harag, a méreg kapcsolata az epével – gondoljunk csak az „epés megjegyzésekre”. A lazítás, stresszoldás éppen ezért elengedhetetlen része az epeműködési zavarok kezelésének.

 

Epére ható gyógynövények

Az epe-máj problémák jól kezelhetők gyógynövényekkel.

 

Az articsóka a renyhe epetermelésre hat kedvezően, továbbá epehajtó hatású; lé vagy tabletta formájában alkalmazható.

 

A túlingerlés és a görcsök ezzel szemben nyugtató gyógynövényekkel kezelendők. Ilyenek a kurkuma és a füstikefű. Utóbbi erősíti az epehólyagot és fokozza az epe termelődését, ugyanakkor lazító, görcsoldó hatású is. A vérehulló fecskefű is kiváló hatású, amelyet homeopátiás formában szoktak alkalmazni.

 

Kólikaszerű görcsök esetén a Colocynthis D6 enyhíti az akut panaszokat.

 

A káposztafélék emésztését javíthatjuk China D4 3x1 tablettával vagy 5-10 csepp homeopátiás gyógyszerrel.

-dr. ki-
XIII. évfolyam 5. szám

Címkék: emésztési panaszok, epe

Aktuális lapszámunk:
2020. április

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.