Betegségek A-tól Z-ig

Epebántalmaink következményei


 

Az epe a máj által termelt folyékony nedv, amely mint egy 50%-ban közvetlenül a vékonybélbe ürül, míg másik 50%-a az epehólyagban tárolódik. Átlag mint egy 0,8 liter a keletkezett mennyiség, amely folyamatosan sűrűsödik be hozzávetőlegesen 1 dl-re.

 

Összetétele: epesavas sók, koleszterin, mészsók és bilirubin. Ez utóbbi az elhalt vörösvértestekből alakul ki. Az epesavaknak a zsíremésztésben van kimondott jelentősége.

 

Epepanaszokkal általában a nők mintegy kétszeres gyakorisággal szoktak jelentkezni, s ennek oka valószínűleg a női hormonális rendszerben van.

 

Az epepanaszokra számtalan érzet, elváltozás utal. A páciens jelentkezése után a legfontosabb feladat a kialakult helyzet ok-okozati összefüggéseinek elemzése, hiszen ez határozza meg a helyes terápiát.

 

Nézzük a leggyakoribb panaszokat

Puffadás, főleg tojás, tejföl, zsíros ételek után. Ez egészen addig fokozódhat, míg kialakul a görcsös migrénes fejfájás is, amit általában egy kiadós hányással lehet befejezettnek tekinteni, de csak akkor, ha a hányadékban megjelenik az epe.

 

Ennek oka, hogy az említett táplálékok mint egy megszólítják az epét az ürülésre, de valamely ok miatt az epe ürülése gátolt, s így ez az egész egymással teljesen szembemenő folyamat görcsbe torkollik.

 

Az ürülést gátolhatja az epevezető krónikus gyulladásának következtében beszűkült járat, ugyanitt epehomok vagy epekő, ciszta vagy tályog kialakulása. Ráadásul ezek kevert formációi is elképzelhetők.

 

Másik gyakori panasz a jobb bordaív körüli diszkomfortérzet, ami átmehet a jobb vállbúb fájdalmába, egészen a mozgáskorlátozottságig, s jelentkezhet a jobb lapocka alatti fájdalomban is, s ez az említett vállpanaszokkal együtt igen kellemetlen, tartós mozgásszervi panaszegyüttesként jelentkezik.

 

A következő rossz érzet a szájban lévő keserű íz, amivel egyidejűleg sárgás lepedék vonja be a nyelvet. Ennek oka, hogy a nyelv, mint mikrorendszer, tökéletesen tükrözi a szervezet mindenkori fiziológiás és patológiás állapotát, s abból azt leginkább, amely heveny vagy krónikus formában, mint szervi funkcionális és morfológiai kórkép a legerősebb.

 

A panaszok sorában nem feledkezhetünk meg a nehezített légzés, légszomj, sóhajtozás, ásítozás tünetegyüttesről. Ennek oka, hogy a puffadás feltolja a rekeszizmot, méghozzá részaránytalanul, nyomást gyakorol a szívre, tüdőre, s ez közvetve átmeneti oxigénhiányos állapotot idéz elő.

 

Gyakori panasz a szájban lévő keserű íz, amivel egyidejűleg sárgás lepedék vonja be a nyelvet

 

Talán a leggyakoribb panasz a jobb féloldali, illetve egész fejre, nyakra, vállövre kiterjedő görcsös fájdalom. Ez a hagyományos kínai orvoslás alapján jobban megközelíthető, mint az európai medicina szerinti spekulatív módon. Az epehólyag-meridián a szemzugból ered, a homlok és halánték érintésével, a nyakszirten áthaladva a vállon, az oldalakon, lábszár külső részén továbbmenve a láb negyedik ujján végződik. Az emésztési zavarok főleg a fej, nyak, csuklyásizom görcseiben jelentkeznek, az epehólyag egyidejű görcsössége mellett. Ennek oldására kitűnő módszer, ha jobb oldalon a szárkapocs-csont nyakát igen intenzíven masszírozzuk. Sokszor másodpercek alatt oldódik a görcs.

 

Említhető még a szárazbőrűség, főleg a lábszárakon, s az egész bőr alatti kötőszövet, zsírszövet rugalmatlansága, s ennek következtében az arcon a fokozott ráncosodás. A bőr sárgás elszíneződésének a szemfehérje egyidejű besárgulásával, s a vizelet színének sörbarnává történő változásának oka az, hogy az epe tartósan képtelen kiürülni. Ez előfordulhat heveny formában is, és a véráram mindenhová eljuttatja. A legkényesebb helyeken aztán ez elütő színével mutatja magát.

 

A bőr állagának megváltozása közvetlen ok-okozati kapcsolatban van a zsíremésztési zavarok miatt a zsírban oldódó vitaminok ellátottságával, így a hámvédő A-vitamin fokozott hiánya a bőr zavaraiban nyomon követhető.

 

Ugyancsak a zsírban oldódó vitaminzavarára és a fej görcsösségére utalnak a látászavarok. Itt kell megemlíteni, hogy a szakirodalom talált összefüggést a fülzúgás és az epezavarok között is.

 

Igen érdekes jelenség az eltérő hőérzet, mert a jobb lábfejben és végtagokban hideg az érzet, a lábikra belső felén melegérzet alakulhat ki. Mindez az epehólyag-meridián funkcionális zavara miatt van.

 

Kialakulhat a hónaljban nyirokcsomó-duzzanat, de a lágyék és a hasi nyirokrendszer is érintetté válhat. Ennek oka, hogy gyulladás következtében a vékonybél kérdéses szakaszában felborul a mikrobiológiai egyensúly, és az immunrendszer ilyen formában válaszol a kialakult helyzetre. Ha a kórokozók igen nagy mértékben elszaporodnak, a gyulladás gennyes-tályogos formává is átalakulhat, s ennek csak a sebész tud sikeres megoldást adni.

 

A tartós epezavarok áttevődhetnek a hasnyálmirigyre, s annak heveny vagy krónikus megbetegedéseiben is szerepet játszhatnak. Ugyancsak statisztikai adatok igazolják, hogy a nem kezelt epepanaszok és egyes daganatféleségek között ok-okozati összefüggés található.

- béky -
XII. évfolyam 6. szám

Címkék: epe, epebántalmak

Aktuális lapszámunk:
2020. április

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.