Betegségek A-tól Z-ig

Epekő és funkcionális epezavarok

Titokzatos ingerlékeny bél: gondoljunk az epére!

Aki olyan tisztázatlan gyomor- és bélpanaszokban szenved, mint a hányinger, puffadás vagy hasmenés, könnyen megkapja az „ingerlékeny bél” diagnózist, holott e tünetek mögött nagyon gyakran epebántalmak rejlenek. Ugyanez vonatkozik a kideríthetetlen okból fellépő ortopédiai panaszokra. Ha már fény derült rá, akkor viszont az okot hatásosan lehet kezelni.


Nagyon könnyen előfordulhat, hogy valakit tisztázatlan eredetű gyomor- és bélpanaszok gyötörnek, a legkülönfélébb vizsgálatok azonban csak enyhe elváltozásokat mutatnak. A diagnózis lehet stresszterhelés, ingerlékeny bél és hasonlók. Ilyenkor nemritkán megtörténik, hogy a betegről az ultrahangfelvétel kimutatja, epekövei vannak. Ha ilyenkor az illető az epeműködést szabályozó növényi szereket kap, mellette pedig lemond az olyan ételekről, mint az édesség és a gyorséttermi fogások, akkor a panaszai egykettőre elmúlhatnak.

 

Mindez azt bizonyítja, hogy az epére mint lehetséges kiváltó okra sokkal több panasz esetében kell gondolnunk, mint általában szokás. Az „epe” szót egyébként – akárcsak a reumát – nem precízen alkalmazzák. Egyfelől értik alatta az epehólyagot, azt a kis, üreges szervet (körülbelül 3x7 cm-es) a máj hátsó oldalán, amely tárolja a májban képződött epefolyadékot, és szükség esetén, például zsíros étel fogyasztása után, tovább adja azt a vékonybélnek. Ez a folyamat az epevezetéken és az úgynevezett Vater-papillán keresztül történik meg, amely a patkóbél oldalán ferdén érkező közös epe- és hasnyálmirigy-vezeték beszájazódása.

 

 

Epekövek: véletlen lelet vagy orvosi vészhelyzet

Epe alatt azonban gyakran azt a zöldes színű epefolyadékot értik, amely 97 százaléknyi víz mellett 0,7 százaléknyi szervetlen sót és epesavsókat tartalmaz, valamint 0,2 százalék epefestéket és zsírsavakat, illetve 0,1 százaléknyi koleszterint és lecitint. Az epefolyadék a zsírok emulgálására szolgál (a zsírok apró cseppekre való bontása), hogy ezáltal könnyebben oldódóvá és a bélben könnyebben felszívódóvá váljanak. A kemény székletre hajlamos, renyhe bélműködés mögött éppen ezért nemritkán a renyhe epeműködés rejlik.

 

Az epefolyadék magas zsír- és sótelítettsége (beleértve a koleszterint is) odavezet, hogy már kismértékű torlódás esetén is megnő a kicsapódás veszélye. Ilyenkor kristályok képződnek, amelyekből először epehomok (mikroméretű epekövek, 1 mm-es méret alatt), majd később epekövek alakulnak ki. Ezek kezdetben csak csekély mértékű vagy semmilyen fájdalmat nem okoznak, később azonban akadályozzák az epefolyadék eláramlását, összeragadnak, irritálják a szöveteket vagy sérülést okozhatnak: akut esetben nagyon erős, görcsös fájdalmat idéznek elő. A tipikus tünetek a nyomási fájdalom a felhas jobb oldalán, hányinger, teltségérzet, étvágytalanság és megnövekedett májértékek.

 

Az epefolyadék magas zsír- és sótelítettsége (beleértve a koleszterint is) oda vezet, hogy már kismértékű torlódás esetén is megnő a kicsapódás veszélye. Ilyenkor kristályok képződnek, amelyekből először epehomok, majd később epekövek alakulnak ki. A képen egy nagy epekő zárja el a vezetéket

 

Ha az epekijáratot eltorlaszolja egy kő, akkor a sárga (úgynevezett direkt) bilirubin, a vér piros színezőanyagának salakanyaga nem képes kiválasztódni a bélben, a bőr sárgásra színeződik (sárgaság), a vizelet sötétre, a széklet világosra.

 

Epekövek gyakrabban keletkeznek túlsúly esetén, a terhesség alatt és cukorbajnál. Ez arra utal, hogy az okok az anyagcsere-folyamatok eltolódásában találhatók. A táplálkozás vita nélkül kiemelkedő szerepet játszik kialakulásukban. Szakértők szerint elsősorban a fehér liszt és a cukor a felelős az epekövekért. Ehhez kiváltó okként társulnak még a zsírok, főként az állati eredetű zsiradékok, amelyek a húsban, a kolbászfélékben és a zsíros tejtermékekben találhatók meg, valamint a transz- és a telített zsírsavak, amelyek például a pálma-, kókusz- és napraforgóolajban, illetve a feldolgozott élelmiszerekben vannak. Az értéktelen zsiradékok nagy arányával jellemezhető modern táplálkozás (gyorséttermi koszt), az iparilag előállított élelmiszerek és a zsiradékban sütött ennivalók ugyanúgy szerepet játszanak az epekövesség kialakulásában, mint a túl sok hús.

 

Mindezen túl sok minden utal arra, hogy mérgelődéssel is képesek vagyunk epeköveket termelni. Nem véletlenül keletkeztek az olyan mondások, mint hogy „elönti az epe”, „epés megjegyzést tesz”, „elsárgul az irigységtől”. A harag, a düh és a sok gond kétféle módon is irritálja az epét: hatására nő az epefolyadék koncentrációja, és romlik a bélbe való kiválasztása. A hagyományos kínai orvoslás negatív érzelmek hatására a máj-csi, azaz a májenergia romlásáról beszél.

 

Az epekövek meglétét általában egyszerű ultrahangos vizsgálattal meg lehet állapítani. 80 százalékuk tünetmentes marad, és nem szorul közvetlen kezelésre. Ha azonban a hasi nyomásérzés tartós vagy rendszeresen jelentkeznek görcsös hasi fájdalmak (kólika), akkor a köveket el kell távolítani.

 

A tiszta koleszterinből álló köveket sok esetben fel lehet oldani urzodezoxikólsav alkalmazásával. Sajnos azonban az epeköveknél a legtöbb esetben kevert kövekről van szó, amelyek különféle anyagokból állnak. Ha mégis kísérletet tesznek vegyszeres feloldásukkal, csak a koleszterin oldódik ki belőlük, és az addig sima felületű, kerek vagy ovális kövek helyén durva, hegyes kövek maradnak vissza, amelyek veszélyes hasi görcsöket és sérüléseket okozhatnak.

 

Epekövek gyakrabban keletkeznek túlsúly esetén, a terhesség alatt és cukorbajnál

 

Hasonlóképpen nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket a kövek ultrahanggal való szétporlasztása sem. Éppen ezért nemritkán csak a műtéti megoldás marad. A kövek sebészi eltávolítására általában endoszkópot használnak, olyan eszközt, amellyel a gyomortükrözést is végzik.

 

Gyakran a következő folyamat lejátszódását figyelhetjük meg: a betegnek olyan panaszai vannak, mint zsírérzékenység, nyomás vagy fájdalom a felhas jobb oldalán, amelyek mind epeműködési zavarra utalnak. A vizsgálatok azonban eredménytelenek maradnak, sem epekövet, sem epehomokot, sem feltűnő májértékeket nem mutatnak ki. A tisztázatlan eredetű krónikus gyomor- és bélműködési zavart ilyenkor irritábilis bél szindrómaként diagnosztizálják.

 

 

Működési zavar – betegség diagnózis nélkül

Ennek ellenére gyakran az epe a felelős a panaszokért, főként akkor, ha működési zavar áll fenn esetében. Ilyenkor egy betegséggel ellentétben (például gyulladás) a szervnél sem károsodás, sem lényegi funkciókárosodás nem figyelhető meg, azaz anyagi szinten minden rendben van. Valójában azonban a szerv működése már zavart szenvedett, és ezzel kibillent az egyensúlyából az a rendszer, amely beilleszti a szervet a szervezet egészébe. A reakció túl- vagy alulműködésben jelentkezik: funkcionális szívritmuszavar, gyomorsav-túltermelés, túl kevés epefolyadék. A betegnek panaszai vannak, jóllehet konvencionális szemszögből nézve egészséges.

 

A következő tünetek tartoznak az epéhez, illetve a hagyományos kínai orvoslás szerint az epe energiaköréhez:

 

Nyomásérzés, illetve fájdalom a felhas jobb oldalán, amely gyakran kisugárzik a jobb vállba. Migrénszerű fájdalom a szem mögött („epemigrén”).
A szem különösebb ok nélkül piros lesz. A beteg rosszul tűri a héjjal fogyasztott gyümölcsöt, a hüvelyeseket (bab, borsó), a brokkolit, a káposztát és a kelkáposztát.

Keserű szájíz.
Visszatérő puha és világos színű széklet.
Puffadás, hányinger, teltségérzet.
A beteg rosszabbul érzi magát zsíros ételek fogyasztását követően.

 

Az epefunkció szabályozására különösen jó hatású a mediterrán koszt: sok párolt zöldség (paradicsom, paprika, padlizsán, cukkini), fokhagyma, hagyma, hal

 

Emellett más, nem specifikus bántalmakban is szerepet játszhat az epe. Ha a felhas középső részén jelentkezik nyomásérzés, akkor elsőként is a gyomorra szoktak gondolni. Ugyanakkor az epe is rejtőzhet a tünet mögött, elsősorban akkor, ha a gyomortükrözés és a savblokkolókkal végzett kezelés –  gyomorégés ellen – nem hoz eredményt. A gyomortükrözés során talált „eperefluxra” (az epefolyadék visszalökődése a gyomor alsó részébe) is érdemes felfigyelni. Ilyenkor masszírozzuk meg az epehólyag 34 akupunktúrás pontot, ez gyakran azonnali enyhülést hoz.

 

A minden ok nélküli tartós hasmenés oka is lehet epezavar, egészen pontosan az epesavvesztési szindróma. Ezt a gyanús diagnózist a székletben kimutatott szabad epesavak megnövekedett szintje igazolhatja. Ilyenkor gyors javuláshoz vezet az „epesavcserélő”, például a kolesztiramin. Ha azonban a panaszok a jobb hasfélben jelentkeznek és lefelé sugároznak ki, akkor ez inkább veseproblémára és a húgyvezeték érintettségére utal.

 

Általában véve is a gyomor- és bélműködési zavarok sokkal jobban beoszthatók és kezelhetők, ha közben figyelembe vesszük az epét is, ha hamarabb nem, legalább akkor, ha a bélszanálás eredménytelen marad. Ilyen esetekben az epeműködés szabályozása gyakran valóságos csodát tesz.

 

Az értékes hidegen préselt olivaolaj serkenti az epeáramlást, anékül, hogy az epét ingerelné


Akkor is érdemes az epe degeneratív elváltozásaira gondolni, ha a jobb váll területén jelentkeznek tisztázatlan eredetű fájdalmak. A váll ugyanis reflexzónás szoros összeköttetésben áll az epével. Ugyanez vonatkozik a térd külső oldalán fellépő makacs panaszokra, ugyanis ezen a területen fut le az epehólyagmeridián. Az epehólyag 34 akupunktúrás pont különösen fontos. Hasonlóképpen figyelembe kell ezt venni a fenéktájon jelentkező panaszoknál, itt az epehólyag 30 pont található.

 

 

Az epeszabályozás terápiája öt kezelési pilléren nyugszik

Az epefunkció szabályozásának koncepciója öt pilléren nyugszik, amelyek közül az első a táplálkozás. Különösen jó hatású a mediterrán koszt: sok párolt zöldség (paradicsom, paprika, padlizsán, cukkini), fokhagyma, hagyma, hal, olajbogyó, hidegen préselt olívaolaj. Az értékes olaj serkenti az epeáramlást, anélkül hogy az epét ingerelné. Kerüljük a túl csípős sült ételeket, a túl sok héjas gyümölcsöt (szilva, alma, körte) és mindenféle káposztafélét.

 

Főként székrekedés esetén válnak be a növényi vagy homeopátiás készítmények (articsóka, kurkuma). Vigyázat, epekövesség és kólika esetén nem szabad articsókát enni, mivel a megnövekedett epetermeléshez zavartalan eláramlásra van szükség. Az akupunktúrás pontok közül az eperendszerhez tartozók állnak az előtérben, főként az epehólyag 20, 30, 34, de a máj 3, 13, 14, a vastagbél 11 és a hólyag 19 is.

 

A meleg-nedves májborogatás (főként éjszaka) csodát tehet. Ehhez naponta egy-két alkalommal egy minél melegebb nedves törülközőt tegyünk a felhas jobb oldalára, és rögzítsük egy nagyobb száraz törülközővel.

 

Vigyázat, epekövesség és kólika esetén nem szabad articsókát enni, mivel a megnövekedett epetermeléshez zavartalan eláramlásra van szükség

 

A stresszkezelés sarokpontjai közé tartoznak a következők: ismerjük fel, hogy ami látszólag sürgős, az egyáltalán nem fontos, teremtsünk magunknak szabad teret, szánjunk magunkra időt, sportoljunk és alkossunk valamilyen művészeti ágban.

 

A kezelést még további eljárások egészíthetik ki, így homeopátia, a Huneke-féle neurálterápia és a Penzel-féle akupunktúrás masszázs. Mindez enyhíti a tüneteket, és szerencsés esetben teljes tünetmentességet hoz.

-dr.ki. -
XVII. évfolyam 9. szám

Címkék: epekő, epezavarok, holisztikus gyógymódok, ingerlékeny bél

Aktuális lapszámunk:
2020. október

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.