Betegségek A-tól Z-ig

Eragrostis Teff

Egy ősi kalászos növény a modern világnak


 

 

Az Afrikában honos ősi növényfajta (Eragrostis teff) terméséből a modern nyugat-európai technológia segítségével olyan teljes kiőrlésű gluténmentes lisztet sikerült előállítani, ami a legtöbb gluténallergiás embernek és a Codex Alimentarius követelményeinek tökéletesen megfelel.

 

Azon termékek nevezhetők gluténmentesnek, amelyek gluténtartalma 200 ppm (parts per million) alatt van. A jelenlegi mérési módszerekkel 10 ppm-ig lehet a gluténtartalmat megállapítani. A Teffel végzett méréseknél kiderült, hogy az érték 10 ppm alatti, de nagy valószínűséggel 0 ppm.

 

Európában szigorú ellenőrzés mellett termesztik és dolgozzák fel az apró szemű termést (0,5-1 mm az átmérője). A gluténmentesség mérésében a világ egyik legkiemelkedőbb szaktekintélye, a hollandiai Leideni Egyetem Orvosi Központja (LUMC), állandó jelleggel vizsgálja a magvak és a liszt állapotát.

 

Négyféle variációban gyártják, de már itt megjegyezzük, hogy a fehér Teff-liszt vagy a fehér Teff-kenyérmix ugyanolyan egészséges, mint barna változata.

 

Mivel a Teff 65% rezisztens és 35% gyorsan emészthető keményítőből áll, a vércukorszint órákon keresztül egyenletes. A rezisztens keményítők a vastagbélben (bifidogén baktériumok) hozzájárulnak az egészséges bélflóra kialakulásához.

 

 

Nagy értékű kis magocskák

Ugyan csak kis magocska a Teff, de több tápanyagot (kalcium, vas, cink és magnézium) tartalmaz, mint a legtöbb gabonaféle. Mivel kevés fitinsavat tartalmaz, a C vitamin jelenlétében jobban felszívódnak a fentebb említett ásványok. Ezeknek fontos szerepe van az anyagcserében: megelőzik a vérszegénység és a csontritkulás kialakulását. Például az atlétáknak fontos a magas vasbevitel a vörösvértestek és az ezek által szállított oxigénnel való ellátás miatt. Nagyobb mennyiségű vörösvértest megkönnyíti az oxigén felvételét és leadását, ez pedig egyenes arányban áll a kitartással és a teljesítőképességgel (kondíció).

 

 

A növény nem génkezelt

Az Eragrain-Teff kiváló termékcsaláddal gazdagítja az egészségesen táplálkozni kívánók lehetőségeit. A Teff által a vegtáriánusok is értékes fehérjékhez juthatnak, de számukra a benne található vitaminok is meglehetősen nagy szerepet játszanak egészségük megtartásában.

 

A Teff-termékek glutén- és tejszármazékmentesek. A szénhidrátok feltűnően előnyös összetétele miatt sok olyan lassan emészthető keményítőt tartalmaz, amitől a glikémikus indexe (GI) alacsony. A magburok és a csíra az, ahol a szervezet számára sok fontos tápanyag (vitaminok, fehérjék stb.) és rost található.

 

 

A Teff mint esszenciális aminosavforrás kiválik és jobb értékeket rejt, mint a búza és az árpa. A ballaszt, a rostok a Teffben az éhségérzetet csökkentik és segítik a gyomortelítettség érzetének hosszas megtartását, valamint a zsírégetést, de megőrzik az izom mennyiségét. Ez kitűnően alkalmassá teszi sportolók, cukorbetegek és túlsúlyosok számára is.

 

Egyedi tulajdonságai a Teffet népszerűvé teszik

A Teff B-komplex vitaminjai fontosak a szervezet energiaellátásában. Az egyedi szénhidrát/ esszenciális aminosavak/ásványok (pl. kalcium) kombinációja a szervezetet felépülésében, a kondíció helyreállításában segíti. C-vitamin- és metionintartalma jóval magasabb, mint a búzáénak. Diójellegű, kicsit édes íze és kellemes aromája finom végterméket eredményez.

 

Sokféle alapélelmiszer és édesség elkészítésére alakalmas (kenyér, száraz tészta, sütemények, morzsa, müzli stb).

 

A "jó" keményítők értéke

Az Teff pontosan azon tulajdonságokkal rendelkezik, amit a táplálkozástudományi szakértők már évtizedek óta ajánlanak - ami szerintük a gabonafélékben fontos -, hiszen ezek képezik táplálkozásunk alapjait. Így kvalitásait értékelve a Teffet újra "felfedezték".

 

Egészségi állapotunk és táplálékunk hosszú távon befolyásolják egymást. Így részben megelőzhetők krónikus betegségek vagy a szív- és érrendszeri megbetegedések is. A kutatók kapcsolatot fedeztek fel a Teff mindennapi fogyasztása és a vérszegénység, csontritkulás és cukorbetegség szinte teljes hiánya között Etiópiában.

 

 

Az Eragrain Teff előnyeit felfedezték már a bébi- és gyermekétkeztetésben, gluténmentes termékekben (pékáru, száraztészták, sütemények stb.), natúrtermékekben, sportolók számára készült élelmiszerben, élelmiszerek eltarthatóságának növelésére használt anyagokban (coating), diétás termékeben, étkezési sűrítőanyagokban és gyógyszerek tömegnövelő anyagaiban. (X)

Kalshoven Kozma Ibolya
XI. évfolyam 8. szám

Címkék: gabona, glutén

Aktuális lapszámunk:
2020. október

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.