Betegségek A-tól Z-ig

Erektilis diszfunkció - Lazítsunk potenciazavarok esetén

A változás kora nem jelenti azt, hogy ekkor szokás „lecserélni” a partnert

A gyógyszerek gyors, hatékony segítséget ígérnek a potenciazavarokra, azonban a használatukkal járó kockázat felett általában könnyedén átsiklunk.


A potenciazavarok olykor fiatalkorban megjelennek. Az irreális teljesítménykényszer és bizonyos gyógyszerek egyaránt emgölhetik a vágyat

 

A biológiai cél, illetve az örömérzet eléréséhez nélkülözhetetlen a működő erekció, amelyben fontos szerepe van a pszichének, valamint a köztiagyban található, érzelmekért felelős agyi területeknek is.

 

Általában túl sokat foglalkozunk az idegrendszeri háttérrel, ahelyett, hogy a pszichés tényezők felé fordítanánk figyelmünket. A mai napig azzal a bődületes szamársággal traktálják egyesek a serdülőkorú fiúkat, hogy az önkielégítés gerincvelő-sorvadást okoz, de hasonlóan káros hatású a vallásos erkölcstan által a fiatalokba plántált, a szexualitást érintő bűntudat is.

 

Egyébként a professzionális szexológiai tanácsadásokon általában nem a potenciazavarok állnak előtérben, hanem, hogy miként lehet a partnernek nagyobb örömet okozni az együttlét során. Persze nem teljes önzetlenségről van szó, hiszen mi sem izgatja fel jobban a férfit, mint partnernőjének örömet és készséget kifejező jelzései. Ha azonban a hölgyet a férfi félúton magára hagyja, elégedetten a fal felé fordul és horkolni kezd, ne csodálkozzon, ha egy idő után neje így fogadja közeledését: „Drágám, hagyjál, ma este fáj a fejem...”

 

Férfi-potenciazavar lehet az erekció teljes hiánya, az ejakuláció hiánya, az elégtelen intenzitású vagy időtartamú erekció, vagy csupán az e miatti aggodalom, mert az illetőnek a kocsmai törzsasztalnál hallott hetvenkedések szolgáltatják a viszonyítási alapot. Minden zavarból akkor lesz probléma, ha – függetlenül az okoktól – nincsenek arányban egymással a saját elvárások (ritkábban a partner elvárásai) és a képességek.

 

Az erekció mértékének nincs objektív „referenciaértéke”. Semmi értelme a szerszám hosszát, körfogatát mérőszalaggal méricskélni, a partnernek nem a méret számít, hanem, hogy miként bánik vele a gazdája. Ha valakinek korai magömlése van, minden kiegészítő izgatással, stimulálással – bármennyire hasznos legyen az a vélt vagy valóban gyenge erekció megsegítésében – nem kívánt hatást érünk el. A túlfűtöttség, a végletesen felfokozott izgalom a fiataloknál és azoknál jelent problémát, akik lakhelyüktől távol dolgoznak, és csak ritkán találkoznak a feleségükkel. A gyakoribb szeretkezés az ilyen természetű problémákat hatékonyan megoldja, ha szükséges, ugyanazon az éjszakán egy „ráadás” is beiktatható. A potencia szempontjából halásos döfést jelentenek a szemrehányások, a gúnyolódások. Az erotikus ingerek, mint minden egyéb inger, idővel megkopnak, hatásuk csökken. Ráadásul mindannyian öregszünk. A huszonéves, csinos kedves alakja az évek során változik, bőre ráncos lesz.

 

A potenciazavarokkal küszködő férfiú egy idő után azon kapja magát, hogy a hitvesénél elkopott erotikus hatás a fiatal titkárnőnél nagyon is működik. Aki enged ennek a csábításnak, drágán megfizethet érte, ráadásul arra kell rádöbbennie, hogy az újdonság varázsa is csakhamar alábbhagy. A változás korát nem azért hívják így, mert ekkor szokás „lecserélni” a partnert, sokkal inkább az egymáshoz fűződő viszonyunkba érdemes némi új színt, változatosságot csempészni. Lepjük meg a hölgyet ismét olykor egy-egy virágcsokorral, iktassunk be egy-egy gyertyafényes vacsorát, a hölgy vegyen erotikus fehérneműt, és érdemes az első szerelmi fellángolás helyszínére is közösen ellátogatni. Az unalom a boldog házasélet halála. A kor nem feltétlenül és elkerülhetetlenül azonos a potenciazavarok megjelenésével. Azonban a halláshoz, a látáshoz és a fizikai erőhöz hasonlóan a szexuális aktusok száma is alábbhagy.

 

 

Az antidepresszánsok is potenciazavarokat okozhatnak?

Ami a gyógyszereket illeti, a potencianövelő hatóanyagoknál sokkal fontosabbak azok, amelyek ennek az ellenkezőjét váltják ki. Sok „erektilis diszfunkció” szinte azonnal megszűnik, ha bizonyos, sajnos eléggé elterjedt gyógyszerek szedése szükségtelenné válik. Idetartoznak a vérnyomás csökkentésére szolgáló béta-blokkolók, valamint az antidepresszánsok, ezek közül is (érdemes elolvasni a gyógyszerkísérő cédulát) az ún. szerotonin-reuptake gátlók (SSRI) és a triciklikus antidepresszánsok.

 

Minden esetben kérje ki orvosa véleményét, mielőtt kipróbál egy növényi kivonaot, ugyanis ezeknek is vannak mellékhatásai

 

Mégis, a szakirodalomban és az internetes gyógyszertárak prospektusaiban jól nyomon követhetjük az emberiség évszázados igyekezetét, hogy hatékony potencianövelő szereket fedezzen fel. A yohimbin, a damiána, a ginszeng, a spanyol légy, a muira puama és más hagyományos szerek valóban gyakorolnak bizonyos hatást a férfi nemzőszervre, azonban a hatáshoz szükséges dózis már mellékhatásokkal fenyeget és vényköteles. Éppen ezért az interneten keresztül beszerezhető készítményeket reménytelenül alacsony dózisú kiszerelésben kínálják.

 

A barlangos testbe adott injekciós terápia, amelynek lényege, hogy a férfi szeretkezés előtt a barlangos test ereit tágító hatóanyagot fecskendez injekciós tűvel a hímvesszőjébe, hősies bátorságot feltételez, és valószínűleg inkább alkalmas a szerelmi aktust gyötrelmes kötelességteljesítéssé alacsonyítani, mintsem megédesíteni.

 

A közelmúltban Brazíliában felfedeztek egy pókot, amelynek marása negyedórán át tartó erekciót vált ki – amit elkerülhetetlenül halál követ. Azonban nem a pók pusztul el, hanem a megmart ember. E hatásmechanizmustól a csodatabletták nem is állnak olyan nagyon távol.

 

Egy mellékhatás karrierje

Egy új szívgyógyszerrel folytatott klinikai kísérletsorozat során feltűnt, hogy a hatóanyag az egyik szervben jóval hatásosabban tágította a véredényeket, mint amelyiket az orvosok eredetileg megcéloztak, és máris megszületett az új, mára általánosan ismert potencianövelő. A hatóanyag értágító hatása ugyanúgy működik, mint a halálos marású pók mérge esetében. Anyagcserénk folytán a szén-dioxid mellett nitrogén-monoxid is keletkezik – ez egy mérgező hatású, halálos fojtógáz. Szervezetünk egy enzimlánc segítségével védekezik a fulladás ellen. Az érintett véredények kitágulnak, ami által a nitrogén-monoxid felhígul és gyorsabban távozik. Egy másik enzim (PDE-5) ugyanakkor fékezi és a szükséges mérték keretei közt tartja az értágulatot, ellenkező esetben állandóan rákvörös lenne a fejünk, alacsony a vérnyomásunk és folyton csepegne az orrunk.

 

Nos, a szildenafil fékezi a biztonsági féket jelentő PDE-5 enzimet, így vált ki értágulatot. A PDE-5 részleges blokkolásával az értágító hatás kissé túllő a célon – remélhetőleg csak kissé(!) – és létrejön a vágyott erekció. Az orrnyálkahártya átmeneti duzzanatát a páciens zokszó nélkül elviseli, ha cserében élvezheti a barlangos test duzzanatát.

 

A dolog akkor válik veszélyessé, ha valaki a szildenafillel párhuzamosan (értsd a beszedés előtt vagy után akár három napra kiterjedően) más, hasonló hatású gyógyszert szed: például bizonyos asztma elleni gyógyszereket vagy koszorúér-tágító nitroglicerint – mindkettő ún. PDE-5 antagonista hatóanyag. A következmény a vérnyomás drasztikus esése. Nem véletlen, hogy a készítmények vénykötelesek. A kétes internetes forrásokból beszerzett termékeknél ráadásul számítani kell a veszélyesen pontatlanul adagolt vagy teljesen hatástalan hamisítványokra is.

 

 

Mechanikus segédeszköz: vákuumpumpa

A gyógyszerek hatásos, de veszélytelen alternatívája a speciális, péniszre húzható vákuumpumpa. Ezzel a segédeszközzel a férfi erekciót idézhet elő magánál, illetve gyenge erekcióján javíthat jelentős mértékben. Az eszköz használata során a hímvesszőre egy hengert húznak. A hengerhez kapcsolódó pumpával vákuumot keltenek. A vákuum vért szív a pénisz barlangos testébe. A vér visszaáramlásának megakadályozására a henger alján elhelyezett szorítógyűrűt helyeznek a hímvessző tövére.

 

Hagyományos orvosságok potenciazavarokra

A kék tabletta előtti korszakban számos természetes hatóanyagot alkalmaztak a potenciazavarok kezelésére. A yohimbint egy közép-afrikai fa kérgéből nyerik. Hatásos dózisban a yohimbinkivonatok vénykötelesek, mellékhatásként ugyanis szív-érrendszeri panaszokat okozhatnak. Magas vérnyomásban szenvedőknek ellenjavallt, ezen túlmenően egyes gyógyszerekkel is kölcsönhatásba lép.

 

Muira puama és a távol-keleti ginszeng melynek gyökere ősidők óta nagyra értékelt erősítő, roboráló hatású orvosság. Többek között potencianövelő hatást is tulajdonítanak neki

 

A muira puama (potenciafa) az azonos nevű dél-amerikai fa kivonata. A növényből főzetet készítenek, ami a hatóanyagot tartalmazza A távol-keleti ginszeng gyökere ősidők óta nagyra értékelt erősítő, roboráló hatású orvosság.

 

Többek között potencianövelő hatást is tulajdonítanak neki. Az egyik legismertebb potencianövelő szer a „spanyol légy”, amelynek hatóanyaga a kantharidin, egy erős irritáló hatású, nagy mennyiségben mérgező vegyület. A potencianövelő hatás valószínűleg a húgyutak erős irritációja révén jön létre, aminek következménye erős erekció. A szer belső használata azonban veszélyes! Kérdéses, vajon az erősen mérgező hatóanyag homeopátiás hígításban hatásos-e.


Általánosan ajánlható, hogy a növényi hatóanyagokat senki ne próbálja ki saját szakállára, ne rendeljen interneten keresztül ilyen készítményeket. Minden esetben kérje ki orvosa véleményét, mielőtt kipróbál egy növényi kivonatot, ugyanis ezeknek is vannak mellékhatásai, és bizonyos körülmények között kifejezetten veszélyesek lehetnek, főképp, ha valaki más gyógyszert is szed.

-vörös-
XVII. évfolyam 8. szám

Címkék: anti-aging, erekció, erektilis diszfunkció, potenciazavarok

Aktuális lapszámunk:
2020. április

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.