Betegségek A-tól Z-ig

Erős vérzés és mióma

A méheltávolítás alternatívái

Európában évről évre számos nő esik át teljes méheltávolításon, bár a számok országonként eltérőek. A megműtött nőknek csak 20 százalékánál áll fenn rosszindulatú elváltozás, a méheltávolítás leggyakoribb oka az erős vérzés vagy a méh jóindulatú izomcsomója, a mióma. Mivel az operációnak gyakran vannak szövődményei, elvégzése előtt érdemes az alternatív megoldásokról tájékozódni.


Sok nőn segített már a „vérzéstea”

 

A méheltávolítás semmiképpen sem nevezhető kis beavatkozásnak: a méhet leválasztják a környező szervekről, a húgyhólyagról, a belekről, a petefészkekről és a hüvelyről, és a helyén prózaian fogalmazva egy nagy lyuk marad. A műtét során megsérülhetnek a környező szervek. A teljes sebgyógyulás 6-8 hónapot vesz igénybe. Ezen túlmenően a szövődmények közé tartozik, hogy a vizeletürítés zavarai alakulhatnak ki.

 

Hosszú távú következményként megsüllyedhet a gát. Inkontinencia is felléphet, mivel a húgyhólyagot stimuláló idegek nagyon közel haladnak a méhhez, és könnyen megsérülhetnek. Sok nő méheltávolítás után arra panaszkodik, hogy folyamatosan fáj a hasa, és a szexuális élete is romlott. Mivel zavart szenved a petefészkek vérellátása, a beavatkozáson átesett nők átlagosan négy évvel korábban jutnak a változás korába.

 

 

Méh nélkül kevesebb pajzsmirigyhormon termelődik

A méh izomzata részt vesz a T3 nevű pajzsmirigyhormon termelésében, ezért ennek a hormonnak a termelése a méheltávolítást követően visszaeshet. Ennek eredményeként lelassul az anyagcsere, ami elhízáshoz vezet.

 

A sok lehetséges szövődmény is arra utal, hogy a műtét előtt érdemes nagyon alaposan mérlegelni, mi szól a beavatkozás mellett és ellene. Egyes szakértők szerint a méheltávolítások nyolcvan százaléka nem igazán szükséges.

 

Májtámogató hatása van a frissen préselt pitypang- vagy articsókalének


Már az úgynevezett premenopauza idején, amely a harmincas évek közepén kezdődik és a tényleges változás éveiig tart, eltolódás figyelhető meg két petefészekhormon, az ösztradiol és a progeszteron ciklikus termelődésében. Az évek múlásával mind kevesebb progeszteron termelődik, így elbillen az egyensúly az ösztradiol javára. Ez utóbbi feladata sok más egyéb mellett minden ciklusban új növekedésre bírni a méh nyálkahártyáját. Ez a szöveti növekedés számos nőnél lényegesen intenzívebbé válik, mint évekkel korábban volt, és ez erősebb vérzésekben nyilvánulhat meg.

 

 

A hormonális egyensúly felbillenése elősegíti a miómák és a polipok kialakulását

A méh izmos, belül üreges szerv, amelyet belülről a nyálkahártya (endometrium) bélel ki. Ez két rétegből áll, az alapi (bazális) és a funkcionális rétegből. Ez utóbbit alkotja az a szövet, amely minden egyes ciklusban egyszer vérzés kíséretében lelökődik, majd a már említett hormonális hatásra mindig újra felépül. A bazális réteg tehát egyfajta alapvető szövetként működik, hogy a funkcionális nyálkahártya lebomlását és felépülését biztosítsa. Az ösztradiol nemcsak a még nyálkahártyájának felépülését stimulálja, hanem olyan jóindulatú daganatokét is, mint amilyenek a miómák és a polipok. A miómák az izomrétegből nőnek ki, és vagy diffúz módon kiterjednek, vagy betokosodva benne maradnak a méh izomrétegében. Az is előfordulhat, hogy a belső nyálkahártya irányába nőnek. Ritkábban történik meg, hogy a mióma a méhből kiindulva a hasüreg felé terjeszkedik.

 

A polipok a nyálkahártyarétegből erednek, és a méh belső üregében találhatók meg. Mind a hormonális egyensúly elvesztése és az ezzel járó nyálkahártya-változások, mind a miómák és a polipok erős vérzést okozhatnak. A nőknek ilyenkor, főleg ha már befejezték a családalapítást, gyakran javasolják a méh teljes eltávolítását. Ám ha az erős vérzés vagy a miómák miatt műtétre lenne szükség, akkor is léteznek jó alternatívák.

 

A barátcserje megteremti a hormonális egyensúlyt

A műtétet elkerülendő, először is önsegítő módszereket kell bevetni. Ezek a ciklus szabályozása irányába hatnak, és meggátolják a súlyos vérzést.

 

Ha este melegpalackot helyezünk a has fölső részének jobb oldalára, az serkenti az anyagcserét és a máj vérellátását

 

A progeszteron és az ösztrogén egyensúlyzavarának felszámolására elsősorban természetes progeszteront, de yamszgyökérből vagy barátcserjéből készült szereket is használhatunk. A kiegyensúlyozott hormonháztartás megakadályozza a miómák kifejlődését.

 

Erős havi vérzés ellen bevált szer a pásztortáska, illetve az ilyen tartalmú készítmények. Ezeket a vérzés egész időtartama alatt lehet szedni, és csillapítják a vérzés erősségét. Sok nőn segített már a „vérzéstea” erős vérzés esetén, összetétele: 30 g cickafark, 30 g pásztortáska, 20 g seprőzanót (Cytisus scoparius), 20 g palástfű.

 

A keverékből egy teáskanálnyit számítsunk egy csésze teára, öntsük le forrásban lévő vízzel és hagyjuk állni 10 percen át. A vérzés intenzitását úgy tudjuk szabályozni, ha napi 4 csészével megiszunk belőle, amíg tart a vérzés.

 

A túlnyomórészt vegetárius, lúgos étrendet érdemes előnyben részesíteni a hústartalmúval szemben, mivel a sok rost a bélben történő kiválasztás során mintegy magával sodorja az ösztrogéneket, ez pedig csökkenti a fent említett ösztrogéndominanciát. A vezetékes ivóvíz rendszeres fogyasztásáról tanácsos lemondani, mivel nagy a hormonterhelése.

 

A máj támogatása fékezi a miómák növekedését Természetgyógyászati szemszögből nézve a miómák növekedése mögött gyakran rejlik májműködési gyengeség. A máj tehermentesítésére szolgáló módszerek sok esetben megállítják a további növekedést. A böjtkúrák segítik a máj regenerálódását. Támogató hatása van a frissen préselt pitypang- vagy articsókalének. Ha este meleg palackot helyezünk a has felső részének jobb oldalára, az serkenti az anyagcserét és a máj vérellátását.

-dr.ki. -
XVII. évfolyam 7. szám

Címkék: méheltávolítás, mióma, vérzés

Aktuális lapszámunk:
2020. augusztus

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.