Betegségek A-tól Z-ig

Érzékeny a gyomra?

Teljes gyógyulás hat hét alatt

Minden harmadik ember szenved rendszeresen visszatérő gyomorbántalmakban, mint teltségérzet, fájdalom vagy émelygés. Különösen igaz ez az ünnepek, a nagy trakták idején, illetve után. Az érintettek 5 százaléka ezért folyamatosan kezelés alatt áll. Pedig a panaszok hátterében gyakran nincs szervi megbetegedés, ilyenkor beszélünk gyomorirritációról vagy funkcionális diszpepsziáról. A panaszokat célzott terápiával hatékonyan lehet kezelni.


A gyomorérzékenység nyomással és kellemetlen teltségérzettel jár, de okozhat kólikaszerű fájdalmakat is

 

Gyakran előfordul, hogy a vizsgálatok semmilyen eltérést nem találnak. Ilyenkor minden jel arra utal, hogy funkcionális diszpepsziáról (a görög dyspepsia szó rossz emésztést jelent), más szóval gyomorérzékenységről van szó. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a páciens által jelzett panaszok csak „képzeltek”, sokkal inkább az alábbi okokra visszavezethető, valódi tünetek:

 

• a gyomorban vagy a vékonybél felső szakaszában fellépő mozgási (motilitási) zavarok,
• a gyomor túl gyors, vagy ellenkezőleg, lelassult kiürülése,
• a nyálkahártya túlérzékenysége a gyomorsavra,
• a gyomorsav visszaáramlása a nyelőcsőbe (reflux),
• a gyomornyálkahártya gyulladása (inkább a „valódi” gasztritiszre jellemző, de itt is előfordulhat),
• pszichés tényezők: gyakran erős stressz, feszültség, kevés testmozgás, a lazítás és a pihentető alvás hiánya,
• táplálkozási tényezők és egészségtelen életmód.

 

A táplálkozáshoz kapcsolódó tényezők közül általában a túlságosan bőséges adagok vagy a túl sok ingerlő, irritáló összetevőt tartalmazó étrend említendő első helyen: túl sok kalória, túl sok zsiradék, cukor, kávé, alkohol, füstölt ételek és csípős, erős fűszerek. A panaszokat azonban kiválthatják alapvetően egészséges, ballasztanyagokban gazdag ételek is (pl. nyers gyümölcsök, zöldségek, gabonafélék, valamint a puffasztó hüvelyesek, káposztafélék), ha a páciens ezeket nem, vagy nem a fogyasztott mennyiségben tolerálja.

 

Lehetséges egyéb okok: gyógyszerek, dohányáru

A dohányfüst a gyomorra ható legerősebb mérgek egyike (és a gyomorrák kialakulására is hajlamosít). És ne feledjük: sok gyógyszer rendszerese szedése szintén gyomorpanaszokat, akár gyomorfekélyt okozhat. Idesorolhatók az aszpirinszármazékok, a diklofenák- vagy az ibuprofentartalmú gyógyszerek, a rákgyógyászatban alkalmazott kemoterápiás szerek, az antibiotikumok, a kortizon és a vaskészítmények.

 

A gyomor túlérzékenységéről akkor beszélünk, ha a has felső részében jelentkező panaszok három hónapnál hosszabban tartanak anélkül, hogy a panaszok és tünetek hátterében szervi megbetegedés (pl. gasztritisz) kimutatható lenne. A panaszok általában több hónap alatt alakulnak ki és akár több évig is fennállhatnak.

 

A tünetek a néha előforduló kellemetlen teltségérzettől a napi rendszerességgel jelentkező erős, görcsös fájdalmakig széles skálán mozognak, és vagy tartósak, vagy rendszeres időközönként lépnek fel. Kiválthatja őket lelki tényező, bánat stb. vagy a táplálkozásban beállt változás.

 

A páciensek többsége a has felső részében fájdalomra panaszkodik. Szintén gyakori panasz a gyomortáji nyomás vagy gombóc érzete, bizonyos ételekkel szemben érzett undor, émelygés, savanyú felböfögés és gyomorégés. Olykor más szervekre, szervrendszerekre is kiterjedhetnek a tartaszimptómák, legtöbbször szívtáji szúrás formájában, anélkül, hogy ott valódi szervi megbetegedést lehetne kimutatni.

 

A gyomor érzékenységét gyakran kíséri fokozott bélgázképződés vagy a széklet rendszertelensége, hasmenés, székrekedés vagy ezek váltakozása, ami arra utal, hogy a belek is érintettek, tehát fennáll az irritábilis bél szindrómaként (IBS) ismert tünetegyüttes is.

 

Mivel az említett panaszok és tünetek a legtöbb esetben nem kapcsolhatók súlyos betegségekhez, az orvosok és a páciensek egyaránt hajlamosak bagatellizálni a jelenséget. A négy hétnél tovább fennálló panaszok esetén azonban mindig ki kell vizsgálni, nincs-e komolyabb ok a háttérben. Az idült felső hasi fájdalmak hátterében ugyanis a gyomornyálkahártya, a nyelőcső gyulladása, gyomor-, nyombélfekély, ritkább esetben az epehólyag vagy a hasnyálmirigy gyulladása (bár ez lejjebb fáj, és a fájdalom övszerű alakzatban jelentkezik) is állhat.

 

Figyelem: A székletben megjelenő vér, az éjszakai izzadás vagy a látszólag ok nélküli súlyvesztés komoly tünetek, amelyek nem tulajdoníthatók pusztán gyomorérzékenységnek. E tünetek esetén azonnal orvoshoz kell fordulni, mivel többek között gyomor-bél rendszeri daganatok gyanúját vetik fel.

 

 

Tíz tipp a terápiához

Ami a terápiát illeti, a táplálkozási szokások és az életmód döntő jelentőségűek:

 

1. Először nézzük át a rendszeresen szedett gyógyszerek (főképp fájdalomcsillapítók) tájékoztatóit, ellenőrizve esetleges gyomorizgató hatásukat. Ha találunk ilyen mellékhatást, a gyógyszer szedését lehetőleg függesszük fel.

 

2. A táplálkozási szokásainkat és életmódunkat az érzékeny gyomorhoz kell igazítanunk. Ajánlatos egyszerre kisebb adagokat enni, minden ételt alaposan megrágni, és egyenletes időközönként táplálkozni.

 

3. Az ételek legyenek könnyűek és ízletesek, könnyen emészthetőek. Lehetőleg takarékosan bánjunk a nyálkahártyát izgató, irritáló összetevőkkel, mint a nyers hagyma, nyers fokhagyma és a torma, valamint a csípős, erős fűszerek. A csípős íz lényegében a száj nyálkahártyáján jelentkező fájdalom. Csökkenteni kell a só és a cukor mennyiségét is.

 

4. A puffasztó ételek, mint a káposzta és a hüvelyesek, az érzékeny gyomrúaknak nem ajánlhatóak, általában nem is tolerálják azokat. Hasonló a helyzet a könnyen erjedő ételekkel, mint a nyers gyümölcsök és gyümölcslevek. A pácienseknek tisztában kell lenniük egyéni tűréshatáraikkal.

 

5. A következők általában érvényesek a nyers ételekre: a zöldségeket nagy mennyiségben, de nem nyersen, hanem kíméletesen megpárolva ajánlott fogyasztani.

 

6. Heti két adag hús elegendő, ebből is a szárnyast kell a „vörös húsokkal” szemben előnyben részesíteni.

 

7. Napi 2-3 liter vizet vagy gyógyteát igyunk meg, de nem ajánlhatók a hideg folyadékok, és néhány hétig teljesen tartózkodni kell az alkoholtól és a kávétól is.

 

8. A dohányzást teljesen abba kell hagyni.

 

9. Az állandó stresszforrásokat (pl. tartós konfliktusok), a rossz vagy nem elegendő alvást, a túlzott perfekcionizmust, a magányt, a félelmeket, a testi vagy szellemi túlterheltséget (vagy a kihívás teljes hiányát), pontosabban ezek okát ki kell deríteni, és célirányosan fel kell számolni. A stressz csökkentésében segít a rendszeres szünet tartása, a megfelelő mennyiségű alvás éslazítás (esetleg jóga, meditáció és/vagy légzésgyakorlatok).

 

10. Az érintettek rendszeresen sportoljanak: különösen jó hatású az úszás, a kerékpározás, a nordic walking vagy a kocogás. A mozgás kis, legfeljebb közepes intenzitású legyen (ne fulladjunk ki közben). Mindez segít a lazításban és a bélműködés egyenletessé tételében.  

 

Gyógynövényekkel támogassuk a gyomrot

A panaszok a legtöbb esetben az étrend és az életstílus megváltoztatásával hat héten belül jelentősen enyhíthetők. A szimptómák akár teljesen meg is szűnhetnek, de ha visszaesünk régi hibáinkba, azonnal kiújulnak.

 

Ha mindez mégsem bizonyulna elegendőnek, természetes terápiákkal segíthetünk magunkon. A fitoterápia számos, jól bevált szert ismer a diszpepszia kezelésére.

 

Nagy, renyhe gyomor esetén, vagy ha az epe, illetve a hasnyálmirigy enzimeinek ürítésével van probléma, a keserű hatóanyagok segítenek. Különösen az angelikagyökér, a tárnicsgyökér, a benedekfű, a cikória és a gyermekláncfű (a növény föld feletti része és gyökere egyaránt), valamint az üröm és a cickafarkfű. Ezek a gyógynövények stimulálják az emésztőnedvek termelődését. Ellenjavallataik: fészkesvirágúakkal (cikória, benedekfű, cickafarkfű) szembeni allergia; terhesség (üröm), gasztritisz (tárnics), az epeutak elzáródása (gyermekláncfű), valamint a nyálkahártyák akut gyulladása (minden keserű gyógynövény). Epekövesség esetén keserű gyógynövényeket csak akkor szabad használni, ha előzetesen kikértük a kezelőorvos véleményét, mivel epegörcsöt (kólikát) okozhatnak.

 

Gyomorteák

A teakészítéshez használt gyógynövények szárítva, önmagukban vagy keverékként kerül kerülnek forgalomba. Ha másképp nem rendelik, kúraszerűen, 4-6 hétig kell fogyasztani őket. A kúrát vele azonos időtartamú szünet kövesse.

 

 

Gyomorirritáció, illetve gyomorgyulladás elleni tea

Kamilla- és körömvirág, cickafarkfű és édesgyökér keverékéből 2 teáskanálnyit 3 dl forrásban levő vízzel öntsünk le. 7 percig hagyjuk állni, majd szűrjük le, és minden étkezés előtt, éhgyomorra egy csészényit igyunk meg.

 

 

Felfúvódás elleni teakeverék

Kömény, édesköménytermés és ánizsmag, valamint kamillavirág keverékéből 2 teáskanálnyit (előzőleg lehetőleg mozsárban zúzzuk szét) öntsünk le 3 dl forrásban lévő vízzel, majd hagyjuk 10 percig állni. Leszűrve fogyasztjuk. Naponta 3-4 csészényit igyunk belőle étkezéshez.

 

Étvágyjavító és emésztésjavító keserű tea

Ezerjófű, tárnicsgyökér, cickafarkfű és borsmentalevél keverékéből 2 teáskanálnyit öntsünk le 3 dl forrásban lévő vízzel, majd hagyjuk 7 percig állni. Leszűrve fogyasztjuk. Naponta 3-4 csészényit igyunk belőle étkezés előtt. Vigyázat: Gyomor-bél rendszeri irritáció vagy gyulladás esetén tilos!

 

Tea ideges eredetű gyomor-bél bántalmakra

Köménymag, cickafarkfű, komlótermés, orbáncfű keverékéből 2 teáskanálnyit öntsünk le 3 dl forrásban lévő vízzel, majd hagyjuk 7 percig állni. Leszűrve fogyasztjuk.  Naponta 3-4 csészényit igyunk belőle.

 

Az említetteken kívül ajánlhatók a fizikális gyógymódok is: fájdalmak és felfúvódás esetén a meleg pakolások, például a görögszénával töltött zsák a háton és a hason (30 percig, illetve amíg kellemes érzést kelt, naponta egyszer-kétszer), valamint a meleg lábfürdők és ülőfürdők. Jó hatású a kötőszöveti masszázs a törzsön és az ún. csonthártyamasszázs, amelynél a csontok kiugró részeit masszírozzák meg (pl. a csípőlapát peremén).

Vörös Tamás
XVII. évfolyam 1. szám

Címkék: emésztés, gyomorérzékenység

Aktuális lapszámunk:
2018. szeptember

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.