Betegségek A-tól Z-ig

Ételeink hatása az agyműködésünkre

Hasüregünkben egy „második agy” működik, amelyben pontosan annyi idegsejt található, mint az agyban

    A táplálékfelvétel minden élőlény esetében létszükséglet. Ám nem csak az elfogyasztott táplálék összetétele, hanem azok felszívódása és az étkezés módja is fontos tényező. A tápanyagok csak akkor jutnak el az agyba, és csak akkor szolgálják egészségünket, ha megfelelően meg tudjuk emészteni őket.


     

    Velünk született tulajdonságunk, hogy állandóan gondunk van rá, ne haljunk éhen. Ha a sejtjeinkbe épített parányi „erőművek”, a mitokondriumok nem jutnak megfelelő üzemanyaghoz, vitalitásunk csökken, egyre inkább legyengülünk. Ennek ellenére a természet olykor ránk kényszerítette a böjtölést is. Méghozzá akkor, amikor az ősembert időnként elhagyta a vadászszerencse.

     

    Ez az „intervallumböjt” lényege. Napjainkban fedezték fel, és évről évre egyre nagyobb számban hódít, egyre népszerűbb. Új divatnak tűnik, pedig az egyik legősibb böjtölési forma, amely őseink vadászó és gyűjtögető életmódjából fakadt. A mai ember szervezete lényegében ugyanúgy működik, mint az ősemberé, tehát az intervallumböjt abszolút könnyedén kivitelezhető ma is. Érdekes, hogy az átmeneti böjtölés jobb hatással van teljesítményünkre, mint az állandó evés.

     

    A böjt hatására a szénhidrátok mellett a szervezet zsírt is éget. Agyunk kifejezetten kedveli a zsírtartalékok felemésztése során felszabaduló ketontesteket (a zsírsavak lebontása során, a májban keletkező anyagcsere-melléktermékek), és kiugró teljesítménnyel reagál rájuk, érezhetően fokozódik észlelésünk és krea
    tivitásunk. A jelenségre az evolúció logikus magyarázattal szolgál. Aki folyton eszik, annak nincs szüksége leleményességre, nem kell folyton a táplálkozás beszerzésére újabb stratégiákon törnie a fejét. Ha viszont időnként táplálékhiány lép fel, aktívvá kell válnia, hogy ismét élelemhez jusson. Agyunk csak a zsírok felhasználására való átállás napjaiban, és persze a hosszabb ideig tartó alultápláltság hatására sínyli meg a koplalást.

     

     

    A cikket a Természetgyógyász Magazin szeptemberi lapszámában olvashatják!

     

    –dr. ki–
    XXVI. évfolyam 9. szám

      Aktuális lapszámunk:
      2020. szeptember

      A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.