Betegségek A-tól Z-ig

Ez a film az életünk

Magzatkori stresszt old a diapozitív metódus

  Azt szokás mondani, mindenkinek megvan a maga hátizsákja, amelyet magával cipel egész életén át. Benne ott rejtőznek mindazok az élmények, amelyekben része volt, a körülmények, amelyekről ugyan nem tehet, mégis befolyásolják a sorsát. És ott vannak ebben a képzeletbeli zsákban azok a benyomások is, amelyekkel tudatosan nem is lehetünk tisztában, mivel a magzati életben értek minket. A diapozitív metódus ezeknek a magzatkori stresszeknek a felismerésére, illetve az oldására szolgál – állítja Ruga Zsóka, a módszer kidolgozója és kizárólagos oktatója.


  A magzati állapotban megélt negatív és pozitív élmények az egész életünket meghatározzák. Például: társkapcsolati probléma adódik abban az esetben, ha például a szülők előre eldöntik a születendő gyermek nemét

   

  A lányom szerint teljesen egyértelmű,hogy én férfi vagyok. Igaz, én hordtam ki és hoztam  a világra, ezt ő sem tagadhatja, mégis gyakran készít listát azokról a tulajdonságaimról, amelyek szerinte mind az én női mivoltom ellen szólnak. Például hogy hosszabb a gyűrűsujjam a mutatóujjamnál, hogy nem tudok egyszerre többfelé figyelni, mondjuk telefonálás közben valaki mással is beszélgetni, és az igazi nőkkel ellentétben kimondottan utálok csapatosan menni a mosdóba. Hogy bár a járda mellé beparkolni nem tudok, de azt tudom, merre van észak és dél, kiigazodom a térképen, idegen helyen sem szoktam eltévedni, és a Petőfi utcánál akarok befordulni, nem annál a sárga háznál, ahol csíkos napernyője van a sarki cukrászdának. Legfőképpen pedig, állítja a lányom, azért vagyok egyértelműen férfi, és nem nő, mert ha valaki elsírja nekem a bánatát, akkor nem egyszerűen együtt érző szavakat mormolva végighallgatom, hanem azonnal meg akarom oldani a helyzetét és konstruktív tanácsokkal állok elő.

   

  Mindez arról jutott eszembe, hogy a diapozitív módszernek köszönhetően a lányom érvrendszere tovább gyarapodott. Miután Ruga Zsóka elvégezte rajtam az eljárás alapját képező talpvizsgálatot, az első megállapítása az volt, hogy engem feltételezhetően fiúnak vártak (mikor én születtem, akkoriban az ultrahangos magzatvizsgálatról még senki nem is hallott), és valószínűleg ez is hozzájárult ahhoz, hogy a férfiasan határozott tulajdonságaim kerültek előtérbe. Ami egyfelől nem óriási baj, másfelől viszont azt a feladatot állítja elém, hogy próbáljak meg kicsit többet törődni lényem nőies vonásainak fejlesztésével.

   

   

  Stresszek a láthatatlan filmszalagon

  A Kínát és az Egyesült Államokat is megjárt, önmagát testkozmetikus-masszőrnek nevező Ruga Zsóka saját fejlesztésű módszere, amely a diapozitív metódus nevet kapta, ilyen és hasonló izgalmas élményeinkre is fényt derít. A fogantatás és a születés közötti stressz szinte testi érintés nélküli oldására képes eljárás nevében a DIA azt a láthatatlan filmszalagot jelöli, amelyen jelek sokasága mutatja a méhen belüli életünk során megélt stresszeket, míg a pozitív ezekre a „filmszalagon” rögzült stresszélményeket jelző pluszokra utal. Értelemszerűen minél több a szalagunkon a pozitív előjel, annál több testi-lelki problémával, betegséggel kell szembenéznünk.

   

  – A magzati állapotban megélt negatív és pozitív élmények az egész életünket meghatározzák – hangsúlyozza Ruga Zsóka. – Mivel magzati állapotban dől el, hogyan alakul majd az egészségi állapotunk, az anyagi helyzetünk, a párkapcsolatunk, minél több negatív élmény ér minket ebben az időszakban, annál rövidebb és problémásabb lesz az életünk. Például: társkapcsolati probléma adódik abban az esetben, ha például a szülők előre eldöntik a születendő gyermek nemét, mondjuk fiút szeretnének és lány születik, akkor önbizalomhiány alakulhat ki a lánynál, és ez párkapcsolati, kapcsolatteremtési gondokat idézhet elő. Akár az is előfordulhat, hogy meddővé válik, és nőként képtelen kiteljesedni, mivel az agyában az rögzül, hogy fiúnak kellett volna születnie. A módszert én dolgoztam ki, fejlesztettem olyan szintre, hogy már orvosok, kineziológusok is tanulják és szívesen alkalmazzák. A technikát azonban a tanfolyamainkon bárki elsajátíthatja, mivel házi használatra is ajánlott, hiszen ezzel nem lehet senkinek sem ártani. Súlyos problémákkal, például szenvedélybetegséggel küzdő páciensek családtagjainak is javasolni szoktam, hogy tanulják meg a módszert, hiszen utána olyan gyakran kezelhetik a beteget, amilyen gyakran szükség van rá.

   

  A sírós, nyugtalan, hasfájásra hajlamos csecsemőkön nemritkán egyetlen, néhány percet igénybe vevő kezeléssel is lehet segíteni

   

  A beavatkozás során a kezelő személy egyfajta energetikai csatoláson vesz részt, így pontosan átéli a páciens által a méhen belül megélt eseményeket, majd ez az érzelem azonnal törlődik a kezelőnél. A nagyjából negyven percet igénybe vevő kezelés alatt végig megnyugtató hatású magzati szívhang szól a magnóról. Maga a kezelés, amely a lábfej különböző pontjainak érintéséből áll, félhomályban, a méhen belüli csendet felidéző nyugalomban történik. Fekszem a masszázságyon, és az egyenletes szívverésnek, illetve Zsóka szelíd mozdulatainak köszönhetően érzem, ahogy szinte meditatív állapotba kerülök – mintha lebegnék, miközben élvezem a talpamon a finom érintéseket. Vannak, akik testi, mások pedig lelki szinten élik meg a metódust. Éppen ezért kicsit tartottam tőle, hogyan fogok reagálni, miután a kezelés során előfordul, hogy a páciens a magzatkori élmények hatását újra átéli és zokogni kezd, vagy izommozgások jelentkeznek nála, de szerencsére én nem mutattam ilyen heves reakciókat.

   

   

  Férfi a jobb, nő a bal oldalon

  – A kezelés végén mindent elmondunk, végigvesszük, milyen lelki-egészségügyi problémát okozhatnak itt a jelenben a magzati korban átélt események – magyarázza Ruga Zsóka. – Ezeknek a lerakódott stresszhatásoknak az eredményeként ugyanis izomfeszültségek jönnek létre, lelki és testi betegségek, mozgásszervi panaszok, fájdalmak alakulnak ki. Hogy melyikünknél hol és milyen formában, az mindig attól függ, magzati életünknek pontosan melyik szakaszában ért minket kedvezőtlen hatás. Ezeknek a hónapoknak egy idősín formájában megtalálhatók a nyomai az izmainkban. Az izmok állapotából, a test reakciójából nemcsak azt tudom megmondani, hogy a pácienst a születése előtti időszakban milyen stresszek érték, hanem azt is, hogy a várandósság hányadik hónapjában érte a negatív behatás, és melyik szülője részéről. Már a fogantatásról is megmondható, hogy szeretetben történt-e vagy sem. Ha apától, férfitől jövő behatás érte a fejlődő magzatot, akkor minden, ami a jobb oldalon van, gyengült. Ha anyától, nőtől jövő stresszt tapasztalt, akkor a bal oldalon tapasztalható ez a gyengülés. A szülők egymás iránti agresszivitása agresszív gyermeket eredményez. Ha a fogantatás és a 8. magzati hét között érte a stressz az illetőt, akkor nyakas lesz a születendő gyermek, nem enged a 48-ból, ha stressz éri, mindig beáll a nyaka. Ha az anya pánikol a terhessége alatt, akkor pánikbeteg gyermeke fog születni. Amikor kiderül, hogy jön a baba, és a leendő szülők hezitálnak, vajon megtartsák-e vagy sem, az később komoly önbizalomhiányt okoz a születendő gyermeknél. Még az anya táplálkozása is kihat a baba későbbi evési szokásaira, így alakulhat ki például bulimia vagy anorexia.

   

  Az említetteken túl az erőszakos fogantatásnak, a lombikban történt megterméke nyítésnek is következményei vannak, míg az ikrek életében felfedezhetők a nyomai annak, hogy már a születésük előtt harcolniuk kellett a helyükért. Érdekes Zsóka elmélete a Ratkókorszakban született gyermekekről, illetve az ő gyermekeikről: felmérése szerint sajnos sok a hajléktalan közöttük, hiszen őket senki nem akarta, vagy éppen az anya megpróbálta a terhességét megszakítani, így a gyerek a születése után agresszív lett, nem alakult ki a szüleivel jó kapcsolata. Ezek az emberek mindenüket elvesztik, utcára kerülnek, nem találják a helyüket. A tapasztalat azt is mutatja, hogy ebben a korosztályban található a legtöbb rákos, pánikos, depressziós beteg. Ezeket a hozott és a várandósság idején szerzett behatásokat tudja ez a metódus oldani, így a jelenben gondot okozó problémák teljesen törlődnek. Érdekes módon minél fiatalabb a páciens, azaz a születést követően minél hamarabb történik meg az oldás, annál gyorsabban és egyszerűbben orvosolhatók a problémák. A sírós, nyugtalan, hajfájásra hajlamos csecsemőkön nemritkán egyetlen, néhány percet igénybe vevő kezeléssel is lehet segíteni.

   

  A magzat fejlődése szempontjából nem közömbös az anya terhesség alatti érzelmi élete

   

  Az nem új felismerés, hogy a magzat fejlődése szempontjából nem közömbös az anya terhesség alatti érzelmi élete, ahogyan az őt ért külső hatások sem. Hasonlóképpen elfogadott tény, hogy a betegségek hátterében gyakran lelki tényezők állnak. Arra azonban kevesen gondolnak, hogy egy bizonyos testi vagy pszichés elváltozás előzménye és oka a magzatként megélt élményekben keresendő, és hogy ezek a régi stresszhatások eredményesen oldhatók is. A diapozitív módszernek köszönhetően viszont már az első kezelés után sokkal jobban érzi magát a páciens. Ajánlott bárkinek és bármilyen életkorban, de különösen hasznos várandós kismamáknak, hiperaktív gyerekeknek, alvászavar, félelem, párkapcsolati problémák, pánikbetegség esetén. Ugyancsak jótékony hatású örökbefogadott gyermekeknél, lombikprogram, inszemináció, nemi erőszak révén fogant vagy azt elszenvedett embereknél. Zsóka tapasztalatai szerint az általa elmondottakat a páciensek szülei is meg szokták erősíteni, de jó visszaigazolás az is, amikor kéznél van a várandósság idején vezetett babanapló, és az abban rögzítettek egybevágnak a feltártakkal.

   

  További információ: 257-9061, 06-20-361-7812

  M. L.
  XVIII. évfolyam 3. szám

  Címkék: diapozitív metódus, magzatkori stressz

   Aktuális lapszámunk:
   2020. április

   A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.