Betegségek A-tól Z-ig

Fáj a könyököm!

A mozgásszervi betegekkel foglalkozó orvosok gyakran találkoznak alkar-könyöktáji fájdalmakkal. Az esetek zömében ún. teniszkönyökkel állunk szemben. Hasznos megismerni ennek a betegségnek a tüneteit, kezelési módjait, illetve a megelőzés lehetőségeit.


Először nézzük, hogy mi is ez a sok fájdalommal járó betegség. A teniszkönyök (latinul epicondylitis lateralis) a csuklót feszítő alkarizmok eredése táján (az izom-ín átmenetnél vagy a csonthártyánál) jelentkező fájdalom. A panasz hátterében szinte kivétel nélkül túlerőltetés áll. A tudomány álláspontja nem egységes annak megítélésében, hogy akut gyulladásról vagy degeneratív elváltozásról van-e szó. A szövettani vizsgálatok inkább az utóbbit támasztják alá.

 

A tünetek az esetek zömében magukért beszélnek.

 

• Helyi nyomásérzékenység a könyök külső részénél.

• A csukló hátrafeszítése a fájdalmat provokálja.

• Fogásmanipulálás, nehéz tárgy emelése fájdalmat provokál a könyökben. Tipikus tünet, hogy az ajtó bezárása nehézséget jelent, illetve ügyetlenné válik a kéz mozgása, pl. kiesnek belőle a tárgyak.

 

 

A diagnózis felállítása az orvos számára az esetek zömében nem okoz nehézséget: a fájdalmas régió heves nyomásérzékenysége, illetve néhány egyszerű teszt elvégzése a fizikális vizsgálat alapján egyértelművé teszi a kórismét. Elkülöníteni a karba sugárzó nyaki fájdalomtól, illetve néhány olyan kórképtől szükséges, amely fájdalmat okoz a könyökízületben. Eszközös vizsgálatokra a diagnózis felállításához az esetek zömében nincs szükség, néha az ultrahang-diagnosztika lehet hasznos.

 

A teniszkönyök hatékony új kezelési formája - a hagyományos gyógymódok mellett - a lökéshullám-terápiával történő kezelés. A bőr alatti szövetekben a lökéshullám által szétterjedő lágy, mechanikus energiahullámok keletkeznek. Ezek az energiahullámok a bőrfelszín alatti szövetekben élénkítik az anyagcserét, ami csökkenti a mészlerakódást az inakban. A lökéshullám-terápia akut és krónikus esetekben egyaránt hatékony, nagyon hamar csillapítja a fájdalmat. A kezelés után meglehetősen kicsi a kiújulási arány, mert a kúra mechanikusan megnyújtja a fájdalmasan megrövidült izmokat. Nem invazív eljárás.

 

A terápia maga némi kellemetlenséggel jár, de a panaszok jelentős enyhülése bőven kárpótolja a pácienst. Egy kezelés kb. 5 percig tart (2000 impulzus leadása) és átlagosan 3-5 kezelésre van szükség.

 

1997 szeptemberében prof. dr. G. Haupt vezetésével a Kölni Egyetemen végeztek kutatást 116 betegen lökéshullám-terápiás kezeléssel.

 

A kutatásban olyan kezelési centrumok, rendelők működtek közre, melyek jóval nagyobb számban kezelnek olyan betegeket, akik megfelelő indikációval rendelkeznek. A kutatásban részt vevő ortopéd orvosok mindegyike rendelkezett már tapasztalatokkal hagyományos, fókuszált lökéshullám-készülékek alkalmazásával kapcsolatban a csontsarkantyú és teniszkönyök kezelésénél.

 

A kezelés utáni gyógyulási folyamatban, a panaszok először lassan érzékelhető javulása után az utolsó kezelést követő 4 hét elteltével a kezelés egyértelmű sikere volt tapasztalható. A fájdalmak az 52. hét után az előzetes kivizsgálás során megállapított panaszokhoz képest 80%-os, szignifikáns enyhülést mutattak.

 

A 12 hónapon át tartó utóvizsgálat eredményei számokban:

 

• Éjszakai fájdalom: 95% tünetmentes (3 hónap után 100%).

• Korlátozott sporttevékenység: 56% tünetmentes (3 hónap után 37%).

• Korlátozottság a mindennapokban: 93% tünetmentes (3 hónap után 73%).

• Korlátozottság a munkában: 92% tünetmentes (3 hónap után 65%).

 

A fent leírt kezelés eredményessége mellett mindenképpen meg kell jegyezni, hogy a kiújulás megelőzésének leghatékonyabb eszköze a gyógytorna. Ne felejtsük el, hogy bár a fájdalom a könyöktájon jelentkezik, a csuklót kell tehermentesíteni. (X)

tgym
XII. évfolyam 11. szám

Címkék: fájdalom, teniszkönyök

Aktuális lapszámunk:
2020. november

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.