Betegségek A-tól Z-ig

Fájdalmas elváltozás a bütyök

Barangolás a fájdalmak birodalmában


 

A hallux valgus (bütyök) a nagylábujj ferdesége: a nagyujj a kisujj irányában kitér természetes helyzetéből. Extrém esetekben akár derékszögben is képes elhajlani, ilyenkor a második és a középső lábujj alá vagy fölé csúszik. A nagyujjal ízesülő lábközépcsont feje nagy dudor formájában látható.

 

Ez az elváltozás nőknél kilencszer gyakoribb, mint férfiaknál. Ez egyfelől a gyengébb női kötőszövetekkel magyarázható. Másfelől a divatos női lábbelik valósággal kikényszerítik a deformitást. A bütyök kialakulásában alapvetően három tényező játszik fontos szerepet:

 

A lábbeli sarokmagassága. A magas sarok miatt a lábfejre nagyobb nyomás terhelődik, ami a lábujjakat erősen a cipő orrába nyomja.

 

A túl szűk és hegyes orrú cipők hatására a lábfej elülső része háromszög alakban deformálódik. Ennek lényege, hogy a lábujjak összepréselődnek. Ennek az elváltozásnak kedveznek bizonyos szűk harisnyanadrágok is!

 

A kis cipők. A kisméretű cipőkben a lábujjak egymásnak préselődnek - így a hallux valguson kívül kalapácsujj is kialakulhat.

 

Ha a nem megfelelő, tehát szűk méretű lábbeli hosszú nagylábujjal párosul, különösen komoly gondok adódhatnak. Ráadásul egyéb lábdeformitások, mint pl. a harántsüllyedés (lúdtalp) szintén kedvez a bütyök kialakulásának, de ez nem jelenti azt, hogy a lúdtalp mindig ilyen következményekkel járna.

 

Olykor az enyhe esetek is komoly panaszt okoznak

A bütyök következményei eltérőek lehetnek: sok esetben a hallux valgus pusztán esztétikai probléma, és a páciensnek semmilyen panasza nincs. Másoknál a folyamat kifejezetten fájdalmas. A fájdalom intenzitása nem feltétlenül áll egyenes arányban a deformitás mértékével.

 

A lábujj torz állása leginkább a lábfej belső oldalán kiemelkedő bütyök formájában látható. Mivel a lábfej itt a legszélesebb, ezt a részt nyomja, dörzsöli a cipő a legerősebben. Ez bőrirritációt okozhat. A cipő által gyakorolt állandó nyomás hatására az ízület melletti nyáktömlő megvastagszik. Ez gyulladást okoz, ami ödémával, olykor fisztula képződésével jár (csöves összeköttetés a test belseje és a testfelszín között). A nyáktömlő idült gyulladása idült fájdalommal jár.

 

A nagylábujj alapízülete a deformitás következtében károsodik, tehát kialakul a kopás, más néven artrózis. Ennek súlyossága a deformitás súlyosbodásával egyenes arányban erősödik. Az ízület mozgathatósága romlik, ami a járást is korlátozza.

 

A hallux valgus kezelése általában konzervatív módszerekkel, tehát műtét nélkül történik. A konzervatív kezelés ugyan nem képes visszafordítani a deformitást, azonban megállítható, illetve lelassítható a folyamat romlása. A terápia elsősorban a következőkből tevődik össze:

 

Megfelelő cipő viselete: A cipő megfelelően táguló, elasztikus felsőrészű és elég széles legyen, ugyanakkor megfelelő tartást adjon a lábfej hátsó részénél. Fájdalmas vagy kényelmetlen pontokon a cipész ki tudja tágítani a cipő felső részét. Ha a deformitás nagyon súlyos, illetve elviselhetetlen fájdalommal jár, műtéti korrekció is lehetséges.

 

Speciális cipőbetétekkel megtámasztható a lábfej középső része, a habosított gumibélés csökkenti a nagylábujjra gyakorolt nyomást. Léteznek kiegyenlítő hatású kötések, lúdtalpbetétek és kifejezetten bütyökkorrektorok. Ha a kialakult ízületi kopás miatt a járás fájdalmas, ún. hallux-rigidus-betéttel lehet segíteni. Ez olyan cipőbetét, amely bármely lábbelivel együtt hordható. Ha szükséges, speciális ortopédiai talpat készítenek a cipőnek, amely segíti a járást.

 

Manuális terápia (pl. kiroterápia). A kezelés célja a nagylábujj alapízületének mobilizálása. Ennek a kezelésnek a hatása átmeneti jellegű, hosszú távú javulást nem várhatunk tőle.

 

Gyógytorna: A gyógytorna főként a megelőzést és a műtéti utókezelést szolgálja. Megelőzés és enyhébb esetekben terápiás célú foglalkozás keretében érdemes egyszerű lábgimnasztikát végezni, amely minden egyéb, általános lábfejpanasz enyhítésére alkalmas.


Megéri a láb szépsége a műtétet?

A hallux valgus korrekciójára többféle műtéti technika létezik. Mindegyik célja, hogy az elferdült nagylábujj helyzetét korrigálja és a panaszokat enyhítse. Ez bizonyos csontok részleges eltávolításától az inakon végzett műtétekig terjed. Általában a nők kozmetikai okokból hajlamosabbak vállalni a műtétet. A pusztán kozmetikai célú műtét a következő okok miatt nem javasolt: noha a műtét kockázata csekély, az operáló orvos nem tudja garantálni, hogy szövődménymentesen zajlik a műtét és esztétikailag jól sikerül. Ritkán, de előfordul, hogy a nagyujj kinézete rosszabb, mint a beavatkozás előtt volt. Az is előfordulhat, hogy fájdalmak jelentkeznek, még akkor is, ha a műtét előtt az érintett nem érzett fájdalmat. A lehetséges műtéti szövődmények között meg kell említeni a csontok és az ízületek fertőzését, a véredények és idegek sérülését és a trombózist. Ezen túlmenően pedig elkerülhetetlen, hogy a nagylábujj ferdülése kiújuljon, ami ebben az esetben ismételt beavatkozást tesz szükségessé. A konzervatív terápia lehetőségeit figyelembe véve műtétet csak nagyon indokolt esetben ajánlott végezni.

 

Aktívan a bütyök ellen

Megelőzés

Aktívan igyekezzünk megelőzni a bajt, hogy ne is alakulhasson ki a bütyök:

• Járjunk minél gyakrabban mezítláb.

 

• Gyakran váltogassuk lábbelinket, és lehetőleg olyanokat hordjunk, amelyek nem szűkek, nem szorítanak, elegendő helyet hagynak a nagylábujjnál.

 

• Ne viseljünk magas sarkú cipőt.

Lábgimnasztika

A következő gyakorlatok az enyhébb esetekben segíthetnek abban, hogy megakadályozzuk a súlyosbodást:

Képzeljük el a lábfejünket úgy, mintha egy deszkalap lenne, amelynek négy széle van. Most kezdjünk el ezeken a széleken járni: a talp külső és a belső szélén, a sarkon, illetve a lábujjak tövén. A sorrend mindegy. Minden „szélen” legalább 2 percig gyalogoljunk, lehetőleg mindennap. Ezután terítsünk egy törülközőt a földre, és próbáljuk meg lábujjainkkal felhengeríteni. Először a jobb, majd a bal lábbal gyakoroljunk.

Homeopátia

A nagylábujj alapízületének gyulladása esetén:


• Apis D12 és Bryonia D12 (naponta 3x5 golyócska), vagy alternatívaként: Arnica D12 (naponta 3x5 golyócska).

 

• Sokat segíthet az árnikakrém külsőleg. Idült panaszok esetén a következő homeopátiás
kezelés ajánlott, hosszabb távon:

 

• Naponta egyszer Silicea D12 és Calcium carbonicum D12 (mindegyikből 5 golyócska), minden harmadik napon ezekhez adunk még 5 golyócska Sulfur D12-t.

 

• A fenti alternatívájaként Caulophyllum D10 (naponta 3x5 golyócska).

- dr. ki -
XIV. évfolyam 1. szám

Címkék: bütyök, fájdalom

Aktuális lapszámunk:
2020. szeptember

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.