Betegségek A-tól Z-ig

Fájdalmas övsömör

Övsömör esetében fontos a betegség mihamarábbi diagnosztizálása és konzekvens kezelése az esetleges szövődmények elkerülése érdekében

Mindenkinél, aki gyermekkorában átesett bárányhimlőn, felnőtt korban kialakulhat övsömör. Amikor a  törzsön megjelennek a nedvező, viszkető, égő kiütések, gyorsan kell cselekedni. Minél hamarabb  elkezdik a kezelést, annál biztosabban elháríthatók a rettegett szövődmények: a kellemetlen, tartós és heves idegfájdalmak.


 

Az övsömör akkor jelenik meg, amikor a gyermekkorban elkapott bárányhimlő vírusa  több évtizedes szunnyadó állapotából újra aktiválódik. A szakirodalom szerint ezt a folyamatot nem lehet semmilyen módon megelőzni. Az azonban régi megfigyelés, hogy az övsömör általában akkor jelentkezik, amikor a páciens stressz hatása, vagy egyéb, az immunrendszert gyengítő hatások alatt áll (pl. kemoterápia).

 

A tünetek, főképp a betegség kezdetén megtévesztőek lehetnek. Minden gyanús, a törzsön megjelenő piros folt esetén az övsömör megjelenésére is gondolni kell, még akkor is, ha a klinikai kép első látásra nem egyértelmű. Ha a diagnózist sikerült felállítani, nem szabad késlekedni a kezeléssel, ami nem lehet visszafogott. Ugyanis fennáll a kései szövődmény kialakulásának veszélye: ez az ún. postzoster neuralgia, azaz az akut tünetek lecsengése után megmaradó, kínzó, éles idegfájdalom a bőrtünetek helyén. Súlyos esetben ez a fájdalom életre szól. Ez a szövődmény gyakoribb az idős, 70 évesnél korosabb betegeknél. Irodalmi adatok szerint a postzoster neuralgia előfordulása csupán 3-5%, de a praktizáló orvosok véleménye szerint az esetek száma ennél magasabb. Ezért a konzekvens kezelés kezdettől fogva, idős betegek esetében különösképp, nagyon fontos.

 

A friss, hólyagos kiütéseket hűsítő, viszketést csillapító borogatásokkal vagy gélekkel lehet helyileg kezelni. Azonban ennél sokkal fontosabb az alapkezelés: a tapasztalati gyógyításban a nagy dózisú B-vitamin-komplexek injekciós adása vált be. Az injekciós kúra öt napig tart. A B-vitaminoknak az idegekre gyakorolt pozitív hatásuk van.

 

A komplex homeopátiás készítmények közül a Mezereum-Homaccord vagy Racunculus-Homaccord (bármelyikből naponta 3x10 csepp a javasolt dózis) adható. Ezeket az akut gyulladásos panaszok lecsengéséig lehet szedni.

 

A természetgyógyászat egyéb módszerei közül a gyulladt területek 1%-os lidocain- vagy procainoldattal történő aláfecskendezése szintén jó eredménnyel kecsegtet. A Huneke-féle neurálterápia hosszabb távon képes megakadályozni az idült fájdalmak kialakulását. Ennek keretében az említett két, helyi érzéstelenítő hatású hatóanyag mellé a fecskendőbe fel lehet szívni különféle homeopátiás injekciós oldatokat is (pl. 1% lidocain + Neralgo-Rhem-Injeel + Traumeel). Ezzel a „koktéllal” a különösen fájdalmas területeket érdemes infiltrálni. A kezelési intervallumot a fájdalmak intenzitása határozza meg, de a kúra elején érdemes napi rendszerességgel adni az injekciókat. Amint a panaszok és tünetek enyhülnek, ritkíthatjuk a kezeléseket.

 

 

Célszerű lehet a vírusgátló gyógyszerek alkalmazása is

A hivatalos orvoslás az övsömör kezelésére az aciclovir, újabban pedig a brivudin nevű hatóanyagokat alkalmazza. A kezelés általában egy hétig tart. E gyógyszerek kísérő cédulái általában poszterméretűek, ami a lehetséges mellékhatásokat illeti, valóságos horrorszcenáriót tárnak elénk. A valóságban azonban – a rövid kezelési időnek köszönhetően – mellékhatások általában ritkán és csak enyhe formában jelentkeznek.

 

Mit tehetünk, ha valakinél már kialakult a rettegett postzoster neuralgia? Ha az akut övsömört kellőképpen következetesen kezeljük – szükség esetén a hivatalos orvoslás módszereivel is –, a félelmetes szövődmény nem alakul ki, vagy legalábbis rendkívül ritka. Azonban sok olyan beteg létezik, aki nem kapott megfelelő kezelést, vagy túl későn kezdték meg a terápiát. Őket folyamatosan kínozzák a krónikus fájdalmak.

 

 Az övsömör általában deréktájon alakul ki, de bármelyik másik idegszelvény mentén, pl. a nyakon vagy a vállon is megjelenhet

 

A hivatalos orvoslás a krónikus fájdalmak csillapításában a szokásos programot nyújtja: antidepresszánsokat és fájdalomcsillapítókat ad. Azonban ez a kezelés többnyire nem jár kielégítő eredménnyel. Az antidepresszánsok gyakran hízást okoznak, ráadásul nem kívánt kölcsönhatásba lépnek más gyógyszerekkel és szív-érrendszeri mellékhatással járnak.  Az erős fájdalomcsillapítók akut fájdalmak idején valóban hasznosak, de hosszabb távon nagyon megterhelik a gyomor-bél rendszert, és ödémásodást, magas vérnyomást okoznak.

 

Természetes módon is csillapíthatjuk a fájdalmakat

E területen a természetgyógyászat számos „klasszikus” módszert ismer. Hely híján ezek közül itt most csak néhány ismertetésére szorítkozunk, amelyek a praxisban jól beváltak.  A fájdalmas helyeket – pl. a gyulladásos kiütéseket – a bőr alá adott neurálterápiás injekciókkal kezelhetjük. A legalkalmasabb injekciós oldat az 1%-os lidocain valamely homeopátiás injekciós oldattal kiegészítve. Az injekciókat hetente kétszer kell beadni, és a fájdalom alakulásától függően több héten át kell folytatni a kúrát.

 

Emellett sikeres lehet a tartós, tehát beragasztott tűkkel végzett fülakupunktúra. A tűk kb. 7–14 napig maradnak a fülkagylóban, utána el kell őket távolítani, nehogy begyulladjon a fülkagyló porca. Ha a páciens idő előtt pirosságot, fájdalmat, fokozott érzékenységet tapasztal a tűknél, azonnal el kell távolítani a tűt. A nyugati fülakupunktúrás iskola számos kezelési sémát ajánl a fájdalmak csillapításában, pl. az ún. Omega-tengely, az antidepressziós, a frusztrációs és a thalamus pontokat.

 

További lehetőséget jelentenek az ún. kivezető eljárások. Az övsömör által érintett, kilépő idegszegmens felett – a gerinc közelében – alkalmazhatunk ún. cantharidatapaszt. A kb. két db postai bélyeg méretű tapasz erősen bőrirritáló hatású, és a 12-14 óra alatt, amíg fent van, hólyagot húz a bőrön. A keletkezett hólyagban a bőr alatti kötőszövetekben lévő fájdalomkeltő anyagok halmozódnak fel. A terapeuta a hólyagot óvatosan felnyitja, majd a beteg néhány napon át sebgyógyító, hámosító hatású kenőccsel kezeli azt. Figyelem: A cantharida-tapasz a kezelés helyén maradandó hiperpigmentációt okoz, más szóval a bőr a tapasz helyén kissé sötétebbé válik. A tapasztalatok szerint azonban az idős, fájdalmaktól gyötört emberek emiatt még soha nem utasították vissza a kezelést. Az érintettek szinte kivétel nélkül úgy vélték, „nem szépségversenyen akarnak indulni”, sokkal fontosabb nekik panaszaik enyhülése.

 

Az övsömör akkor jelenik meg, amikor a gyermekkorban elkapott bárányhimlő
vírusa több évtizedes szunnyadó állapotából újra aktiválódik

 

A cantharida-tapasz kiválóan kombinálható piócázással. Utóbbiakat az idegvégződéseknél, tehát a szegycsont, vagy a has középvonalának közelében helyezik fel a bőrre. Ezen a területen kb. 4–5 db kis vérszívót helyeznek el, és kb. 20 percig fent hagyják őket. Fontos, hogy a páciens ne legyen érzékeny vagy allergiás a pióca nyálában lévő hirudin nevű hatóanyagra. A tapasztalatok szerint minden ötödik páciensnél ez a hatóanyag erős viszketéssel és bőrpírral járó tüneteket vált ki.

 

Tehát övsömör esetében fontos a betegség mihamarábbi diagnosztizálása és konzekvens kezelése az esetleges szövődmények elkerülése érdekében. Ha a kellemetlen fájdalmak a bőrtünetek eltűnése után mégis megmaradnak, még mindig nem reménytelen a helyzet. A jól bevált természetgyógyászati eljárások gyakran kiválóan képesek enyhíteni vagy akár meg is szüntetni a panaszokat.

V. T.
XVIII. évfolyam 1. szám

Címkék: övsömör

Aktuális lapszámunk:
2020. augusztus

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.