Betegségek A-tól Z-ig

Fájdalom: különbözőképpen éljük meg

Komoly árat fizetünk a rendszeres fájdalomcsillapító-használatért

  Elestünk biciklivel, becsukjuk az ujjunkat, felsértjük a combunkat, megéget a kávéfőző, megcsíp a szúnyog. Mind nyomán azonnal fájdalmat érzünk. Fájdalmat érez azonban az is, akinek gyomorfekélye van, akinek ízületei elkoptak és aki a vesekövét szeretné megszülni, de ezek a fájdalmak hosszan tartóbbak, kevésbé élesek, mélyebbek, néha görcsösebbek és teljesen más karaktert hordoznak.


   

  Sokan éveken át vagy szinte egész életükben fájdalomtól szenvednek, és bármit megadnának, hogy fájdalom nélkül élhessenek. Csakhogy a fájdalom nélküli világ már lehet, hogy rég az emberiség kihalását jelentette volna. A fájdalom elkerülésének szándéka ment meg minket attól, hogy a testünk megégjen, a csont eltörjön, a sebesülés helyrehozhatatlan károkat okozzon.

   

  A gyógyszeripar egyik kétségtelenül nagyon sikeres termékskálája a fájdalomcsillapítók csoportja. A legnagyobb mennyiségben felhasznált gyógyszer, vagonszámra vásároljuk sokszor csak biztonság kedvéért tartalékba, hogy ha mégis jönne a fejfájás, a fogfájás, a hasi fájdalom, akkor legyen mihez nyúlni. Az emberek mindent beszednek és minden mellékhatást vállalnak, csak a fájdalomtól mentesüljenek, legalább néhány órára. Pedig komoly árat fizethetünk a rendszeres fájdalomcsillapító-használatért.

   

  Dán kutatók 1,7 millió fájdalomcsillapítót használó beteg adatainak elemzése kapcsán feltárták, hogy a fájdalomcsillapítók jelentősen (akár 50%-kal) megnövelik a szív- és érrendszeri elzáródások, valamint szívritmuszavarok előfordulását. Ilyen kutatások fényében már volt olyan gyógyszer, melyet ki is vontak a forgalomból, de vélhetően a diclofenac, az ibuprofén vagy a metamizol hatóanyag-tartalmú gyógyszereket nem fogják kivonni akkor sem, ha sorban érkeznek a figyelmeztető kutatási eredmények.

   

   

   

  A cikk folytatását a Természetgyógyász Magazin novemberi lapszámában olvashatják!

  Dr. Tamasi József
  XXIV. évfolyam 11. szám

   Aktuális lapszámunk:
   2019. május

   A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.