Betegségek A-tól Z-ig

Fájdalomcsillapító gyógynövények

Sok növényi készítmény eltűnt a piacról

  Az elmúlt évtizedekben a terapeuták és a kutatók azon fáradoztak, hogy a hivatalos orvoslással  elismertessék a fitoterápiát. Furcsamód ezt csupán néhány gyógynövénnyel kapcsolatban sikerült elérniük, míg sok egyéb növényről az orvosok a mai napig nem hajlandók tudomást venni.


  A nagy ízületek fájdalmai erősen korlátozzák mozgásunkat. A gyógynövények e panasz enyhítésében is értékes segítséget nyújtanak

   

  Az igazolt klinikai hatással rendelkező gyógynövénykivonatok közül mindenekelőtt a Ginkgo biloba, az orbáncfű, a galagonya, a barátcserje, a fürtös poloskavész, a fűrészpálma és a csalángyökér kombinációja, az acsalapu, a pelargonium (muskátli), a fűzfakéreg, az ördögkarom elfogadottá vált. Mindez azonban sajnos nem azt jelenti, hogy ezeket a növényeket, illetve a belőlük készülő kivonatokat egyúttal széles körben hajlandók volnának alkalmazni az orvosok. Holott sokan vélik úgy, a növényi kivonatoknak adott indikáció esetén a terápia első fokozatát kellene jelenteniük. Ha ezek hatásossága nem elegendő a várt eredmény eléréséhez, csak akkor kellene szintetikus készítményekhez folyamodni. Így  a betegek számos nem kívánt mellékhatástól, az egészségbiztosítók pedig fölösleges költségektől mentesülnének.

   

  A fájdalomcsillapítók terén a növényi készítmények között megkülönböztetünk olyan termékeket, amelyeket szájon keresztül kell adagolni (pl. ördögkarom, fűzfakéreg), és olyanokat, amelyeket a bőrre viszünk fel (pl. spanyol bors, árnika, fekete nadálytő).

   

  A cikk folytatását 2014. májusi lapszámunkban olvashatják!

  -tamás-
  XX. évfolyam 5. szám

   Aktuális lapszámunk:
   2020. április

   A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.