Betegségek A-tól Z-ig

Fejfájás ellen nyirokdrenázs


 

 

A nyirok a sejtek és szövetek táplálására szolgál, de arra is, hogy szállítsa az immunsejteket és megszabadítsa a szervezeteket bizonyos anyagoktól. A nyirok pangása a legkülönfélébb panaszokat idézheti elő, a fej esetében például migrént, arcüreggyulladást vagy torokgyulladást. Ilyenkor hatásos segítséget kínál a kézzel végzett nyirokdrenázs.

 

A nyirok akkor keletkezik, amikor a vérplazma kilép a legkisebb vérerekből, a kapillárisokból. A nyirok a vérhez hasonlóan sejtekből és plazmából áll. Ugyanakkor, a vérrel ellentétben, ez a tiszta szövetfolyadék lényegesen kevesebb fehérjét tartalmaz, annál több zsírt, és főként vizet. A nyirokban ezen kívül limfociták is keringenek, amelyek a fehérvérsejtek 20-30 százalékát alkotják, és döntő szerepet játszanak az immunrendszer működésében.

 

Felépítését és működését tekintve a nyirokrendszer nagyon hasonlít a vérkeringésre. A nyirokcsomók és nyirokpályák az egész testet behálózzák. Ezeken a pályákon át áramlik a nyirok arra a gyűjtőhelyre, amely a hasüregben található. Az ide vezető útja során a folyadék áthalad számos, babnagyságú nyirokcsomón, amelyek a nyirokerekben találhatók, és szűrőként tisztítják meg a szövetfolyadékot a mérgektől, a mikroorganizmusoktól és a sejttörmelékektől. Ezt a tisztítást követően a nyirok a fő nyirokérbe jut, és onnan vissza a vérkeringésbe.

 

 

Dugó az erekben

Ha a nyirokerek megsérülnek, például baleset vagy műtét következtében, a folyadék megreked a szövetekben, felgyülemlik a nyirok és kialakul a nyiroködéma. Ennek egyébként a nyirokerek veleszületett gyengesége is oka lehet. Az érintettnek vagy nincsen elég nyirokere, vagy ezek nem működnek megfelelően.

 

A nyirokrendszer kezdetben a megnövekedett folyadékmennyiséget a nyirok visszafolyásával próbálja szabályozni. A folyamatosan túlterhelt rendszer viszont nem képes ezt a munkát tartósan elvégezni. A kézi nyirokdrenázs, ez a speciális masszázsforma serkenti a nyirokrendszer munkáját. A drenázs kifejezés a francia „víztelenítés” kifejezésből származik.

 

A nyiroködéma az egész testben felléphet. Ha látható folyadékfelgyülemlésről van szó, elsősorban a karban és a lábban, akkor a páciens maga is azonosíthatja a bajt. Ugyanakkor gyakran előfordul, hogy a jelenség a fej- és nyakirészen alakul ki, és nem ismerik fel, holott komoly bántalmakat idéz elő.

 

 

Nyirokerek a fejben: ágas-bogas labirintus

A fej- és nyakirész a maga nyirokereivel és -csomóival a rendszer egyik legfontosabb és legbefolyásosabb területét képviseli. Ezen a testtájékon számos nyirokcsomó telepedett meg: az arcon, a fül előtt és mögött, a nyakszirten, az alsó állkapocsban és a nyaki erek mentén.

 

A felületi nyirokerek szállítják el ezt a nedvet az ajkaktól, az orrszárnyaktól és a szemhéjtól. Továbbá az arcizomzat nyirokhálózatának „folyadéktalanítását” is ők végzik. A felületi nyirokerekben többnyire kicsi nyirokcsomók ülnek. A mélyen fekvő nyirokerek a garatmandulákban, az orrban és a torokban találhatók legnagyobb számban.

 

Magán az agyon nem húzódnak át nyirokerek. Az innen származó hulladékot az orr- és toroknyálkahártya nyirok-hajszálerei veszik fel, miután a szagló- és látóideg mentén keresztülszivárognak az idegeket körülvevő kötőszöveten (perineurium).

 

 

A nyirokáramlás zavarai elsősorban a fej területén válthatnak ki átfogó kórképeket. A csontos koponyatető megnövekedett folyadéktermelés esetén nem képes kitágulni, így a magas folyadéknyomás nem enyhül, hanem károsítja az agyat, az idegeket és az ereket.

 

Kézi nyirokdrenázs esetén a terapeuta a beteg egész fejét kezeli, beleértve a nyakat, az arcot, a koponyát, a nyakszirtet és a fej hátsó részét, úgynevezett nyirokfogásokkal. A betegségtől függően a masszőr egyénileg állítja össze ezeket a fogásokat, és esetenként a gerinc és a hónalj csomóit is beleveszi.

 

 

Migrén - gondolt már drenázsra?

A nyirok megszaporodása és felgyülemlése nem ritkán olyan betegségek kialakulásában is közrejátszik, amelyeknél nem is gondolnak erre. Ha például blokád vagy görcs okozta migrén áll fenn (és nincs pszichikai oka), akkor a nyirokdrenázs feloldhatja ezeket a dugókat.

 

A migrénes beteget azonban csak rohammentes időszakban szabad ilyen beavatkozásnak alávetni. A masszőr minden egyes ülés alkalmával a nyaki nyirokmirigyek kiürítésével kezdi a munkáját. Ehhez a kezét a nyak mindkét oldalán a fül alá helyezi, és óvatos köröző mozdulatokkal halad a váll irányába. Utána keresztezett kézzel halad tovább a kulcscsont nyaki gödréig, ahol nagy előszeretettel gyűlik össze a nyirok.

 

A nyirokmirigyek kiürítéséből a fej hátsó része sem marad ki. Itt a haj szegélyétől kiindulva dolgozik a masszőr a fülek irányába. Végül a 15-30 perces drenázs zárásaként a terapeuta még egyszer végigmegy a hetedik nyakcsigolyától a kulcscsont gödörig.

 

A migrén legyőzésére szolgáló tulajdonképpeni drenázs során a masszőr a tenyerét a két fül elé helyezi, és óvatosan masszíroz a szívig, úgy, hogy a két keze újra és újra az arc közepén csússzon keresztül. Ezt a középső ujjal végzett finom, köröző mozdulatok követik, jobbra és balra az orrtőtől. Befejezésként a fejbőr masszírozása következik a szív irányába, illetve a pontokon végzett drenázs a fej hátsó részén, a koponya közepén végighaladva (lásd a képeket). Az ülés a nyirokcsomók megismételt kiürítésével fejeződik be: a terapeuta még egyszer a nyak két oldalára helyezi a kezét a fül alatt, és óvatos köröző mozdulatokkal halad a vállig. A nyirokdrenázs szelíd módszer, nagyon kellemes és tökéletesen fájdalmatlan. Közben a bőr semmi esetre sem pirosodhat ki.

 

 

Drenázs krónikus nátha esetén

A levegőt kiszárító fűtés, a légkondicionálás, a házipor nap mint nap támadást intéz az orrunk nyálkahártyája ellen. A következmény: állandóan ingerelt, duzzadt és kiszáradt nyálkahártya, és emiatt krónikusan eldugult orr. Az eldugult orrmelléküregekkel járó krónikus sinusitis (arcüreggyulladás) esetén is segítséget nyújthat a nyirokdrenázs, méghozzá egy olyan fogástechnika bevetésével, amelyet - feltéve, hogy nem áll fenn komoly megbetegedés vagy akut gyulladásos folyamat - mi magunk is alkalmazhatunk.

 

Fordítsuk úgy a testünket, hogy a szabad orrlyukunk legyen alul. Tegyük a hüvelyujjunkat és a mutatóujjunkat a felső orrhátra. Most ezt a területet addig masszírozzuk a szív irányába haladó köröző mozdulatokkal, amíg újra levegőhöz jutunk. A nyomás erejét és a kezelt pontokat mi magunk határozzuk meg. A kezelés befejezéseként a nyak nyirokcsomóit kell kiürítenünk. Az arcüreggyulladás legyőzésére szolgáló masszázs időtartama 10-20 perc.

 

Napi alkalmazás javasolt. Ezt a drenázsfogást hatékonyan alkalmazhatjuk kezdődő megfázás esetén is, amelyet ezzel a módszerrel gyakran meggátolhatunk. A technika jóvoltából a szénanátha és az egyéb allergiás reakciók ereje is jelentősen csökkenthető. Ha a szénanáthát akarjuk megelőzni, akkor már a szóban forgó növény virágzását megelőzően két-három héttel kezdjük el a módszer napi alkalmazását.

 

 

Szelíd fogás torokkaparás ellen

Gyakori torokfájás esetén az orvosok nem ritkán túl hamar azt a tanácsot adják a betegnek, hogy távolíttassa el a garatmanduláit. Pedig a garatmandulák nagyon fontos feladatot látnak el: a nyálkahártyához hasonlóan megfogják a behatoló kórokozókat, és védik az embert a fertőzésektől. Akinek még megvannak a mandulái és torokgyulladást kap, azt a terapeuta néhány szelíd fogással megszabadíthatja a fájdalomtól.

 

A kezelés kezdetét megint csak a nyaki nyirokcsomók kiürítése jelenti. Utána a terapeuta az alsó állkapocs alatti nyirokcsomókat kezeli keresztezett kézzel. Végül újra visszatér az elöl ülő nyaki nyirokcsomókhoz. Ez a kezelés 20-30 percig tart.

 

 

Segítség fülzúgás és trigeminusneuralgia esetén

A kézzel végzett nyirokdrenázsnak számos további javallata van:

 

• Tinnitus: a kínzó fülzúgás, napjaink egyik stressz okozta betegsége is csökkenthető ezzel a módszerrel.

• Trigeminus-neuralgia: a háromosztatú arcidegneuralgiája esetén a drenázs a fájdalmat csillapíthatja.

• Foghúzás: a nyirokáramlás serkentése segíti a szervezetet abban, hogy csökkenjenek a foghúzás után a vérömlenyek, és felgyorsuljon a parodontózis gyógyulása. Nagyobb állkapocs-operációk esetén is hasznosnak bizonyult az eljárás.

 

 

A nyirokdrenázs számos bőrbetegség esetén is jobbulást hozhat. Ilyen elváltozás például az akné, amely hormonváltozások időszakában lép fel leginkább, például serdülőkorban. A túlzott zsiradéktermelődés és a faggyúmirigyek eltömődése miatt gennyes pattanások és gyulladásos csomók alakulnak ki, elsősorban az arcon. Sok érintetten segített már a hetente két-három alkalommal végzett drenázs.

 

Az átmenet az orvosi és a kozmetikai indikáció között elmosódott: hegek esetében (például műtétek után) gyakran fordul elő nyirokfelgyülemlés. Ilyenkor segít a drenázs. De speciális masszázzsal a szem körüli karikák is elmulaszthatók, a könnyzacskók és a ráncok mérete pedig csökkenthető.

 

Hogyan serkentsük a nyirokáramlást?

A dre­ná­zson túl szá­mos to­váb­bi le­he­tőség áll ren­del­ke­zé­sün­kre a nyi­ro­ká­ram­lás ser­ken­té­sé­re:

 

• A moz­gás, főleg ha a sza­bad­ban vé­gez­zük, ser­ken­ti a nyi­ro­ká­ram­lást. Főként az úszás, a fu­tás és a ke­rék­pá­ro­zás al­kal­mas er­re a cél­ra. Az iz­mok össze­hú­zó­dá­sa és eler­nye­dé­se moz­gat­ja a nyi­rok­fo­lya­dé­kot.

 

• A szel­le­mi spor­tok el­sősor­ban az agy nyi­rok­ke­rin­gé­sé­nek meg­moz­ga­tá­sá­ra al­kal­ma­sak. Ugya­nezt az ered­ményt ér­het­jük el ének­lés­sel, ver­sek meg­ta­nu­lá­sá­val, rejt­vény­fej­tés­sel. Ez már csak azért is fon­tos, mert az agy­nak nin­cse­nek nyi­ro­ke­rei.

 

• A táp­lál­ko­zás szin­tén be­fo­lyá­sol­ja a nyi­rok­ke­rin­gést: a ki­egyen­sú­lyo­zott, nö­vé­nyi koszt (sok zöld­ség és gyü­mölcs), a bar­na ke­nyér el­lát­ja a szer­ve­ze­tet a szük­sé­ges vi­ta­mi­nok­kal és ros­ta­nya­gok­kal. Ez­zel szem­ben a túl­sá­go­san sok zsírt, fe­hér­jét és sót tar­tal­ma­zó ét­rend ked­ve­zőt­len ha­tá­sú ezen a te­rü­le­ten is.

 

• A Kne­ipp-kú­ra mód­sze­rei a lég­utak gyul­la­dá­sos meg­be­te­ge­dé­se­i­nek gyor­sabb le­fo­lyá­sát se­gí­tik elő. A vád­li bőre köz­vet­len össze­köt­te­tés­ben áll az orr- és ga­ra­tü­reg­gel. A hi­deg-me­leg vál­tó láb­für­dők, a le­ön­té­sek ezen a re­fle­xó­nán át hat­nak.

 

• A ka­kukk­fü­ves in­ha­lá­lás a kró­ni­kus ar­c­ü­reg­gyul­la­dás ha­tá­sos el­len­sze­re.

 

• A nya­ki bo­ro­ga­tás kró­ni­kus man­du­la­gyul­la­dás ese­tén al­kal­maz­ha­tó, ka­mil­la-, szé­na­vi­rág-, ece­tes bo­ro­ga­tás for­má­já­ban. Ha a bo­ro­ga­tást egy-más­fél órán át a nya­kun­kon hagy­juk, a szö­vet­nedv job­ban tud áram­la­ni.

M. L.
XI. évfolyam 9. szám

Címkék: erek, foghúzás, fülzúgás, masszázs, migrén, nátha, torok

Aktuális lapszámunk:
2020. szeptember

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.