Betegségek A-tól Z-ig

Fejfájás, migrén

Népi gyógymódok, természetgyógyászati eljárások

Szinte nincs is olyan ember, aki legalább egyszer ne találkozott volna a fejfájással. Mások éveken át szenvednek makacs és vissza-visszatérő fejfájástól, illetve súlyosabb és különleges formájától, a migréntől. A jelenséget mindenki ismeri, hiszen bárkinek megfájdulhat a feje, akár egészséges, akár beteg.


 

Ha komolyan vesszük a fejfájást, márpedig egy idő után erre rákényszerül az ember, akkor legelőször is érdemes megpróbálni tisztázni az okát. Nem könnyű feladat, mert sokféle lehet: heveny fertőzés, láz, meghűléses betegség, agydaganat, agyi, koponya- vagy homloküregi zavar, orr- vagy gégegyulladás, fülbetegség vagy fogkárosodás, magas vagy túl alacsony vérnyomás, esetleg a nyaki gerinc meszesedése vagy migrén állhat a háttérben. Tudni kell, hogy a gyomor-bél rendszer (különösen a krónikus székrekedés), a máj és az epehólyag, valamint a vese működési zavara ugyancsak okozhat fejfájást. Végül: eredhet a fejfájás gyógyszermellékhatásból, összefügghet genetikai okokkal (egyes családokban gyakoribb), allergiával, szempanaszokkal, éhezéssel – ésszerűtlen fogyókúrával, kimerítő sporttevékenységgel, hosszú túrázással –, nem megfelelő cipő viselésével, és része lehet a menstruációt megelőző tünetegyüttesnek (PMS) is.

 

Ha ezek mind kizárhatók, akkor az esetek többségében úgynevezett tenziós – vagyis feszültséggel, stresszel összefüggő – fejfájásról van szó, de ugyancsak gyakori a gyors időjárás-változáshoz, „frontérzékenységhez” kapcsolódó fájdalom is. A tenziós fejfájás általában állandó, egyenletes, tompa fájdalommal jár, amely a tarkón vagy a homloktájon kezdődik, majd az egész fejre kiterjed: az ember úgy érzi, mintha harapófogóba szorították volna a koponyáját. Migrénnél viszont a lüktető, doboló, éles fájdalom jellemző.

 

Életmód, étrend

Többnyire használ, ha sokat vagyunk friss levegőn, sétálunk, kirándulunk, úszunk, nyugtató hatású zenét hallgatunk. A feszültség okozta fejfájás kipróbált és hatékony ellenszere a nyak és a váll masszírozása, valamint a relaxáció, az ellazulás valamely formájának megtanulása és rendszeres, lehetőleg mindennapos gyakorlása. A relaxáció arra is alkalmas, hogy segítségével megtanuljuk tudatosan ellazítani a nyakizmokat.

 

1. kép: A fejfájás megszűnését érhetjük el a fejtető, a koponya középvonalának masszírozásával. Helyezzük egymásra hüvelykujjainkat, és körkörös nyomó mozdulattal masszírozzuk végig a fejtető középvonalát, pontról pontra.

2. kép: A szemkörnyék és a homlok masszírozása is megszünteti a fejfájást. A szemöldök külső végétől húzzuk ujjainkat a halánték csontos dombjához, ujjbeggyel körözzünk egy ideig, majdgyengén, de határozottan nyomjuk meg a pontot

 

Érdemes kipróbálni, nem hoz-e javulást, ha vegetáriánus étrendre állunk át, vagy legalább növeljük táplálékunkban a zöldségek, gyümölcsök, a nyers vagy könynyen párolt ételek arányát. Sokféle szempontból, így a szervezet méregtelenítése és a fejfájás megelőzése céljából is előnyös, ha heti egy nap böjtöt iktatunk az étrendünkbe. A dohányzás és az alkoholfogyasztás ugyancsak okozhat fejfájást, ezért néha visszafogásuk is segít. Jó tanács migréneseknek: ne egyenek zsíros ételt, és ügyeljenek arra, hogy mindennap legyen székletük.

 

Gyógynövények

Migrénre (rohamszerűen jelentkező, görcsös, rendszerint féloldali fejfájásra) Lukácsné a következő teakeveréket javasolja: gyermekláncfű (20%), fehér somkóró (20%), kerekrepkény (15%), gyújtoványfű (15%), lándzsás útifű (10%), katángkóró (10%), apróbojtorján (10%). A kúra 1-2 nap alatt használ, és a migrénes roham elmúltával a teát nem kell tovább fogyasztani.

 

Bélfertőzésből eredő fejfájásra a Theiss házaspár mályva- és zsályateát javasol. Migrénteájuk a következő alkotórészekből áll: rozmaringlevél (30 g), borsmentalevél (20 g), citromfűlevél (20 g), ibolyából az egész növény (15 g), őszi margitvirág (13 g), ibolyavirág (2 g). A kész tea kimondottan jóízű, és több hónapon át, naponta és inkább reggel fogyasztandó.

 

A kizárólag őszi margitvirágból készített teát is érdemes kipróbálni csakúgy, mint a gyömbérteát. (A gyömbér nyersen ugyancsak fogyasztható.) Egyébként mindkét növény hatóanyagai étrend-kiegészítőként is kaphatók.

A migrén előjelei: látászavar, fülzúgás, émelygés

 

Stressz okozta fejfájásnál ellazulást és ezzel enyhülést hoz a citromfűvel, levendulával vagy macskagyökérrel készült fürdő.

 

Az izomkötegek és -csomók fájdalmas görcseinek oldásában valóságos csodát művel a forró kamillás hátborogatás. Főzzünk erős kamillateát, 10 perc állás után szűrjük le. Felváltva használjunk két kisebb frottírtörülközőt: mártsuk a főzetbe, és amilyen forrón csak lehet, borítsuk a tarkóra, a vállra és a hátra. A törülközőcserét úgy hajtsuk végre, hogy a második, forró törülközőt tegyük az elsőre, majd fordítsuk meg a csomagot, és a fölül lévőt újra benedvesítve, legalább hússzor ismételjük meg a műveletet. A feszültség már kezelés közben oldódik! Végül a kivörösödött bőrt nyugtassuk meg orbáncvirág-olajos bedörzsöléssel.

 

Illóolajok

Egy csepp borsmenta- vagy eukaliptuszolajat zsebkendőről vagy kézfejről lélegezzünk be vagy egy cseppet dörzsöljünk be a tarkón, a homlokon, illetve a halántékon (főleg meghűléses megbetegedéseknél jó).

 

Hideg vizes borogatáshoz használjuk fel 1 csepp levendula-, 1 csepp majoránna-, 2 csepp citromfű- és 2 csepp muskotályzsálya-olaj elegyét.

 

Lábfürdők

Meleg vizes fürdő: Helyezzük lábunkat lábszárközépig érő meleg (35 fokos) vízbe, majd fokozatosan, öt percenként melegítsük a lábfürdő hőmérsékletét 45 fokra. Mielőtt a forró vizet hozzáadjuk a fürdőhöz, természetesen azonos menynyiségű vizet ki kell mernünk belőle. Langyos vizes öblítéssel fejezzük be a lábfürdőt, és törülközés nélkül húzzunk vastag zoknit, majd járkáljunk, amíg a lábunk átmelegszik és megszárad.

 

A nagylábujj végének nyomásával megszüntethető a migrén

 

Hideg vizes fürdő: 5 cm-es vízben addig dörzsöljük két lábunkat egymáshoz, míg át nem melegszenek. Két perccel később vizes lábunkra húzzunk zoknit és feküdjünk ágyba.

 

Mindkét lábfürdő ellenjavallt alacsony vérnyomás, érelmeszesedés, szívpanaszok és túlműködő pajzsmirigy esetén.

 

A dr. Theiss-féle lábfürdő rozmaringból készül. Egy csészényi rozmaringlevélből forró vízzel főzetet készítünk, beöntjük a fürdővízbe úgy, hogy a víz még ellepje a bokákat. Tíz perc múlva kiemeljük a lábakat, és egy pillanatra a már előkészített jéghideg vízbe dugjuk. A „váltófürdőt” még egyszer megismételhetjük. Szinte érezhető, ahogy az összes feszültség és blokkolt energia lehúzódik a fejből a lábakba. Rendkívül hatásos eljárás akut migrénes fájdalomnál is!

 

Pakolás

Enyhítheti a fájdalmat a forró burgonyazsák. Héjastul nyomjunk össze héjában főtt burgonyát egy vászonzsákban. Az elviselhető legmelegebb állapotban használjuk, és terítsünk rá egy vastag kendőt, hogy lassabban hűljön ki.

 

Tegyük a zsákot 30 percre a tarkónkra, de csakis akkor, ha a fájdalom nem éppen tarkótáji.

 

Reflexológia (talpmasszázs)

Az agy zónáját kell masszírozni a lábon, kevés zsíros krém felhasználásával. Ez azt jelenti, hogy a nagylábujj talpi részét, valamint a második ujj felé eső oldalát kezeljük. A jobb agyfél reflexzónája a bal lábon, a balé pedig a jobb lábon található. A nagylábujj oldalsó részének masszírozása a halántéktáji, illetve a nyaki gerinc 1. és 2. csigolyájának meszesedéséből eredő fájdalmakat is enyhíti.

 

Akupresszúra

A hagyományos kínai orvoslás különböző okokra és a kínai értelemben vett szervekre vezeti vissza a fejfájást aszerint, hogy a fej melyik részén jelentkezik gyakrabban vagy először.

 

Így megkülönböztetik a homloktáji fájdalmat (érintett a gyomor és a vastagbél), amelynek kezelése a Vastagbél 4-es pont masszírozásával történik, a hüvelykujj és a mutatóujj kézközépcsonti találkozásánál lévő mélyedésben. Homloktáji fájdalmat túl alacsony vérnyomás is okozhat, ezt vérnyomásméréssel könnyen ellenőrizhetjük.

 

Az akupunktúra igen hatásos módszer a migrén megszüntetésére

 

Halántéktáji fájdalomnál (lehet féloldali is) a gyomor, az epehólyag, a vékonybél és a hármas melegítő érintett, ilyenkor ajánlott a hármas melegítő 5-ös pontjának kezelése az alkar felső oldalán, a csuklóredőtől három haránt-ujjnyira a könyök felé.

 

Fejtetői fájdalomnál a vese, a húgyhólyag és a kormányzó érintett, érdemes masszírozni a fejtető legmagasabb pontját (kormányzó meridián 20-as pont), valamint erősen nyomni és masszírozni a talp hosszanti tengelye mentén lefelé haladva, a középső ujj tövétől a sarokig terjedő szakasz felső harmadoló pontját (vesevezeték 1-es pont).

 

A tarkótáji fájdalom hátterében ahúgyhólyag, az epehólyag és a tüdő áll. Segít az epevezeték 20-as pontjának kezelése a tarkón, a nyakszirtcsont kidudorodása alatti bemélyedésben, a fejbiccentő és a trapézizom tapadása között. Könnyű megtalálni, ha mutatóujjunkat a sziklacsont dudorára helyezzük, majd lassan lefelé csúsztatjuk a nyak irányába, így ujjunk valósággal „becsúszik” az említett mélyedésbe. Fokozza a kezelés hatékonyságát, ha vietnami vagy kínai balzsamból egy keveset belemasszírozzunk a pontba. Tarkótáji fájdalomnál tanácsos a vérnyomásmérés is, hátha magas vérnyomás váltotta ki a fejfájást.

 

Meridiánmasszázs: főleg halánték- és homloktáji fejfájásnál érdemes kipróbálni ezt az egyszerű és hatásos eljárást, amelyhez nem szükséges az akupunktúrás pontok ismerete sem. Kevés zsíros krémmel néhány percen át masszírozzuk végig egyszerre több ujjal vagy tenyérrel a lábszár külső oldalát. Így egyszerre hatunk a gyomor- és az epevezetékre. Fontos, hogy lefelé haladjunk és gyengéden masszírozzunk, mert így a meridiánenergia haladási irányával megegyezően és az érintett szervek működését ösztönözve kezelünk. A fájdalom enyhülése hamarosan bekövetkezik.

 

Táplálékkiegészítők

Magnéziumból naponta háromszor 250-400 mg ajánlott. Segíthet a B6-vitamin is, napi adagja 3x25 mg. Fontos a megfelelő eszszenciális zsírsav bevitele (tengerihalolaj, lenmag- és kendermagolaj).

K. G.
VIII. évfolyam 4. szám

Címkék: fejfájás, migrén, népi gyógymódok, természetgyógyászati eljárások

Aktuális lapszámunk:
2020. november

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.