Betegségek A-tól Z-ig

Férfiak és az egészség

A macsó magatartás nem lesz vonzó a jövőben - állítják a pszichológusok. A reklám újabban a szakállas típust helyezi előtérbe, és úgy vélik, a férfi ismét legyen férfi. Olyan típus, aki erős, ugyanakkor szelíd, szuverén, Mahátma Gandhi és Arnold Schwarzenegger keveréke, aki intelligens, mint Einstein és sármos, mint George Clooney. Más szavakkal: egy művi figura, ami legfeljebb a digitális univerzumban alkotható meg, a valóságban aligha. Mivé alakuljon tehát korunk férfija?


A férfiak és a nők évezredek óta másmás utakon járnak. Míg a férfiak az erőszakos, kockázatos és a konkurenciaharcokra berendezett életmódból profitáltak - zsákmány, hatalom, gazdagság, nők, rabszolgák stb. -, az anyák élete egészen más volt. Számukra előnyösebb volt, ha kerülték a kockázatokat, kis csoportokba szerveződtek, együttműködtek egymással és gyermekeik jövőjéről gondoskodtak. Ez utóbbi tulajdonságok mára fontosabbá váltak az élet minden területén.

 

 

A „lágy” gének keresettek

A múlt nyomait nyilvánvalóan a mai generációk is magukban hordozzák, akár a kollektív tudatalattiban, vagy talán a génekben. És noha egyedenként előfordulhatnak kivételek, általában véve mégis csak elmondhatjuk, hogy a férfiak harciasabbak, versengőbbek, kíméletlenebbek és jobban felvállalják a kockázatokat. A nők kooperatívabbak, tapintatosabbak, kiegyensúlyozottabbak, és fontosabbnak tartják a hosszú távú következményeket a rövid távú sikereknél.

 

Pontosan ezek azok a tulajdonságok, amelyek a mai társadalom szempontjából nélkülözhetetlenek lettek, szociális, politikai, ökológiai és gazdasági téren egyaránt. Ez pedig természetesen érezteti hatását a munkaerőpiacon is. A nehéz fizikai „férfimunka” a mai gazdaságban nem keresett portéka - az erőt igénylő munkákat ma már egyre inkább gépek végzik, ráadásul gyorsabban és olcsóbban, mint az ember. A kalózmentalitás, a kizsákmányolás, a természetes tartalékok mértéktelen kizsákmányolása ma már nem előnyös, inkább káros, sőt az életet fenyegető viselkedésmód. Ehelyett a szociális kompetencia, a jó kommunikációs képességek és a csoportban dolgozás képessége keresett - és ebben a nők egyszerűen jobbak, hiszen ezt gyakorolták évezredeken át. Nem csoda hát, ha egyre sikeresebbek a munkaerőpiacon.

 

Ami a nőket megakadályozza abban, hogy meghódítsák a vezető állásokat, az nem hiányzó tudásuk vagy kompetenciájuk. Nem is pusztán a gyermeknevelés és a karrier, vagy a szakma és a háztartás jelentette kettős feladat. A leglényegesebb szempont a két nemnél nagy különbséget mutató motiváció. A férfiakra a nőknél sokkal jellemzőbb, hogy a munkájukon keresztül definiálják magukat, aminek képesek szabadidejüket, szabadságukat, partnerkapcsolatukat és akár egészségüket is feláldozni.

 

„A férfiakat már gyermekkorukban is a felnőtt férfi viselkedésre trenírozzák”

 

Számos felmérésből derül ki, hogy a cégvezetők, elnökök és topmenedzserek majd háromnegyede depressziós. Minél többet foglalkozik az orvosi kutatás a férfiak egészségével, annál nyilvánvalóbbá válik, mennyire betegek a férfiak, és az is, hogy mennyire károsak azok a feltételek, amelyek mellett ma valakinek meg kell élnie és gyakorolnia kell férfi mivoltát. Ennek ellenére a férfiak úgy tesznek, mintha mindehhez semmi közük sem lenne, mintha pusztán az a tény, hogy az „erősebbik nem” tagjai, biztosítaná nekik a sérthetetlenséget és az örök egészség adományát. Pedig ennek pont az ellenkezője igaz.

 

A fiúk már születésük pillanatában fejletlenebbek, és csak egy hónap múlva érik el a lánycsecsemők érettségi fokát. Gyermekkorukban jóval fogékonyabbak a betegségekre, és náluk kétszer gyakoribbak a halállal végződő balesetek is. Egész életükben gyengébb az immunrendszerük, és nem csak a specifikusan férfibetegségekre hajalmosabbak. Háromszor nagyobb náluk a szívinfarktus kockázata, háromszor gyakrabban szenvednek el agyvérzést és négyszer gyakrabban lesznek köszvényesek, mint női kortársaik. A férfiak kétszer többen halnak meg tüdőrákban és alkohol okozta májbetegségekben, mint a nők, és a sürgősségi osztályok pácienseinek kétharmada is hímnemű.

 

Szerencsére egészségügyi problémáik nem genetikai vagy alkati gyengeségből származnak, sokkal inkább az egészséges életmódot elutasító mentalitásukból. Ezen lehet változtatni - méghozzá különösebb megerőltetés nélkül.

 

Itt az ideje, hogy a férfiak gondolkodása megváltozzon, ha szeretnének hosszan és egészségesen élni

 

A szívbetegségek, a magas vérnyomás, a cukorbetegség és az ízületi kopások az esetek többségében a károm „klasszikus” megbetegítő tényezőre vezethetők vissza: az egészségtelen táplálkozásra, a mozgásszegény életmódra és a stresszre. Ezekhez társul a két legjelentősebb kockázati tényező: az alkohol és a nikotin. Az alkoholra visszavezethető halálesetekben az áldozatok háromnegyede férfi, a dohányzással összefüggőkben számarányuk 85 százalék. Itt csak egy dolog segíthet: azonnal abbahagyni. És ami a helyes étkezést, a testmozgást és a stresszcsökkentést illeti: ezt is kezdjük el mihamarább!

 

A férfiak egészségügyi problémáira irányuló holisztikus kezelés négy alappillére tehát: a testmozgás, a táplálkozás megváltoztatása, a stressz kezelése és szükség esetén hormonpótló terápia.

 

Az egészség négy pillére

A mozgáshiány az egyik legnagyobb egészségügyi probléma a civilizált világban. Legfőbb ideje hát, hogy felkeljünk a kényelmes fotelből, és elkezdjünk mozogni. Az egyénre szabott, erősítő és kardioedzés jelenti a legjobb megoldást. Mindent csak mértékkel, de rendszeresen - ez a legfontosabb. Minden túlzás, teljesítménysport egészségtelen.

 

A szív- és érrendszeri prevenció szempontjából alkalmas a gyaloglás, a túrázás, a kocogás, az úszás, a sífutás, a stepaerobik és a tánc. A mozgásformák, sportok váltogatásával az egyes izomcsoportok különböző mértékben edződnek, és elkerülhető az unalom is. Naponta 20-60 perc optimálisnak tekinthető.

 

A férfiak főképp a munkahelyi teljesítményükön keresztül definiálják magukat. Keresztülverekszik magukat akkor is, ha testük vészjelzéseket ad le. A következmény gyakran depresszió

 

Ami az erősítést illeti, a férfiak elsősorban a külső, látható izmokra koncentrálnak, a vastag bicepszre és a kockás hasra. Ennek következménye könnyen lehet az izomrostok megrövidülése, ami károsítja a gerincoszlopot és az ízületeket. A híres kockahas csak akkor alakul ki, ha a testzsír aránya 3 százalék körül alakul - ez a mai férfiaknál bizony igen ritka.

 

Sokkal fontosabb, hogy az edzés megdolgoztassa a mélyebben elhelyezkedő has- és hátizmokat, amelyek támasztják a gerincet. Rendkívül fontosak a nyújtások is, akár az erősítő edzésekkel együtt, akár ezektől függetlenül. Mióta ugyanis feladtuk az állandó mozgással járó életmódot a szinte folyamatos ülő életmód javára, mindannyiunknál megfigyelhető az izmok megrövidülése, ami ízületi és hátfájdalmak okozója.

 

 

Személyre szabott étkezés

A túlsúly nem csak az ízületeket károsítja, hanem növeli a szív- és érrendszeri  megbetegedések, az érelmeszesedés, a II. típusú cukorbetegség és a reuma kialakulásának kockázatát is. Hippokratész jól tudta: „Az egészséghez vezető legbiztosabb út, ha minden embernek a szükséges és megfelelő mennyiségű ételt és terhelést rendeljük - sem túl sokat, sem túl keveset.” Erről sajnos megfeledkeztünk.

 

A férfiak nem figyelnek az egészséges étrendre. Pedig sokat profitálhatnak a növényi eredetű ételek nyújtotta előnyökből

 


A helyes táplálkozás teljes értékű élelmiszerek kiegyensúlyozott arányú keverékéből áll. Ami a fehérjéket illeti, a vörös húsok arányát lehetőleg csökkenteni kell, mert a kutatók kapcsolatba hozzák a vastagbélrák kialakulásával. Ehelyett több növényi eredetű fehérje, valamint hal és szárnyas fogyasztása ajánlott. A zsiradékok közül a hidegen sajtolt, finomítatlan növényi olajokat kell előnyben részesíteni, például az extra szűz olívaolajat. A finomlisztet és a kristálycukrot lehetőleg kerüljük, helyette válasszunk teljes  gabonamagvakból készült termékeket. Az étrendben a főszerepet a zöldségeknek és a gyümölcsöknek kell játszania, hiszen ezek számos értékes hatóanyagot tartalmaznak, amelyek rengeteg betegségtől képesek megvédeni bennünket, még akár a ráktól is.

 

Dr. Angelika Hartmann német orvosnő ezen kívül megkülönböztet három anyagcseretípust: a szénhidráttípust, a fehérjetípust és a kettő keverékét alkotó kevertet. Az adott típus megállapításához egy kérdőívet és bizonyos méréseket alkalmaz: derékkörfogat, vérnyomás és vércukorszint, valamint a triglicerid- és a koleszterinszint meghatározását. Az egyes típusoknak megfelelően lehet kialakítani az egyénre szabott étrendet. Tapasztalatai szerint a fogyást csak az étrend megváltoztatásával, testmozgással és a stressz csökkentésével együttesen elehet elérni.

 

Csökkentsük a stresszt

Bizonyos fokú, ún. eustressz kifejezetten pozitív hatású lehet, mert kihívást jelent, motivál és serkenti kreativitásunkat. Ha azonban a stressz elhatalmasodik rajtunk és tartós feszültséggé, ún. disztresszé alakul, több ponton is károsítja egészségünket.

 

Ha tehát valami kellemes élményre vágyunk, keressük meg a szellemi és testi ellazulási módszerek széles tárházából azt, amely nekünk leginkább megfelel. Az egyik legegyszerűbb módszer a Jacobson-féle progresszív izomrelaxáció (PMR), amely során a karok, a lábak, a fej és a törzs izmait egymás után először erősen megfeszítjük, majd ellazítjuk. Valamivel nehezebb az autogén tréning, amely a nehézség és a meleg érzetével dolgozik.

 

A férfiaknál háromszor nagyobb a szívinfarktus kockázata, és háromszor annyian kapnak közülük agyvérzést, mint a nők

 

Nagyon hatásos, de feltétlenül szakértő vezető, tanár segítségével kell elsajátítani. A buddhizmusból átemelt meditációs gyakorlatok, például a légzés figyelése, jól ötvözhető az ázsiai harcművészetekkel.

 

A mozgásmeditációk, mint például a jóga vagy a taj-csi, nem csak az ellazulást, hanem a motoros funkciókat és a koordinációt is fejlesztik. Az aromalámpákban párologtatott illóolajoknak és a megfelelően lágy zenének szintén csodálatos lazító hatása van. És ha a teremtés koronájának sikerül megszabadulni előítéletétől, miszerint mindez csak női hóbort, sok betegségtől megvédheti magát, és az életminőség egészen új, addig ismeretlen dimenzióit fedezheti fel. Egyúttal lemondhat a hagyományosan férfias, de valójában pusztító ellazító drogról, az alkoholról. És itt most nem az olykor esténként elfogyasztott egy pohárka vörösborról van szó, hanem a tartós és masszív alkoholabúzusról.

 

Hozzuk lendületbe a hormonháztartást

Fáradtság, csökkent stressztolerancia, csökkenő teljesítmény, vagy akár a teljes kimerülés, a depresszió és a kedvetlenség - szexuális és egyéb szempontból -, az izomzat sorvadása, a zsírpárnák megvastagodása: mindezt okozhatja a hormonszintek csökkenése, főképp a dehidroepiandroszteron (DHEA) és a tesztoszteron nevű hím nemi hormonoké.

 

A teljesítmény hirtelen zuhanása és az állandó fáradtság a hormonszintek csökkenését jelentheti, amit férfiklimaxnak is nevezhetünk

 

A tesztoszteron a „férfiassághormon”. Hatására már a magzati élet során elkezdenek kialakulni a férfi nemi szervek, és megváltozik nem csak a test, hanem az agy is. Az emlékek elraktározásáért, az érzelmek feldolgozásáért felelős és a beszédet irányító agyi területek a tesztoszteron hatására zsugorodnak. A szexért, az agresszivitásért, a térbeli tájékozódásért felelős agykérgi területek ezzel szemben jobban fejlődnek. Később, a születést követően a tesztoszteron hatására kialakul az erősebb, férfias testszőrzet (ez alól persze kivétel a haj, mert az e hormon hatására inkább hajlamos kihullani), megerősödik az izomzat és a csontozat. A pubertás idején hatására lesz a fiúkból férfi, fokozza az imponálni akaró viselkedést, a szexuális vágyat és állítólag az agresszivitást is. Ez utóbbi azonban vitatott, és a kísérletek eredménye szerint azok a férfiak, akik nem voltak különösebben agresszívak, tesztoszteron beadását követően sem lettek azok.

 

A mellékvesékben termelődő DHEA a testre és a pszichére a tesztoszteronhoz hasonló hatást gyakorol. Ugyanakkor védi az idegrendszert, az agyat, a szívet, a bőrt, az ízületeket, a csontokat, és segít megelőzni az inzulinrezisztenciát, hatással van az immunrendszerre, javítja az izom-zsír arányt, a memóriát és a hangulatot, ugyanakkor csökkenti a stresszt. Nem véletlenül nevezik a fiatalság forrásának.

 

Korral csökken mindkét hormon termelődése. Szintjük a 20-as évek közepén éri el csúcspontját, majd évente kb. 1 százalékkal csökken. Ez természetes folyamat, amire persze az életstílus is hatással van. Ha feltételezhető vagy mérhető a hormonszintek csökkenése, a legegyszerűbb megoldásnak kívülről történő pótlásuk tűnik. Ez azonban veszélyes lehet, ezért csak állandó orvosi ellenőrzés mellett történhet.

 

A férfi és női nemi hormonok, bár hatásukban nagyon különbözőek, kémiai felépítésükben rendkívül hasonlítanak. Ráadásul mindegyik mindkét nemnél előfordul, csupán mennyiségi arányuk különböző. A férfiak szervezetében is van némi ösztrogén nevű női hormon. A zsírsejtekben termelődő aromatáz nevű enzim termeli, méghozzá tesztoszteronból. Ezért minél kövérebb egy férfi, annál több ösztrogén termelődik a testében, és fokozatosan egyre nőiesebbé válik az alakja. E folyamatban komoly szerepet játszik a sör (nagyobb mennyiségben), amelyben fitoösztrogének és cukor található. Az említettek hatására előfordulhat, hogy a férfiaknak a sörhasuk mellé „sörmellet” növesztenek, amit a medicinában ginekomastiának neveznek.

 

A férfiaknak is szükségük van lazításra, ellazulásra. Mindenkinek meg kell találnia a számára legmegfelelőbb módszert

 

A DHEA is át tud alakulni tesztoszteronná, és akár ösztrogénné is. Ezért nagyon fontos, hogy a hormonpótló terápiát óvatosan és folyamatos ellenőrzés mellett és csak rövid ideig végezzék. A már többször emlegetett testedzés, egészséges étkezés és a stresszcsökkentés jótékony  hatással van testünk saját hormontermelésére. A gránátalmalé fogyasztása egyszerű, ugyanakkor hatásos módja az ösztrogéntermelődés megakadályozásának.

 

Dr. Angelika Hartmann pácienseinek egy speciális jógatechnikát, az ún. hormonjógát is ajánlja. Ehhez meghatározott ászanák és a tűzlégzésnek nevezett légzéstechnika szükséges. Ezzel a gyakorló energiát sűrít össze, majd azt a hormontermelő mirigyekhez irányítja, például a herékhez vagy a mellékvesékhez.

 

 

Segítség potenciazavarok esetén

A már említett, általános betegségek mellett, amelyek nőket is érinthetnek, bár kisebb mértékben, a férfiaknál jelentkezik néhány jellegzetesen férfibaj is, nevezetesen a nemi életet érintő problémák. A prosztata duzzanata, gyulladása és a merevedési zavarok. Orvosi nyelven erektilis diszfunkció.

 

Az emberi pénisz meglehetősen bonyolult szerkezet, és az a képessége, hogy megmerevedjen, egy rendkívül ötletes hidraulikus rendszernek köszönhető. A legtöbb emlős állatnál ez jóval egyszerűbb, mert nekik csont található a péniszükben. Az embernél hiányzik ez a szilárd belső váz, ezért teljes mértékben a hidraulika kifogástalan működésére kell hagyatkoznia. Ezt a hidraulikát az agy irányítja, kémiai ingerületvivő anyagok segítségével.

 

Az erekciózavarokat korábban pszichés eredetűnek tartották. Ma már tudjuk, hogy testi, fizikai okai vannak

 

Korábban azt feltételeztük, hogy a potenciazavarok az esetek 70-80 százalékában pszichés okokra vezethetők vissza. Mára ez a felfogás gyökeresen megváltozott. Ma úgy véljük, hogy az erekciós zavarok túlnyomórészt testi eredetűek. A hímvesszőben található artériák a legvékonyabbak a testben. Ha kialakul az érelmeszesedés, először ezeken az artériákon jelentkezik a következmény, sokkal korábban, mielőtt még a szívet komolyabban érintené a folyamat. Az erektilis diszfunkció első jelentkezésétől számítva körülbelül nyolc év múlva következik be a szívinfarktus - ez egy amerikai klinikai tanulmány eredménye.

 

Aki ennek ellenére csak tablettával szeretné megoldani a potenciazavarait, az rossz úton jár. Ilyenkor fontos, sőt életmentő jelentőségű az életmód megváltoztatása, amint azt a korábbiakban említettük: lemondás az alkoholról, a nikotinról és az egészségtelen táplálékokról. Csökkenteni kell a súlyfelesleget és a stresszt, és el kell kezdeni rendszeresen mozogni.

 

Egy klinikai tanulmány szerint hat hónapos rendszeres medencetorna eredményeképp az előzőleg impotens férfiak 40 százaléka teljesen helyrejött, a csoport további 35,5 százalékánál jelentős javulás állt be. 

 

Mivel védhetjük a prosztatát?

Főképp idősebb férfiaknál egyre gyakoribb a prosztata jóindulatú megnagyobbodása, de sajnos a rosszindulatú prosztatakarcinóma is. A 40 és 50 év közötti korosztály kb. 16 százalékában találunk megnagyobbodott prosztatát, a 70 éveseknél már több mint 80 százalékos az arány. Mindennek egyelőre nem tudjuk a pontos okát. Annyi bizonyosnak tűnik, hogy korral megváltozik a prosztata szöveteinek anyagcseréje, és egyre nagyobb a kezelést igénylő esetek száma.

 

Mivel az ázsiai országokban a prosztatabetegség szinte ismeretlen fogalom, feltételezhetően a nyugati életstílus komoly szerepet játszik az elváltozás kialakulásában. Ismét a már jól ismert fő rizikófaktorokat kell megemlítenünk: stressz, mozgáshiány, helytelen táplálkozás, dohányzás és az alkohol.

 

A gránátalmalé segítségével fékezhető a férfiakban a nem kívánatos ösztrogén termelődése

 

Enyhébb esetekben megpróbálhatjuk a prosztata által a húgyhólyagra gyakorolt nyomást természetes eredetű készítményekkel csökkenteni: például növényi enzimekkel. Ezek klinikai kísérletekben bizonyították hatékonyságukat.

 

Súlyosabb esetekben a prosztata egyes részeit műtétileg el kell távolítani. Ezt ma elektromos hurkok, mikrohullámok vagy fókuszált ultrahang, esetleg lézersugár segítségével végzik. Ha a dülmirigy elrákosodott, akkor az egész szervet eltávolítják. Fontos a folyamat korai diagnózisa. Ha fennáll a gyanúja a rosszindulatú elváltozásnak, azt általában jelzi a vérből kimutatható prosztataspecifikus antigén (PSA) emelkedett szintje is. Azonban ezt az utóbbi időkben erősen vitatják. A kritikusok rámutatnak, hogy a vizsgálatok túlságosan pontatlanok, ezért rengeteg pácienst feleslegesen kezelnek. Gyakran állítják fel a rák diagnózisát tévesen. Ráadásul egyelőre nem bizonyított, hogy a tesztekkel meghosszabbítható a páciens élete.

 

Bizonyos ételek és gyógynövények fogyasztásával mindenki hozzájárulhat a baj megelőzéséhez. Különösen fontosak a zöldségekben és a gyümölcsökben található növényi hatóanyagok. Számos tanulmány rámutatott, hogy például a paradicsomban található likopin, a szójaizoflavonok és a lenmagban található lignánok képesek megvédeni a prosztatát az elrákosodástól. Hasonló a helyzet a brokkoli, a turbolya, a mustár, a karalábé és a torma hatóanyagaival.

 

A Heidelbergi Rákkutató Központban, 11 500 férfin végzett vizsgálat eredménye szerint azoknál, akik a legtöbb növényi hatóanyagot fogyasztották, 32 százalékkal alacsonyabb volt a rák kockázata, összehasonlítva a legkevesebb zöldséget gyümölcsöt fogyasztókkal.

 

 Növényi orvosságok a prosztatabántalmak enyhítésére: tökmagból, érett, szárított fűrészpálma termésből és az afrikai Pygeum africanum, más néven Prunus africana nevű fa kérgéből nyert kivonatok

 

További fontos növényi orvosság az afrikai Pygeum africanum nevű fa kérgéből, a  szubtrópusi fűrészpálma magvaiból, a tökmagokból vagy a csalángyökérből nyert kivonat. Rendkívül hasznos a gránátalmalé, amely a férfiakban gátolja az ösztrogéntermelődést. Míg korábban a tesztoszteront tették a prosztatarák kialakulásáért felelőssé, ma inkább a magas ösztrogénszint került gyanúba.

 

Egy 30 éves férfi szervezetében igen magas a tesztoszteronszint, de ekkor soha nem látunk prosztatarákot. Mikor is kezdődik a baj? 60, 70 vagy 80 éves korban. Ez azt jelenti  ugyanakkor, hogy ekkor már meglehetősen alacsony a tesztoszteron szintje, az ösztrogéneké viszont a korábbiakhoz képest alacsonyabb, mert a férfiak ekkorra kezdenek meghízni, elzsírosodni. És milyen is legyen korunk ideális férfija? Dan Millman A békés harcos útja c. könyvében megteremtett egy alakot, aki talán példaképül szolgálhat - a békés harcost. Krédója így hangzik: „A szeretet az egyetlen valóság ezen a világon, ez ugyanis az egyetlen mindenség. Hagyj fel a harccal, a rágódással, szabadulj meg gondjaidtól és érezd magad jól a világban. Nem kell lázadnod az élet ellen. Tedd meg, ami tőled telik. Nyisd fel a szemed, és rájössz, hogy sokkal több vagy, mint aminek hiszed magad: te vagy a világ és a kozmosz. Te vagy önmagad, ugyanakkor mindenki más is. Minden Isten csodálatos játéka. Ébredj fel, és tanulj meg ismét nevetni. Ne aggódj, legyél csak egyszerűen boldog. Megváltásod már megtörtént.”

Vörös Tamás
XVII. évfolyam 2. szám

Címkék: férfiak egészsége, holisztikus gyógymódok, potenciazavarok

Aktuális lapszámunk:
2020. április

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.