Betegségek A-tól Z-ig

Fibromyalgia - Amikor a fájdalom a mindennapok része

A titokzatos betegség kialakulása, diagnózisa és kezelési lehetőségei

A fibromyalgia az egész testet érinti. Legkínzóbb jellemzője a makacs fájdalom. Keletkezésének pontos okairól a mai napig nem tud biztosat mondani a tudomány. Egy azonban biztos: a legnagyobb sikert a holisztikus szemléletű terápiák kínálják. Cikkünk a megszokottól eltérő kezelési módszereket mutatja be, illetve az öngyógyításhoz ad ötleteket.


 

Igen súlyos fájdalmak, és majdnem mindenhol - ez a legmeghatározóbb tünete a fibromyalgia nevű tünetegyüttesnek (FMS). Ehhez jönnek még a szöveti duzzanatok (mint az ödéma), a gyomor- és bélproblémák, a keringési gyengeség, az állandó fázékonyság, szívbántalmak, alvászavarok, depresszív hangulat, koncentrációs nehézségek és általános kimerültség.

 

A "fibro-my-algia" lefordítva annyit jelent, hogy "izomrost fájdalom". A fájdalom elsősorban az izmokban és az inakban lép fel, mindig máshol, végül az egész testben. A fájdalom jelentkezik mozgás közben, de éjszaka is, megfosztva ezzel a beteget az alvás lehetőségétől. Olyan erős fájdalomról van szó, amely a beteget az őrületbe kergeti és depresszióssá teszi. Ugyanakkor az okokra sem a laboratóriumi eredmények, sem a röntgen leletek nem derítenek fényt.

 

Az orvosok még mindig nagyon keveset tudnak erről a betegségről. A páciensekkel éppen ezért nagyon gyakran előfordul, hogy csak szimulánsoknak tekintik őket. A fájdalomra való fokozott érzékenységüket nyafogásnak tartják, vagy a tüneteket a psziché számlájára írják, mivel a betegség nem ad jellegzetes labortüneteket.

 

A fibromyalgia diagnózisa végül nem is mindig állítható fel egyértelműen, ezt mindenképpen el kell mondani az orvosok mentségére. A betegségre jellemző tünetek mindegyike ugyanis más betegségnél is előfordulhat. Akár még egy sima náthával is összetéveszthető. A fibromyalgia nem ritkán más betegségek szövődményeként lép fel, például reumás artritisz, Lyme-kór, a pajzsmirigy alulműködése, pikkelysömör, vagy olyan bélbetegségek után, mint a Crohn-betegség vagy a colitis ulcerosa. Emiatt az újonnan jelentkező tünetek gyakran elkerülik az orvos figyelmét.

 

 

A bántalom nyomában

Csak egy évtizeddel ezelőtt dolgozták ki azt a diagnosztikai kritériumlistát, amely elősegíti a fibromyalgia felismerését. Az amerikai előírások szerint a páciensnek két kritériumnak kell megfelelnie:

 

Fájdalmai legalább három hónapja fennállnak. Széles körben elterjedt fájdalomról van szó, amely ugyanúgy érinti a gerincet, mint a kart vagy a lábat.

 

A testen található 18 meghatározott pont közül legalább 11 érzékelhetően fájdalommal reagál, ha 4 kp-dal megterhelik.

 

A betegség folyamatát fellobbanthatja például egy súlyos autóbaleset

 

Ezeket a szóban forgó pontokat angolul tenderpoints, azaz érzékeny pont néven emlegetik. Az ágyék, a váll és a nyak szirtterületén fordulnak elő, valamint a két karon és lábon (l. az ábrát is). Összehasonlításként kontroll pontokat is használnak, amelyeknél általában nem alakul ki a fibromyalgia.

 

A német szabályok ezeket a kritériumokat kibővítik. Eszerint német földön két fő- és két mellékkritérium létezik. Ennek megfelelően a fibromyalgia akkor áll fenn, ha vagy mindkét kritériumnak, vagy - kétséges esetekben - még egy mellékkritériumnak is megfelel a beteg.

 

Főkritériumok:

Legalább három hónapja fennálló fájdalom a háton és két másik testrészen (például a lábon vagy a karon).

 

24 érzékeny pont körül legalább 12-nél jelentkező fájdalom 4 kp-os nyomásra.

 

Mellékkritériumok:

A következő 14 panaszból legalább hét fennáll: hideg kéz, ujj, láb, lábujj vagy orrhegy. Szájszárazság, fokozott izzadás, keringési zavarok (szédülés, alacsony vérnyomás), kézremegés, alvászavarok, bélpanaszok, gombóc a torokban, légzési nehézségek, szívpanaszok, a bőr érzéketlensége vagy túlérzékenysége, húgyhólyag panaszok, fejfájás, migrén, depressziós hangulatok vagy egyéb lelki bajok.

 

A legtöbb fibromyalgiás betegnél túl alacsony a szerotonin koncentrációja. Ez azt jelenti, hogy a sejtek közötti ingerületátvitel nem működik megfelelően. Képünkön az agy egyik idegsejtjéről készült felvétel 

 

A fibromyalgia egyáltalán nem olyan ritka betegség, mint amilyennek gondolnánk, a fel nem ismert betegek aránya igen magas. A Német Fibromyalgia Egyesület adatai szerint a németeknek legalább 1,6 százaléka szenved ebben a bajban, és az érintettek 90 százaléka nő. A betegség többnyire a 35. életév után kezdődik, és a változás korát követően gyakoribbá válik. Ugyanakkor akár gyerekeket is érinthet. Egyértelmű kiváltó oka nincsen, nem létezik olyan baktérium vagy vírus, amely okozná. A viták szerint amilyen sokarcú maga a betegség, olyan sokféle kiváltója is lehet.

 

 

Helytelen tartás és fájdalomreakció

Az emberi testet eredetileg mozgásra teremtették, nem a számítógép vagy a tévé előtt való üldögélésre. Az ülés közben fellépő helytelen testtartásnak nem ritkán izomgörcs lesz a következménye. Ez megint csak helytelen tartáshoz vezet, és tévesen terheli az izmokat. A kezdet lehet autóbaleset után kialakuló trauma, műtét, nehéz terhesség - bármi, ami kibillenti egyensúlyából az eredetileg helyes testtartást.

 

Ennek eredményeként a központi idegrendszerhez a perifériákról folyamatosan károsodást jelző jelentések érkeznek, ami fájdalmat és eltorzult tartást eredményez. Ez csak még tovább rontja az izmok helyzetét, amíg végül teljesen alkalmatlanná nem válnak az ellazulásra.

 

 

A hosszú ideig tartó és merev ülés sok más egyéb tényező mellett szintén a fibromyalgia kiváltó okai közé számít. Ilyenkor ugyanis olyan tartós izomfeszültségek alakulnak k, amelyek végül súlyos fájdalomhoz vezethetnek

 

Ha az érzékeny idegek hosszabb időn át a károsodásról szóló jelentést adják tovább, akkor az izomzat fokozottan megfeszül és megrövidül, mivel állandó riadókészültségben áll (megnövekedett izomtónus). Sajnálatos módon ez ingerli az izmok érzékeny rostjait és a hozzájuk tartozó inakat, ami megint csak az izmok feszüléséhez vezet - ezt hívják ördögi körnek. A szakemberek így magyarázzák az izmok és az idegrendszer közötti összefüggést és a fibromyalgiára jellemző, mind hevesebb fájdalom rohamok kialakulását.

 

Rossz vérellátás és túl kevés szerotonin

Nem minden helytelen tartás és nem minden megváltozott izomtónus vezet automatikusan fibromyalgia kialakulásához. Ehhez további feltételeknek is teljesülniük kell, például az idegi ingerületvezetés zavarának. Az érintett páciensek vizsgálatakor fény derült arra, hogy idegvégződéseiknél csökkent a szerotonin koncentráció és megnövekedett a gyulladáskeltő anyagok szintje. Ez is hozzájárulhat a fokozott izomtónus kialakulásához. Ehhez jön még a szimpatikus idegrendszer alapvetően megnövekedett alapaktivitása, amely a paraszimpatikus idegrendszerrel együtt az akaratunktól függetlenül működő izomzat feszülés-ellazulás egyensúlyának megteremtéséért felelős.

 

 

Tenderpoints, azaz érzékeny pontok névre hallgatnak a testnek azok a pontjai, amelyek nehézzé teszik a beteg életét

 

A vegetatív idegrendszeren belül a szimpatikus az, amely a feszültséget kelti. Ha folyamatosan aktív, akkor például a bélizomzat nem képes elernyedni megfelelően, vagy ugyanez a helyzet azzal a sok kis apró izommal, amelyek a gerinc összetartásáért felelősek. A legtöbb fibromyalgiás betegnél ezen kívül vérellátási zavarokat is megállapítanak, ami azzal jár, hogy az idegek és az izmok nem jutnak megfelelő mennyiségű vérhez és oxigénhez. Ennek eredményeként az izomban salakanyagok maradnak vissza (például tejsav). Ez is megmagyarázhatja a jellegzetes izomfájdalmakat.

 

A bél sem működik már elég jól

A legtöbb fibromyalgia-páciensnél fennálló alacsony szerotoninszint további következményekkel is jár. Ez az idegi ingerületátvivő anyag normál esetben arról gondoskodik, hogy az idegpályákon zavartalan legyen az ingerületátvitel. Ugyanakkor az agy anyagcsere-folyamataiban is részt vesz, valamint az alvás, az emésztés és a vérellátás szabályozásában. Nem csoda, hogy sok érintett beteg emésztési panaszokkal is küzd: gyomorbántalmak, teltségérzet, puffadás, hasmenés vagy székrekedés, gyomorégés vagy végbél viszketés.

 

A szervezet a triptofán nevű aminosavból képezi a szerotonint, amely a bélben szívódik fel. Ha a bélfunkció zavart szenved, akkor nem szívódik fel elegendő triptofán, és ennek következtében nem képződik elég szerotonin.

 

 

A fájdalomemlékezet túlságosan jól működik

A fibromyalgiás betegeknél az idegek érzékeny rostjai érzékenyebbek, mint más embereknél. Ez azzal jár, hogy az illetők gyorsan heves fájdalommal reagálnak olyan ingerekre, mint a feszültség, hideg, nyomás vagy egyéb terhelés.

 

 

Bizonyos gyógyszerek is szóba jöhetnek, mint a fibromyalgia kiváltói, köztük például reuma- és maláriaellenes szerek

 

Ha a test észreveszi, hogy az eredetileg kiváltó okot jelentő tényező még nem múlt el, egyre érzékenyebben reagál a terhelésekre. Az idegek károsodást jelző receptorai nem nyugszanak meg, ha a test biokémiája elveszíti rendezettségét. Ha az anyagcsere számára hiányoznak fontos enzimek vagy ásványi anyagok, vagy ha a szervezetben éppen túl sok káros anyag van éppen, például gyulladás esetén, akkor áll fenn ez a helyzet.

 

Amikor a gyógyszerek beteggé tesznek

Az erőteljes izomfájdalmak és izomgyengeség, amely végül fibromyalgia kialakulásához is vezethet, felléphet bizonyos gyógyszerek mellékhatásaként is. Ilyen gyógyszerek lehetnek a következők: koleszterinszint-csökkentők, altatószerek, vízhajtók, asztmagyógyszerek, köszvényellenes szerek, vérzéscsökkentők, reumagyógyszerek. Ha valakinél a fibromyalgia tünetei jelentkeznek, a szóban forgó gyógyszereket - az orvossal való megbeszélés alapján - ajánlatos abbahagynia vagy más készítménnyel helyettesítenie.

 

Gyakran a psziché is szerepet játszik

Az izomfájdalomnak - hasonlóan a depresszióhoz - egészen más okai is lehetnek. Például traumatikus gyerekkori élmények, feldolgozatlan konfliktusok, káros környezeti hatások. Az összefüggést a hagyományos kínai orvoslás magyarázza meg, amely szerint a vesebántalmat ugyanúgy kiválthatja sokk vagy rendkívüli ijedtség, mint a folyamatos meghűlés. Ha a vese gyenge, a szervezet nem jut többé elegendő energiához, mert a vese fő energiaellátó szervünk. Ez hatással van a lépfunkcióra, így az izmok nem jutnak elegendő táplálékhoz. A hagyományos európai orvostudomány általában nem ismeri az ilyen összefüggéseket.

 

Hogyan indulhat el a gyógyulás folyamata?

Gyakorlatilag valamennyi fájdalomszindrómában szenvedő betegnél fennáll a szervezet túlsavasodása. Nem ritkán ez a panasz kialakulásának fő oka. A krónikus fájdalomhoz szinte elválaszthatatlanul hozzátartozik a kötőszövet elsavasodása. A metabolikus acidózis oka pedig a leggyakrabban az olyan élvezeti szerek fogyasztása, mint a kávé, a nikotin, az állai eredetű fehérje, az édesség és a szénsav. A savas közegben a sejtek a megszokottól eltérően reagálnak: sejthártyájuk megváltozik és fájdalomreceptoraik érzékennyé válnak. Ez pedig csökkenti a fájdalomküszöböt.

 

A szervezet megpróbálja megkötni a fölösleges savat, így a nagy inakban és szalagokban a savas anyagcsere termékei rakódnak le, így azok megkeményednek és rugalmatlanná válnak. Ez olyan fájdalmas mozgáskorlátozottsághoz vezet, amely végül krónikussá válik. Éppen ezért minden értelmes terápia a táplálkozás átállításával kezdődik. Elsőként is kerülni kell minden olyan ennivalót, ami további savakat juttat a szervezetbe, illetve azt nyák- és salakképződésre serkenti: cukor, kávé, hús, tejtermékek. Alapvetően olyasmit kell enni, ami a szervezetet lúgos kémhatású anyagokkal látja el, például krumplit és zöldségeket.

 

 

A fibromyalgia-páciensek kórtörténetében mindig előfordulnak fel nem dolgozott pszichikai problémák, például gyermekkori traumák

 

Kezdetben a szervezetet még tovább kell segíteni abban, hogy áthangolja a savas közeget. Léteznek olyan lúgos készítmények vagy bázikus sók, amelyek erre alkalmasak. Hatásosak a kivezető kúrák is, amelyhez feltétlenül szakember közreműködése szükséges. Kineziológiai teszteléssel jól meg lehet tudni, mire is van szüksége igazán az illetőnek: például chlorellaalgákra, korianderre, medvehagymára vagy inkább kombinációs homeopatikus szerekre.

 

Ha a szervezet szerencsésen megszabadult a fölösleges savaktól és mérgező anyagoktól, akkor a fájdalom lényegesen csökken, méghozzá elég gyorsan, az izmok mozgékonysága pedig szintén látványosan javul. A megfelelő táplálkozás jóvoltából számos fibromyalgiapáciensnek sikerült úrrá lenni a panaszain.

 

 

A kombinált terápia sikert hoz

Günther Enderlein professzor elmélete szerint a kórokozók gyakran nem a külvilágból támadnak ránk, hanem előformájukban a szervezetünkben élnek, és akkor válnak károssá, ha megváltozik az egészséges miliő, például az elsavasodás következtében. Ez világossá teszi, miért olyan fontos az egészséges sav-lúg egyensúly.

 

Enderlein professzor hipotéziséből egy további terápiás elmélet adódik. Nem kórokozó formájú baktérium- és víruselőformák adagolásával elérhető, hogy a megbetegedést kiváltó formáik visszafejlődjenek, és a szervezetet többé ne terheljék meg. Ez a folyamat a sötétmező-mikroszkópon kísérhető figyelemmel. Ebből a felismerésből kiindulva fejlesztette ki dr. Max Naber fájdalomszindrómás páciensei számára a maga kombinált terápiáját. Az izopatikus terápiához kiegészítésként még akupunktúrát ajánl, a táplálkozás átállítását, lúgos anyagokat, és szükség esetén vitaminok és ásványi anyagok adagolását, a hiányállapotok felszámolására. Tapasztalatai szerint ezzel a módszerrel néhány héten belül jelentős mértékben csökkenthető a fájdalomcsillapítók és pszichopharmatikumok dózisa.

 

 

Minden terápiánál ügyelni kell a sav-bázis egyensúly megteremtésére. Értékes lúgos anyagokhoz juthatunk hozzá például a krumpliból ésa zöldségekből

 

A szervezet tartós áthangolása azonban türelmet igényel, akár hónapokig is eltarthat. Mégsem szabad lebecsülni ennek a terápiának az előnyeit, például azt, hogy ambuláns formában végezhető. A hátránya, pontosabban a kihívást jelentő tulajdonsága abban rejlik, hogy a páciens jelentős mértékű közreműködésére van szükség hozzá.

 

 

A hagyományos kínai orvoslás szemszögéből végzett terápia

A hagyományos kínai orvoslás szemszögéből nézve a fibromyalgiát, abból lehet kiindulni, hogy zavart szenvedett a vesék, a lép és a máj energia-háztartása, így ezek többé nem képesek zavartalanul együttműködni. Ugyanakkor, mint már említettük, korábbi, súlyos sokkélmények is kiválthatják a vese gyengeségét. A terápia részeként figyelembe kell venni a szervezet teljes terhelését, például a nehéz fém- és toxinterhelést, az allergiákat, a fogak jelentette gócokat, a gombákat és parazitákat, az immungyengeséget, a pajzsmirigy csökkent működését, a premenstruációs szindrómát, a görcsöket, az alhasi bántalmakat és műtéteket, a nehéz szüléseket, vagy az olyan, kórokozó keltette megbetegedéseket, mint a herpesz vagy a Lyme-kór.

 

 

A chlorella-algákkal végzett kivezető kúra elősegíti az egészséges sav-bázis egyensúly megteremtését

 

A kezelésben különösen nagy hangsúlyt kap az akupunktúra, amely jelentősen csökkenti a fájdalomcsillapítók szükséges adagját. Ehhez jön még a savtalanítás és a méregtelenítés. A páciens közreműködésére itt is nagy mértékben szükség van, ehhez a terapeuta szolgálhat a megfelelő motiváció felkeltésével.

 

 

Mi segíthet még?

Neurálterápia

Neurálterápia esetén procaint vagy lidocaint injekcióznak be a fájdalom helyére, néha homeopatikus szer kíséretében. Ebben az esetben a fájdalmat a szervezet regulációs zavarának kifejezéseként fogják fel, amelynek eredete például egy fogászati góc lehet. Ha rövid időre megszakítjuk a kapcsolatot a góc és a fájdalmas terület között, a szervezetnek lehetősége nyílik arra, hogy be indítsa öngyógyító folyamatait. Az alapvető zavaró mezőt természetesen fel kell számolni.

 

A legtöbb páciens esetében a hő enyhülést hoz. Erre alkalmasak a meleg fürdők, az infralámpa, a meleg fangópakolás, valamint a Kneipp-kúra: először sokáig meleg vízzel tusolni, majd rövid ideig jéghideggel. Jó hatásúak a termál-fürdők, a szauna, a masszázs, a gyógyászati célú fürdők.

 

A hipertermia, a test túlhevítése is bevett módszer bizonyos klinikákon. Ilyenkor a fibromyalgia-páciens testét körülbelül egy fél órán át vízen átszűrt infravörös fénnyel melegítik, 2-3 fokkal megemelve testhőmérsékletét.

 

Enderlein professzor felismerései szerint erőteljes kimerültségnél az erythrociták fokozatosan hajlamosak az összetapadásra (balra), míg megfelelő kezelés után a vörösvértestek újra kerekek lesznek és szabadon mozognak

 

Hideg

Néha a hideg is segíthet, de inkább csak akkor, ha a fibromyalgiához gyulladásos folyamat is társul. Ilyenkor bizonyos idegvégződési pontokra, például a halántékon vagy a nyakszirten, lehet hideg pakolást tenni.

 

A fibromyalgia kezelésének egyik viszonylag új módszere a hidegkamra. Ilyenkor a páciens testét először infravörös kamrában felhevítik, majd öt percre a hidegkamrába kerül. A -60-110 fokos hirtelen hideg sokk normalizálja az izomfeszültséget, felszabadítja az idegi ingerület átvivő anyagokat, például a szerotonint, és csökkenti az idegpályák fájdalomvezető képességét. Így a fájdalomérzés lényegesen csökken. A fájdalomcsökkenés néhány órán át kitart, ezt az időt fellehet használni például pszichoterápiára. Hatheti hidegkamrás kezelést követően a betegek kétharmadának a korábbinál jóval kevesebb fájdalma van.

 

Mozgás

Ha a legkisebb mozdulat is fájdalommal jár, különösen nehéz feladat a kondíciót újra kifejleszteni. Holott éppen ez az, ami segíthetne, bizonyos izomcsoportok kímélése ugyanis más izmok túlterhelését eredményezi. Mindenki megtalálhatja a számára örömet adó mozgásformát, legyen az tempós séta, biciklizés, úszás vagy vízi gimnasztika. A rendszeresség meghozza a sikert, az adag fokozatosan emelhető.

 

Jó eredményt hozhat a Felden krais-módszer, a jóga vagy a csi-kung. Ha a fájdalom túl erős, a mozgást átmenetileg abba lehet hagyni, vagy csak képzeletben elvégezni.

 

 

Gyakorlati tanácsok a mindennapi élethez

Használjunk melegítő hatású krémeket, balzsamokat! Különösen jó a kapszaicin tartalmú készítmény, de ne alkalmazzuk túl hosszú időn át.

 

A halántékot borsmentaolajjal dörzsölhetjük be, ez valósággal csodát tesz fej- és nyakszirt fájdalom esetén.

 

Az ödéma ellen alkalmazott nyirokdrenázs segít a szervezetnek megszabadulni a fölösleges víztől és salakanyagoktól.

 

Szedjünk B-vitamin-komplexet, C- és E-vitamint, béta-karotint és szelént.

 

A gimnasztikai labdán való üldögélés edzi a gerinc izmait.

 

 

A fitneszlabdán való üldögélés kíméletes módon javítja a mozgékonyságot

 

Csökken a fájó izmokra nehezedő teher, ha puhább matracon alszunk. A legjobb az a matrac, amely speciális habbal van töltve, és amelybe a test finoman belesüpped.

 

Masszázs, fizioterápia, oszteopátia

A finom mozdulatokkal végzett kíméletes masszázs általában kellemes a betegek számára. A fizioterápia során elsősorban az ízületi blokkokat és az izmok megrövidülését próbálják meg felszámolni. Itt is fontos figyelembe venni a páciens egyéni fájdalomküszöbét. Az oszteopátia különféle manuális technikák alkalmazásával serkenti a szervezet öngyógyító erejét.

 

Elektro- és mágnesesmező-terápia

A fibromyalgia-páciensek általában fájdalomcsillapító hatásúként élik meg az ultrahangos kezeléseket, de van, akinél csak romlik a helyzet. Általában ajánlható az elektroterápia, alacsony, közepes és magas frekvenciával egyaránt. A Deny-féle pneumatikus pulzáló terápia ritmikus hullámokkal dolgozik, és a köpölyözésre emlékeztet. A például a hátra helyezett nagy szívópumpákon át érkező ritmikus pulzálás elsősorban a mélyebben fekvő szöveti részeket éri el és stimulálja. Hatására javul a vér- és nyirokkeringés, fokozódik a méregtelenítés és a szöveti salakanyagok kiürülése. Pozitív eredményeket hozhat a szervezet öngyógyító folyamatait serkentő pulzáló mágnesesmező-terápia is.

 

Lazító tréning

Az izmok és a psziché számára egyaránt fontos megtanulni, hogyan is kell lazítani. Erre számtalan módszer létezik: a Jacobson-féle progresszív izomrelaxáció, az autogén tréning, a légzéstréning, a meditáció, a lazítótréning, az imagináció, a csi-kung.

 

Pszichoterápia

A fibromyalgiás beteg súlyos helyzetben van, hiszen állandó fájdalmak gyötrik, és a környezet sem nagyon érti meg. Nem csoda, hogy lelki segítségre szorul. Ez lehet önsegítő csoport, művészet- vagy zeneterápia, vagy valamilyen pszichoterápia.

 

A magatartás-terápia például abban segíthet, hogy az illető másképpen álljon hozzá saját korlátozott mozgékonyságához, a fájdalmaihoz és mások meg nem értéséhez. A beszélgetésterápia feltárhatja, hol rejlenek az illető tartalékai, hogyan találhat rá az egészséghez vezető útra. A bioenergetikai terápiák a testemlékezetre támaszkodnak, és kiválóan alkalmasak a traumatikus élmények feldolgozására.

 

Betegoktatás

Ennek során az érintettek orvos vagy terapeuta vezetésével kiscsoportos foglalkozás keretében kapnak felvilágosítást a betegségükről, a fájdalom keletkezésének okairól, illetve a terápiás lehetőségekről. Ezenkívül fejlesztik a betegség kezelésére alkalmas képességeiket, egyénre szabottan.

 

Rehabilitáció

Érdemes kipróbálni egy reumatológiai klinikát, amely sokféle terápiás lehetőséget kínál, főként akkor, ha a fibromyalgia súlyos formájáról van szó, de frissen diagnosztizált betegeknél is. Célszerű olyan intézményt keresni, amely célzottan foglalkozik fibromyalgiás betegekkel. Az orvos kiválasztásánál fontos szempont, kiben bízunk meg. A fibromyalgia ugyanis tipikusan olyan betegség, amelynél a személyre szabott terápia hozza meg a várt eredményt, főként akkor, ha a beteg is együtt működik, és a terápia serkenti szervezetének öngyógyító erejét.

 

 

A „koplalás" megszabadít a fájdalomtól

Vannak olyan reumatikus fájdalmak, amelyeken nem segítenek a gyógyszerek, az injekciók, sőt mivel melegre fokozódnak, ezért iszapfürdő és hasonló jellegű kezelések nem jöhetnek számításba. A szervezet kiürítése és a koplalás azonban segítheti a gyógyulási folyamatot.

 

Németországban gyakori az olyan kombinált kezelés, melynek során zöldségszafttal, zöldséglevessel, fűszeres teával, mézzel táplálkoznak a betegek, valamint intenzív kiürítési programon vesznek részt. E program különböző kezelési eljárásokból tevődik össze: bélmosás kamillás vízzel, szaunaterápia, Breuss-masszázs, Dorn- terápia. Ezen túl Kneipp-féle gyógynövényfürdőt, ülőfürdőt, ún. „váltó karfürdőt" is beiktatnak. A fenti terápiaprogramot kitartás- és mozgástréning, terheléses kerékpározás, nordic walking és úszás egészítik ki.

 

A betegek állítása szerint már hat nap elteltével fájdalmaik mintegy 80%-kal enyhültek. A koplalási idő alatt testsúlyuk eléri az ideális szintet. A fájdalmakkal oly hosszú ideig együtt élő, pszichésen is meggyötört emberek a hathetes terápia végeztével csodálatra méltó eredményt könyvelhetnek el.

- dr. ki -
XII. évfolyam 2. szám

Címkék: fájdalom, fibromyalgia, hko

Aktuális lapszámunk:
2020. szeptember

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.