Betegségek A-tól Z-ig

Fogyjunk halolajjal

    A halolajakról, illetve az omega-3 zsírsavakról rengeteget írtak az elmúlt évtizedekben, kiemelve számos betegség, többek között az érelmeszesedés, a demencia, a rák és az idült gyulladásos megbetegedések kezelésében és megelőzésében játszott fontos szerepét. Sokan hízástól tartanak az állandóan nagy dózisban szedett halolaj miatt, ám kiderült, hogy ennek épp az ellenkezője igaz.


     

    Egy gramm zsír 9,3 kcal (38,9 kJ) energiát tartalmaz, legyen szó margarinról, vajról, napraforgóolajról vagy halolajról. Napi 6 gramm halolajjal – ez a legtöbb felnőtt ember számára ajánlott dózis – évente több mint két kiló, tíz év alatt több mint 20 kg zsiradékot fogyasztunk el. Hogy mégis testsúlycsökkenés következhet be, abban a főszerepet a barna zsírsejtek játsszák. Sokáig úgy tudtuk, hogy csak a csecsemők és néhány rágcsáló szervezetében található ún. barna zsírszövet. Ennek az az érdekessége, hogy az ezt alkotó zsírsejtek képesek elégetni a zsírokat, pontosabban a zsírsavakat. E folyamat során hő keletkezik. A kihűléstől fenyegetett csecsemők, illetve kis testű rágcsálók esetében ez a testmozgástól függetlenül zajló hőképződés létfontosságú.

     

    A cikk folytatását a Természetgyógyász Magazin márciusi lapszámában olvashatják!

     

    -vörös-
    XXIII. évfolyam 3. szám

      Aktuális lapszámunk:
      2019. december

      A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.