Betegségek A-tól Z-ig

Fűben-fában allergia?!

A természetgyógyász tapasztalatai

Ki-ki döntse el, hogy melyik a helyes megközelítés. Magam is több mint 40 évig erősen allergiás voltam. Az orvostudomány számtalan praktikáját kipróbálták rajtam, de ha nem álltam volna én a küzdőtérre, ma is beteg lennék. Csakhogy mára nyoma sincs a volt állapotnak.


Az immunrendszer későbbi érettségét alapvetően meghatározza az anyatejes időszak hossza, valamint az, hogy a különféle betegségeket a szervezet általában gyógyszerek nélkül küzdi-e le. A műtejek és az antibiotikumok pont ennek az ellenkezőjét, az immunrendszer éretlenségét idézik elő

 

Az allergia a szervezet célt tévesztett, túlzott válaszreakcióinak összessége. Valamikor évtizedekkel ezelőtt majdnem minden városi gyermeknek volt falusi nagymamája vagy rokona, s a gyermek az egész nyarat ott töltötte. Mezítláb, kopaszon, napon, esőben, szélben. Ettük a mosatlan gyümölcsöt, a földből a zöldséget, ittuk a tehéntejet, tele voltunk mikrosérülések tömegével testszerte.

 

Megcsapott a csalán, ettük nyersen az akácvirágot, csípett a méh, a darázs, a szúnyog, a bolha, csipegettük a különféle mezei gyógynövényeket. Fürödtünk a helybeli tóban, patakban, még ittunk is belőle… Immuntréning volt ez a javából, de nem volt szennyezett a környezet. Maga az élet is nyugodt volt, testi és lelki terhek tömege nem nyomott annyira, mint most.

 

Ha mindezeket most szeretnénk csinálni, igencsak nagy bajban lennénk. Nincs az a tiszta környezet, amihez az emberi szervezet törzsfejlődése alatt hozzászokott. A természetes harmónia helyett természetellenes diszharmónia van. Levegőben, vízben, élelmiszerekben, kozmetikumokban, ruhák, alsóneműk szöveteiben, háztartási vegyszerekben, a rengeteg gyógyszerben, szagosítókban, illatosítókban, lakkokban, festékekben, s ki tudja, még hány helyen százezernyi vegyszerrel vagyunk kapcsolatban.

 

Ezek állandóan irritálják, áthangolják a szervezet válaszadó képességét, nem csoda, hogy ezek után a természet jeleire van nem kívánatos reakciók sokasága.

 

A nyálkahártya élénken válaszol a helyzetre, mégpedig gyulladásos formában.

 

Begyullad a szemünkben a kötőhártya, és úgy viszket, hogy a szemünket szinte kivakarjuk a helyéből. Ugyanez van az orrnyálkahártyával, a szájüreg, a garat, a gége, a teljes légzőapparátus, de a belek nyálkahártyájával is. Az enyhe tüsszögéstől a fuldoklásig, az enyhe rosszulléttől a magas lázig minden előfordulhat.

 

Első tehát tisztázni, hogy allergiáról vagy egyéb gyulladásos betegségről van-e szó. Ez minden esetben a szakorvos, a háziorvos feladata. Segít a diagnosztizálásban az, hogy az allergia antibiotikumra nem válaszol, de antihisztaminokra igen. Ha átmenetileg kikerülünk az allergiás környezetből, a tünetek csökkennek, ha visszakerülünk, újra előjönnek. Ha figyeljük a hónapok változását, akkor kiderülhet, hogy mire vagyunk érzékenyek. Február végén, március elején jönnek a barkás virágzatúak pollenjei, majd júniusig a pázsitfűfélék, s ezt követik egészen ősz végéig a gyomok, például üröm, csalán, parlagfű. A gombák spórája eső után jelentős. De allergizálhat a házi por is, ez az atkák ürüléke.

 

Fulladásos rohamnál segít a sós szódabikarbónás inhalálás

 

Ahol a szülők, nagyszülők allergiások, nagyobb a valószínűsége, hogy a gyermekek is öröklik a hajlamot. Kialakulhat az allergia egy hirtelen erős lelki traumára vagy egyéb tartós stresszes állapotra. Általában az okok összeadódnak, és igen nehéz azokat szétválasztani.

 

Ha megvan a diagnózis, első teendőnk a környezettudatos magatartás. Ez alatt az értendő, hogy vezetni kell egy naplót, s abban gondosan feljegyezni mindent, ami allergizál. Az emlékezet felejt, arra nem lehet és nem szabad hagyatkozni! Mit ettünk, mit ittunk, mely hónap van, mi virágzik, esett az eső vagy nem, volt-e front, ha volt, akkor az hideg- vagy melegfront volt-e, milyen vegyszerekkel találkoztunk, milyenek voltak a válaszreakcióink, székletünk, közérzetünk stb. Így szép lassan kialakul az a rendszer, amit illő kerülni és az, amiben biztonságunk van. Ez már önmagában erős lelki segítség is, mert megszűnik a bizonytalanságérzet.

 

Aztán gyakran porszívózzunk, de ablakot csak akkor nyissunk, amikor a levegőben minimális az allergizáló anyag. Csak akkor aludjunk nyitott ablaknál, ha nincs allergizáló por a levegőben. Amikor hazaértünk és szükséges, röviden zuhanyozzunk. Ruháinkat, bútorainkat csak akkor vigyük ki a szabadba, amikor számunkra is semleges a környezet. Főleg a hálószobából távolítsunk el mindent, aminek nem sima a felülete, mert az porfogó is lehet, lefekvés előtt nedves ruhával törüljünk port. Vizsgáljuk meg a szőnyegpadlót, s ha mód van rá, inkább parkettát alkalmazzunk. Ha mégis ki kell mennünk, hordjunk hosszú ujjú inget, sapkát, hosszú nadrágot, kerüljük a mezítláb járást, és ha kell, tegyünk nedves maszkot orrunk, szájunk elé.

 

A szobából kimenet hideg vízzel gargarizáljunk, főleg télen, míg pollenes időben az orrunk nyílásait kenjük be valamilyen semleges krémmel. Már a pollen megérkezése előtt kezdjük el a tüdőnk erősítését légzőgyakorlatokkal. Ezek a hiteles jógakönyvekben megtalálhatóak.

 

Az orrnyálkahártya tartós gyógyszeres kiszárításától óvakodjunk, mert a szaglóhám is sorvadhat. Inkább 1%-os tengeri sós vízzel öblögessünk, s ha szükséges, leheletnyi máriatövismag-olajjal is jobbíthatjuk orrunk nyálkahártyáit. Javítja a tüdő működését az alábbi teakeverék is, de mielőtt ezt összekeverjük, alkotórészenként előbb végezzünk bőrpróbát, s amelyik zavart kelt, azt ki kell hagyni.

 

Martilapu, tüdőfű, ökörfarkkóró, lándzsás útifű, ibolyagyökér, háromszínű ibolyagyökér, kankalingyökér, szappanfűgyökér, bodzavirág, izlandi zuzmó.

 

Ez az 1:1 arányú keverék csak serdülőkor után alkalmazható, korábban nem!

 

Minden fél liter vízhez egy lapos evőkanállal tegyünk a keverékből, pár órát állni hagyjuk, majd fedő alatt maximum 70 C-fokos vízben pár pillanatig főzzük, hagyjuk hűlni, majd elkortyoljuk.

 

Fulladásos rohamnál segít a sós szódabikarbónás inhalálás. Jól használható módszer a tüdő tisztítására - még gyermekeknél is - a zümmögés. Ezt magunknak úgy végezzük, hogy ülő helyzetben jobb kezünkkel lazán ütögetjük a szegycsont tájékát, és az általunk kiadható legmélyebb hangon elkezdjük folyamatosan emelni a hangot, a kiadható legmagasabbig, majd oda-vissza szükség szerint.

 

Megtaláljuk azt a helyzetet, amikor a mellkas berezonál, s ekkor rengeteg váladék oldódik. Ezt rögtön ki kell köhögni, akár akarjuk, akár nem.

 

Ugyanez kisgyermeknél úgy történik, hogy tölcsért csinálunk a kezünkből, és a gyermek hátának, mellkasának teljes területét mi zümmögjük. Figyeljük a válaszokat, s azt a hangot tartjuk ki, illetve térünk vissza oda, ahol a köhögés megindul.

 

Ezzel is óvatosnak kell lennünk, egyszerre sok terhet ebből sem lehet a gyermekre rakni. Inkább többször ismételjünk, szükség szerint.

 

Biztosítsunk nyugodt, szerető légkört, a lelki stabilitás sokat segít.

 

Ha gyermekkorban nem oldódik meg a helyzet, később asztmává romolhat, ami kilégzési hörgőgörcs, ez tovább romolhat tüdőtágulattá, s ha ez a két állapot együtt van, az már a COPD - ennek a kezelése igen megterhelő mind a szakorvosnak, mind a betegnek.

 

Az élelmiszerek használatánál igen óvatosan járjunk el. A kenyértartót ne tartsuk zárva, mert igen könnyen penészedik minden kenyér és péksütemény.

 

Az ételallergia az idők folyamán változhat

 

A hűtőszekrényben, kamrában patikai tisztaságnak kell lennie. A romló, lejárt élelmiszereket ki kell dobni. Régi mániám, hogy minden étkezés után azonnal le kell csapatni az edényt forró vízzel, a mosogatással sem szabad késlekedni. Az egyszer megfőzött ételt nem tanácsos hűtőbe eltéve újra melegíteni, mert abban a kórokozók elszaporodtak. Ha mégis elkerülhetetlen, akkor újra fel kell forralni. Ekkor azonban a tápértéke csökken jelentősen.

 

Az étrendből törölni kell mindent, ami könnyen erjedhet, tehát a fehér lisztes termékeket, pékárut, süteményeket, még a mézet, cukros lekvárokat is, valamint minden állati fehérjét, leginkább a tejet, sajtot, tejtermékeket. Figyelni kell a málnát, szamócát, mert ez is allergizálhat. Külön figyelni kell az úgynevezett keresztallergiás formákat.

 

Az állati termékek közül van, aki a halra, tengeri élőlényekre is allergiás, van, aki a tojásra is. Ki kell tapasztalni és írni a naplóba. Az ételallergia az idők folytán változhat.

 

A teljes őrlésű gabonák komplex B-vitamin- és élelmirost-tartalma jobbítja az állapotot, de itt is előzetes allergiapróbát kell végezni. Figyelni kell a tejcukor-, tejfehérje-, gabonafehérje- érzékenységre is.

 

A pollenes időben fontos a nyálkahártya állapotának javítása. Ez főleg a béta-karotin-tartalmú élelmiszerek fogyasztásával oldható meg. Ezek a sárga, narancssárga, piros zöldségek, gyümölcsök.

 

A lila zöldségek, gyümölcsök (kivéve a málna és szamóca) a hajszáleres keringést és a szabadgyök-fogást jobbítják, de minden zöldséggel, gyümölcscsel előbb bőrpróbát kell végezni. A kicsorduló növényi nedvet a csukló belső felületébe dörgölve megállapíthatjuk, hogy van-e allergiás reakció. Ezt mindig ajánlatos elvégezni. Azért kell minden tételt ellenőrizni, mert nem tudni, milyen vegyszer vagy más anyag terheli.

Béky László
XV. évfolyam 4. szám

Címkék: allergia, öngyógyítás

Aktuális lapszámunk:
2020. november

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.