Betegségek A-tól Z-ig

Fülfájás úszás után

A külső hallójárat gyulladásai

  Viszketés, pirosodás vagy heves fülfájás: a külső hallójárat gyulladása többnyire ilyen tünetekkel jár. Normális esetben ennek kialakulásától a fülzsír óv meg, az úszás azonban, főként ha klóros vízben történik, tönkreteheti ezt a védőfilmet, és ezzel megtelepedhetnek a hallójáratban a kórokozók. A következmény: általában erős fájdalmakkal járó fertőzés. De előfordulhat az is, hogy a fülpucoló pálcikával végzett fültisztítás váltja ki a bajt, ezért erről mondjunk le inkább! A fül ugyanis önmagát tisztítja meg.  


   

  A fül-orr-gégészek főleg nyáron találkoznak sok, külső hallójárat-gyulladásban (otitis externa) szenvedő beteggel. Az ok a legtöbb esetben a medencében való úszás, de vannak olyan üdülőterületek (például a Kanári-szigetek vagy Mallorca), ahol igen gyakori ez a megbetegedés.

   

  Az úgynevezett „úszófül” hirtelen, és jellemzően csak az egyik oldalon lép fel. A hallójárat megduzzad, a beteg alig hall. Mivel a hallójárat rendkívül érzékeny, a fájdalom nagyon heves lehet. Olykor gennyedzés is előfordul, míg az enyhébb formák csak viszketéssel jelentkeznek.

   

  A fő ok a fertőtlenített víz. Jó időben a medencék vizében extrém magas a kórokozók aránya, aki csak egyszer is látott ilyen vízből vett mintát mikroszkóp alatt, soha többet nem hajlandó uszodába menni. Ha a hallójáratban akár csak a legkisebb sérülés is előfordul, a kórokozók behatolnak a bőrbe, és kialakul a gyulladás.

   

  Negatív hatást fejtenek ki a szárító hatású, erőteljes fertőtlenítőszerek, mint amilyen a klór, főleg fedett uszodákban. Ha a strandon heverünk, homokszemek is kerülhetnek a fülünkbe. A hallójáratot védelmező fülzsír a víz hatására felhígul, és egyfelől hallászavarhoz vezet, másfelől előkészíti az utat a gyulladás előtt. Ha valaki krónikus bőrbetegségben szenved, mint amilyen például a neurodermatitisz vagy a pikkelysömör, akkor a fülében általában eleve száraz a bőr, és emiatt hajlamos a gyulladásra. A diabétesz, a szappan- vagy hajspray-allergia vagy a hallókészülék használata szintén megnöveli a fertőzés veszélyét.

   

  A gyulladást a fülcimpa bizsergése jelzi

  A beteg maga is észreveszi, ha a hallójárata megduzzadt, genny folyik belőle, vagy a szóban forgó fülére nem hall. Ha megnyomjuk a fül előtti porcot (tragus), vagy meghúzzuk a fülcimpát, a fül fájni kezd. Gyakran a fájdalommal egyidejűleg furunkulus is kialakul a hallójáratban, ami különösen erős fájdalmat okoz.

   

  Vannak további olyan betegségek, amelyek hasonló tüneteket okoznak. Idetartozik például a középfülgyulladás, amely azonban inkább gyerekeknél fordul elő, felnőtteknél ritkán jelentkezik. A szakember azonban könnyen megkülönbözteti a középfülgyulladást a külső hallójárat-gyulladásától: előbbi esetében ugyanis a hallójárat nem duzzad meg, a fájdalom kevésbé kifejezett, viszont gyakrabban lép fel láz. Olykor előfordulhat az is, hogy a fülből vér szivárog, elsősorban vírus okozta hallójárat-gyulladásnál. Általában itt is kifejezett hallászavar figyelhető meg.

   

  A hagyományos orvoslás a külső hallójárat gyulladása esetén erős fájdalomcsillapítókat javasol, például diclofenacot. Az aszpirin és hasonló szerek ilyenkor már nem elegendőek. Ezen kívül létezik többféle antibiotikumos fülcsepp is, amely felveszi a harcot a fülben megtelepedett baktériumokkal. Ámde nemritkán a hagyományos orvoslás sem javasol antibiotikumot, bár sok déli országban még mindig ez az előírás.

   

  A helyi antibiotikumokkal végzett ilyen jellegű kezelés azonban mindig problematikus. Először is a kórokozók rezisztenssé válthatnak az antibiotikumra. Másodszor nagyon sok páciens allergiával reagál a fülcseppek bizonyos összetevőire, és emiatt a hallójárat-gyulladás krónikussá válhat. Ha dobhártyasérülés áll fenn, a cseppek bejuthatnak a belső fülbe, és ott súlyos károkat okozhatnak, amelyek végül akár még süketséget is előidézhetnek. Tanácsosabb tehát a hallójáratot operációs mikroszkóp alatt leszívni és kitisztítani. Ha sikerül eltávolítani a gennyet és a felduzzadt fülzsírt, a fül nyugodtan meggyógyulhat.

   

  A szakorvos által végzett fültisztítás után a fül meggyógyulhat

  Ha nyaralóhelyen vagyunk, süttessük a gyulladt fülünket a nappal! Ez jelentősen javítja a tüneteket. Nyugodtan kipróbálhatjuk a hidrogénperoxid-fülcseppet is (H2O2 3% 20 ml pipettával, 3x1/2 pipettával csöpögtessünk naponta a fülünkbe). Hatására enyhe hab képződik a fülben, amely elpusztítja a baktériumokat és a fül meggyógyul. A körömvirág-tinktúra is jó hatású (Calendulatinktúra 20 ml pipettával, 3x1/2 csepp naponta a fülbe csöpögtetve). Az alkohol fertőtleníti a fület, a körömvirág pedig gondoskodik arról, hogy a gyulladás lassan meggyógyuljon. A fülcseppet enyhén melegítsük fel a kezünkben vagy a zsebünkben, mielőtt a fülünkbe csöpögtetjük.

   

  Nagyon erős fülfájás esetén procain injekciózható a fül mögötti csontba. Ez viszonylag gyorsan enyhíti a fájdalmat, és elősegíti a gyógyulást. Hasonlóképpen lehetséges a különböző pontokat kezelő akupunktúra. A homeopátia fegyvertárából kezdődő hallójárat-gyulladásnál bevált a Dulcamara D6 (kétóránként 55 golyó). A Dulcamara jól hat azokra a betegségekre, amelyek a víz hatására alakultak ki.

   

  Akinél rendszeresen fellép ez az „úszófül”, annak tanácsos megelőző intézkedéseket tennie. Nyaralás előtt menjen el a fülorvoshoz, és kérje a füle kitisztítását, főleg akkor, ha a fülében hajlamos fokozott meny­nyiségű fülzsír termelődni. A gyulladás megelőzhető a már említett Dulcamara segítségével: úszás előtt és után 5 golyócska. Fürdés előtt csöpögtethetünk a fülünkbe körömvirág-tinktúrát vagy olívaolajat is. Gyakran az is segít, ha fürdés után kitusoljuk és hajszárítóval jól kiszárítjuk a fülünket.

   

   

  Optimális fülhigiénia: ne használjunk fültisztító pálcikát!

  Semmi esetre ne nyúljunk a fülünkbe fültisztító pálcikával! Ez ugyanis még mélyebbre nyomja a fülzsírt, ingerli a hallójárat felületét, és ott olyan apró sérüléseket idézhet elő, amelyek megint csak elősegítik a gyulladás kialakulását. Még a dobhártya sérülése is bekövetkezhet. Bár sokan használnak ilyen pálcikát, fennáll a veszélye annak, hogy előbb-utóbb a fülorvosnál kötnek ki.

   

  Az optimális fülhigiénia lényege az, hogy nem csinálunk semmit. A fület se ne pucoljuk, se ne öblítsük ki rendszeresen. Hasonlóképpen a sampon és a szappan sem való a hallójáratba. Normális esetben a fül önmagától tisztul meg. A fülbetegségek kialakulásának főként a kiszáradás kedvez. Éppen ezért tanácsos ügyelni a megfelelő mennyiségű folyadék fogyasztására, és előnyben részesíteni a vizet.

  -emel-
  XIII. évfolyam 9. szám

  Címkék: fülfájás, külső hallójárat gyulladás

   Aktuális lapszámunk:
   2020. április

   A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.