Betegségek A-tól Z-ig

Gazdaszervezete vagyunk mikroorganizmusok milliárdjainak

Interjú dr. Schwab Richárd innovatív orvossal, a DiaVitas Program alapítójával

  Amikor meghatározták a szervezetünkben lakozó mikrobiom genetikai összetételét, még csak a téma szakértői sejtették, hogy megtalálták a hosszú és egészséges élet titkát. Ahhoz azonban, hogy ez a tudás mindennapjaink részévé váljon, még hosszú az út. Ezzel a klinikai kihívással foglalkozik egy magyar egészségügyi vállalkozás orvos-alapítója, aki itthon akar boldogulni, Magyarországról dolgozik nemzetközi együttműködésben. Dr. Schwab Richárd szerint mindaz, amit megtudtunk a bélrendszerünkben lakozó végtelenül gazdag élővilágról, igazol számos népi és természetes gyógymódot.


   

  – Meghallgattam több előadását az interneten, és amikor idefelé jöttem, arra gondoltam: csak rám néz, és máris nem a vesémbe, de a beleimbe lát: rögtön tudni fogja, hogy nincs egyensúlyban a bélflórám, hiszen túlsúlyos vagyok. Tényleg ennyire egyszerű?

   

  – Egyszerű, de nem ennyire. A túlsúlynak számos oka lehet, a diagnózis felállítása célzott vizsgálatokat igényel, ahogyan a megoldásnak is egyénre szabottnak kell lennie. De ha helyesen táplálkozik, sportol, nincs egyéb orvosi magyarázata a túlsúlynak, mégsem tud lefogyni, akkor igen valószínű, hogy a bélflóra összetétele a magyarázat, és a megoldás is adott. Az ötven éven felüliek krónikus betegségei: a cukorbetegség, a magas vérnyomás, az elhízás, az ízületi gyulladás mintegy 70 százaléka – a mai becslések szerint – a mikrobiom állapotára, egyensúlyának a hiányára, a bélbaktériumok fajtáinak és számának drasztikus csökkenésére vezethető vissza. Annak a felfedezése, hogy több ezer faj élőhelye vagyunk, és ezek genetikai meghatározása, annak a felismerése, hogy a mikrobák egyensúlya határozza meg az egészségi állapotunkat, legalább akkora áttörés az orvostudományban, mint a fertőző betegségek legyőzése vagy a penicillin feltalálása. Ahogyan a fertőző betegségek elleni küzdelem körülbelül 45 évről 80 évre emelte a születéskor várható életkort a fejlett nyugati társadalmakban, úgy a mikrobiom egyensúlyának helyreállítása következtében ez 100-120 évre tolódhat ki, és ami a fő: egy jó életminőség mellett.

   

  A cikk folytatását a Természetgyógyász Magazin áprilisi lapszámában olvashatják!

   

  Zimber Szilvia
  XXIII. évfolyam 4. szám

   Aktuális lapszámunk:
   2020. augusztus

   A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.