Betegségek A-tól Z-ig

Gerincferdülés

Így lesz egyenes a hát

  A szkoliózis, azaz a gerincferdülés kezdetben nem okoz panaszokat. Ahogyan azonban múlnak az évek, gyakran idéz elő fájdalmat. A szkoliózis ezen kívül a mozgás beszűküléséhez vezet, bizonyos esetekben pedig negatívan befolyásolja különféle szervek működését. A gerinc görbületét a ferdén álló medence okozza, ez pedig az esetek többségében korrigálható.


  Ha a beteg olyan panaszokkal fordul orvoshoz, mint isiász, porckorongsérv, a láb bénulása, akkor általában műtétet javasolnak neki. Holott léteznek alternatív megoldások: a fájdalom gyógyszer helyett elmulasztható akupunktúrával, a Dorn-féle terápia pedig a szóban forgó terület lényeges ellazulását eredményezi.

   

  Szkoliózis alatt a gerinc oldalirányú görbületét értik, amely az egyes csigolyák elhajlásával jár. Emiatt az egyébként előregörbülő gerinc oldalra is elhajol, ami miatt a mellkas magasságában a csigolyák az ellenkező irányba fordulnak, és a különösen érzékeny nyaki részen is elmozdulnak. Ezen túlmenően nemritkán maga az egész gerinc is eltekeredik, ezért púp alakul ki. Mindez végzetes következményekkel járhat, amelyek messze túlmutatnak az ortopédiai panaszokon: a légzés beszűkülése, szédülés, váll-kar szindróma, szívritmuszavarok egyaránt kialakulhatnak.

   

   

  Ferde medence: időnként a két láb nem egyforma hosszú

  A nyaki csigolyák hibás állása miatt nemcsak a fej mozgása szűkül be, hanem a fej területén az idegek és az erek működése is korlátozódik. Ez többek között migrént és fejfájást idézhet elő, illetve egy sor további panaszt: koncentrációs problémákat, nagyothallást, látásgyengeséget, tinnitust, a háromosztatú ideg neuralgiáját. Ha a 7. nyakcsigolya áll ferdén, akkor előfordulhat a pajzsmirigy zavara is. Éppen ezért pajzsmirigy túl- vagy alulműködés esetén, illetve pajzsmirigygyulladásnál is mindenképpen meg kell vizsgálni ezt a csigolyát. Ily módon ugyanis előfordulhat, hogy csökkenthető a gyógyszeradag, vagy teljesen le is állítható.

   

  A gerincferdülést tehát minél hamarabb korrigálni kell. A tapasztalatok szerint a probléma hátterében az esetek túlnyomó részében a ferdén álló medence áll. Ha a két láb hossza eltérő, többnyire blokkolódik a keresztcsont és a csípőcsont közötti ízület, emiatt isiász és térdfájdalom alakul ki. A természet azonban ritkán adományoz valakinek eltérő hosszúságú végtagokat, és a gyakran megállapított ferde medence oka általában a csípőlapát elfordulása, ami a keresztcsípőcsonti ízület blokádját eredményezi. És éppen itt rejlik a kezelés esélye. Ha ugyanis sikerül kiigazítani a medencét, az addig elgörbülten álló gerinc magától visszakerül fiziológiailag helyes helyzetébe.

   

   

  A ferde medencét Dorn-féle terápiával lehet korrigálni

  Ha a ferde medencét vagy a két láb eltérő hosszát diagnosztizálják, az ortopéd orvos általában cipőemelőt rendel a feltételezetten rövidebb lábra, hogy a medencét megemelje. Ezzel általában csak a tünetet sikerül kezelni, az okot nem szüntetik meg. Ezzel szemben a Dorn-féle terápia során a szakember először a medence állását vizsgálja meg, és gyengéd nyomásokkal, a páciens lábmozgásának ritmusában korrigálja az elcsavarodott oldalt. Ezt követően olyan gyakorlatokat végeztet a pácienssel, amelyek alapján megnyilvánul a mozgás korlátozottsága. A test elvégre már hosszú évek óta hozzászokott a helytelen tartáshoz, és az izmok, az idegek és a szalagok ehhez a tartáshoz fognak visszatérni. Ez ellen a folyamat ellen lehet küzdeni különféle gyakorlatokkal.

   

  Mellékhatás: eltűnik az isiász és a térdfájdalom

  A Dorn-féle terápia eredményeként megszűnik a csípő- és a keresztcsont közötti ízület blokádja, és ezzel eltűnik az isiász és a térdfájdalom. Hasonlóképpen javul a ferdén álló medence miatt kialakult csípőarthrosis állapota is. Ezenkívül ellazul a gerinc ágyéki területe is, és ezzel megelőzhető a porckorongsérv kialakulása. A kezelés jó hatást gyakorol a hasűri szervekre, a bélre, a húgyhólyagra, a méhre, a prosztatára, mivel az erek és idegek újra zavartalanul működnek.

   

  A szkoliózis okozta fájdalmon az akupunktúra segíthet. A koreai kézakupunktúra akár a kéz megfelelő zónáinak masszírozásával is hatékony lehet. Alapvetően jó, ha az izmok rendesen működnek, de a szkoliózisról is elmondható: előbb korrigálni, aztán erősíteni. Az edzett izomzatnak ugyanis az egészséges gerincet kell megtámasztania, nem a helytelen tartást megőriznie.

   

  A gerincferdülés előidézte problémák nem korlátozódnak a gerincre. A betegség hátrányosan érinthet egyéb ízületeket és szerveket is. A rajzon látszik, mivel jár a két láb hosszának a különbsége

   

  A felelősségteljes terapeuta ezen kívül megvizsgálja a beteg testtartását mindennapos tevékenységei közben is. Ily módon deríthető ki, milyen mozgásfajták tesznek jót az illetőnek, és milyen egyoldalú mozgásokat kell elkerülnie. Jó hatású a légzésterápia is, mert a mély hasi légzés szabályozza a sav-bázis háztartást és ellazít. A következő gyakorlattal megtanulhatjuk a helyes légzést:

   

  Álljunk enyhén behajlított térddel, a lábunk vállszélességben. Lassan és mélyen lélegezzünk be nyitott szájjal a hasunkba. Közben emeljük meg a karunkat oldalirányba, vállmagasságba, és álljunk lábujjhegyre. Kilégzés közben engedjük le a karunkat és ereszkedjünk vissza tele talpra.

   

  A páciens aktív közreműködése meggyorsítja a gyógyulást

  Az anyagcserét felgyorsító módszerekkel optimalizálhatjuk a mozgásszervrendszer elérendő változásait:

   

  • Serkentsük a vérellátást kenőcsökkel, olajakkal és fürdőkkel (például levendulával vagy fürdősóval).

  • Serkentsük a nyirokkeringést.

  • Igyunk sokat, óránként egy pohár vizet, hogy mindig elegendő mennyiség álljon szervezetünk rendelkezésére a legtermészetesebb anyagcsere-hordozóból, a vízből.

  • Részesítsük előnyben a lúgos, növényi kosztot.

   

  A betegség előrehaladottságától és okától, illetve a mindennapos terheléstől függően a páciensek eltérő módon reagálnak a kezelésre, ám az eredmények nemritkán meglepően gyorsak és meggyőzőek. Különösen hatékony a terápia, ha maga a páciens is aktívan közreműködik. A folyamat jutalma az egészség lesz. Az egyénileg elért egyenes testtartást mindenki rendkívül pozitívan éli meg. Nehezebben kezelhetők az idősebbek, akiknek a gerince már megmerevedett, és azok a súlyos gerincferdülésben szenvedők, akiknek az alapbajához további betegségek is társulnak, például Parkinson-kór vagy Bechterew-kór.

   

  Rendkívül súlyos esetben is elérhető a javulás

  A betegek egy kisebb részénél a gerincferdülés rendkívül erőteljes, szembetűnő púppal, de jelentős medenceferdeség nélkül. Ilyen esetekben gyerekkori traumára lehet gyanakodni, valószínűleg szervi okokkal. Például előfordulhat, hogy a gyerekkori fertőzések megterhelték a lépet, és az ennek a szervnek megfelelő csigolyánál alakult ki súlyos elváltozás.

   

  Az ilyen állapotra régebben gyakran rendeltek fűzőt. A betegnek azonban ilyenkor is segíthet a Dorn-terápia, bár az eredmények korlátozottak és elérésük hosszabb időt vesz igénybe. Beválik ilyenkor az akupunktúra kombinálása az érintett szervek működését serkentő szerekkel, valamint az egyénileg kialakított gyakorlatok rendszeres napi elvégzése.

   

  A Dorn-terápia jól beleillik a mai követelményrendszerbe: az impulzust a terapeuta adja meg, de magát a cselekvést a páciens hajtja végre. Manapság ez a leginkább üdvözölhető terápiás megközelítés, és elhárítja azt a korábbi passzív páciens-magatartást, amely az előírásokkal és kötelezettségekkel operáló orvoslást jellemezte. A gerinc ferdeségéért lelki megterhelések is felelősek lehetnek, éppen ezért a kezelés részeként érdemes az életmód és az életszemlélet megváltoztatásán is gondolkodni.

  M. L.
  XV. évfolyam 11. szám

  Címkék: Dorn-terápia, gerincferdülés, szkoliózis

   Aktuális lapszámunk:
   2020. október

   A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.