Betegségek A-tól Z-ig

Gerincünk egészsége 2.

Népi gyógymódok, természetgyógyászati eljárások

 


Ter­mé­sze­tes re­flex, hogy meg­nyom­kod­juk tes­tünk fáj­dal­mas pont­ja­it. Ha­tá­so­sabb, ha a masszázst szakember végzi

 

A gerinc különböző fájdalmainak és betegségeinek kezelése történhet belsőleg, vagyis gyógyteák fogyasztásával, illetve külsőleg: borogatással, pakolással, valamint illóolajos masszázzsal.

 

Gyógynövények, aromaterápia

A leggyakrabban alkalmazott gyógynövények tea készítésre: csalán, mezei zsurló, fehérbabhéj, tüdőfű, fűzfakéreg és rozmaring.

 

Merev gerincnél, a csigolyák közti ízületek elcsontosodása esetén (kifejlett betegségnél ezt Bechterew-kórnak hívják) alkalmazható az alábbi teakeverék: mezei zsurló (10 g), csalán (100g), fűzfakéreg (50 g), rozmaringlevél (50 g), citromfű (20 g). Elkészítéséhez a keverékből egy evőkanálnyit főzzünk 15 percig 2 dl vízben, majd szűrjük le. Étkezés után naponta 3-4-szer igyunk 2-2 dl teát. (Dr. Nagy Géza)

 

Derékfájásra jó, de idült lumbágónál is alkalmazható belsőleg a következő teakeverék: fűzfakéreg (100 g), aranyvesszőfű (100 g), borókabogyó (100 g), rozmaringlevél (50 g), macskagyökér (50 g), vérehulló fecskefű (50 g). Elkészítéséhez a keverékből egy evőkanálnyit főzzünk 15 percig 2 dl vízben, majd szűrjük le. Mindig étkezés után igyuk, naponta 2-3 alkalommal 2-2 dl-t. Célszerű erdei mézzel édesíteni. (Dr. Nagy Géza)

 

A hátgerinc izomzatát és a szalagokat eredményesen lazíthatjuk aromaterápiás gyógyfürdővel, amit víz alatti masszázzsal, majd félórás izomlazító masszázzsal kombinálunk. Az izomlazítást olyan krémmel érdemes végezni, amelyben aromatikus gyógynövények kivonatai vannak. Alkalmas erre a célra a kakukkfű (fájdalomcsillapító, gyulladásgátló), a szurokfű, a koriander (izomlazító), a borsmenta (fájdalomcsillapító és hűsítő), az izsóp, a zsálya, a levendula (nyugtató, fájdalomcsillapító), a rozmaring és a borókabogyó (izomlazító). Csökkentik még az izomfájdalmat a következő növényekből nyert illóolajok: ánizs, bazsalikom, citronella, erdei femyő, eukaliptusz, gyömbér, jázmin, kajeput, kamilla, kámfor, majoránna, muskotály zsálya, niauli, szegfűszeg és vetiver. Tehetünk a masszírozókrémbe kevés mustárt, csípős paprikát, fekete borsot vagy frissen reszelt tormát (mindegyik élénkíti a keringést, melegít).

 

 

Magát a masszázst körkörös, az óramutató járásával megegyező irányú mozgással, ujjbeggyel végezzük a gerinc mentén, illetve a háton, alulról felfelé. Vigyázat: a gerinc mentén óvatosan masszírozzunk, fájdalmat nem okozhatunk vele, tehát nem nyomó, inkább simító masszázst végezzünk! A masszázs akkor jó, ha kellemes a beteg számára. Ilyenkor a megmasszírozott testrész kipirosodik, és a kezelés megkönnyebbülést hoz a betegnek.

 

Az illóolajok a masszázs hatására a bőrön át felszívódnak, bekerülnek az erekbe, helyi vérbőséget okozva. Oldódnak az izomgörcsök, csökken a fájdalom, megszűnik az idegek leszorítása. Ritkán, de előfordulhat, hogy megszűnik az adott csigolya rendellenes helyzete, a csigolya „helyreugrik".

 

A fájdalmas ízületekre ajánlott a feketenadálytő-krém.

 

Reflexológia (talp- és kézmasszázs)

Fontos, szükség esetén kezelendő reflex zónák: gerinc, váll, csípő, könyök, térd.

 

A gerinczóna kezeléséhez masszírozzuk a láb belső szélét a nagyujjtól a sarokig. A gerinc a kézen is kezelhető. Zónája mindkét kézen a hüvelykujj külső szélétől indul, és egészen a csuklóig tart. Az ujjbegynél a nyaki gerinc, lejjebb a háti gerinc, a csuklóhoz közel a lumbális és az ágyéki szakasz, valamint a keresztcsont kezelhető.

 

A for­ró für­dŒ nyug­ta­tó ha­tá­sa csök­ken­ti a fáj­da­lom okoz­ta ter­he­lést, és utá­na a mozgás is kevesebb fájdalommal jár

 

A vállzóna a láb külső élén a kisujj alatt található, kezelése vállfájdalom esetén ajánlott. A váll és a vállízület a tenyéren és a kézélen, a kisujjtól egy kicsit lejjebb is masszírozható.

 

Csípőproblémánál, csípőfájdalomnál a külső boka alatti részt érdemes kezelni. A kézen a csukló tenyér felőli oldalán gyakorolhatunk hatást a csípőízületre.

 

A könyökzóna a külső lábél közepén, illetve a kéz külső élén, a hüvelykujj tövének magasságában van.

 

A térdzóna a könyök zóna alatt, a láb és a kéz külső élén, a sarokhoz, illetve a csuklóhoz közelebb található.

 

A két legfontosabb akupresszúrás pont: H-40, H-60

A gerinc problémáinak, fájdalmának enyhítésére két testi pont a legalkalmasabb. Ezen kívül létezik számos speciális testi pont egy-egy probléma vagy helyi fájdalom kezelésére (például váll, könyök, csukló, csípő, térd stb.). Mindemellett a fülön is kiválóan kezelhetünk gerinc-, csípő-, váll-, könyök- és térd problémákat. (Akit a téma bővebben érdekel, annak figyelmébe ajánlom a dr. Veress Jánossal közösen írott, Gerinc ABC című könyvünket.)

 

A két legfontosabb pont a húgyhólyag-meridiánon helyezkedik el.

 

Az egyik a húgyhólyag-meridián 40-es pontja (H-40). Ez a térd hajlat közepében lévő bicepszizom két ina között található. Kezelése következőképpen történik: ülő helyzetben, derékszögben behajlítva tartjuk a lábunkat, majd a hüvelykujj begyével alulról megkeressük a két ín közötti rész felezőpontját, és erősen felfelé nyomjuk a térd irányába. Ha megtaláltuk a pontot, amit a szokásostól eltérő, különleges fájdalomérzés jelez (úgy is szoktuk mondani, hogy „jól fáj"), akkor nyomogassuk a pontot 25-30-szor akkora erővel, hogy a fájdalom határig jussunk el. Ez azt jelenti, hogy kicsit fájhat is a kezelés, de azért ne legyen nagyon kellemetlen.

 

Mivel a húgyhólyag-meridián - mint a legtöbb akupunktúrás energia vezeték - szimmetrikusan, párban fut végig a testen, a H-40-es pontot mindkét lábon kezelhetjük. Figyeljük meg, hogy azonos nyomást alkalmazva, melyik térd alatt reagálunk érzékenyebben, hol fáj jobban a kezelés. Ez fontos jelzés, hiszen az akupresszúrában az azonos oldali pontok érzékenysége többnyire a fájdalom helyére is utal. Magyarán: ha a H-40-es pont nyomogatásra inkább a jobb térdnél érzékenyebb, akkor a fájdalom vagy a baj inkább a gerinc középvonalától jobbra eső részen jelentkezik, és fordítva.

 

A hát al­só ré­szé­nek erősí­té­se cél­já­ból nyo­ma meg a bel­bo­ka és az Achilles-ín közötti vese 3-as pontot

 

A H-40-es pont kezelése segíthet a következő bajoknál: az összes gerinc menti panasz, alsó háti derékfájás (a H-60-as ponttal kombinálva), isiász, lumbágó, merev nyak, Bechterew-kór. Jó még hőguta, akut gyomor- és bélgyulladás, térdízületi gyulladás,  az alsó végtag bénulása és a lábikraizom görcse esetén.

 

A másik leglényegesebb pont a húgyhólyag-meridián 60-as pontja (H-60). Ez a külső boka csúcsa és az Achilles-ín közötti távolság felénél található. Ugyanúgy kezeljük, mint a H-40-es pontot, vagyis a fájdalom küszöbig eljutó nyomogatással. Szintén érdemes megfigyelni, melyik lábunkon érzékenyebb a pont a kezelésre.

 

A H-60-as pont kezelése a következő esetekben segíthet: fejfájás, merev nyak, golyva, alsó háti derékfájás (a H-40-es ponttal kombinálva), isiász, az alsó végtag bénulása, bokaízületi panaszok.

 

Az alábbiakban megadunk még néhány olyan speciális pontot, amellyel eredményesen kezelhetjük az általános hátfájást, a hát alsó, középső, illetve felső részének fájdalmát, a derék fájást, illetve a nyak és a vállak területén jelentkező fájdalmat.

 

 

Általános hátfájás és a derék középtáji fájdalma

Az ilyen fájdalom oka gyakran egyes éghajlati tényezők - szél, hideg, nedvesség - hatása. Gyakori azoknál a szabadban dolgozó munkásoknál, akik átáztak vagy áthűltek. A fájdalom hirtelen, erősen jelentkezhet, és a fájdalmas terület gyakran merevvé válik, hideg érzet járja át.

 

Hasznos pontok: H-23, H-40 és Kor-26.

 

A hát alsó része

A hagyományos kínai orvoslás felfogása szerint az ezen a testtájon jelentkező fájdalom többnyire a vese energiájának gyengeségére vezethető vissza. Különösen igaz ez akkor, ha a tünetek hosszú ideig állnak fenn, illetve rendszeres időközönként kiújulnak. Ha valóban a veseenergia (csi) gyengesége húzódik meg a háttérben, akkor jellemző kísérőtünetek lehetnek a gyakori vizelés, térdgyengeség és -fájdalom, impotencia, hüvelyfolyás, általános fáradtság.

 

Hasznos pontok: H-23, V-3, V-7.

 

A hát középső része

A hát középső részén jelentkező fájdalom általában a lép és a gyomor energiájának egyensúlyzavarával függ össze. Feltétlenül így van ez akkor, ha olyan kísérő tünetek is jelentkeznek, mint az étvágytalanság, bélgázképződés, általános emésztési zavarok, laza széklet, fáradtság.

 

Hasznos pontok: Gy-36, H-20, H-21.

 

A hát felső része

Ha ezen a testtájon érzünk fájdalmat, akkor minden bizonnyal a szív és a tüdő energiájának egyensúly hiányáról van szó. Ilyenkor a tüdő diszharmóniája esetén kísérő tünetek lehetnek: köhögés, légszomj, fáradtság és szomorúság. Ha a szív energiájában bomlott meg az egyensúly, akkor szívdobogás érzés, izgatottság jelentkezhet, és az alvás nyugtalanná válhat.

 

Hasznos pontok: H-13, H-15.

 

Nyak és váll

Ha fáj a nyakunk és a vállunk, akkor a háttérben a máj működésének diszharmóniája húzódhat meg. A hagyományos kínai orvoslás szerint az életenergia, a csi áramlása elakad a májban, amiben fontos szerepet játszhat az érzelmi stressz.

 

Ugyanakkor a vállfájás a nyaki gerinc problémájára is visszavezethető, főleg akkor, ha a fájdalom inkább csak az egyik vállban jelentkezik.

 

Végül ne feledjük, hogy számos olyan foglalkozás, illetve tevékenység létezik, amely erősen megterheli a nyakat, a vállat és a csuklyásizmot. Ilyen a hosszabb időn át tartó számítógépes munka, az autóvezetés, illetve általában az ülő munka. Ha az utóbbi esetről, tehát a munkából következő fájdalmakról van szó, akkor mindenképpen javasoljuk a testhelyzet gyakori megváltoztatását, a munka megszakítását 10-10 percre legalább óránként egyszer, valamint a munkahelyi tornagyakorlatokat (vállkörzés, karkörzés stb.).

 

Hasznos pontok: Eh-20, Eh-21, Kor-14, H-10 (főleg nyakfájdalomnál).

 

A pontok megtalálása

A fentebb megadott akupresszúrás pontokat a következőképpen találjuk meg:

 

A húgyhólyag-meridián (H) legtöbb pontját az ember nehezen vagy egyáltalán nem éri el, ha önmagát akarja kezelni. Ezért az otthoni masszázshoz célszerű valamelyik családtag segítségét kérni.

 

A húgyhólyag-meridián 10-es pontja (H-10) a nyaki gerinc közepétől kétujjnyira kifelé található a gerinc mindkét oldalán. Nyomkodása segít merev nyaknál, nyakszirti fejfájásnál, garatgyulladás, ideggyengeség és hisztéria esetén.

 

A húgyhólyag-meridián 13-as pontja (H-13) a harmadik háti csigolya (T3) tövisnyúlványának alsó szélétől kétujjnyira oldalra található, a gerinc mindkét oldalán. Kezelése hasznos a tüdő működésével összefüggő legkülönbözőbb panaszoknál és betegségeknél, mint a hörghurut, asztma, tüdőgyulladás, mellhártyagyulladás, tüdő-tbc, éjszakai izzadás.

 

A váll fe­szült­sé­gé­nek eny­hí­té­sé­re kö­nyök­nél tá­massza meg azt a kar­ját, ame­lyet töb­bet hasz­nál, és el­la­zí­tott ök­lé­nek al­só fe­lé­vel jól ütö­ges­se meg a vál­lát – főleg a nyak irá­nyá­ban. Ez a moz­du­lat ta­lán vad­nak tı­nik, de ön ér­zi, mekkora ütést képes elviselni. Az eredmény megéri: mély nyugalmat fog érezni

 

A húgyhólyag-meridián 15-ös pontja (H-15) két csigolyával lejjebb található: az ötödik háti csigolya (T5) tövisnyúlványának alsó szélétől kétujjnyira oldalra, a gerinc mindkét oldalán. Kezelése segíthet a szívműködésével összefüggő panaszok és betegségek esetén. Ezek: gyors szívritmus (tachikardia), szívritmuszavarok, reumás szívbetegség, pitvari remegés, szívgyengeség, szívtájéki szorító fájdalom (angina pectoris). Jó még ideggyengeség, bordaközi idegfájdalom, köhögés, éjszakai izzadás, emlékezet zavar és impotencia kezelésére.

 

A húgyhólyag-meridián 20-as pontja (H-20) a tizenegyedik háti csigolya (T-11) tövisnyúlványának alsó szélétől kétujjnyira oldalra található, a gerinc mindkét oldalán. Kezelése segíthet a lép működésével összefüggő panaszok és betegségek esetén, így a következőknél: gyomorhurut, gyomorfekély, gyomorsüllyedés, emésztési zavar, idegességből eredő hányinger, bélgyulladás, májgyulladás, máj- és lép nagyobbodás, méhsüllyedés (hátrahajlás), végtaggyengeség.

 

A húgyhólyag-meridián 21-es pont ját (H-21) a tizenkettedik háti csigolya (T-12) tövisnyúlványának alsó szélétől kétujjnyira oldalra találjuk, a gerinc mindkét oldalán. Nyomkodása hasznos lehet a következő esetekben: gyomorhurut, bélhurut, gyomorfájás, gyomorsüllyedés, gyomorfekély, hasnyálmirigy-gyulladás, máj gyulladás, étvágytalanság, álmatlanság.

 

A húgyhólyag-meridián 23-as pontjának (H-23) kezelése elsősorban a veseműködés serkentése céljából javasolt, emellett fontos impotenciánál, szabálytalan menzesznél, fülzúgásnál, homályos látásnál. A gerinc mindkét oldalán, két-kétujjnyira a 2. lumbális csigolya tövisnyúlványának alsó szélétől oldalra található. Ha a tenyereket a csípőre helyezzük, hüvelykujjaink hátul éppen erre a pontra mutatnak.

 

A veseműködés erősítésére hasznos a vesevezeték 3-as és 7-es pontjának (V-3 és V-7) masszírozása. Az előbbi az Achilles-ín és a belső boka vége közötti távolság felénél található, az utóbbi pedig a lábszár belső oldalán, a V-3 ponttól 2 hüvelykujjnyira felfelé. A V-3 pont kezelése jó még torokfájásra, fogfájásra, asztmánál, szabálytalan menzesznél és impotenciánál, míg a V-7 pont masszírozása ödéma, hasmenés, éjszakai izzadás esetén is célszerű.

 

A tarkótáji fájdalom hátterében a húgyhólyag-, az epehólyag- és a tüdő meridián energia áramlási zavara áll. Ilyenkor segít az epehólyag-vezeték 20- as pontjának (Eh-20) kezelése a tarkón, a nyakszirtcsont kidudorodása alatti bemélyedésben, a fejbiccentő és a trapézizom tapadása között. Könnyű megtalálni, ha mutatóujjunkat a sziklacsont dudorára helyezzük, majd lassan lefelé csúsztatjuk a nyak irányába, így ujjunk valósággal „becsúszik" az említett mélyedésbe. Fokozza a kezelés hatékonyságát, ha vietnami vagy kínai balzsamból egy keveset belemasszírozunk a pontba. Tarkótáji fájdalomnál tanácsos a vérnyomásmérés is, hátha magas vérnyomás váltotta ki a fejfájást. Az Eh-20 pont masszírozása más problémáknál, így vörös, fájdalmas szemnél, fülzúgásnál, nyakfájdalomnál is ajánlott.

 

A hát fel­ső ré­szét érin­tő pa­na­szok ese­tén „sé­tál­tas­sa” a hü­vely­kuj­ját a nya­ki és mell­ka­si ge­rinc re­flex­zó­nái men­tén: a láb­fej bel­ső ol­da­lá­nak szé­lén a nagy­lá­bujjtól a talppárna mentén a lábfej felső részének közepéig

 

Az epehólyag-vezeték 21-es pontjának (Eh-21) nyomogatása elsősorban hát- és vállfájdalom, továbbá szélütés okozta féloldali bénulás, emlőgyulladás és méhnyálkahártya-vérzés esetén segíthet. Helye: a lehajtott fejnél kiugró 7. nyakcsigolya alatti Kor-14 pont és a vállcsúcs között félúton.

 

A gyomormeridián 36-os pontjának (Gy-36) masszírozása sokféle panaszon segít. Jó minden fajta emésztő rendszeri problémára (hányinger, hányás, hasmenés stb.), magas vérnyomásra, allergiára. Fogyás, étvágycsökkentés céljából erősen nyomogassuk, ha viszont fokozni akarjuk az étvágyat, gyengéden kell kezelni. Négy ujjunkat (a mutatóujjtól a kisujjunkig) összezárva, a sípcsontra merőlegesen a térdkalács alá helyezzük, és ebben a vonalban a sípcsonttól egy hüvelykujjnyira kifelé találjuk meg az akupresszúrás pontot.

 

Ha a pont helyében nem vagyunk biztosak, masszírozzuk a tenyerünkkel a gyomor- és az epe meridiánt a lábszár külső oldalán. Fontos, hogy a masszírozás gyengéden és lefelé, tehát a meridiánok energia áramlási irányával megegyezően történjen, annak működését ösztönözve. Ez a módszer minden emésztési zavarnál és epegörcsnél is többnyire beválik.

 

A kormányzó vezeték 14-es pontja (Kor-14) a 7. nyakcsigolya és az 1. hátcsigolya között található. Kezelése segít a váll háti fájdalmánál, emellett jó még a következő betegségeknél: lázas állapot, rohamszerű betegség tünetek, asztma, májgyulladás, vérkép betegségek stb.

 

A kormányzó vezeték 26-os pontjának (Kor-26) a csipkedése, morzsoló nyomása mérsékli a napszúrás tüneteinek jelentkezését, emellett hasznos arcödéma és derékfájás esetén is. Helye: az orr-ajakredő (vagyis az orr alja és a felső ajak középső része közötti terület) felső harmadoló pontja.

Kürti Gábor
XI. évfolyam 11. szám

Címkék: gerinc, népi gyógymódok

Aktuális lapszámunk:
2020. április

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.