Betegségek A-tól Z-ig

Gondolatok a candidiasis elleni „harc” kapcsán

Divathóbort, vagy tényleges veszély?

A páciensek végleges gyógyulást remélve sorra keresik fel a rendelőket, s az eltérő filozófiai és materiális alapokon nyugvó terápiákat – saját szempontjaik alapján egyszerűsítve s lerövidítve – általában csak részben tartják be.


 

 

Kölcsönhatásban

A teremtő úgy alkotta meg a végtelen univerzumot, ezen belül a Föld biológiai rendszerét, hogy abban az önszabályozás, az élőlények egymásrautaltsága minden esetben nyomon követhető. Ezt az együttélést – valamennyi formáját beleértve –szimbiózisnak nevezzük. Ez azt jelenti, hogy a biológiai folyamatoknak nincs eleje és vége, nincs első és utolsó láncszem, csak folyamatok vannak, amelyekbe az ember valahol belép, azaz beavatkozik az általa értelmesnek és tudományosan megalapozottnak vélt elmélet szerint. Abban az esetben, ha a biológiai folyamatok bármely szinten zavart szenvednek, s az élő szervezetek egymásra utaltsága, az egymást kölcsönösen szabályozó mechanizmusa megsérül, diszbiózisról beszélünk.

 

Most már felelősséggel kimondhatjuk, hogy hosszú távon az antibiotikumok hatása diszbiózishoz vezetett az emberiség igen nagy hányadánál. Ezalatt azt értjük, hogy az emberiség mintegy ötven éve intenzíven fogyasztja az antibiotikumok egyre szélesedő választékát, sokszor teljesen indokolatlanul és szakszerűtlenül, ráadásul mintegy harminc-negyven éve az állattenyésztésben is megjelentek ezek a szerek.

 

Az emberi szervezet számtalan módon kapcsolódik a külső környezethez, ennek egyik formája a mikrobiológiai kontaktus. A mikroszervezetek egy része a bőrön, másik része a természetes testnyílásokban, de legnagyobb része a belekben található. Az ember, mint gazdaszervezet és a mikroszervezetek között állandó egyensúlyi állapotra törekvés áll fenn, melynek nyílt biológiai rendszer a neve, s lényege az, hogy minden résztvevő jól érezze magát ebben az együttélésben. Az ember „lakást és kosztot” ad a mikroszervezeteknek, ezért cserébe olyan anyagcsere-forgalmi végtermékeket kap, melyek az egészséges életműködés alapfeltételei (pl. vasfelszívódás, B12-vitamin-szintézis).

 

A candidiasisnak rendelői tapasztalataim szerint mintegy 120-130 tünete van. Ezek egy része minden esetben együtt jelentkezik, tehát alaptüneteknek is nevezhetjük. Ilyenek az általános rossz közérzet, aluszékonyság, fáradékonyság, ingadozó pszichés állapot, általános emésztőszervi diszkomfort állapot (ami főleg a gázosodásban és rendszertelen székletben jelentkezik), viszkető száraz, esetenként pikkelyes, elszarusodó bőr, főleg a lábszár külső felén, fázékonyság és hidegérzet a végtagokban, főleg a lábfejekben, valamint fájó ízületek, elsősorban a bal térdben. Alaptünet továbbá a csillapíthatatlan étvágy főleg édességekre, valamint az étkezések utáni, szinte eszméletvesztésig terjedő álmosság, vérnyomásesés.

 

Az USA gyermekviselkedést kutató intézete 1966 óta keresi és gyűjti az adatokat az autizmus és a candidiasis között. Döbbenetes összefüggéseket találtak. Az alapképlet általában a következő: a pár hónapja beszélni kezdő kisgyermek hallójárat-gyulladást vagy középfülgyulladást, vagy egyéb bakteriális fertőzést szenved. Elkezdik az antibiotikum-kúrát, ami a rezisztencia miatt többféle hosszan tartó kezelést jelent. Az antibiotikus kezelés hatására elszaporodnak egyes gombafélék, toxinjaik károsítják a hallás- és beszédközpontot. A gyermek szép lassan abbahagyja a beszédet, kommunikációja megszakad a külvilággal. Elviszik a szakorvoshoz, aki megállapítja az autizmust.

 

Legközelebbi szakmai feladataim közé sorolom ezen összefüggés igazságtartalmának vizsgálatát hazai körülmények között.

 

 

Hogyan jut a kórokozó a szervezetbe, hogyan alakul ki a simbiosisból a disbiosis?

A fertőzések lehetnek exogének (külsődlegesek), talaj, növények, élelmiszerek, valamint endogének (belsődlegesek). Az immunállapot meggyöngülése és/vagy valamely egyéb átmeneti vagy tartós tényező elősegítheti az infekció kialakulását.

 

A candidatörzsek, azaz élesztőgombatörzsek normális esetben jó barátságban élnek velünk. A sarjadzó gombák családjába tartoznak. Legismertebb az albicans, a gilermondi és a glabrata, de egyéb családokat is ismerünk. E gombák anyagcseréjére jellemző, hogy oxigénhiányos helyzetben is képesek a cukor elbontására – ezt a biológiai folyamatot erjedésnek nevezzük. A sarjadzó kifejezés azt jelenti, hogy a szaporodása a gombának formára olyan, mint a medvetalpkaktusz egymásból növő levele. A gomba képes úgynevezett álfonalak növesztésére, amennyiben pl. falósejtek támadnák meg. A hüvelyben elszaporodó glabrata családra a fonalképzés nem jellemző.

 

Maga a candidiasis nem más, mint újabb jelzés a természettől, hogy az egész emberiség nagyon rossz úton jár. Felelőtlenül felborítottuk a természet rendjét, belenyúltunk ebbe a hallatlan rendbe, és most a candidákat kiáltjuk ki első számú közellenségnek – holott ezek a mikroszervezetek csak azt csinálják, amire mi emberek kényszerítettük őket. Válaszolnak, és ez a válasz az emberiség számára betegségként jelentkezik. Sajnos a közgondolkodás éretlensége és a pillanatnyilag különféle tünetekkel küzdők türelmetlensége kötelezővé teszi a rövid és hosszú távú, részben tüneti, részben oki terápia kialakítását. A végső megoldás össztársadalmi feladat. Része az egész emberiség és a természetes környezet harmóniája újraértelmezési programjának – erre azonban sajnos még évszázadokat kell várni.

 

Ám nekünk itt és most kell segíteni. Kezdjük mindjárt az elején, a szülőszobában. Ha a szülőút vagy császármetszés esetén a szülészeti műtő candidafertőzött, az újszülöttbe elsődleges infekcióként kerülnek be a kórokozók és kialakul a szájpenész (soor), valamint a pelenkapállás és a lábujjak közti kipállás is. Innen a cukros tea segítségével csak egy lépés, hogy az egész szervet elgombásodjon.

 

Angliában 30 évvel ezelőtt összehasonlították a természetes úton és a császármetszéssel született csecsemők mikrobiológiai állapotát. Ezt a vizsgálatot pár éve megismételték. A 30 évvel ezelőtti császármetszéssel született gyermekek diszharmonikus mikrobiológiai állapotát most a normális úton született újszülötteknél találták meg.

 

Az ember természetes tulajdonsága, hogy képes – bizonyos korlátokon belül – önmaga meggyógyítására. Ezt a folyamatot pszichés és szomatikus rendszerek vezérlik. Az lenne a kívánatos, hogy az öngyógyító folyamatok végén a teljes rend állapota alakuljon ki, amely tartalmazza a sejtszintű alapregulációtól kezdve a szerológiai és immunológiai egyensúlyt is.

 

Abban az esetben, ha a bakteriális fertőző betegségeknél a fertőzés kialakulásának vagy kiteljesedésének időszaka alatt gyógyszert, például antibiotikumot alkalmazunk, nem az immunrendszer működését segítjük elő, hanem művi úton tartós, tünetmentes állapotot hozunk létre, amely nem azonos a gyógyulással. Az ily módon sorozatosan elfojtott betegségek gócok kialakulásához vezethetnek. Az antibiotikumok hatására az emésztőrendszerben felborul a kényes egyensúlyi állapot, s egy sor, az ember számára hasznos mikroorganizmus elpusztul, vagy mennyiségében és fajtagazdagságában erősen gyérül. Az így megüresedett helyet a normál körülmények között is jelen lévő, de szaporodásában féken tartott gombafélék rendkívül gyorsan elfoglalják. Ezt a folyamatot elősegítik a felelőtlenül alkalmazott szteroidok, valamint egyes fogamzásgátló tabletták folyamatos szedése is. Minden emberi szervezet genetikailag kódolt. Egyénre jellemzően mindenkinél megtalálhatóak az úgynevezett a locus minoris resistenciae területek, azaz a legkisebb ellenállású helyek, melyeken egy-egy fertőző betegség, anyagcsere-forgalmi zavar vagy egyéb megbetegedés esetén a diszharmónia elsőként jelentkezik. A betegségek folyamatában nem csak a genetikai kód, hanem a testi-lelki szocializációs folyamatok, a diszharmonikus táplálkozás, a mozgáshiány, a külsőleg bevitt bizonyos hormonok és idegenanyag-készítmények (amalgámtömés, implantátumok, tetoválási anyagok, piercing, kozmetikumok stb.), s az ezek eredményeként kialakult energetikai és immunológiai állapot a meghatározó.

 

Az életösztön erősebb a halálnál! A fenti állítás a természet egyik legfontosabb alaptörvénye. Az élő szervezetek a megváltozott életkörülményekre kétféleképpen reagálnak. Vagy elpusztulnak, vagy túlélik. A túlélésnek több formája van. Első lépésként megváltoztatják anyagcseretípusukat, s ha ez kevés, átrendezik genetikai struktúrájukat is. Gondolkozzunk el azon, hogy a candida elleni küzdelem során nem esünk-e bele ugyanabba a buktatóba, melyet egyes baktériumok elleni harc során az antibiotikumokkal már elkövettünk, s melynek következményeit már jól ismerjük. Rendelői tapasztalataim alapján felelősséggel állítom, hogy egyes betegekben már kialakultak a részleges rezisztenciával bíró gombatörzsek.

 

Ez kifejezetten azoknál a pácienseknél tapasztalható, akik már számtalan különféle terápiát kipróbáltak, de a látványos, gyors javulás késlekedése miatt a kúrát idő előtt megszakították, s egy újabb, ígéretesebbnek, előnyösebbnek tűnő módszert próbáltak ki ismét eredménytelenül.

 

Minden módszernek megvannak az előnyei és hátrányai, nincs olyan általánosan alkalmazható protokoll, amely mindenkinél egyformán hatásos. A terápia sikerét annak egyedisége, egyszerisége és megismételhetetlensége adja. A személyre szóló kúra összeállításánál figyelembe kell venni a következőket: alkat- és anyagcseretípus, illetve ennek megfelelő kondíció, alapbetegség vagy társult betegség, immunológiai állapot, testi-lelki szocializációs állapot, kozmoritmológiai adottságok, a kúra következetes végrehajtásába és sikerébe vetett hit, a gyógyuláshoz szükséges életmódváltás realitása, pszichés terheltség és terhelhetőség, anyagi helyzet, életkor, egyéb egyedi jellemzők.

 

A megbetegedés általában mindig az emésztőrendszerből indul ki, s úgy terjed tova a szervezetben, ahogyan a már ismertetett okok sorban utat nyitnak neki. A gyógyító és öngyógyító folyamatoknak valahol ezen a patológiás soron illő visszafelé indulniuk az emésztőrendszer disbiosisának egyidejű simbiosissá alakítása mellett.

 

Ha multiplex endogén és exogén megbetegedéssel állunk szemben, akkor szerológiailag és tipológiailag lehet homogén vagy heterogén, azaz több candidatörzsből álló fertőzés. Ebben az esetben a célzott terápiának ezt az állapotot is figyelembe kell vennie.

 

Mielőtt a célzott terápia megkezdődik, az egész szervezetet mind energetikailag, mind fizikálisan fel kell készíteni a megnövekedett feladatok ellátására, illetve a terhelés elviselésére. Különösen vonatkozik ez a keringési rendszerre, beleértve a nyirokrendszert is, a kiválasztó rendszerekre (belek és vesék), a sejtszintű anyagcsere javítása érdekében a tüdők működőképességének javítására. Talán a legfontosabb azonban a máj előzetes méregtelenítése és regenerálása, mert tapasztalatom szerint e nélkül a kúra közben romlanak egyes májfunkciós értékek, ami azt jelenti, hogy a máj már kínlódik. Tükröződik ez azon, hogy a páciensek arcbőrén, de főleg homlokán barnás elszíneződés, májfoltok jelennek meg, valamint a kúra következtében tömegesen elpusztuló candida gombák toxikus maradványa igen rossz közérzetet, erős levertséget, fáradtságot, instabil ideg- és lelkiállapotot okoz. Ha a májat kellőképpen fölkészítettük, a fenti tünetek lényegesen enyhébben jelentkeznek. A barnafoltosság vese- és mellékvese-gyöngeséget is jelenthet.

 

Tekintettel arra, hogy a krónikus, fekélyes vastagbélgyulladás igen gyakran társul candidiasissal, a különféle belsőlegesen alkalmazott készítmények terápiába állításával mindaddig járni kell, amíg a nyálkahártya kellően nem regenerálódott, ellenkező esetben igen súlyos hasmenéssel, gázképződéssel, fájdalommal, hasi diszkomfortérzettel kell számolni.

 

 

Üzenet a nyelvről

A legizgalmasabb kérdés azonban az, hogy a bélben lévő mikroszervezetek honnan és hogyan kapják az információt ahhoz, hogy hogyan kell felkészülniük az éppen elfogyasztott táplálék emésztéséhez. A szájüregből a vastagbélig több óra az út. Az emésztés komplex élettani folyamat. Részt vesz benne a szem (terített asztal), az orr (illat), a fül (halljuk az étel rotyogását a tűzön), de a leg - fontosabb a nyelv. A nyelv éppen olyan központi idegrendszeri terminál, mint a többi érzékszerv. Ha rövid ideig van a falat a szájban, akkor hamis információ alakul ki a táplálékról, s így sem az emésztőnedvek, sem az emésztőenzimek, sem a  mikroszervezetek nem tudnak kellően felkészülni az emésztéshez. A nyelvünk ízlelőbimbóiról jut el az elsődleges információ a táplálék valamennyi paraméteréről a központi idegrendszerhez, majd ennek értékelése után továbbjut a bélfalhoz. Ezt veszik fel és értékelik a mikroszervezetek, s ennek alapján változik a mikroflóra pillanatnyi összetétele. Ha a bélfal gyulladt, hámhiányos, vérző, akkor a megfelelő információt nem tudja továbbítani a mikroszervezetek felé, és bekövetkezik a mikroorganizmus-flóra elszegényedése. Ezért rendkívül fontos, hogy minden falatot folyékonnyá kell rágni. Mind a hagyományos orvosi, mind a természetgyógyászati kezelésnél tehát az alapos rágás nagyon fontos momentum, és semmiképpen nem elhanyagolható, még gyógyszerszedés mellett sem.

 

A további kezelésekhez jelenleg számos több komponensből álló készítmény kapható, melyek terápiás javaslatánál általában az a szabály, hogy alacsonyabb dózissal indul a kúra, majd ez fokozatosan emelkedik egy viszonylag magas szintre, s onnan szép lassan csökken a kiinduló szintre. Ezt azzal indokolják, hogy a szervezetet nem szabad hirtelen túl nagy terhelésnek kitenni, mert így nagy mennyiségben szabadulnak fel a mérgek, s ezt a máj nem bírja f eldolgozni. Ez így látszólag logikusnak és igaznak tűnik. Csakhogy a lassan, fokozatosan emelkedő adagokkal azt érjük el, hogy a gombák hozzászoknak a szerhez, s a kúra csúcsán a relatíve magas dózisok hatására valóban igen nagy százalékban, főként a gyenge vitalitásúak elpusztulnak. A legerősebbek azonban – a természetes kiválasztódás révén – életben maradnak, s a fokozatosan csökkenő dózisok alatt éppen ezek fognak tovább erősödni, és a már alkalmazott szerre rezisztens mutációkat képezve elszaporodni, elfoglalva elpusztult társaik helyét.

 

Tapasztalatom az, hogy a széles spektrumú, több komponensből álló készítményeket helyesebb lenne elemeire bontva, váltakozva, bizonyos biológiai ritmus alapján ütemezve, célzottan alkalmazni. A dózis meghatározását kellő felkészítés után, az egyéni teherbíró képesség figyelembevételével, lökésterápiaként, a szervezet számára a hatóanyagonként még elviselhető maximális adaggal kell végezni, és mindaddig fenntartani, amíg az szükséges.

 

A kúrák összeállításánál további hiba főleg nőgyógyászati panaszok esetén, hogy a kúra nem mindig terjed ki a partnerre, aki látszólag tünetmentes is lehet, valamint álszemérem folytán szó sem esik az orális kapcsolat miatt szükségessé váló kiegészítő terápiáról. Rendkívül helytelenítem, hogy a pingpongeffektusra hivatkozva a közösüléshez gumi óvszert javasolnak. Egy párt egy immunbiológiai egységnek kell tekinteni orális és vaginális kapcsolat terén. Ennek értelmében minden terápia párterápia, s ha a gyerekek is betegek, teljesen természetes a családterápia. A candidiasis gyógyítása csak komplex terápiával lehet sikeres, amely egyben hosszú távú életmódváltást tesz szükségessé. A kúra tehát csak akkor sikeres, ha a gyógyulás után a páciens nem tér vissza teljes mértékben eredeti életformájához, amely a betegség kialakulásához vezetett. A kúrának tehát részét képezi a pszichoterápia, az autogén tréning, illetve az elhatározás, hogy meg szeretnék gyógyulni.

 

Sokadszor mondom, nem a kórokozó ellen kell harcolni, mert az ellenreakciók sokaságát váltja ki, hanem olyan állapotot kívánatos létrehozni, amelyben az egész bélflóra harmonizálódik.

 

 

 

Kiemelt feladata a terápiának a szervezet toxikus nehézfémektől való fokozatos, de teljes megszabadítása. Az amalgámtömések cseréje, az ólom- és k admiummentesítés részben fogszakorvosi, részben biorezonanciás, részben dietetikai, fitoterápiai, esetleg egyéb májméregtelenítési feladat. A nehézfémek detoxikálása igen nagy szakmai tudást és gyakorlatot igényel. A Hűbele Balázs módjáraelvégzett nehézfém- és egyéb detoxikációs módszerek hatására a vérben olyan magas szintre emelkedhetnek a nehézfémek koncentrációi, hogy azok súlyos agy-, máj-, vese- és egyéb szöveti károsodást (pl. a herékben csirahámkárosodást) idézhetnek elő.

 

 

A candidiasis diétája

A diéta nem tűri az erjesztéssel készített ételeket, italokat, a könnyen oldódó szénhidrátokat, az allergizáló mesterséges, valamint finomított élelmiszereket, édes gyümölcsöket. Továbbá állati fehérjéket, kemény zsírokat, erős fűszereket, diszharmonikus élelmi rostot tartalmazó élelmiszereket, festett, cukrozott, foszforsav- és szénsavtartalmú italokat, cukrászati készítményeket, fehér lisztet és élesztőtkovászt tartalmazó pékárut, ecettel tartósított, tormát, majonézt, nehezen emésztődő hüvelyes és olajos magvakat, egyes kobakos főzelékeket, mézet, lekvárokat és minden olyan ételt-italt, amely az egyéni tapasztalatok alapján állapotrosszabbodást eredményez.

 

Az étrend elsősorban köleskására és leveles nyers zöld salátákra, később zöldségleves levére, párolt és főtt zöldségekre, egyéb gabonakásákkal keverve (hajdina, barnarizs, vadrizs, indián rizs, basmati rizs, zab, köles) alapul. A búzával és rozzsal csak egyéni allergiamentesség esetén szabad kísérletezni. A kenyér vagy otthon készült kovász és élesztőmentes lepény, vagy ún. Candida kenyér legyen. A nyers leveles saláták közül az endívia, cikória, jégsaláta, kínai kel, fejes és tépősaláta, nyers vörös káposzta, valamint a bogyósok közül a nyers paradicsom, a gyökgumósok közül héjában sült és főtt burgonya értendő.

 

A savanyú gyümölcsök mérsékelt mennyiségben beleférnek a kúrába. Az állati fehérjékkel főleg a kúra elején bizonyos távolságtartás kötelező. A túl sok fehérje elősegíti a coli elszaporodását. Ez magával hozza a tejsavbaktériumok visszaszorulását, s nem lesz, mi kordában tartsa a candidákat, tehát a kúra elején minden állati fehérje tilos, még a joghurt és a kefir is. A kúra derekán a heti kétszeri lágy tojás viszont kívánatos, ez elősegíti az epeelválasztást, aminek élettani hatása az egész emésztőrendszerre kihat. Éppen az epeelválasztás elősegítésében javasolt minden étkezés után egy kanálka olaj bevétele.

 

Ez 10%-ban ligetszépeolaj, 90%-ban hidegen sajtolt tökmagolaj keveréke.

A néhány napos, gyógynövényteával végrehajtott böjt megalapozhatja a kúra sikerét.

Minden élelmiszerhez az oda illő erjedésgátlót (piros édes paprika, fahéj, ánizsmag, édeskömény) kell alkalmazni.

 

A terápia következő eleme az a gyógynövénytea-keverék, amelyik a mindenkori állapot figyelembevételével pszichés és szomatikus – egyben tüneti és oki – javulást is eredményez. Néhány növény a teljesség igénye nélkül: citromfű, orbáncfű, cickafark, pásztortáska, lándzsás útifű, körömvirág, kakukkfű, ökörfarkkóró, palástfű, libapimpó, ánizsmag, édesköménymag, diólevél, áfonyalevél, medveszőlő, szemvidítófű, zsurló, fűzfakéreg, fekete ribizke instant tea stb.

 

A természetes testnyílások, a bőrfelület – beleértve a hajas fejbőrt és körmöket is – teafaolajos, grépfrútmagos, Emu-készítményes terápiái mindig egyediek. Alkalmazásuk sohasem koncentráltan, hanem mindig valamiben, pl. teában, olajban történő hígítással. Kivételt képez a körömgomba, amikor a teafaolajat és grépfrútmag-készítményt koncentráltan alkalmazzuk.

 

Az immunrendszer erősítésében, a homeosztázis kialakításában a Béreskészítmények, a neurosán, a zöld búzalé, a csírázó magvak, az articsókakészítmények, a különféle készen kapható bázikus levek, rooibos tea, a rézzel medikált klorofillkészítmények, a homoktövis-készítmények, a kasvirágkészítmények, a macskakarom, a béta-karotin, E- és C-vitamin, a szelén és cink nélkülözhetetlen. A transdermális terápiában a Thetis zeolit bázisú fürdők nélkülözhetetlenek. Természetesen a makro-mikro elem, vitamin- és egyéb biofaktor-ellátást mindig egyénileg kell meghatározni.

 

 

A mikrobiológiai rendterápia

Első lépcsője a káros mikroorganizmusok szaporodásának gátlása. Erre bevált az olajfalevél-kapszula, amely étkezések előtt alkalmazandó – de nőgyógyászati, proctológiai, dermatológiai változatai is ismertek. Szükséges továbbá a virulens humanophil sinergista törzsek visszatelepítése, pl. Protexinnel, valamint egyes acidophilussal medikált élelmiszerrel, illetve a csecsemők részére is adható Protexin restore készítményekkel.

 

A különféle masszázsformák közül az általam kidolgozott speciális abdominális, veseenergetizáló és univerzális harmonizáló masszázsnak van szerepe. Ezzel a speciális masszázsrendszerrel erősen csökkenthető az abdominális vénás és nyirokpangás, javul az egész hasi immunológiai állapot, ez visszahat a belekben levő mikroszervezetek harmóniájára. A komplex terápia hatására megindul az öngyógyulás.

 

 

Gyógyszerrel vagy gyógyszer nélkül?

Ez talán a legnehezebb szakmai kérdés. A kórlapok tömegén rögzítve van, hogy sokszor évekig adagolták a különféle antimycotikumokat, s az eredmény egyre rosszabbodott, mert az életmódváltás elmaradt, s az évek alatt szép lassan kialakultak a rezisztens gombatörzsek. Ilyen esetekben már igen nehéz megtalálni azokat a módszereket, amikor a multirezisztens gombatörzsekkel kell felvenni a küzdelmet, s igen gyakran a mycosis mellett egyéb fertőzést is találni. A tapasztalat az, hogy nem csak a gombatörzsek, hanem a kúra hatására más mikroszervezetek rezisztenciája is kialakulhat, mert a kúrába hol ilyen, hol olyan orvosi egész vagy részterápia is belefért, de sajnos igen ritkán jutunk el a harmonikus, gyógyszermentes mikrobiológiai rend állapotáig.

 

Véleményem szerint az esetek igen kis százalékában mindig gondos egyedi mérlegelés alapján szükségesek az antimycotikumok, de komplex életmód-terápiával kiegészítve a többi esetben a már ismertetettek szerint javasolt eljárni. A vér szerológiai vizsgálatán alapuló úgynevezett ELISA teszt pontosan megmutatja, hogy közel százféle alaptípuson belül melyik az a gombafaj, amely tartósan az egész szervezet működését megzavarja, s a teszt eredménye azt is megmutatja, hogy a szervezet milyen mértékben károsodott, s célzott gyógyszeres terápiára is javaslatot tesz. A szerodiagnosztikát megerősíti a szokványos petricsészés tenyésztés is, s így a korrekt labordiagnosztika társul a személyre szóló étrendi és gyógyszeres terápiával, amelyet kiegészít a szintén személyre szóló célzott additív pszicho- és bioterápia is.

 

S az utolsó kérdés: Meddig tart a candidaellenes kúra? Hosszú-hosszú hónapokig, évekig.

Béky László
XIII. évfolyam 1. szám

Címkék: candida, candidiasis, candidiasis diéta, candidiasis kezelése, candidiasis tünetei, élesztőgomba, emésztés, mikrobiológiai terápia

Aktuális lapszámunk:
2020. február

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.