Betegségek A-tól Z-ig

Gyermekkori fejfájás

Ha szenved a lélek, megfájdul a fej


    A gyermekkori fejfájás leggyakoribb oka a stressz. Az iskolai elvárások mellett a gyermek igyekszik megfelelni a baráti kör és a család elvárásainak is

     

    Ha egy gyermek fejfájásra panaszkodik, a szülők vegyék komolyan a dolgot. A fejfájás hátterében ugyanis komoly betegség állhat. A fájdalomcsillapítókat gyermekkorban nem ajánljuk, mert fennáll a veszélye, hogy fontos figyelmeztető jeleket nyomunk el anélkül, hogy a kiváltó okot kiderítenénk. E tekintetben az sem számít, hogy a fejfájás lelki vagy szervi eredetű.

     

    A gyermekkori fejfájás leggyakoribb oka a stressz. Az iskolai stressztényezők: az idő nyomása, a félelmek, gondok, túlterhelés, teljesítménykényszer, agressziók. Az iskolai elvárások mellett a gyermek igyekszik megfelelni a baráti kör és a család elvárásainak is. Az iskola utáni szabadidő ráadásul újabb programokkal terhes: zeneóra, sport, különórák, korrepetálás stb. Ha a gyerek napirendjében túl sok ilyen elfoglaltság szerepel, gondoskodnunk kell valódi szabad időről, amikor is játszhat, felszabadulhat, önmaga lehet. A gyermekeknél gyakori, hogy az otthoni konfliktusokat testi tünetek formájában élik meg. A szülőkkel folytatott veszekedés vagy a szülők egymással folytatott vitái, az esetleges testvérviszályok komoly pszichés terhelést jelentenek.

     

     

    A félelmek és a terhelés teljes hiánya

    Stresszforrás lehet a megfelelő terhelés hiánya is. Ez akkor fordul elő, ha a terhelés nem éri el a szükséges mértéket, ugyanakkor a gyermek kellőképpen kreatív, vagy a gyermek nem érti, hogy mi az értelme az elvégzendő feladatoknak, kötelességeknek. Nem ritka, hogy a rendkívül tehetséges gyerekeket kínozza fejfájás. Ők sok feladatot vállalnak, nem tudnak nemet mondani, ugyanakkor nem tudnak kikapcsolni, szabadidőt teremteni maguknak. A gyerekeket sokkal jobban megviselik a félelmek, mint gondolnánk, pl. a szülők válásától, a papa vagy a mama munkahelyének elvesztésétől, a környezeti ártalmaktól vagy akár háborútól való szorongások.

     

    Csak a pszichés eredetű kiváltó okok után következnek gyakoriságban a következő kórokok:

     

    kevés testmozgás, szabad levegőn,

    túl sok eltöltött idő a képernyő előtt,

    izommerevség, helytelen testtartás, a gerincoszlop és az állkapocsízület deformitásai,

    nehézfémterhelés (amalgám) és egyéb mérgezések,

    földrajzi, klimatikus és meteorológiai hatások,

    fogbetegségek, szembetegségek (rövidlátás, szemtengelyferdülés).

     

    Tudni érdemes, hogy a korábbi generációkat még nem érte annyi elektromos hatás, mint a mai fiatalokat. A legfőbb veszélyforrás a státusszimbólumnak számító mobiltelefon. Ezekhez társul számtalan egyéb elektromágneses mezőt gerjesztő technikai berendezés: számítógépek, halogénlámpák, rádiós ébresztőórák és zsinór nélküli (ún. DECT-) telefonok. Az ilyen készülékeknek semmi keresnivalójuk a gyerekszobában.

     

     

    Elektroszmog és az élelmiszerek

    A teljes értékű táplálkozás, amely lehetőleg minél több nyers alkotóelemet tartalmaz, és a sófogyasztás csökkentése jó kiinduló alap a fejfájás megszüntetéséhez. Ha arra gyanakszunk, hogy gyermekünknél élelmiszer-intolerancia áll fenn, érdemes kiiktatni a gyanús ételeket egy időre, majd próbaszerűen újra adni azokat, és figyelni a hatást. Bizonyára nem könnyű meggyőzni csemeténket arról, hogy egy időre el kell búcsúznia a csokoládétól, a nugátos édességektől, a gyorséttermi ételektől és a kólától, de megéri! Bizonyos élelmiszer-ipari színezékek és tartósítószerek, valamint aromák (E 210-213, E 220-227), a glutamát (E 620-625), a tejipari és húsipari készítmények, valamint a búzából készült termékek szintén előidézhetnek fejfájással járó élelmiszer-intoleranciát.

     

     

    Stresszcsökkentés akupresszúrával és homeopátiával

    Az akut fájdalmakat megfelelő mennyiségű tiszta víz elfogyasztásával is gyorsan meg lehet szüntetni, hiszen az iskolás korosztálynál gyakori, hogy nem isznak elegendő folyadékot. A homlokra helyezett hideg borogatás vagy a halántékba masszírozott mentaolaj olykor kiválóan helyettesíti a fájdalomcsillapítót.

     

     

    A gyerekek és a fiatalkorúak általában jól reagálnak a homeopátiás és akupresszúrás kezelés kombinációjára. Mindkét eljárás közös vonása, hogy nincs káros mellékhatásuk, és nem kell félni a függőség kialakulásának veszélyétől sem. Ráadásul nem a tüneteket, hanem az okot kezelik.

     

    A homeopátiában az alábbi készítmények váltak be:

     

    Egyoldali fejfájás, amely hátul kezdődik és a homlok felé terjed, végül a szem felett ül meg, hang, valamint rázkódás hatására romlik, és általában nappal jelentkezik:Spigelon vagy Gelsemium-Homaccord.

    Kimerültséggel járó fejfájás: Aletris-Heel.

    Általános idegesség: Zincum valerianicum Hevert.

    Fejfájás és migrén: Antimigren Pascoe (4 évesnél idősebb kortól).

    Túlzott ingerlékenység, emésztőrendszeri funkciózavarok: Nux vomica Similiaplex Pascoe (12 éves kor felett) vagy Nux vomica Homaccord.

     

    A hagyományos kínai orvoslás, amelynek része az akupresszúra, abból indul ki, hogy az életenergia (csi) egyenetlen eloszlása okozza a fájdalmat. Ez az energia meghatározott útvonalú csatornákban kering, amelyek közül sok a fejen indul vagy ide fut. A fejfájásokat éppen ezért elhelyezkedésüknek megfelelő csatornákon keresztül kezelik, általában a csatornának a fájdalom helyétől távoli pontokon. (A fejfájás ellen leggyakrabban alkalmazott ingerpontok ismertetését lásd az előző oldalon.) Fontos a fájdalom helyét és jellegét megkülönböztetni ahhoz, hogy eredményes legyen a kezelés. A gyermekek általában nehezebben tudják megfogalmazni panaszaik jellegét, ezért náluk a terápiához nagyobb türelem, odafigyelés szükséges.

     

     

    Akupresszúra – a fejfájás szelíd gyógyítása

    Fejfájások esetén az alább felsorolt akupunktúrás csatornák érintettek. A fájdalomcsillapító kezelést elvégezheti akár a szülő akár a gyermek oly módon, hogy a mutató- vagy középső ujjukkal közepesen erős, jóleső nyomást gyakorolnak az akupresszúrás pontokra. Akut fejfájás jelentkezésekor addig kell nyomni a megfelelő pontot, amíg a fájdalom megszűnik. A megelőzés érdekében naponta kétszer nyomjunk minden pontot kb. egy percig.

     

    Gyomorcsatorna mentén jelentkező fejfájás:

    A homlok két szélén induló, az arcig terjedő fájdalom, olykor émelygés, hányinger kíséri.

     

    Gyomor 36-os pont: A hüvelykujj szélessége háromszorosának megfelelő távolságra a térdkalács alsó pereme alatt, a sípcsont melletti izom tetején található.

     

    Gyomor 44-es pont: A második és harmadik lábujj között, a második ujj alapízületéhez közel helyezkedik el.

     

    Epehólyag-csatorna mentén jelentkező fejfájás:

    Migrénszerű fájdalom, amely a tarkótól indul, a fül felett terjed előre, és akár a szemig, illetve a szem mögé is elér. Szúró jellegű fájdalom, amely változtathatja a helyét, vándorolhat a koponya egyik oldaláról a másikra, esetleg hányinger vagy hányás is kísérheti.

     

    Epehólyag 41-es pont: A rüsztön, a 4. és 5. lábközépcsont találkozásához közel, nem messze a külső bokától található.

     

    Máj 3-as pont: Az 1. és 2. lábközépcsont találkozása előtti mélyedésben helyezkedik el

     

     

    Húgyhólyagcsatorna menti fejfájás:

    A szem belső szegletétől - a homlokon keresztül - hátrafelé terjedő fejfájás (ellenkező irányban is jelentkezhet), mely általában tompa, nyomó jellegű.

     

    Szívburok 6-os pont (főleg akkor célszerű nyomkodni, ha a fejfájást hányinger, hányás kíséri): A hüvelykujj szélessége háromszorosának megfelelő távolságra, a csuklóredőtől felfelé, a két középen futó ín között található.

     

    Húgyhólyag 60-as pont: Az Achilles-ín és a külső boka között, a bokacsúcs magasságában helyezkedik el.

     

    A belső rend helyreállítása

    A jól felépített napirend, a rendszeres, mindig azonos időben zajló étkezések állandó ritmusa segít helyreállítani testünk természetes ciklusainak rendjét. Fontos a szabad levegőn végzett testmozgás, az aktivitás és az alvás kiegyensúlyozott aránya. A gyerekek jobban megbirkóznak a terheléssel, ha megfelelő relaxációs gyakorlatokon is részt vesznek (Jacobson-terápia, Feldenkrais-módszer, eutónia stb.).

     

    Jelentős szerepe van annak is, hogyan viszonyulunk a betegséghez. Gyakran a kis páciensnek és a szülőknek is nehéz elfogadni, hogy a panasz hátterében nincs kimutatható szervi ok. A szülők olykor megkérdőjelezik a vizsgálati leletek helyességét is, ami feleslegesen ismétlődő, újabb terhelő vizsgálatokhoz vezet. Ilyenkor sokat segíthet a tapasztalt fájdalomterapeuta, aki megmutatja a gyógyuláshoz vezető utat.

    - vörös -
    XIII. évfolyam 9. szám

    Címkék: gyermekkori fejfájás

      Aktuális lapszámunk:
      2020. április

      A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.