Betegségek A-tól Z-ig

Gyógyítás bélbaktériumokkal

A bélflóra összetétele óriási hatást gyakorol egészségünk alakulására

  Az utóbbi időben egyre többet olvashatunk a bélbaktériumok és egészségünk közötti összefüggésekről. Az új felfedezések láttán úgy tűnik, szinte valamennyi betegségnek köze van a bélbaktériumokhoz. Annak ellenére, hogy a baktériumkészítményekkel végzett gyógykezelés hatásossága a gyakorlatban bevált, időnként kritikus hangok is felmerülnek.


   

  A mikrobiom viszonylag új fogalom, amely az ember bélrendszerében élő összes baktérium teljes genetikai információját jelöli. A tudomány csak az utóbbi években fedezte fel, milyen óriási a bélrendszerben élő baktériumtörzsek száma, változatossága. Az is új felfedezés, hogy az egyes fajok miként működnek együtt egymással, és hogy a bélflóra összetétele milyen óriási hatást gyakorol egészségünk alakulására. Alfred Nissle 1917-ben elsőként fedezte fel az E. coli baktériumok gyógyhatását, és ezzel több mint száz évvel ezelőtt lerakta a mikrobiológiai kezelés alapjait.

   

  Az E. coli törzsekkel végzett kezeléssel kapcsolatban már az 1950-es években meglehetősen nagy tudásanyag állt a szakemberek rendelkezésére, és ekkor már számos javallat esetében alkalmazták is. Az első E. coli-t tartalmazó készítmények Mutaflor és Symbioflor 2 néven kerültek forgalomba.

   

  A Symbioflor 1 az Enterococcus faecalis baktériumtörzset tartalmazta. Később az elölt baktériumokból készült Colibiogen és a ProSymbioflor termékeket hozták forgalomba. Mindezek a készítmények a mai napig vénymentes gyógyszerkészítményként kaphatók.

   

  A sajtóban megjelenő híradások, miszerint jelenleg semmiféle bizonyíték nem létezik e készítmények hatásosságát illetően, tudatosan elferdítik azt a tényt, hogy a mikrobiológiai készítményekkel kapcsolatban igenis létezik számos, jól dokumentált kutatási eredmény, amelyek alapján az illetékes gyógyszer-felügyeleti hatóság engedélyezte ezeket a készítményeket.

   

  A gyógyszerek engedélyeztetési eljárása rendkívül körülményes és költséges, és a gyártók meglehetősen kevés, a tapasztalati orvoslás körébe tartozó készítményhez képesek mellékelni a hatóság által követelt kutatási eredményeket. Valójában a mikrobiológiai terápia a fitoterápiával együtt nagyrészt tapasztalaton alapuló tudomány. A tapasztalat, illetve a regulatív hatású természetes készítmények gyakran nem egyetlen, jól definiált betegségre hatnak, hanem általános, a szervezet számos pontján érvényesülő hatást fejtenek ki.

   

   

   

  A cikket a Természetgyógyász Magazin áprilisi lapszámában olvashatják!

   

  –dr. ki–
  XXVI. évfolyam 4. szám

   Aktuális lapszámunk:
   2020. április

   A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.