Betegségek A-tól Z-ig

Gyógyítás finom rezgésekkel

Test és lélek orvossága – Bach-virágterápia

  A Bach-virágesszenciák az alternatív gyógyászatban egyre nagyobb közkedveltségnek örvendenek. Azonban  csak kevesen ismerik a módszer felfedezésének történetét.


   

  Mindenekelőtt Angliába teszünk utazást, pontosabban Walesbe. Képzeljük el: kora reggel van, a nap még csak dereng a horizonton, a mezőkön csillognak a friss hajnali harmat cseppjei. E csodaszép, zöldellő tájon magányos vándor lépdel. Meg-megáll, némely virágot alaposan szemügyre vesz. Összegyűjti a szirmokon lévő harmatot, vagy egy szirmot a nyelvére helyez. Érzékeli a növény „üzeneteit”, gyógyító erejét, finom rezgéseit és energiáit. Megállapítja, hogy a növény segítségével milyen érzelmi állapotot lehet feloldani.

   

  Ha sikerült egy-egy növényt pontosan meghatározni, a magányos kutató üvegedényt vesz elő, forrásvízzel tölti meg, ollóval óvatosan levág néhány szirmot, a vízbe helyezi, majd az edényt a napfényen hagyja.

   

  A furcsa szerzet nem más, mint dr. Edward Bach angol orvos, aki 1886. szeptember 24-én született Birminghamben. 1920-tól 1922-ig egy londoni homeopátiás kórházban dolgozott, ahol alaposan tanulmányozta Samuel Hahnemann-nak, a homeopátia atyjának eredeti iratait. Bach a homeopátia alapelveiből kiindulva újfajta gyógyászati rendszert fejlesztett ki, méghozzá pusztán pszichológiai kritériumok alapján válogatta össze az új rendszert alkotó homeopátiás gyógyszereket. Fáradozásait siker koronázta: módszerével átütő sikereket ért el.

   

  Ezzel azonban még nem érte be. Meggyőződése szerint léteznie kellett egy, a hagyományos homeopátiánál egyszerűbb, „eredetibb” módszernek is. Ennek felkutatására vállalkozva, 1942-ben, szakmai sikereinek csúcsán, feladta jól menő londoni praxisát és Walesbe költözött. Vidéki magányában egyszerű, könnyen használható és tiszta gyógyszerek után kutatott a természetben. Magas rezgésű növényeket keresett, amelyekkel jellemhibákat, érzelmi zavarokat lehet korrigálni és a személyiséget stabilizálni.

   

  Bach így bukkant összesen 38 virágzó növényre, amelyek közül a legtöbb nem tartozik a hagyományos értelemben vett gyógynövények közé, tehát nem avatkoznak bele szervezetünk biokémiai folyamataiba, sokkal inkább energetikai úton hatnak rá.

   

  A gyógyhatású virágokat vízzel telt edénybe helyezik, és az edényt a napra teszik. A napenergia hatására a virágok finom esszenciái, energiái a vízbe oldódnak. Néhány óra múlva

   

  a vizet leszűrik, és azonos mennyiségű brandyvel elegyítik. Az így nyert esszenciákat koncentrátumos üvegekbe töltik, ezeket sok országban gyógyszertárakban lehet megvásárolni. Mindössze néhány csepp elegendő belőlük a kellő gyógyhatás eléréséhez.

   

   

  A gyógyuláshoz vezető út a hangulaton keresztül vezet

  Minden virágesszenciának jól körülírható hatásterülete van: félelem, bizonytalanság, magányosságérzet, aggodalmaskodás, apátia, érdektelenség, reménytelenség vagy kétségbeesés, hogy csak néhányat említsünk.

   

  1930-tól 1934-ig Edward Bach ismét kórházi orvosként dolgozott. Felismerte, hogy minden negatív hangulat, ill. érzelmi állapot lényegében minden embernél hasonló formában jelentkezik, amiből arra következtetett, hogy ezek közös archetípusos állapotokra vezethetők vissza, amelyek a megfelelő virágesszenciák pozitív rezgéseivel harmonizálhatók. Bach az általa felfedezett esszenciákat az alábbi hét csoportba osztotta:

   

  * Félelmek

  * Bizonytalanság

  * Hiányzó érdeklődés a realitás iránt

  * Magány

  * Túlérzékenység külső befolyásokkal és gondolatokkal szemben

  * Bátortalanság és kétségbeesés

  * Mások túlféltése

   

  E felosztás alapján bárki könnyen felismeri a negatív lelkiállapotokat, és kiválaszthatja a gyógyuláshoz legmegfelelőbb esszenciát. Gyakran elég egyetlen, jól kiválasztott esszencia, hogy helyreállítsa a test és lélek közötti harmóniát.

   

  Az esszenciák fő hatásterülete a megelőzés. Kiválóan alkalmasak más terápiák kiegészítésére is. Hasznos lehet a terápiát a virágesszenciákhoz hasonló hatású ásványokkal kiegészíteni.

   

  Mit kell tudni az öngyógyításhoz?

  A Bach-esszenciáknak minden természetes eredetű házipatikában helye van. Az önkezelésnek nincs ellenjavallata, ha kellő ismeretek birtokában ki tudjuk választani a legmegfelelőbb esszenciát. Megfelelően képzett Bach-terapeuta segítségét azonban bonyolultabb esetekben érdemes kikérni.

   

  Az esszenciák szedése után esetenként fáradtság, a tünetek átmeneti erősödése, fellángolása jelentkezhet. Gyakori jelenség, hogy az első adagok szedése után a páciensnek élénkebb, színesebb álmai vannak, régi emlékek ismét felbukkannak a tudatalattiból. Ha ezek a terápiás reakciók nagyon kellemetlen formában jelentkeznek, a cseppek adagját csökkenteni kell.

   

  Ha a kezelt hangulati szimptómák nem változnak, annak több oka lehet: a terápia nem megfelelő időben kezdődött, vagy a beteg valamilyen okból „ragaszkodik” betegségéhez.

   

  Az esszenciák egyébként nem okoznak kárt, nincs mellékhatásuk, a hatás eléréséhez a betegnek is akarnia kell a gyógyulást, nyitottnak kell lennie a változásra.

   

  Fontos tudni a következőket is: mindnyájunknak feladata, küldetése van ezen a földön. Az esszenciák segítségével visszatalálhatunk ezekhez az életfeladatokhoz, harmonizálhatjuk alapkarakterünket, ha az kóros formában nyilvánulna meg. A szőlőesszenciára jellemző zsarnokból harmonikus lelki állapotban kiváló vezető válhat. Az állandóan saját magáért aggódó hangafűtípus pozitív állapotban reálisan gondolkodó, saját helyzetét helyesen felismerő emberré válhat.

   

  A kezelések során gyakran előfordul, hogy egyik problémánk megoldódása után egy másikkal szembesülünk. Ha pl. bátortalanságunkat sikerült legyőznünk, az új élethelyzetben könnyen léphetnek fel belső konfliktusok, ami nyugtalanságban, rémálmokban és hullámzó kedélyállapot formájában nyilvánul meg.

   

  Ezek a konfliktusok, vagy az a felismerés, hogy még nem érett meg bennünk az elhatározás a változásra, egyéni fejlődésünk természetes velejárója. Ilyenkor sokat segíthet egy tapasztalt terapeutával folytatott beszélgetés.

   

  Szintén gondot okozhat, hogy a virágesszenciák használata során korábbi, elfeledett lelki sebek szakadnak fel, traumák emléke elevenedik meg. Ha ez sokáig tart és

   

  elviselhetetlenné válik, nem látunk kiutat, szintén érdemes szakavatott Bach-terapeutához fordulni.

   

  Elsősegélycseppek: ha azonnali segítségre van szükségünk

  Bach az általa felfedezett 38 virág közül kiválasztott néhányat, amelyeket összekeverve megalkotta jól ismert elsősegélycseppjeit. A benne szereplő virágesszenciák a következők: ernyős madártej, napvirág, nebáncsvirág, cseresznyeszilva és iszalag.

   

  A vészcseppek kisebb és súlyosabb vészhelyzetekben segítenek: rosszul sikerült dolgozat, veszekedés után és balesetek, sérülések esetén egyaránt.

   

  Akut vészhelyzetekben a cseppeket közvetlenül a nyelvre cseppentjük. A „pohármódszer” szerint 2 cseppet adhatunk egy pohár vízhez is, amelynek tartalmát ezután apránként kell elkortyolgatni, míg a javulás be nem áll, vagy meg nem érkezik az orvos. A poharas módszert igény szerint többször egymás után ismételhetjük. Akut helyzetekben a cseppeket a halántékon vagy a csuklón a bőrbe is masszírozhatjuk.

   

  Külsődleges használatra létezik elsősegélykrém, amelyhez az említetteken kívül fertőzések ellen vadalmát is kevernek. Főként ficamok, rándulások, égések, sérülések, kiütések és csípések ellen alkalmazzák.

   

   

  A virágneveket angolul is megadtuk, mivel a nemzetközi gyakorlatban ezek terjedtek el (hasonlóan a homeopátiában a gyógyszerek tudományos, többnyire latin elnevezéséhez).

   

   

  1. csoport: Különféle félelmek

   

  Napvirág (Sunflower)

  „Páni félelem lesz úrrá rajtam, halálfélelmek gyötörnek.”

   

  A napvirág az abszolút krízisek, a pánik, a hirtelen vészhelyzetek és a halálfélelem enyhítésére alkalmas esszencia. Jellemző tünetek: heves szívdobogás, hirtelen izzadás, légszomj, gombócérzet a torokban vagy a gyomorban. A beteg feldúlt lelki állapotban van, a félelemtől megbénul, nem lehet megnyugtatni.

  A napvirág nyugtató hatású, segítségével legyőzhető a krízishelyzet, segít megőrizni a nyugalmat. A neki megfelelő gyógyító ásvány a heliotrop. Pozitív hatással van a keringésre, megtisztítja a lelket és a testet, feloldja a feszültségeket.

  Bohócvirág (Mimulus)   

  „Félek az injekciótól.”

   

  Bohócvirág-állapotban a félelem konkrét és megnevezhető: a beteg fél a kutyáktól, a mély víztől, betörőktől, a munkanélküliségtől, az anyagi csődtől, betegségektől. Rendkívül érzékenyen reagál a hangos szóra, hangos zenére, szagokra és az éles fényre.

  A bohócvirág félénkség és félelmek leküzdésében segít. A neki megfelelő drágakő a hematit, amely segíti a vérképzést és a szervezet oxigénellátását, csökkenti a félelmeket és az aggodalmakat, erősíti az életörömet.

  Rezgőnyár (Aspen)

  „Rémálmok gyötörnek.”

   

  A bohócvirággal ellentétben a rezgőnyárállapotra meghatározhatatlan tárgyú félelem jellemző. A félelemnek tehát nincs konkrét, a beteg által megnevezhető tárgya, gyakoriak és jellemzők a baljós sejtelmek. A beteg állandóan valami rossz dolog bekövetkeztétől fél, végül pedig már magától a félelemtől.

  A rezgőnyár erősíti a jövőbe vetett bizalmat, békés álmot biztosít. Megfelelő ásványa a fekete turmalin, amely nyugtatja a vegetatív idegrendszert, és különleges védő hatású kőként tartják számon.

  Vörös vadgesztenye (Red Chestnut)

  „Aggódom a szeretteimért.”

   

  A vörösvadgesztenye-állapotban a hozzátartozókra irányuló aggodalom áll a középpontban. A páciens betegesen félti gyermekét, férjét, rokonait vagy háziállatait. Az aggódás sokszor a féltett személynek is terhére van, a páciens gyakran azonosul hozzátartozóival és azok problémáival, nem tud elhatárolódni.

  A vörös vadgesztenye biztonságérzetet ad, segít feloldani a kóros túlféltést. A megfelelő ásvány a rodokrozit, amely pozitív hatással van az emésztésre, a páciens figyelmét saját igényeire irányítja, és segít életerőt meríteni.

  Cseresznyeszilva (Cherry Plum)

  „Félek, hogy megőrülök, az idegességtől, majd felrobbanok.”

  Ez a virág az önkontroll elvesztésétől, a megőrüléstől való félelemmel kapcsolatos. Jellemzőek a kényszeres cselekedetek, a körömrágás, a fogcsikorgatás, az éjszakai ágybavizelés, a kleptománia vagy az alkohol-, ill. drogfüggőség.

  A cseresznyeszilva-esszencia belső békét és szellemi tisztaságot ad. Segít a negatív érzelmek feldolgozásában és az agresszió csökkentésében. Jól párosítható a lazúrral (lapizlazuli), amely stresszcsökkentő hatású, csökkenti a vérnyomást, feloldja a félelmeket és a feszültséget.

     

  2. csoport: Belső bizonytalanság

   


   

  Kékgyökér (Cerato)

  „Biztos, hogy az a kocsi piros?”

   

  A jellegzetes kékgyökérállapot különösen jellemző azokra a gyerekekre, akik állandóan azt kérdezik: miért? – bár ők is tudják a választ kérdésükre. Bizonytalanságukat kívülről jövő megerősítéssel próbálják ellensúlyozni. A kékgyökértípusú páciens gyakran kritikátlan, nem ismeri fel cselekedeteinek következményét, túlságosan függ másoktól.

  A kékgyökér segítségével a beteg megtanulja vállalni a felelősséget saját cselekedeteiért, megtanulja, hogy vállalja a kritikát másokkal szemben, ugyanakkor képes legyen bízni saját értékítéletében. A füstkvarc jól harmonizál vele, hiszen feloldja a feszültségeket, növeli a teherbírást.

   

   Szikárka (Scleranthus)

  „A fekete, vagy inkább a barna cipőmet vegyem fel?”

   

  A szikárkatípusú beteg általában két konkrét lehetőség között nem képes választani, jellemző tünet a szélsőségesen ingadozó kedélyállapot: egyszer madarat lehetne vele fogatni, a következő pillanatban már porig sújtva érzi magát, nem ritkák a helyüket változtató fájdalmak. Különösen gyakori ez az állapot a klimax és a pubertás idején.

  A szikárka az ilyen élethelyzetekben megerősíti az önbizalmat, a döntési képességet, kiegyensúlyozottságot és belső nyugalmat ad. Hatását kedvezően alátámasztja a békeachát, amely stabilizálja az ént és a saját akaratot.

   

  Rozsnok (Wild Oat)

  „Túl sok lehetőségem van, de nem tudok dönteni.”

   

  Az előbbi állapottal szemben (két lehetőség) a rozsnoktípusnak mindig sok lehetősége van, de nem képes dönteni. Az érintett nem tudja, hogy mit tanuljon, milyen szakmát válasszon, nem tudja, mit kezdjen életével, mindenfélébe belekezd, de semmit sem fejez be. Gyakran váltogatja partnereit, az állását, lakhelyét és hobbiját.

  A rozsnok segít a lényeges dolgok felismerésében, egy cél kiválasztásában és követésében, az életút megtalálásában. Ékköve a gránát, amely erősíti az önbizalmat, a szívet és a keringést.

   

  Gyertyán (Hornbeam)

  „Kávé nélkül semmire sem vagyok képes.”

   

  A gyertyánállapotra jellemző az átmeneti szellemi kifáradás. A páciens reggelente nem tud magához térni, úgy érzi, nem tud koncentrálni, gondolkodni.

  A gyertyán erőt ad, vitalitással tölt fel, helyreállítja a természetes egyensúlyt alvás és ébrenlét között, regenerálja a szellemi erőket. Kimerültség esetén kiváló hatású a dumortierit nevű ásvány is, amely erősíti a koncentrációt, az éberséget és az öntudatot, ezenkívül láz- és gyulladáscsillapító hatású is.

   

  Tárnics (Gentian)

  „Ez túl szép, hogy igaz legyen!”

   

  A negatív tárnicsállapotra jellemző a pesszimista alaphangulat, amelyet látszólagos derűlátással igyekszünk leplezni. Kellemetlen meglepetésre számítunk: a tárnicstípusú emberre jellemző az állandó kételkedés, nem képes hinni a jóban, saját sikerében, mindig minden jó után valami rosszra számít, gyakran lemondóan legyint.

  A tárnicsesszencia feloldja ezt a negatív hozzáállást, optimizmussal tölti el a lelket, megengedve, hogy a beteg újra örülni tudjon az életnek, aki ezentúl a bonyodalmakat, akadályokat pusztán jó tanulási lehetőségnek tekinti. Ugyanilyen hatású a faachát nevű féldrágakő. Segít a dolgok pozitív megközelítésében, kiegyensúlyozza a testet és a lelket, erősíti az idegrendszert.

   

  Sülzanót (Gorse)

  „Rajtam már semmi sem segít!”

   

  Erre a lelkiállapotra a teljes kilátástalanság, reménytelenség jellemző. A beteg (általában krónikus beteg) már nem remél semmit, rezignáltan beletörődött sorsába, bőre sápadt, gyakran sötét karikák övezik a szemét. Mélységes elkeseredés vesz erőt rajta.

  A sülzanót rezgése fényt visz ebbe a sötét reménytelenségbe, mobilizálja a beteg energiáit, aki a kezelés hatására ráébred, hogy mindig van remény, mindig van értelme valami újat kipróbálni. Hosszan elhúzódó betegségekben vagy visszaesések alkalmával a sülzanótból meríthetünk lelkierőt a kitartáshoz és a reményhez. A gyógyuláshoz szükséges bizakodást ez biztosíthatja.

  Reménytelenségre ajánlják a tejkvarcot is. Ez a féldrágakő erősíti, serkenti az anyagcsere-folyamatokat, egyúttal belső békét, harmóniát teremt, és kapcsolatot az ember és magasabb rendű tudata között.

     

  3. csoport: Hiányzó érdeklődés a valóság iránt

   

  Iszalag (Clematis)

  „Egyszer volt, hol nem volt.”

   

  Az iszalagalkatú ember hajlamos az ábrándozásra, nappali álmodozásra, nehezen tudja gondolatait összpontosítani. A gyerekek tágra meredt szemekkel néznek egy irányba, de nem látnak semmit. Elmerülnek egy saját maguk által szőtt álomvilágban, és csak a sokadik felszólításra rezzennek fel, amikor a tanár már harmadszorra szólítja őket.

  Az iszalag segítségével újra kapcsolatot teremthetünk a bennünket körülvevő világgal, ez az esszencia ájulás esetén is kiváló. Az iszalag „leföldeli” az állandóan ábrándozó embereket, akik ennek hatására képesek lesznek szembenézni a realitással, akkor is, ha az kellemetlen. Ez a feltétele annak, hogy kibontakoztathassuk tehetségünket, egyéni adottságainkat, eleget tehessünk földi küldetésünknek.

  Hatásában az iszalaggal rokon a szardonix nevű ásvány, amely élesíti az érzékeket és fokozza az anyagcserét.

  Lonc (Honeysuckle)

  „Régen minden jobb volt!”

   

  Ez az esszencia a régi szép időkön merengő, az emlékeiknek élő emberek gyógyírja. Az ilyen ember általában nehezen tud megbirkózni minden újdonsággal, új élethelyzettel, rögeszmésen ragaszkodik régen megszokott, esetleg értelmetlenné vált rituálékhoz, szokásokhoz, hagyományokhoz. Gyakori közöttük a szenvedélyes régiséggyűjtő.

  A lonc esszenciája segít megbirkózni a jelen problémáival, és enyhíti a honvágyat is. Hasonló hatású a vörös jáspis is, amely megerősíti a lelket, hogy el tudjunk szakadni a múlttól és megnyíljunk a jelennek és a realitásnak.

  Vadgesztenyerügy (Chestnut Bud)

  „Már megint nem találom a szemüvegemet!”

   

  Akinek erre az esszenciára van szüksége, hajlamos a szétszórtságra, általában gondolatban a valóság előtt jár. Gondolatai száguldanak, és mindig a jövővel foglalkoznak. Jellemző, hogy hibáiból soha nem tanul, újra meg újra elköveti őket. „Tanulj a tapasztalataidból” – így szól a vadgesztenyerügy üzenete, amely egyúttal a koncentráció, a figyelem, az alaposság és a tanulás gyógyszere.

  Ha valaki ismételten elköveti ugyanazt a hibát, annak ajánlott a mahagóniobszidián is. Segítségével képessé válunk a realitást helyesen értékelni.

  Fehér virágú vadgesztenye (White Chestnut)

  „Gondolataim állandóan egy probléma körül forognak.”

   

  Ha valakinek állandóan nem kívánt gondolatok, képek nyomulnak szakadatlanul a tudatába, és nem tudja leállítani őket, akkor a fehérvadgesztenye-esszenciára van szüksége. Olykor az alvás is nehezen megy, mert a beteg álmatlanul hánykolódik ágyában, és gondolatai nem hagyják nyugodni, megoldást pedig nem talál.

  A fehér virágú vadgesztenye nyugalmat teremt, megtisztítja a gondolatokat, így szabaddá téve az utat a problémamegoldó gondolkodás előtt. A bronzit nevű ásvány is megszabadíthat a kínzó gondolatoktól. Görcsoldó, álmot hozó, nyugtató hatású kőként ismerik.

  Vadrepce (Mustard)

  „Nem tudom, miért, de olyan szomorú vagyok.”

   

  A vadrepceállapotra a hirtelen, külső ok nélkül fellépő szomorúság, melankólia jellemző, ami gyakran fordul elő a pubertás és a klimaktérium idején. Jellemző a fáradtság érzete, amitérdektelenség és szomorúság kísér.

  A vadrepce depresszióellenes hatása biztosítja a könnyed hangulatot és az életörömöt. Hirtelen fellépő depresszió és kétségbeesés ellen jó hatású a rodonit is.

  Olajbogyó (Olive)

  „Fáradt és kimerült vagyok.”

   

  Az olajbogyó-esszencia a szellemi és fizikai kimerülés gyógyírja. Ha valaki hosszabb ideig megerőltető munkát végzett, beteget ápolt vagy krónikus betegség emésztette fel erőit, esetleg építkezett vagy más módon erőltette túl magát, annak erre az esszenciára van szüksége.

  Az olajbogyó virágesszenciája regenerálja testünket és lelkünket, erővel tölt fel. Egy kimerítő nap után kiváló hatású egy ülőfürdő, amelynek vizéhez olajbogyó-esszenciát adunk. A rózsakvarc jól társítható hozzá, mivel hasonló hatású.

  Vadrózsa (Wild Rose)

  „Nincs értelme, feladom!”

   

  Ez a lelkiállapot igazán kritikusnak nevezhető: ilyenkor a beteg bensőjében mindent feladott, kapitulált, ezért saját elhatározásból nem is hajlandó bármely virágesszenciát alkalmazni. Életében minden értelmetlennek és céltalannak tűnik. Fáradt, szomorú, nincs étvágya, nincs energiája, már életével is teljesen leszámolt.

  Ilyen esetekben csodát tehet a vadrózsából készült esszencia, amely nem csak vidámsággal és újult életerővel, de kalandvággyal is eltölti a beteget. Öröm az életben, a munkában, vitalitás – ez a vadrózsa ajándéka. Belső rezignációra az ásványok ismerői gyakran ajánlják a cianitot. Életörömöt ad, és fizikai szinten elsősorban a nyak, torok területét gyógyítja.

     

  4. csoport: Magány

   

  Nebáncsvirág (Impatiens)

  „Miért nem megy ez gyorsabban?”

   

  Ha valaki állandóan siet, rohan, a piros lámpánál idegesen dobol ujjaival, a pénztárnál egyik lábáról a másikra áll, vagy az előtte álló sarkára tolja a kocsit, másokat siettet, nebáncsvirágra van szüksége. Az ilyen emberek gyorsan esznek, gyorsan beszélnek, mennek és dolgoznak, csak az elalvás nem megy nekik gyorsan. Ilyenkor ugyanis szintén olyan dolgokkal foglalkoznak, amik várhatnának másnapig. Türelmetlenség, hektika és feszültség uralkodik életükben, ami miatt hamar magányossá válnak.

  A nebáncsvirág-esszencia csökkenti az őrült tempót. Hatására a beteg megtanulja embertársainak ritmusát respektálni, türelmesebbé, empatikusabbá válik, ami miatt nem fordulnak el tőle társai. Türelmetlenség és hektika ellen ajánlott az ónix. Erősíti a szerveket, helyreállítja test és lélek megbomlott harmóniáját.

  Békaliliom (Water Violet)

  „Nagyszerűen boldogulok mások nélkül is.”

   

  A békaliliom-állapotban lévő ember azért magányos, mert nem képes mások előtt megnyílni, másokhoz közeledni, ugyanakkor kifelé erőt, magabiztosságot demonstrál, ami olykor mások lenézéséig fokozódhat. Kifelé büszke és tartózkodó, kényelmetlen és intoleráns alak látszatát kelti. Úgy érzi, nem engedheti meg magának, hogy gyengéit és érzéseit megossza a külvilággal. Embertársai nem is sejtik viselkedése mögött a mélységes magányosságot, elhagyatottságot.

  A békaliliom feloldja ezt a külső jégpáncélt, hozzájárul ahhoz, hogy újra érezzünk és merjük érzelmeinket kimutatni, közel tudjunk engedni magunkhoz másokat is. A vörös turmalin is hasonló hatású, ezenkívül a májat is erősíti.

  Hangafű (Heather)

  „Mondtam már neked, milyen rosszul érzem magam?”

   

  A hangafű-állapotú ember állandóan a társaság középpontjában szeret lenni, állandóan mások együttérzését, szimpátiáját igyekszik felkelteni, folyton saját jólétéért, előnyeiért aggódik, és nem viseli el, ha egyedül van. Állandóan panaszkodik, mindig keres magának valakit, akinek elmondhatja, mi bántja.

  A hangafű segít, hogy egónkat némiképpen háttérbe állítsuk, panaszainkat reálisan legyünk képesek felmérni. Ekkor képessé válunk arra, hogy másokra odafigyeljünk, ahelyett, hogy saját bajainkkal traktálnánk őket minduntalan. Hasonló hatású az akvamarin nevű féldrágakő. Ez az ásvány a „tisztaság köve”, amely segít felismerni a helytelen magatartásformákat.

     

  5. csoport: Túlérzékenység

   

  Apróbojtorján (Agrimony)

  „Kutyául érzem magam, de jó képet vágok hozzá.”

   

  Az apróbojtorján a titkolódzó emberek esszenciája. Mindent, ami tekintélyüknek árthat, azt a tökéletesség álarca mögé igyekszenek rejteni, gondjaikat, testi, lelki bajaikat gyakran sokféle aktivitással igyekeznek elleplezni. Az apróbojtorján-ember irtózik a vitáktól, alvása felületes, ha beteg, nem mutatja ki fájdalmait. Az apróbojtorján-gyermek valódi érzelmeinek elleplezése érdekében gyakran hajlamos az osztály bohócává válni.

  Az apróbojtorján az őszinteség virága, amely elfogadtatja velünk saját személyiségünket. Segítségével képesek leszünk önmagunkat mutatni és álarcainkat letenni. A neki megfelelő ásvány a pauaopál, amely lényegében egy kagyló, és amely erősíti benső nyugalmunkat, öntudatunkat.

  Kisezerjófű (Centaury)

  „Ha muszáj, még ebben is segítek.”

   

  A kisezerjófű a mindent magukra vállaló emberek virága. Az ilyen alkatú ember állandóan túlterhelt, mert nem képes nemet mondani.

  A kisezerjófű segítségével megerősíthetjük személyiségünket, megtanulhatjuk, hogyan cselekedjünk saját érdekünkben anélkül, hogy önzővé válnánk. Az esszencia szedésével képesek leszünk elhatárolódni másoktól, fejlődik individualitásunk. Ebben támogathat bennünket a borostyánkő is, amely egyébiránt allergia és bőrbetegségek esetén is hasznos.

  Dió (Walnut)

  „A változások, új helyzetek zavarba hoznak.”

   

  A diófa esszenciája minden új élethelyzetben segíthet átlendülni a kezdeti nehézségeken: ha a gyerek új iskolában kezdi a tanévet, ha elköltözünk, munkahelyet váltunk, egy új életszakaszba lépünk, egy gyermek születésekor, házasságkötéskor, váláskor, a klimaktérium idején vagy nyugdíjazáskor.

  A diófa minden fontos döntés előtt segít, erősít bennünket elhatározásunkban, elszakítja a régi, idejétmúlt viselkedésmintákhoz kötődő szálakat, enyhíti a gyermekek fájdalmát fogzáskor. Hirtelen változások ellen jó a jáspis, amely ezenkívül erősíti az emésztőszerveket is.

  Magyal (Holly)

  „Mások boldogsága irigységgel tölt el.”

   

  Féltékenység, irigység, bosszúvágy és harag jellemzik a magyalállapotot. A harag és a düh, a káröröm és az önzés is tipikusnak nevezhető, valamint a saját magunk ellen érzett harag, amiért hagytuk magunkat rábeszélni valamire. Ezek a negatív érzelmek érzéketlenné és gonosszá teszik az embert.

  A magyal rezgései fokozzák a megelégedettség érzetét, hatására rugalmasabbá, megbocsátóbbá válunk, képesek leszünk másokat szeretni. Bizalmatlanság és gyanakvás, valamint harag ellen használható az aventurin is. Ez a féldrágakő erősíti a másokkal szembeni bizalmat, valamint a pozitív életfelfogást.

     

  6. csoport: Elkeseredés és kétségbeesés

   

  Vörösfenyő (Larch)

  „Ez nekem soha nem fog sikerülni!”

   

  A vörösfenyőt önértékelési zavarok, félénkség, teljes önbizalomhiány, kisebbrendűségi érzések esetén kell alkalmazni. Az esszencia segít feloldani a kudarctól való félelmet (szexuális téren is), valamint a vizsgák, fellépések, szereplések előtti lámpalázat is.

  A vörösfenyő a kreativitás, a magabiztosság és a bátorság virága. Hasonló hatású a hópehely-obszidián is, amely egyúttal a szervezet immunrendszerét is stabilizálja.

  Erdei fenyő (Pine)

  „Mindennek én vagyok az oka.”

   

  Aki túlzottan önkritikus, minden hibát magára vállal, állandó bűntudata van, az minden bizonnyal negatív erdeifenyő-állapotban van. Az ilyen ember állandóan bocsánatot kér, szemrehányást tesz önmagának, de jellemző a rossz lelkiismeretérzése és mások hibáinak magára vállalása is. Az erdei fenyő feloldja az indokolatlan bűntudatot, de ugyanilyen hatású a hegyikristály is.

  Szilfa (Elm)

  „A vizsgán mindent elfelejtettem.”

   

  Az akut, rövid távú túlerőltetés gyógyszere a szilfaesszencia. Ha valaki attól tart, hogy összecsapnak felette a hullámok, nem bír megfelelni a hirtelen összetorlódott feladatoknak, akkor ez az esszencia segíthet rajta.

  A szilfa ezenkívül tipikus vizsgavirág, amelylyel megelőzhető, hogy az érettségin vagy az  autóvezetői vizsgán hirtelen leblokkoljunk. Akut kimerültség vagy túlterheltség esetén a krizopráz is segíthet. Ez a féldrágakő megnyugtat, kiegyensúlyozottá tesz és salaktalanítja a szervezetet.

  Szelídgesztenye (Sweet Chestnut)

  „Nincs kiút, nincs menekvés!”

   

  A szelídgesztenyét igénylő lelkiállapot a lélek legsötétebb órája. A váratlan sorscsapások, mint pl. egy hozzátartozó halála, az anyagi csőd és más kilátástalannak tűnő helyzetek válthatják ki ezt az érzést. Úgy tűnik, az illető elérte a terhelhetőség végső határát, hátát a falnak vetve áll, de nem lát kiutat helyzetéből.

  A szelídgesztenye-esszencia hatására a látóhatáron feldereng némi fény. Ez a gyógyszer új életörömmel ajándékoz meg, és bizalmat ad az újrakezdéshez. A legnehezebb helyzetekben, sokk esetén az apacskönny nevű ásványból is erőt meríthetünk.

  Ernyős madártej (Star of Bethlehem)

  „Mindig arra a szörnyű balesetre gondolok. Ezt az élményt nem tudom elfelejteni.”

   

  A Bach-féle rendszer talán legfontosabb esszenciája az ernyős madártej. Segít feledni a negatív emlékeket, és enyhíti a traumákat és a sokkot, attól függetlenül, hogy azok milyen régen történtek: kellemetlen élmények, rossz hírek, haláleset, lelki traumák, rossz gyermekkori élmények stb.

  Az ernyős madártej harmonizálja a lelket, a testet és a szellemet. Elviselhetővé teszi a sorscsapásokat, hatására visszatér a lélekjelenlét és a gondolatok tisztasága.

  Ez a készítmény testi sérülések, fizikai sokk leküzdésére is alkalmas, pl. csonttörések, vágott sebek, agyrázkódás, leégés esetén. A virág akkor is segít, ha a sokk vagy a sérülés már régen történt. Utókezelésként dióval kombinálják.

  Akkor is érdemes kipróbálni, ha a panaszok, tünetek nem javulnak, és egyetlen más készítménnyel sem sikerül eredményt elérni, éppen ezért próbáljuk ki krónikus betegségekben is. Ez az esszencia rémálmok esetén, valamint energetikai blokkok enyhítésére és a rákterápia kiegészítésére is nagyon fontos.

  Életünk folyamán mindannyian átélünk sokkokat, traumatizáló eseményeket, még akkor is, ha ennek nem vagyunk tudatában. Ezért ez az esszencia mindig szerepeljen az első keverékben. Még jobb, ha valaki az első Bach-virágkeverék szedése előtt egy hétig csak ernyős madártejet kap. Ennek hatására hamarosan minden panasz és tünet jelentős mértékű javulását figyelhetjük meg. Ha egy bizonyos idő eltelte után még mindig vannak panaszok, célzottan érdemes folytatni a terápiát más esszenciával vagy keverékkel.

     

  7. csoport: Túlzott aggódás másokért

   

  Katángkóró (Chicory)

  „Ha nem hívsz fel, rosszul vagyok.”

   

  Míg a vörös vadgesztenye-típus valóban aggódik szeretteiért, a katángkóró-alkatú ember környezetétől feltétlen figyelmet, és törődést vár el. Ha állandóan tudni akarja, hozzátartozói hol tartózkodnak, annak semmi köze a valódi féltéshez, aggodalomhoz, sokkal inkább a hatalom, a kontroll gyakorlásához. A katángkóró-ember nem riad vissza a zsarolástól és a mások ügyeibe való beleavatkozástól sem. Mindig mindenről tudnia kell (hallgatózik, faggatódzik, nem csukja be az ajtót), hogy kezében tarthassa az ellenőrzést. Ellentmondást, korlátozást nem tűr.

  A katángkóró a feltétel nélküli szeretet virága. Segítségével megtanuljuk elfogadni szeretteink szabadságjogait, önzetlenekké válunk és nem keltünk a másikban bűntudatot.

  A vörös achát is segít kibontakoztatni az uralkodási vágy mögé rejtett szeretetet. Erősíti a veséket is.

  Vasfű (Vervain)

  „Én tudom, hogy neked mi a jó!”

   

  A vasfű a virágesszenciák között a misszionárius. A vasfű-típus óriási buzgalommal igyekszik másokat meggyőzni saját véleményéről, eközben pedig meglehetősen rámenős, erőszakos. Mindent jobban tud, hiperaktív, az élet problémái elől elmenekül. Ma ezért, holnap azért lelkesedik.

  A vasfűesszencia csökkenti a nyugtalanságot, a „mindent jobban tudást”, a hektikát és az eufóriát. Azonos a hatása az azuritnak, amely ezen túl erősíti a csontokat is.

  Szőlő (Vine)

  „Azt csináld, amit mondok!”

   

  A negatív szőlő-típus is kellemetlen embertárs: macsó, zsarnok, hatalommániás uralkodó. Arrogáns, kötekedő, szigorú és kíméletlen, akaratát érvényesíti. Együttérzést, engedékenységet nem ismerő ember. A szőlő-típusú gyerekek karmolnak, harapnak, verekednek.

  A szőlő esszencia a tapintat és az engedékenység elixírje. Segítségével megtanulhatjuk, hogy tiszteletben tartsuk embertársainknak saját szabadságukat, önállóságukat. A szőlő-alkatú embereknek segíthet a tigrisvas nevű ásvány is, amely egyúttal a légzőszerveket erősíti.

  Bükkfa (Beech)

  „Hogy tehettél ilyet?”

   

  A bükkfa-típus állandóan reklamál, kifogásol. Intoleráns, szigorú erkölcsi elvei vannak, másokban állandóan hibát keres, morog, zsörtölődik. Gunyoros, maró humorú, sőt cinikus. Először mindenben a negatívumot látja meg, és becsmérlően nyilatkozik. Kritikája destruktív, ellentétben a katángkóró-típussal, aki kritikájával legalább őszinte célokat követ.

  A bükkfa pozitív potenciálja az empátia növelésében, a felebaráti szeretet és az engedékenység, az elnéző magatartás kibontakozásában nyilvánul meg. A szivárványfluorit szintén a megértést erősíti, és harmonikus kapcsolatokat teremt embertársainkkal.

  Forrásvíz (Rock Water)

  „Ezt nem illik! Mit mondanak az emberek, ha látják!”

   

  A negatív forrásvíz-állapotú ember gyakran szenved ízületi merevségben. Szigorú, nem csak másokkal, de önmagával szemben is. Szigorú erkölcsi elveinek feltétlenül meg akar felelni. Kérlelhetetlen, csökönyös, fanatikus, szélsőséges esetben kifejezetten kegyetlen. Mindez megöli benne az életörömöt.

  A forrásvíz esszenciáját, amint neve is mutatja tiszta, természetes forrásvízből nyerik. A gyorsan könnyedén csörgedező patakocskáknak megfelelően ez az esszencia erősíti a rugalmasságot, a lágyságot, a mozgékonyságot és a toleranciát. Merevség és túlságosan idealisztikus világnézet enyhítésére alkalmas a természetes a citrin (sárga füstkvarc) is, amely megnyitja a megkérgesedett szíveket, erősíti az immunrendszert, melegíti a testet és a lelket.

     

  V.T.
  IX. évfolyam 5. szám

  Címkék: Back-virágesszenciák

   Aktuális lapszámunk:
   2020. november

   A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.