Betegségek A-tól Z-ig

Gyógyító agyag

A belek és a bőr méregtelenítésére

A föld az emberiség legrégebbi orvossága. A természetes gyógymódok között sokoldalúsága és jól tolerálhatósága miatt újra és újra felfedezik. A különösen finom szemcséjű gyógyföld tisztít, segít a méregtelenítésben és fékezi a gyulladásokat... Azonban érdemes tudni, hogyan kell helyesen alkalmazni.


 

A gyógyföld Európában az ókor óta egészen a 19. századig széles körben elterjedt orvosság volt, aminek számos írásos nyoma maradt ránk, kezdve Dioszkoridész (I. század) "Materia Medica" c. munkájától egészen napjainkig. A beteg állatok ösztönösen gyógyítják magukat e módszerrel: bizonyos helyeken földet esznek, illetve bőrbetegségek, sérülések esetén hemperegnek az iszapban.

 

Különösen elterjedt volt az agyag, amit "bolus armenicus" vagy "terra armena" néven említenek a források. A magasabb homoktartalmú gyógyfölddel ellentétben tésztaszerű állagú és gyakran tallérformába préselve hozták forgalomba. A gyógyhatású földek terápiás hatása ama képességükben rejlik, hogy rendkívül sok káros anyagot képesek megkötni. Az ilyen talajt rendkívül apró részecskék alkotják, ami nagymértékben megnöveli felületét. A kötési kapacitás az adszorpción és a kapilláris elven alapul. Az adszorpció (lat. adsorbere = felszívni) a szilárd, folyékony vagy gáz formájú részecskék megkötését jelenti valamely szilárd felületen, utóbbi specifikus tulajdonságának köszönhetően. Minél nagyobb a felület, annál hatékonyabban köti meg a folyadékokat és káros anyagokat. A kapilláris hatás a szűk csövecskék szívóhatása. Ha egy szűk, nyitott csövecskét függőlegesen vízbe merítünk, a csövecskében magasabb lesz a vízszint, mint azon kívül. Így működik az itatóspapír is. A gyógyító agyagot alkotó apró részecskék közötti terek is ilyen felszívó kapillárisokat alkotnak.

 

 

A nagy felület megköti a vizet és a mérgeket

Ez a tisztán fizikai hatás a gyógyító agyagot megkülönbözteti minden más gyógyszertől, amelyek inkább kémiai hatásúak, és beavatkoznak az anyagcsere-folyamatokba, ezért nem kívánt mellékhatásokat okozhatnak. A föld megköti a salakanyagokat, a gázokat és a mérgező anyagokat, valamint a kórokozókat, így segítve a belső tisztulást. Külsőleg, nedvesen alkalmazva a párologtatás révén hűsít. A gyógyföld éppen ezért tisztító, méregtelenítő, dezodoráló, kiegyenlítő, gyulladáscsökkentő, hűtő és irritációt enyhítő hatású. Egyes szerzők immunizáló, sebgyógyító és anyagcserét javító hatásról is beszélnek, ez utóbbiakra azonban egyelőre nincs tudományos bizonyíték.

 

Minden gyógyföld ásványi anyagok keveréke. Pontos összetétele és színe földrajzi elhelyezkedéstől függően változik. Minden gyógyföld fő alkotója a kovasav. Tartalmaz továbbá kalciumot, magnéziumot, vasat, mangánt, alumíniumot, káliumot, rezet és számtalan nyomelemet.

 

A gyógyföldet napjainkban főképp lisztfinomságú lösz formájában hozzák forgalomba. A löszt folyadékba (víz, tea) elkeverve fogyasztják, ezek után homokszerű érzés és íz marad a szánkban. Hogy ezt elkerüljük, ma már kapszulázva is kapható gyógyföld. A zöld agyag Franciaországból származik. Ez természetes, napon kiszárított agyagos föld, és különböző módon alkalmazható belsőleg és külsőleg egyaránt.

 

A gyógyföldet napjainkban főképp lisztfinomságú lösz formájában hozzák forgalomba. A löszt folyadékba (víz, tea) elkeverve fogyasztják, ezek után homokszerű érzés és íz marad a szánkban

 

A terra armenához hasonlóan léteznek rágótabletták (tallérok), és tiszta, szintén préselt kaolin. A tallérok puhák, mint a tészta, nem tartalmaznak homokszemcséket, gond nélkül fogyaszthatók, mint egy linzertésztából készült aprósütemény. Ezeket nem kell vízben elkeverni. A tallérok kiválóan szállíthatók például nyaraláskor az úti gyógyszertárban, ahonnan soha nem hiányozhatnak, hiszen kiváló hatásúak hasmenés és gyomorrontás eseteiben. Ezenkívül léteznek egyéb gyógyföldtípusok, amelyek különleges összetételüknek köszönhetik hatásukat, például a Schindele's Mineralien (Ausztria), a Würenloser Heilgestein, Anliker Lehm (Svájc).

 

Testünkre folyamatos feladatot rónak a terhelő anyagok, a mérgek, vírusok, gombák, baktériumok toxinjai, valamint az elhalt sejtek anyagának kiválasztása. Ez a terhelés általában tartós fáradtság, fejfájás, a bőr durvasága, emésztési zavarok, allergia, reumás panaszok formájában nyilvánul meg.

 

A test méregtelenítése és a zavaró anyagok kiválasztása szempontjából öt szerv központi jelentőségű. A bélrendszer, a máj, a vese, a tüdő és a bőr. Ezek mellett a kötőszövet, mint átmeneti raktár, fontos szerepet játszik. Gyógyfölddel elsősorban gyomor-bél rendszerünket tisztítjuk, méregtelenítjük. A külső alkalmazásokkal májunkat és bőrünket támogathatjuk és tehermentesíthetjük kötőszöveteinket.

 

A mélyen ható belső tisztítás és méregtelenítés érdekében ajánlatos egy böjtkúra elvégzése. Minden gyógyító böjt fontos eleme a belek tisztítása, hogy megakadályozzuk a káros anyagok visszaszívódását. A gyógyföld rendszeres szedése a béltisztítás ésszerű kiegészítése: ½1-1 tallért reggel és este lassan elrágunk, és vízzel vagy gyógyteával leöblítjük, vagy naponta 2-3-szor 1 evőkanál gyógyföldet vízben feloldva fogyasztunk. A mérgek felszívódnak a gyógyföldbe, így könnyebben kiüríthetők, és mindezt kalóriák felvétele vagy a bélrendszer irritálása, megterhelése nélkül elérhetjük.

 

 

Terápiák gyógyfölddel

A belső alkalmazások során a következőket kell figyelembe venni:

 

A gyógyföld, bár nem befolyásolja más gyógyszerek, orvosságok hatását, de megakadályozhatja azok felszívódását, ha egyszerre vesszük be. Ezért a gyógyszerek és a gyógyföld beszedése között legalább két órának kell eltelnie.

 

A gyógyföld beszedése után sok folyadékot kell fogyasztani.

 

A gyógyföld nem érintkezhet fémmel. Tehát sem keveréshez, sem adagoláshoz, sem a külső alkalmazásokhoz nem szabd fémkanalat vagy fémspatulát használni.

 

A gyógyföldet lehetőleg ne közvetlenül étkezés előtt vegyük be, mivel megköti az emésztéshez szükséges nedveket.

 

Gyógyföldkúra bélszanáláshoz

Naponta két-három alkalommal 1-2 tallér agyagos gyógyföld étkezések után. Utána egy nagy pohár vizet vagy két csésze teát kell meginni. A kúra időtartama: 2-3 hét. Alternatíva: A tallérok helyett 1-2 teáskanál gyógyföldet ½ pohár vízben elkeverve megiszunk, majd utána iszunk egy nagy pohár vizet.

 

Ma már kapszulázva is kapható gyógyföld

 

A bélszanálás kiegészíthető lenmaggal vagy indiai bohamaggal (bélösszenövések vagy gyulladások esetén tilos!):

 

1 evőkanál bolhamagot vagy 2 evőkanál zúzott lenmagot naponta egyszer, fél órával étkezés előtt 1,5 dl vízben elkeverve elfogyasztunk. Ezután feltétlenül megiszunk 2-3 pohár vizet!

 

Nedves hűtő gyógyföldes borogatás

A gyógyföldet hideg vízzel keverjük sűrű péppé és 0,5-1 cm vastagon kenjük fel egy mull-lapra. Minél vastagabb a réteg, annál intenzívebb a hűtő hatás. A borogatást lazán helyezzük fel, hogy a folyadék képes legyen elpárologni. Amint a borogatás felmelegszik, a borogatást újítsuk meg.

 

Meleg nedves gyógyföldes borogatás

A gyógyföldet soha ne melegítsük fel közvetlenül. Kb. 5-10 evőkanálnyit forrásban lévő vízzel keverjünk selymes, sűrű péppé. Mull-lapra vigyünk fel kb. 1 cm vastag réteget, a forró borogatást óvatosan helyezzük a bőrre. Ha nem túl forró, egy előmelegített kendővel takarjuk le, majd erre egy meleg gyapjúkendő kerüljön. Hogy ki ne hűljön, helyezzünk rá meleg vizes palackot.

 

Az akut gyomorégés és a savas felböfögés a gyógyföld beszedése után nem szűnik meg azonnal. Rendszeresen szedve azonban savkötő képességének köszönhetően jelentős mértékben hozzájárulhat a sav-bázis egyensúly kialakításához az emésztőtraktusban. Így fokozatosan csökkenthető a gyomorirritáció és a savtúltengés iránti hajlam. Ehhez egy fél "tallér" vagy 1 teáskanál porított gyógyföldet fogyasszunk el két órával étkezés után, és ugyanennyit lefekvés előtt, hogy az éjszaka folyamán termelődött savat is lekösse.

 

A szájüregben és a garatban zajló betegségek - fogínygyulladás, a szájnyálkahártya gyulladásai - esetén naponta két-három alkalommal rágjunk el egy fél tallér vagy 2 evőkanál vízben pépesített gyógyföldet, tartsuk minél tovább a szánkban, utána egy korty vízzel öblítsük ki a szájüreget.

 

A gyógyföld külsőleg alkalmazva gyógyítja izmainkat és ízületeinket

Az európai orvoslás kezdeteitől fogva alkalmazták a gyógyföldet sérülések és az izmok, inak és ízületek idült betegségeinek gyógyítására borogatás, pakolás, akár egész testi pakolás formájában.

 

Általában hideg kezelésekkel akut panaszokat kezelnek, gyulladt, forró és duzzadt ízületeket, például köszvényes rohamot, zúzódásokat, rándulásokat, ficamokat. A gyógyföldes hideg borogatások, pakolások egyenletesen hűtenek, lehúzzák a duzzanatot és a gyulladást, enyhén fájdalomcsillapító hatásúak. Láz esetén a gyógyföld jelentősen fokozhatja a hideg nedves lábszárborogatás hatásfokát.

 

A meleg, illetve forró pakolásokkal, borogatásokkal a reumás ízületi panaszokat kezelhetjük, valamint ellazíthatjuk az izmokat és az ízületeket. A meleg hatására javul a helyi keringés és az anyagcsere, ezáltal enyhül a fájdalom, javul az ízület mozgathatósága. A páciens gyakran maga tudja a leginkább megállapítani, számára milyen hőfok a legmegfelelőbb.

 

A gyógyfölddel a bőr betegségei is kezelhetők. 1-2 teáskanál gyógyföldet 1-2 teáskanál olívaolajjal elkeverve alkalmas a kímélő bőrtisztításhoz. Az arc ápolásához hetente egy-két alkalommal 10- 20 percre felhelyezhetünk egy gyógyföldes maszkot. Ekcéma esetén a hideg nedves borogatás vagy pakolás enyhíti a viszketést és csökkenti a duzzanatot. Ugyanilyen hatást lehet elérni rovarcsípések, valamint első fokú égés esetén.

V. T.
XV. évfolyam 7. szám

Címkék: belek, bőr, gyógyföld, méregtelenítés

Aktuális lapszámunk:
2020. december

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.