Betegségek A-tól Z-ig

Gyógyító gőzök

Inhalálás gyógynövényekkel és olajokkal


Talán sokan emlékeznek még rá, hogy gyermekkorukban édesanyjuk a hideg beköszöntével jelentkező meghűléseket inhalálással kezelte. Az inhalálás ősidők óta ismert módja a felső légutak, a melléküregek, a garat és az orrüreg megbetegedései gyógyításának. Kíméletes kezelés, amellyel a gyulladásgátló hatóanyagokat közvetlenül a betegség helyszínéhez tudjuk eljuttatni: a nyálkahártyákhoz.

 

Az inhalálás szó a latin inhalare kifejezésből származik, ami szó szerinti fordításban annyit tesz: rálehelni. Az inhalációs terápia szempontjából mindez gőz vagy gáz formájú hatóanyagok közvetlen belégzését jelenti – ha a szó eredeti jelentését vesszük, a hatóanyagok „lehelnek ránk”. Megkülönböztetünk gőzöléses vagy porlasztásos inhalálást. A gőzölés legegyszerűbb formája, amikor gőzölgő gyógynövényfőzetet tartalmazó edény fölé hajolunk és belélegezzük a gőzöket.

 

A korszerű inhalációs készülékek rendkívül apró cseppekké, aeroszollá porlasztják a hatóanyagot. Az aeroszol annyira kis részecskékből áll, hogy nagyon mélyen be lehet lélegezni őket, a hörgők legkisebb ágaihoz is eljutnak. A hagyományos gőzöléses inhaláláskor is aeroszolokat lélegzünk be, méretük miatt azonban ezek nem képesek olyan mélyre hatolni, mint a korszerű készülékek által előállított „minimolekulák”.

 

 

A jó öreg gőzös inhalálás

A felső légutak akut fertőzéseinek szelíd, régóta bevált gyógymódja a gőzöléses inhalálás. Megnedvesíti a légutakat, feloldja a sűrű, letapadt váladékot, csillapítja a gyulladást, lelohasztja a duzzadt nyálkahártyát, miáltal csökken a melléküregekre nehezedő nyomás. Ennek következtében csillapodik a fejfájás, kitisztul eldugult orrunk és a kínzó köhögési inger is alábbhagy. A főzet az adott állapot kezelésére alkalmas gyógynövényeket, sókat, illóolajokat tartalmazhat (lásd a táblázatot).

 

Bár az inhalálás első pillantásra egyszerűnek tűnik – forró víz egy lábasban, illóolaj vagy gyógynövényforrázat van benne, törülköző a fejre és kész –, azonban néhány fontos szabályt érdemes betartani:

 

➤ Az ajánlott mennyiségű gyógynövényt két liter forró vízzel kell leforrázni és 10-15 percig állni hagyni. Az inhalálást ennél kisebb edény segítségével végezzük.

 

➤ Ha illóolajakat vagy készítményeket, kivonatokat használunk, azokat az inhalálóedényben lévő forró vízbe kell önteni, és azonnal meg kell kezdeni az inhalálást.

 

➤ A víz ne legyen túl forró, nehogy a gőzzel leforrázzuk a nyálkahártyákat.

 

➤ Egy nagy törülközőt terítsünk a fejünkre és az edény fölé (a fej kb. 40 cm-rel az edény felett legyen), és kb. 10-20 percig igyekezzünk minél mélyebben belélegezni az orron keresztül. Ha orrunk eldugult, lélegezhetünk szájon keresztül is.

 

➤ Inhalálás után soha ne menjünk hideg levegőre, hanem pihenjünk le.

 

➤ A gőzös inhalálást naponta 2-4 alkalommal végezhetjük.

 

Ha gyerekek inhalálnak, figyeljünk rá, hogy az edény stabil helyen legyen, lehetőleg a földön vagy a mosdóban. Felnőttnek folyamatosan jelen kell lennie!

 

A gőzös inhalálás hatását fokozhatjuk, ha előtte infravörös lámpával 5-10 percig besugárzást végzünk.

 

Sokan érzékenyek az illóolajokra, különösen ha nyálkahártyáik kiszáradtak. Éppen ezért adagoljuk az illóolajakat óvatosan, hogy meggyőződhessünk róla, vajon bírjuk-e. A gyerekek esetében kerüljük az olajokat, ők gyógynövényfőzettel vagy sóoldattal inhaláljanak.

 

                                          Orvosi székfű                 Borsmenta

 

Próbáljunk ki egy gyógyteával vagy illóolajokkal gazdagított ülőfürdőt. A hatóanyagok kétféle úton képesek kifejteni hatásukat: közvetlenül a bőrön keresztül és belélegezve. A meleg fürdő ugyanakkor ellazítja a testet és a lelket.

 

 

A gyógynövények használata

A legfontosabb gyógynövények, amelyeket inhalálásra használunk: kamilla, kakukkfű, eukaliptusz, borsmenta, fenyő. Önmagukban vagy keverékként is alkalmazhatjuk.

 

Ezek a növények illóolaj vagy növényi kivonatok formájában is beszerezhetők. Figyeljünk rá, hogy mindig jó minőségű, valódi készítményeket használjunk, amelyek lehetőleg biológiai termelésből származzanak. Ha valaki szereti maga gyűjteni a növényeket, figyeljen rá, hogy csak olyan növényt gyűjtsön, amit ismer, és gondosan válogassa meg a helyet, ahol gyűjt. A kiszárított növényeket fénytől védett helyen, jól záródó edényben tárolja, legfeljebb egy évig. Az illóolajok – mint nevük is mutatja – illékonyak, így a gyógynövények csakhamar elvesztik gyógyhatásukat. Ugyanez vonatkozik természetesen a vásárolt gyógynövényekre is.

 

 

Krónikus betegségek esetén az inhalálókészülék javallott

Krónikus betegségek, mint pl. a COPD (krónikus hörghurut) esetében az inhalálást csak korszerű, porlasztó inhalátorral végezzük. A készüléket rendelő orvos elmagyarázza a készülék helyes használatát, és felírja az inhalálásra szánt gyógyszert. Ha valaki megfelelően használja és tisztán tartja készülékét, nem áll fenn fertőzésveszély.

 

 

Inhaláláshoz alkalmas gyógynövények

Az alábbiakban felsorolt gyógynövények alkalmasak inhalálásra, olaj, szárított drog vagy kivonat formájában. Olaj esetén a megadott mennyiséget (max. 10 csepp) 2 liter vízhez alkalmazzuk, a szárított növényi drogot és a készítményeket a javasolt mennyiségben szintén 2 liter vízzel kell elkészíteni. Kivonatok esetén a csomagoláson található utasítás szerinti mennyiségeket kell betartani.

 

Kamilla

Gyulladásgátló és enyhén csíraölő hatású. Vigyázat: intenzív használata kiszáríthatja a nyálkahártyákat!

➤ 3-4 evőkanál kamillavirág vagy -kivonat (a csomagoláson olvasható utasítás szerinti menynyiség).

 

Fenyőtű

Szintén csíraölő hatású, köptető és keringést fokozó hatású.

➤ 2 evőkanál tűlevél vagy 5-10 csepp illóolaj.

 

Eukaliptusz

Serkenti a nyálkahártya vérellátását, megkönnyíti a slejm felköhögését. Gátolja a baktériumok és gombák szaporodását.

➤ 3-4 eukaliptuszlevél, vagy kapszulázott olajból 1-2 kapszulát tűvel szúrjunk ki, tartalmát csepegtessük a forró vízbe.

 

Borsmenta

Görcsoldó, fájdalomcsillapító és gyulladásgátló, hűtő és ellenállást erősítő hatású.

➤ 3-4 borsmentalevél, vagy 5-10 csepp mentaolaj.

 

Kakukkfű

Erősen fertőtlenítő, gyulladásgátló és görcsoldó tulajdonságú, kiválóan alkalmas felső légúti fertőzések kezelésére, valamint görcsös bronchitis és asztma kiegészítő kezelésére.

➤ 1-2 evőkanál kakukkfű, vagy 3-4 csepp kakukkfűolaj. (Vigyázat: az olaj enyhén irritáló hatású!)

 

Sóinhalálás

➤ 8 teáskanál konyhasót vagy tengeri sót adunk 2 liter vízhez, ehhez adhatunk 2 evőkanál gyógynövényt (olajat nem!).

 

 

Az alábbi keverékek a felsorolt betegségek inhalációs terápiájában váltak be:

Akut hűlés náthával és torokfájással

➤ 1-1 teáskanál kamilla, kakukkfű és borsmenta, vagy ezek olajából fajtánként 3-5 csepp.

 

Nehezen felköhöghető váladék

Ha a köhögés nem marad abba, a következő keverékkel inhaláljunk:

➤ 3-3 csepp eukaliptusz- és mentaolajat használjunk.

 

Görcsös köhögés

➤ 1-1 teáskanál kakukkfű és menta, vagy 3-3 ezek olajából.

 

Tartós bronchitis

Nagyon bevált a fenyőlevél-kivonat használata.

- vörös -
XIII. évfolyam 1. szám

Címkék: felső légúti betegség kezelése, gőz, gyógynövényes inhalálás, gyógynövényforrázat, inhalálás, növényi illóolajok

Aktuális lapszámunk:
2020. április

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.