Betegségek A-tól Z-ig

Gyógyvizek – egészségünk őrzői

  Az utóbbi évtizedekben egyre inkább feledésbe merült, hogyan alkalmazhatjuk a gyógyvizeket ivókúra formájában betegségmegelőzésre, illetve a már kialakult panaszok orvoslására. Holott a gyógyvizek jótékony hatást gyakorolnak az anyagcserére és a vérkeringésre, a vesékre és a húgyutakra, a máj- és epefunkcióra ugyanúgy, mint a gyomorra és a belekre. Ezenkívül életfontosságú ásványi anyagokkal és nyomelemekkel látják el a szervezetet, segítenek megelőzni bizonyos hiányállapotokat, illetve a már fennálló hiányokat kiküszöbölni. A gyógyvizet érdemes kipróbálni hashajtó és gyomorgyógyszer helyett is.


  A gyógyvizekkel végzett ivókúrának valamikor lényegesen nagyobb szerepük volt, mint manapság. Hippokratész ugyan rossz véleménnyel volt ezekről az innivalókról, úgy vélte, "sós, kemény és szárító hatású" vizek, a római orvos, Galenus azonban az i. sz. 2. évszázadban már ivókúrákat rendelt betegeinek. A gyógyítóipar bevételeinek 50 százalékát még a XIX. században is a gyógyvizek jelentették.

   

  Ebbe a kategóriába azok a vizek tartoznak, amelyeknek literje legalább egy gramm oldott ásványi összetevőt tartalmaz. Emellett szigorú higiéniai kritériumoknak is meg kell felelniük. Hatásukról számtalan vizsgálat készült, ám ezek többsége meglehetősen régi, és az adott kúraközponthoz kötődik: a vizek hatását általában a szóban forgó gyógyhelyen szokásos kezelési módszerekkel kombinálva tanulmányozták. Éppen ezért nagy szükség volna újabb ilyen jellegű vizsgálatokra.

   

  Farmakológiai hatás az ásványi anyagoknak köszönhetően

  A gyógyvizek hathatnak közvetlenül, például az emésztésre, a gyomor savtartalmára, a tápanyagfelvételre vagy a veseműködésre. A négy-hat hetes ivókúra azonban tartósan megváltoztathatja az anyagcserét, erősítheti a különféle szerveket. Megfelelő mennyiségű ásványi anyag és nyomelem esetén plusz farmakológiai hatások is működésbe lépnek. Ezek közül a következőek jelentősek:

   

  • jód: a pajzsmirigyfunkciókra hat,

  • magnézium: vegetatív nyugtalanság, görcsök esetén,

  • kalcium: például allergiára,

  • hidrogén-karbonát: savtalanításhoz,

  • szulfát: epe- és bélműködés-serkentő,

  • nátrium/klorid: alacsony vérnyomás, étvágytalanság esetén,

  • szénsav: renyhe bélműködésre.

   

  Az ivókúrák keretében a bélfalon keresztül az egy vegyértékű ionok (nátrium, kálium, klorid, hidrogén-karbonát, fluorid és jodid) szívódnak fel a leggyorsabban, a több vegyértékű ionok jóval lassabban. Ezen a jelenségen alapul például a szulfát hashajtó hatása, mivel nagy vízmegtartó képességének köszönhetően visszatartja a folyadékot az emésztőtraktusban. A kalcium és a magnézium (mindkettő két vegyértékű ion) felszívódását a szénsav segíti, ám hasznosulásuk mégis korlátozott, a magnézium esetében 25 százalék körül van.

   

  A kisebb adagok megkönnyítik az ásványi anyagok felszívódását

  Az ivókúra keretében a páciens általában háromszor iszik a főétkezések tájékán. Ha az adagot kisebb porciókra osztjuk, a víz és ezzel az ásványi anyagok jobban felszívódnak az emésztőrendszerben. Ha meg akarjuk előzni a húgyköveket, akkor étkezés után egy-két órával, illetve késő este tanácsos a vizet elfogyasztani. Emésztési zavarok esetén a vizet a legjobb reggel meginni éhgyomorra, ekkor gyakorolja a legnagyobb hatást a gyomor- és epeelválasztásra. Csökkent gyomornedv-termelődés esetén a gyógyvizet közvetlenül étkezés előtt kell meginni, túl sok gyomorsav esetén egy-két órával étkezés után. Kifejezett szív- és veseműködési zavarok esetén tilos ivókúrát tartani.

   

  A melegítés enyhíti az ingert, és jobban tolerálhatóvá teszi a vizet

  Fontos a víz hőmérséklete is. A gyomorból a testhőmérsékletű folyadékok távoznak el a leggyorsabban, ezzel szemben a hideg víz lassítja a gyomor kiürülését és serkenti a gyomornedv termelődését. A víz felmelegítése enyhíti a víz jelentette ingert, ugyanakkor elviselhetőbbé teszi a páciens számára.

   

  A modern táplálkozástudomány manapság számtalan ásványi anyagra megadja az ajánlott napi bevitelt. Ennek értelmében a 180 mg/l magnéziumot tartalmazó gyógyvízből naponta 1,7 litert kellene meginnunk ahhoz, hogy elérjük a 300 mg-os farmakológiai hatást. Ez lenne az a magnéziummennyiség, amelynek bejuttatását tablettákkal megcélozzuk.

   

  Itthon is számtalan különféle ásvány- és gyógyvíz közül választhatunk. Összetételüktől függően kikereshetjük a nekünk leginkább megfelelőt. A palackon található címke felvilágosítást ad a benne lévő anyagokról, az alkalmazási területekről, az esetleges ellenjavallatokról, mellék- és kölcsönhatásokról, valamint a fogyasztásra ajánlott mennyiségről.

   

  A hidrogén-karbonát savtalanít, véd a köszvénytől és a kövektől

  A hidrogén-karbonátos vizek legalább 1300 mg hidrogén-karbonátot (HCO3-) tartalmaznak literenként. Fogyasztásuk fő javallatát az emésztőrendszer funkcionális megbetegedései jelentik, az ingerlékeny bélt és gyomrot, valamint a gyomor- és nyombélfekélyt is ideértve. Ezek a vizek a gyomor- bél szakaszban savtalanító hatást fejtenek ki, egyidejűleg pedig serkentik az emésztőnedvek elválasztását. Lúgosító hatásuk enyhíti a gyomor nyálkahártyájának gyulladásait. A nátrium-hidrogén- karbonátos vizek segítenek gyomorsavhiány esetén is, amely jellemzően idősebb embereknél lép fel. Az akár 50 százalékkal is megnövekedett húgysavkiválasztás eredményeként lényegesen csökken a vér húgysavszintje. Ez segít megelőzni a köszvényes rohamokat és a vesekőképződést.

   

  A kalcium-hidrogén-karbonátos vizeknek hasonló a hatásuk, amihez társul még a kalcium gyulladáscsökkentő tulajdonsága. Éppen ezért ezek a vizek főként krónikus gyomor-bél gyulladás esetén válnak be, valamint alkalmazzák őket vegetatív labilitásnál is.

   

  A kalcium-kloridos vizeknek a kalcium-hidrogén- karbonátos vizeknél is erőteljesebb érstabilizáló és antiallergén hatást tulajdonítanak, ezért allergiások is alkalmazhatják őket. Az orvostudomány ma már nem osztja azt az aggodalmat, hogy a kalciumdús vizek serkentenék a vesekőképződést.

   

  Adagolás: a hidrogén-karbonátos vizet hűtés nélkül, naponta háromszor igyuk, 250 ml-t kortyonként, a legjobb, ha 15-30 perccel főétkezések előtt. A kúra legalább 4-6 hétig tartson.

   

  A szulfát serkenti az emésztést és segít fogyásnál

  Szulfátos vízről akkor beszélünk, ha literenként legalább 1200 mg szulfát-iont tartalmaz. A nátrium-szulfátot tartalmazó vizet régebben glaubersós víznek nevezték, a magnézium-szulfátosat keserűvíznek, a kalcium-szulfátosat gipszesnek. Ezek a fajták főként hashajtóként működnek, miközben serkentik az epeelválasztást és átöblítik a belet. A szulfátos vizet éppen ezért a következő területeken alkalmazzák:

   

  • funkcionális gyomor-bél működési zavarok, székrekedéses hajlammal,

  • az epe- és hasnyálmirigyműködés serkentése,

  • túlsúly, illetve anyagcserezavarok kiegészítő kezelése.

   

  A leghűtött víz még inkább serkenti a bélperisztaltikát. Az ivókúra alatt tilos más egyéb hashajtó bevétele.

   

  Aki egy gyógyvíz forrásának a közelében lakik, közvetlenül juthat hozzá a vízhez

   

  Figyelem! Kisebb epekövekre való hajlam esetén a szulfátokban gazdag víz ezeket aktivizálhatja, így eperoham léphet fel!

   

  Adagolás: bélürítéshez 500 ml gyógyvizet vegyünk, 3000 mg/l szulfáttartalommal. A bélműködés serkentéséhez a napi normális folyadékfelvételen túl naponta háromszor 300-500 ml gyógyvizet igyunk, legalább 1200 mg/l szulfáttartalommal. Krónikus székrekedésre jó a többhetes ivókúra, még plusz 1-2 palackkal. A legjobb, ha reggel, a reggeli előtt kezdjük. Túlsúlynál 0,3-1,5 litert igyunk meg három részre elosztva, a főétkezések előtt és alatt.

   

  A nátrium-kloridos víz megemeli a vérnyomást

  A nátrium-kloridos gyógyvíz konyhasótartalma legalább 1000 mg/l. Ez a fajta víz aktivizálhatja a gyomor izomtevékenységét, enyhíti a gyomorsavtúltengést és serkenti az étvágyat. Idősebbeknél kedvezően befolyásolhatja a só- és folyadékhiányt. Szív- és vesegyengeség esetén ne igyuk, mert elősegítheti a szervezetben a víz felhalmozódását.

   

  A nátrium-kloridos vízzel végzett ivókúra jó hatású alacsony vérnyomás esetén. Az érintettek gyakran aszténikus testalkatúak, akiknél egyidejűleg a láb hidegsége és motiválatlanság is fennáll. Ezt a fajta ivókúrát tehát a "kivezető" terápiákkal szemben "bejuttató" terápiának nevezhetjük. A nagy koncentrációjú sóoldat kizárólag fürdésre és inhalálásra való, ivásra nem. Ebbe a kategóriába tartozik a tengervíz is.

   

  Adagolás: a normális folyadékbevitel kiegészítéseként 0,75-1 liter, elsősorban reggel.

   

  A magnéziumtartalmú víznek literenként legalább 100 mg magnéziumot kell tartalmaznia. Ez az ásványi anyag aktivizálja a sejtek anyagcsere-folyamatait, stabilizálja a szívritmust és jó hatást gyakorol az érrendszerre. Egyidejűleg tehermentesíti a szívet és megnyugtatja a vegetatív idegrendszert. Továbbá gyulladáscsökkentő hatással van a gyomor és a bél nyálkahártyájára. A magnéziumtartalmú vizeket szívesen isszák az élsportolók, de fogyasztható a növekedés korában, a terhesség és a szoptatás ideje alatt is.

   

  A szénsav serkenti az étvágyat és az emésztést

  A szénsavtartalmú gyógyvíz literjében legalább 1000 mg természetes szénsavnak kell lennie. Az ilyen víz fokozza a gyomor- és bélnyálkahártya vérellátását, ezért beválik renyhe emésztési funkció esetén. Ezenkívül étvágygerjesztő hatású, valamint stabilizálja a vegetatív idegrendszert, urológiai megbetegedéseknél pedig elősegíti a vizeletképződést.

   

  Adagolás: étkezés előtt legalább 200-400 mg. A vizeletképződés serkentésére plusz 1,4 l vizet kell meginni belőle. Ennek azonban előfeltétele a működőképes szív- és keringési rendszer.

   

  Léteznek még olyan természetes vizek, amelyek oldott ásványianyag-tartalmuk csekélyebb volta miatt hivatalosan nem sorolhatók a "gyógyvíz" kategóriába. Ásványianyag-tartalmuk 1 g/l alatt van, ugyanakkor specifikus tulajdonságokkal rendelkeznek. Hatásuk elsősorban a vízbevitelen alapul, alacsony ásványianyag-tartalmuk miatt pedig alkalmasak átöblítő terápiára vese- és húgyúti megbetegedések esetén, illetve beválnak csecsemővízként. Ezzel a "dietetikus élelmiszer" kategóriába való átmenetet képeznek.

   

  A gyógyvíz helyes megválasztásával célzottan pozitív hatást gyakorolhatunk az egészségünkre. Ez a terápia elsősorban más kezelési módszerek kiegészítőjeként válik be igazán.

  Sz. Z. L.
  XII. évfolyam 3. szám

  Címkék: gyógyvizek, méregteleníté

   Aktuális lapszámunk:
   2020. november

   A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.