Betegségek A-tól Z-ig

Gyomorpanaszok minden mennyiségben

A természetgyógyász tanácsai


Korunk stresszekkel teli, rohanó életformája, a kapkodó összevissza étkezés, a finomított műélelmiszerek tömege, a töméntelen feketekávé, a foszforsavas, cukros üdítőnek mondott italok, a reggeli tömény italok, az este késői, fáradtság eredményezte kapkodó túlevés olyan mérhetetlen terhet ró az egész szervezetre, hogy annak előbb-utóbb fizikális tünetei is lesznek.

 

Első az éjszakai rossz alvás. Lidérces az álom, fel-fel- riadunk, ilyenkor böfögéssel nagy mennyiségű gáz szabadul ki. Másnap reggel gyűrötten, törődötten ébredünk, a fejfájás napi vendég lesz.

 

A széklet vagy szorulásos, vagy trottyossá alakul, színe epefestékmentes, sárgás, szürkés, vékony, olajosan fénylő, erjedten bűzös szagú és darabokban jön ki.

 

A has puffadása állandósul, és ha ez a diszkomfort állapot az emésztőrendszer első szakaszára szorítkozik, inkább állandó böfögésben, ha a távolabbi szakaszára szorítkozik, inkább szellentésben mutatkozik.

 

A böfögéssel párosul a savkígyó megjelenése, ami azt jelenti, hogy a gyomorban az élettanilag indokoltnál tovább tart a savas állapot, az erjedéses folyamatok állandósultak, kialakul a hiperacid gastritis (savtúltengéses gyomorhurut), a reflux oesophagitis (a nyelőcső gyulladása a savas visszafolyástól). Az állandó gázos feszültségtől, amennyiben ez igen tartós és alkati gyöngeséggel is társul, megjelenhet a hiatus hernia (rekeszizom-előboltosodás, rekeszizomsérv).

 

Amennyiben a gyomorpanaszok tovább erősödnek, az állapot krónikus gyulladássá alakulhat, s ha nem történik állapotváltozás, kialakulhat a gyomor- vagy nyombélfekély, ez tovább romolhat, elindulhat az erosiós (kimaródásos) előrehaladó folyamatok eredményeképpen a gyomorfekély okozta gyomorkilyukadás. Ez, ha nagyeret érint, életveszélyes belső vérzést is okozhat. Ha a segítség ekkor sem történik meg, vagy a genetikai hajlam is megvan, nem kívánatos szöveti elfajulásokká alakulhat az állapot. Természetesen ehhez igen sok egyéb tényező együtthatásának kell megvalósulnia.

 

Maga az emésztés fizikai folyamata a szájban kezdődik, de enzimatológiailag is itt indul meg a folyamat az alfa amiláz enzim segítségével. A normál gyomornedv a benne lévő mintegy félszázaléknyi sósavtól savanyú, pH-értéke l,0–2,0 közt változik. Összes mennyisége az elfogyasztott tápláléktól függően mintegy 2-3 liter, naponta. Sósavat, mucint, lipáz enzimet, oltóenzimet, pepszinogént tartalmaz. Az oltó lényegileg a szopás időszakára jellemző, amely genetikailag determináltan több populációban később hiányzik. Ezért például az iskolatej-akció szakmai megítélése nem egyértelmű.

 

 

Mi a hétköznapi gyakorlat, ha megjelennek az első tünetek?

Gyorsan bekapni szódabikarbónát vagy valamely savlekötőt, bekapni az éppen divatos fejfájáscsillapítót, aztán megy minden a maga útján. Döbbenetes, hogy a média is ezt sugallja, még be is mutatja, hogy a gyomorban hogyan köti le a savat az ügyeletes csodaszer.

 

Sajnos egyre többen jelentkeznek a rendelőmben hasonló panaszokkal, ezért az évtizedek alatt kialakult természetes, öngyógyítást elősegítő terápia alapjait közzéteszem. Természetesen ez nem azonos a személyre szóló pszichoterápiás elemzéssel, ok-okozati feltárással, de materiális oldalról jó általános megközelítést ad.

 

Első a helyes légzés megtanulása. A felszínes pihegés a tartós hipoxiás (oxigénhiányos) állapot alapja. Az elegendő és folyamatos oxigén jelenléte nélkül a vörösvértestek összecsapódnak, romlik a szén-dioxid- és oxigéntranszport, megkevesbedik a sejtek ATP (adenosin trifoszfát) energiatermelő képessége, a savas pH pedig a gombásodás alapja.

 

Tehát a tudatos, valamely filozófia által megalkotott légzésforma már 0,l-0,2 tizeddel lúgosítja a vérsavó pH-értékét. Ez normál körülmények közt 7,38-7,43.

 

Következő a helyes és folyamatos folyadékfelvétel, ami alkattól, testtömegtől, meteorológiai állapottól, munkavégzéstől és egy sor egyéb faktortól függően 2-4 liter naponta.

 

Folyadékot mindig két étkezés közt, de inkább étkezések előtt, kortyolva javasolt fogyasztani.

 

A felvett folyadék vagy valamely gyógyvíz, vagy gyógynövénytea meghatározott terápiás célból, vagy alacsony oldott ásványi alkotórészeket tartalmazó tiszta, friss, pihent víz.

 

 

Étrend

Első az alapos rágás, ami azt jelenti, hogy a falat magától csorduljon le!

 

Tilos minden, ami édes – azaz természetes vagy hozzáadott cukrot tartalmaz, magas a glikémiás indexe –, tilos minden, amiben fehér liszt van, tilos az alkohol, az irritálóan erős fűszerek és minden állati fehérje, elsősorban a sajtok, a sertés-, marha- és baromfihús.

 

A lágy tojás és olajos tengeri hal reggelinek kifejezetten ajánlott.

 

Ehető minden, ami teljes őrlésű gabonából készült, leveles zöldség, vörös káposzta, délben kevéske hüvelyes, levesnek minden zöldség, valamint a kásafélék, elsősorban a nyákká főzött zab, köles, rizsfélék, hajdina, árpa. Kukorica a keményítőtartalom miatt inkább pattogatva javasolt, ekkor a benne levő keményítő zselatinizálódik.

 

A héjában sült-főtt burgonya is beleillik a rendszerbe. A burgonya kipréselt nyers leve étkezések közt alkalmazva gyógyhatású.

 

Étkezések előtt a következő olajkeverék kiskanálnyi fogyasztása javasolt:

 

Ligetszépeolaj, lenmagolaj, búzacsíraolaj, homoktövismag-olaj, máriatövismag-olaj, szőlőmagolaj. Az olaj bevétele után 15 perccel lehet étkezni.

 

 

A gyógynövényteát 15 perccel az olaj bevétele elé javaslom.

 

Összetétele: cickafark, körömvirág, apróbojtorján, pásztortáska, angyalgyökér, citromfű, orbáncfű, menta. Az 1:1 arányú keverékből legalább 1,0-1,5 litert kortyolgassunk egész napra elosztva.

 

A rosszindulatú folyamatok megelőzése érdekében ajánlott napi egy csésze COD tea beiktatása is.

 

A gyulladáscsökkentésre, hámosításra a benne lévő szaponinok és fitoszteroidok miatt a Golden Yacca kapszula ajánlott, előírás szerint.

 

Javasolt az erjedésgátló fűszerek ésszerű használata is: kakukkfű, menta, rozmaring, ánizs, kömény, kapor, szerecsendió-virág, bazsalikom, szurokfű.

 

Elősegíti a gyógyulást a hegyi kristály, szín- és fényterápia, a talp- és testmasszázs, akupresszúra, akupunktúra és minden olyan fizioterápia, amely a szervezetben a szimpatikus és paraszimpatikus idegrendszeri egyensúlyt elősegíti.

Béky László
XIII. évfolyam 6. szám

Címkék: gyomorpanaszok

Aktuális lapszámunk:
2020. április

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.