Betegségek A-tól Z-ig

Gyulladásos bőrbetegségek

Az egészséges bőrnek megfelelő tápanyagokra van szüksége

  A mikrotápanyagokkal gyógyító ortomolekuláris gyógyászat a gyulladásos bőrbetegségek kezelésére különféle tápanyagokat, többek között D-vitamint, bizonyos állati vagy növényi zsírsavakat, továbbá cinket és szelént javall.


   

  Az atópiás dermatitisz, más néven atópiás ekcéma, régiesebb, de közkeletű nevén neurodermatitisz előfordulási aránya az utóbbi évtizedekben jelentős mértékben megnőtt a gyermekek és a felnőttek körében egyaránt. A tendencia hátterében egyértelműen kimutathatók a megváltozott étkezési szokások (pl. fast food, készételek stb.). Ha étrendünk valóban oly fontos szerepet játszik a gyulladásos bőrbetegségek megelőzésében és kezelésében, kézenfekvő, hogy bizonyos tápanyagok optimális adagolásával enyhíthetők a neurodermatitisz kellemetlen tünetei.

   

   

  D-vitamin: a csontvitamin a bőrnek is jót tesz

  A D-vitamint – amely, mint kiderült, valójában nem is vitamin, hanem inkább hormon – körülbelül 100 évvel ezelőtt fedezte fel a tudomány, mint az ipari forradalom óta egyre gyakoribb rachitisz nevű csontlágyulás fő ellenszerét. Sokáig mindössze ennyit tudtak róla, de az utóbbi két évtizedben ez a fontos tápanyag ismét felkeltette a kutatók érdeklődését. Megállapították, hogy a D-vitamin messze nem csak csontjaink szilárdsága felett őrködik.

   

  Gyulladásgátló hatásai miatt hatásos lehet a bőrgyulladások megfékezésében is. A bőrgyógyászatban egy ideje külsőleg alkalmazva szép sikereket értek el a pikkelysömör kezelésében. A neurodermatitiszben (atópiás ekcémában) szenvedők bőrében örökletesen kevesebb antibiotikus hatású kathelicidin termelődik, ezért bőrfelületükön a szokásosnál több Staphylococcus aureus nevű baktérium található, ami bőrgyulladást, orvosi nevén dermatitiszt okoz.

   

  Egyelőre nem sok kutatást végeztek a D-vitamin és a neurodermatitisz kapcsolatáról, de az elvégzett kísérletek eredménye annyira biztató, hogy mindenképp megéri kipróbálni, különösen, ha figyelembe vesszük azt a tényt is, hogy a régebbi állásponttal ellentétben a D-vitamin valójában nagy dózisban adagolva is kifejezetten ritkán okoz mellékhatást.

   

   

  A cikk folytatását a Természetgyógyász Magazin augusztusi lapszámában olvashatják!

   

  –vörös–
  XXV. évfolyam 8. szám

   Aktuális lapszámunk:
   2020. április

   A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.