Betegségek A-tól Z-ig

Ha a gabonák beteggé tesznek

Cöliákia és sprue - A titokzatos betegségek

Friss zsemlék, magos teljes kiőrlésű termékek és rafinált tésztaételek - egyesek számára elképzelhetetlen nélkülük a napi étlap, mások számára rendkívül veszélyes élvezet: az arra hajlamos embereknél a vékonybél nyálkahártyáját súlyosan károsítja a glutén, a gabonafehérje.


A bizonyos ételek fogyasztása után fellépő hasfájás olyan régi, mint maga az emberiség. Krisztus születése után a 2. évszázadban alkalmazta először egy orvos a "koiliakos" fogalmat olyan páciensekre, akik tisztázatlan emésztési rendellenességektől szenvedtek.

 

A napjainkig is így nevezett cöliákiát, amely név a görög "koilia" (has) szóból származik, olyan betegségnek tartják, amely még a késő 50-es években is sok halálos áldozatot követelt.

 

Erőteljes fogyás, hiányos táplálkozási tünetek, nagy mennyiségű széklet, izomsorvadás és csontfájdalmak - ezek a tünetek jellemzőek a cöliákiára, amelyet sokáig csak a gyermekkorban fellépő betegségnek tartottak, s eleinte nem tudtak semmit tenni ellene. Csak 1950-ben tudta a holland gyermekorvos, K. W. Dicke kutatásaival bizonyítani, hogy a gabonafehérje, glutén az arra hajlamos gyermekeknél a vékonybél nyálkahártyájára mérgező hatást fejt ki. Ezzel a táplálék hasznosítását messzemenően gátolja.

 

A terápia éppolyan hatásos volt, mint amilyen egyszerű. Amint a napi étrendből a glutént törölték, a kórosan elváltozott vékonybél-nyálkahártya rövid idő alatt regenerálódott. A szervezet, hála a bélben ismét tökéletesen lejátszódó abszorpciós és reszorpciós folyamatoknak, tápanyagellátása kielégítően helyreállt.

 

A lesoványodott gyermekek súlya ismét gyarapodni kezdett. A kórosan felfúvódott has leapadt, a széklet mennyisége normalizálódott, az izmok erősödtek és a testfelépítés ismét megfelelt a gyermek életkorának.

 

A glutént kerülni kell!

Amint nem sokkal később megállapították, a felnőttek sprue-ban (hollandul "sprouw", szájnyálkahártya), ugyanabban a bélbetegségben szenvednek, mint a fiatal cöliákiapáciensek. Ők is hamarosan meggyógyultak, amint minden gluténtartalmú gabonát következetesen kerültek. Idetartoznak: búza, rozs, árpa, zab, tönköly, kamut és a belőlük készült péksütemények és tésztafélék. Ezekkel szemben fogyasztható: köles, hajdina, kukorica, rizs, burgonya, quinoa és amarant. Minden egyéb természetes élelmiszer, mint pl. zöldségfélék, gyümölcsök, túró, halak és húsfélék gond nélkül fogyasztható.

 

Gya­kran ta­pasz­tal­ják a szü­lők, hogy gyer­me­ke­ik­nél a serdü­lő­kor ide­jén a tü­ne­tek lát­szó­lag eny­hül­nek és is­mét min­den ga­bo­na­fé­lét fo­gyaszt­hat­nak. De ez csak a látszat

 

De a glutént kötőanyagként és ízfokozóként majdnem mindenütt használják az élelmiszeriparban. Így olyan élelmiszerekben is megtalálható, amelyek eredetileg nem tartalmaznak gabonafehérjét: pommes frites, mustár, lekvárok, rágógumi, kész levesek, szószok, virslik, felvágottak, joghurtok, ízesített túrókészítmények, pralinék és csokoládék. A fogyasztók aligha sejtik, hogy ezekben a termékekben glutén rejtőzik. Ráadásul nem is tartozik azok közé az anyagok közé, amelyeket kötelezően fel kell tüntetni a termék címkéjén.

 

Hála az évente megjelenő aktualizált tájékoztatóknak, amelyek a gluténmentes táplálkozásról adnak felvilágosítást, a pácienseknek megkönnyítette a számukra olyan fontos diétás szabályok betartását. Ehhez járul még a gluténmentes péksütemények és tésztafélék csomagolásán feltüntetett jelölés.

 

 

A tünetek zavarba ejtő sokfélesége

Míg a szülőknek az elválasztásig jól fejlődő kisgyermekük legyengülése és növekedésének megtorpanása többnyire igen hamar feltűnik, felnőttkorban a diagnózis idejében történő felállítása gyakran sokkal nehezebb. Átlagosan 15 év is eltelik a helyes diagnózis megállapításáig, jelentette ki kritikusan az Osztrák Cöliákiatársaság.

 

A lappangó betegségnél tapasztalható bélproblémák nem eléggé jellemzőek, mindenesetre nem lehet minden kísérőjelenséget a fontos tápanyagok és a szervezetazonos anyagok hiányával magyarázni. Az is vitatott, hogy vajon a kórképeket immunmechanizmusok idézik-e elő, amelyek a bélnyálkahártyát is károsítják.

 

Egyes csa­lá­dok­ban hal­mo­zot­tan for­dul elő a ga­bo­na-in­to­le­ran­cia. Ne­kik kü­lö­nö­sen ügyel­ni­ük kell ét­rend­jük összeállítására

 

Bizonyos örökletes tényezők kedveznek a betegség kialakulásának. Csak fehér emberek betegszenek meg, nők gyakrabban, mint férfiak. Az esetek 95%-ában kimutathatók bizonyos szövettipikus ismérvek a HLA-régióban (HLA = Human leukocyte antigen system; szöveti antigének, amelyek az immunválaszokban is részt vesznek). A HLA-génkomplexus ellenőrzi a gyulladási és immunreakciókat a szervezetben. Eléggé valószínűtlen, hogy valaki gluténérzékennyé váljék, akinek nincs meg ez a markergénje.

 

A gabonaérzékenység halmozottan fordul elő olyan családokban, amelyeknél diabétesz, mongolizmus, colitis uilcerosa, reumamegbetegedések és a pajzsmirigy autoimmun-betegsége is előfordul. Ezeknek a rizikócsoportoknak ajánlatos kivizsgáltatni magukat.

 

Olyan gyerekeknél, akik a második életévük előtt betegedtek meg cöliákiában, a betegség ténylegesen visszafejlődhet. Felnőtteknél inkább abból indulhatunk ki, hogy a betegség életük során a kézzelfoghatóból lappangóvá válik.

 

 

Nem egyedi eset: hosszan tartó szenvedés a helyes diagnózisig

Marika szülei jól emlékeznek arra, amikor egyéves kislányukat, mint derült égből a villámcsapás, hirtelen visszatérően fellépő hasmenés kezdte kínozni. Kisebb és törékenyebb volt, mint nővérei ebben a korban és gyakran étvágytalan volt. Amikor iskolás korba kerülve súlyosbodtak a tünetek, az orvosok, akik nem találtak rendellenességet, azt feltételezték, hogy fél az iskolától. De a görcsös fájdalmakkal kísért gyakori székletürítés szünidőben sem szünetelt.

 

Serdülőkorban tünetei kissé háttérbe szorultak, de az időnként, bizonyos ételek fogyasztása után jelentkező hányinger és rossz közérzet és a gyakori széklet továbbra is megmaradtak. Az állandó puffadás és a hirtelen fellépő székrekedés miatt gyomortükrözést és bélröntgenezést végeztek nála. A bélben összegyűlt túl sok levegőn kívül, ami már az ultrahangvizsgálatnál is feltűnt, semmilyen orvosi magyarázatot nem találtak nála.

 

A főiskolai tanulmányok idején Marika fájdalmai a térdízületben és hátcsigolyáiban erősödtek. Menstruációja késett, néha ki is maradt. Egy belgyógyász a pajzsmirigyre gyanakodott és kismértékű hormonpótlást javasolt. Kis idővel ezután a diáklány súlycsökkenést tapasztalt, ami a következő években elérte a 15 kg-ot.

 

Ki gon­dol­ta vol­na: még a pom­mes fri­tes, cso­ko­lá­dé és gyü­mölcsjog­hurt is gya­kran tar­tal­maz ga­bo­na­fe­hér­jét (glu­tént)

 

De a pajzsmirigy normális volt, a vérvizsgálat sem mutatott rendellenességet, enyhe vérszegénységet leszámítva, a megismételt béltükrözés szintén eredménytelen volt. A mozgásszervekben egyre erősödő izom- és reumához hasonló fájdalmakra semmi magyarázatot nem találtak. Csupán reflexeinek lassúsága és a terheléses EKG-val mért teljesítményének kortársaitól való jelentős elmaradása volt feltűnő. Székletét ismételten vizsgálták – mert Marika túlságosan kásás állagúnak és világos színűnek találta –, de sem paraziták, sem baktériumok, sem vér jelenléte nem volt kimutatható.

 

Végül Marika már 29 éves és testsúlya csupán 40 kg volt, amikor egy gyermekorvos weboldalán rátalált a döntő utalásokra: sprue! Haladéktalanul a betegség kezelésében járatos belgyógyászhoz fordult és elvégeztette a megfelelő antitesttesztet. Az eredmény: pozitív gliadin- és endomysium-antitestekre. Az ezt követő vékonybél-biopszia a bélbolyhok pusztulásának ijesztő mértékét mutatta.

 

Az izomzat jelentős sorvadásától kísért mozgásszervi fájdalmakat neurológiai vizsgálatok segítségével a csontok ásványianyag-vesztéseként (Osteomalazia) diagnosztizálták. A menstruációs zavarok magyarázata: szervezete a hosszú időn keresztül fennálló alultápláltság miatt túl kevés fehérjéhez jutott, így ösztrogéntermelésében zavarok léptek fel.

- vörös -
XI. évfolyam 8. szám

Címkék: cöliákia, gabona, glutén, sprue

Aktuális lapszámunk:
2020. április

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.